Στα επόμενα χρόνια διαφαίνεται ότι θα εκπλήσσουμε την ιατρική κοινότητα ευχάριστα

0

Μαίρη Καραγεώργου

Market Access, Public Affairs & Communication Director – Novo Nordisk Hellas (Greece & Cyprus)

 

Συνέντευξη: Κοσμάς Ζακυνθινός

Η Novo Nordisk, τα επόμενα χρόνια, αναμένεται να αυξήσει το portfolio της στην θεραπευτικές κατηγορίες του σακχαρώδη διαβήτη, της παχυσαρκίας, της αιμορροφιλίας και των αναπτυξιακών διαταραχών, ενώ παράλληλα θα δραστηριοποιηθεί στις σπάνιες χρόνιες παθήσεις (Rare Disease), τη χρόνια μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH) καθώς και τα καρδιαγγειακά νοσήματα (CVD)» όπως τονίζει στο The Doctor η κ. Μαίρη Καραγεώργου, υπογραμμίζοντας πως «Θα σας εκπλήξουμε ευχάριστα τα επόμενα έτη…».

Kυρία Καραγεώργου, η Novo Nordisk είναι ταυτισμένη με την επανάσταση στη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη. Το τελευταίο διάστημα τα φάρμακα για τη διαχείριση του βρίσκονται στο προσκήνιο της «μάχης» κατά της παχυσαρκίας διεθνώς. Τι δείχνουν οι κλινικές μελέτες;

Η Novo Nordisk πρωτοστατεί στη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη με την εβδομαδιαία θεραπεία της σεμαγλουτίδης, που είναι διαθέσιμη και στην Ελλάδα από τον Ιούνιο του 2021. Επιπλέον, τα οφέλη της σεμαγλουτίδης στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας φάνηκαν να είναι εντυπωσιακά μέσω των κλινικών μελετών που έχει αναπτύξει η εταιρεία μας. Πλέον, μιλάμε για 16% περίπου απώλεια βάρους (ανάλογα με τη μελέτη), με ένα ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις περισσότερες μελέτες του προγράμματος της σεμαγλουτίδης, πάνω από τα μισά άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία πετυχαίνουν απώλεια βάρους άνω των 15% και το 1/3 των ασθενών πάνω από 20% αντίστοιχα.

Αυτή η απώλεια βάρους μάλιστα συσχετίστηκε με όφελος σε αρκετούς καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, όπως η αρτηριακή πίεση, η περίμετρος μέσης, το σάκχαρο νηστείας, η αντίσταση στην ινσουλίνη και τα λιπίδια. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια μελέτη που διερευνεί το καρδιαγγειακό όφελος της σεμαγλουτίδης στην παχυσαρκία και αναμένονται τα αποτελέσματα, ίσως και μέσα το 2023.

Στο μέλλον αναμένουμε ακόμα περισσότερο αποτελεσματικούς φαρμακευτικούς παράγοντες και αντιδιαβητικές αγωγές, που μπορούν να διαχειριστούν το ΣΔ αλλά και την παχυσαρκία με ακόμα καλύτερα αποτελέσματα;

Χωρίς ακόμα να μπορούμε να σας αποκαλύψουμε πολλές περαιτέρω πληροφορίες, θα ήθελα να σημειωθεί πως το μέλλον της διαχείρισης της νόσου του σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και της παχυσαρκίας κρίνεται ευοίωνο.

Η εταιρεία μας σε παγκόσμιο επίπεδο υλοποιεί κλινικά προγράμματα Έρευνας και Ανάπτυξης νέων μορίων και θεραπευτικών επιλογών για τις προαναφερθείσες νόσους, ενώ παράλληλα εστιάζει και στο όφελος που μπορούν να δημιουργήσουν στο καρδιαγγειακό σύστημα, στον ανώτερο γλυκαιμικό έλεγχο και την αποτελεσματικότερη διαχείριση απώλειας βάρους.

Στα επόμενα χρόνια διαφαίνεται ότι θα εκπλήσσουμε την ιατρική κοινότητα ευχάριστα, προσθέτοντας στη φαρέτρα τους θεραπευτικές επιλογές που θα βοηθήσουν στο μέγιστο βαθμό τη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη και της παχυσαρκίας και την βέλτιστη ρύθμισή τους.

Ποιος ο αριθμός των ατόμων με παχυσαρκία και σακχαρώδη διαβήτη, στον γενικό πληθυσμό στη χώρα μας και πώς έχει αλλάξει αυτός τα τελευταία χρόνια;

Η παχυσαρκία είναι μία καθημερινή μάχη για περίπου 1 στους 3 ενήλικες στην Ελλάδα ανεξαρτήτως φύλου. Σύμφωνα με πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη, στην Ελλάδα, η παχυσαρκία επηρεάζει το 32,1% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας, δηλαδή περίπου 2,8 εκατομμύρια ενήλικες, ενώ οι συννοσηρότητες με τις οποίες σχετίζεται η παχυσαρκία, υπερβαίνουν τις 229, συμπεριλαμβανομένων του σακχαρώδη διαβήτη, καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων χρόνιων και σοβαρών νοσημάτων.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (ΗΔΙΚΑ), το πλήθος των μοναδικών πασχόντων με Σακχαρώδη Διαβήτη ανέρχεται περίπου σε 1 εκατομμύριο άτομα, αγγίζοντας το 10% του πληθυσμού της χώρας, βάσει της επίσημης καταγραφής της ΕΛΣΤΑΤ. Σε σχέση με το έτος 2020, καταγράφεται αύξηση στον συνολικό αριθμό των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη της τάξης του 2%.

Τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη εμφανίζουν σοβαρές συννοσηρότητες για τις οποίες απαιτούνται γνώσεις, συνεργασία και αλληλεπίδραση μεταξύ πολλών ειδικοτήτων και επιστημονικών φορέων για να υπάρξει σφαιρική και αποτελεσματική αντιμετώπιση. H πανδημία, για λόγους μη γνωστούς ακόμη, αυξάνει την επίπτωση του σακχαρώδη διαβήτη και ενώ φαίνεται να υποχωρεί, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη εξακολουθούν να χρειάζονται να διατηρούν ευγλυκαιμία, να αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακούς κινδύνους, κακοήθειες, νεφρικά, αγγειακά, οφθαλμολογικά και νευρολογικά προβλήματα.

Στόχος μας είναι η αναχαίτηση του επιπολασμού τα επόμενα χρόνια και στο σακχαρώδη διαβήτη και στην παχυσαρκία.

Η Ελλάδα διαθέτει μια ανεπιθύμητη πρωτιά: Αυτή με τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη. Φταίει ο σύγχρονος τρόπος ζωής και τα λανθασμένα πρότυπα; Ποιες είναι οι βασικές αιτίες του προβλήματος;

Σύμφωνα με δεδομένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από 124 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι ηλικίας 5 έως 19 ετών πάσχουν από παχυσαρκία, ενώ περίπου 8 στα 10 παιδιά και έφηβοι που ζουν με παχυσαρκία, θα πάσχουν από παχυσαρκία και στην ενήλικη ζωή. Το γεγονός αυτό θα επηρεάσει μάλλον αρνητικά τις μελλοντικές γενιές μας, καθώς η παιδική και εφηβική παχυσαρκία σχετίζονται με πολλαπλές συννοσηρότητες και στην ενήλικη ζωή.

Στην Ευρώπη, το αυξημένο βάρος (συμπεριλαμβανομένης της νόσου της παχυσαρκίας) επηρεάζει 4,4 εκατομμύρια παιδιά στην Ευρώπη, ηλικίας κάτω των 5 ετών, αντιπροσωπεύοντας το 7,9% όλων των παιδιών αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Σύμφωνα με τη ΔιαΝΕΟσις, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και την ερευνητική ομάδα του Καθηγητή Ιωάννη Μανιού, η Ελλάδα έρχεται πρώτη στην Ε.Ε. στην παιδική παχυσαρκία και αυτό πρέπει να αλλάξει. Και χρειάζεται να είμαστε όλοι αρωγοί σε αυτήν την προσπάθεια.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι αυξημένοι ρυθμοί της καθημερινότητας, τα φορτωμένα προγράμματα των γονέων καθώς και τα πρότυπα από άλλες χώρες προφανώς επηρεάζουν την αύξηση της παχυσαρκίας στα παιδιά και τους εφήβους, γι’ αυτό συμμετοχικά με φορείς και την Πολιτεία πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να ανατραπεί η συγκεκριμένη κατάσταση.

Ήδη υλοποιούμε πολλαπλές ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης προς το γενικό πληθυσμό της χώρας για τη νόσο της παχυσαρκίας, για τα πολλαπλά οφέλη της άσκησης και σωστής διατροφής ενώ αναμένονται ακόμη περισσότερες το προσεχές χρονικό διάστημα.

Πρόσφατα ο FDA ενέκρινε την εβδομαδιαία υποδόρια χορήγηση σεμαγλουτίδης για τη θεραπεία της παχυσαρκίας σε εφήβους 12 ετών και άνω. Πώς αλλάζουν πλέον τα δεδομένα; Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Η έγκριση του FDA για τη χορήγηση της εβδομαδιαίας υποδόριας θεραπείας με σεμαγλουτίδη για τη νόσο της παχυσαρκίας σε εφήβους 12 ετών και άνω, «ανοίγει» το δρόμο, για την έγκριση της θεραπείας και στην Ευρώπη, αλλά και την Ελλάδα τα επόμενα έτη.

Η εβδομαδιαία υποδόρια θεραπεία με σεμαγλουτίδη για τη νόσο της παχυσαρκίας, πιστεύουμε ότι θα αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα, όχι μόνο στους εφήβους, αλλά και στον ενήλικο πληθυσμό, καθώς είναι ένα φαρμακευτικό προϊόν που προσφέρει 14-20% απώλεια βάρους από τους πρώτους μήνες της χρήσης του.

Μπροστά σε αυτό τον κίνδυνο της παιδικής παχυσαρκίας, με ποιους τρόπους μπορούμε να αφυπνίσουμε το ευρύ κοινό; Ποιες οι δράσεις που υλοποιεί η Novo Nordisk;

Για την αναχαίτιση της επιδημίας της παχυσαρκίας, χρειάζεται η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου στρατηγικής και πολιτικής, το οποίο θα μπορούσε να βασίζεται σε 4 πυλώνες, την πρόληψη, την αυτοδιαχείριση του σωματικού βάρους, την ιατρική παρακολούθηση και την εξειδικευμένη φροντίδα. Γι’ αυτό το λόγο, η Novo Nordisk Hellas και η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (Ε.Ο.Κ.) παρουσίασαν μέσα στο 2022 την εκστρατεία πρόληψης και ευαισθητοποίησης για την παιδική και εφηβική παχυσαρκία με τίτλο «Πάμε να χάσουμε» και πρωταγωνιστές τους διεθνείς καλαθοσφαιριστές, Δημήτρη Διαμαντίδη, Νίκο Ζήση και Εβίνα Μάλτση.

Η ενημερωτική εκστρατεία «#PameNaXasoume», με την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Παιδικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας, δημιουργήθηκε από την ανάγκη να «χάσουμε» την αρνητική πρωτιά που κατέχει η χώρα μας στα επίπεδα παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη και με στόχο να συμβάλει στη δημόσια υγεία και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των νέων στην Ελλάδα.

Παράλληλα, δημιουργήθηκε με γνώμονα την ενημέρωση των νέων και των φροντιστών τους για τα οφέλη του αθλητισμού, την αξία της ευαισθητοποίησης για τα οφέλη της φυσικής άσκησης μέσω θετικών βιωμάτων, τη γνωριμία τους με την καλαθοσφαίριση και τα οφέλη του αθλητισμού για τη σωματική και ψυχική υγεία των νέων.

Όλοι μαζί μπορούμε να χάσουμε αυτή την πρωτιά! Γιατί η προσπάθεια αυτή είναι ΕΘΝΙΚΗ!

Επιστρέφοντας στο θέμα του σακχαρώδη διαβήτη, η συμμόρφωση του ασθενούς είναι ένας «διαρκής αγώνας» για την διατήρηση της ποιότητας ζωής του αλλά και για τη θεραπευτική του προσέγγιση. Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα τα τελευταία χρόνια;

Οι νέες καινοτόμες εβδομαδιαίες θεραπείες, που είναι διαθέσιμες τα τελευταία έτη, συμβάλλουν τα μέγιστα στον «διαρκή αγώνας» για την διατήρηση και βελτίωση της ποιότητας ζωής αλλά και για τη θεραπευτική προσέγγιση του ασθενούς με σακχαρώδη διαβήτη, καθώς προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στη ρύθμιση του γλυκαιμικού δείκτη και τη διαχείριση του βάρους του, ενώ παράλληλα προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα «θωρακίζοντας» την καρδιά.

Τι περιμένουμε από την Novo Nordisk στα επόμενα χρόνια και σε ποιες θεραπευτικές κατηγορίες;

Η Novo Nordisk, τα επόμενα χρόνια, αναμένεται να αυξήσει το portfolio της στην θεραπευτικές κατηγορίες του σακχαρώδη διαβήτη, της παχυσαρκίας, της αιμορροφιλίας και των αναπτυξιακών διαταραχών, ενώ παράλληλα θα δραστηριοποιηθεί στις σπάνιες χρόνιες παθήσεις (Rare Disease), τη χρόνια μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH) καθώς και τα καρδιαγγειακά νοσήματα (CVD).

Όπως σας ανέφερα και πριν, θα σας εκπλήξουμε ευχάριστα τα επόμενα έτη, ενώ παράλληλα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την συνέντευξη και την ευκαιρία να ενημερώσουμε την ιατρική κοινότητα της χώρας για τις εξελίξεις στις θεραπευτικές κατηγορίες που δραστηριοποιούμαστε.

Με αφορμή των εορτασμό των 100 χρόνων της Novo Nordisk, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω πως θα συνεχίσουμε να οδηγούμε την αλλαγή και στις επόμενες γενιές!

 

100 χρόνια στην υπηρεσία των ατόμων με διαβήτη

Η Novo Nordisk είναι μια παγκόσμια φαρμακευτική εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1923 και η έδρα της είναι λίγο έξω από τη Κοπεγχάγη, στη Δανία. Απασχολεί περισσότερα από 54.400 άτομα, σε 80 γραφεία σε όλο τον κόσμο και διαθέτει τα προϊόντα της σε αγορές 170 χωρών.

Στην Ελλάδα, η Novo Nordisk έκανε τα πρώτα της βήματα το 1979. Τα πρώτα της βήματα πραγματοποιούνται με την ίδρυση δύο μικρών εταιρειών. Της Nordisk Insulinlaboratorium και Novo Terapeutisk Laboratorium το 1923 και το 1925, αντίστοιχα. Οι δύο εταιρείες ξεκίνησαν την παραγωγή ενός επαναστατικού νέου φαρμάκου, της ινσουλίνης, που είχε μόλις ανακαλυφθεί από δύο Καναδούς επιστήμονες.

Από την ίδρυσή τους, οι δύο εταιρείες εστίαζαν στην ανάπτυξη προϊόντων για την

ανακούφιση ασθενών με διαβήτη. Ανταγωνιζόμενες έντονα η μία την άλλη, οι εταιρείες αναδείχθηκαν ως δύο από τις καλύτερες εταιρείες στον κλάδο τους.

Όταν αποφάσισαν τελικά να συγχωνευθούν το 1989, δημιούργησαν την Novo Nordisk. Μια εταιρεία που έκτοτε αναπτύσσεται ταχύτατα και έχει κατακτήσει ηγετική θέση στην αντιμετώπιση του διαβήτη και της αιμορροφιλίας, της παχυσαρκίας, τη θεραπεία διαταραχών της αυξητικής ορμόνης και τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

Η ιστορία της Nordisk Insulinlaboratorium ξεκίνησε όταν ο August και η Marie Krogh έφτασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες δια θαλάσσης. Ο August Krogh ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και είχε λάβει το βραβείο Νόμπελ στη φυσιολογία το 1920. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Yale είχαν προσκαλέσει το ζευγάρι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είχαν ζητήσει από τον August Krogh να δώσει διαλέξεις για την ιατρική του έρευνα σε ολόκληρη τη χώρα.

Κατά την επίσκεψη του στις Ηνωμένες Πολιτείες το ζευγάρι άκουγε καθημερινά τις αναφορές ατόμων που λάμβαναν θεραπεία με ινσουλίνη –την ορμόνη που ανακαλύφθηκε το 1921 από δύο Καναδούς ερευνητές, τον Banting και τον Best.

Η Marie Krogh εκδήλωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη θεραπεία. Όντας και η ίδια γιατρός, είχε γίνει το 1914 η τέταρτη Δανή που απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα στην ιατρική. Ήταν ερευνήτρια με δικό της ιατρείο και είχε αρκετούς ασθενείς με διαβήτη τύπου 1.

Η ίδια η Marie Krogh είχε διαβήτη. Η Marie ήταν εκείνη που πρότεινε να επικοινωνήσει ο σύζυγός της με το Πανεπιστήμιο του Τορόντο όπου είχε παραχθεί το πρώτο σωτήριο εκχύλισμα ινσουλίνης.

 

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.