Θάνος Πλεύρης: Προαναγγέλλει κίνητρα για τον προσωπικό γιατρό

0

Απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που αφορούν στην κατάσταση στο ΕΣΥ και τα ράντζα έδωσε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, εξηγώντας την πορεία εφαρμογής του θεσμού του προσωπικού γιατρού και προαναγγέλλοντας κίνητρα για ευρύτερη συμμετοχή γιατρών.

‘Οπως επισήμανε ο κ. Πλεύρης σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον Αθήνα 984, θα δοθούν κίνητρα στους γιατρούς –σε συνεννόηση με τους επαγγελματικούς τους συλλόγους– με στόχο να διευρυνθεί η συμμετοχή τους στον θεσμό του προσωπικού γιατρού.

Σύμφωνα με τον ίδιο «μέσα σε ένα εξάμηνο, στην τρίτη προσπάθεια εφαρμογής του νέου θεσμού, έχουν εγγραφεί 5 εκατομμύρια πολίτες έναντι στόχου για 8.5 εκατομμύρια και συμμετοχή 3400 γιατρών, ενώ τα ραντεβού έφτασαν στο 1,5 εκατομμύριο».

Έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο, σημειώνοντας ενδεικτικά ότι «στην προηγούμενη προσπάθεια σε διάστημα 4ετίας είχαν εγγραφεί 1.5 εκατ. πολίτες και 700 γιατροί». Όπως ανέφερε επιπλέον «Πολλοί ιδιώτες γιατροί με έσοδα 60 χιλιάδες ευρώ ετησίως δίσταζαν να μπουν στο θεσμό και να συνεργαστούν με το δημόσιο. Το έκαναν όμως σε ποσοστό 40% κι αυτό δείχνει πως είμαστε σε ένα δρόμο».

Ερωτηθείς για τα ράντζα στα νοσοκομεία, ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν πλέον στον Ευαγγελισμό», ενώ τόνισε πως «μόνο το Αττικό λειτουργεί με 25 ράντζα και μέχρι τέλους του έτους θα αποκτήσει επιπλέον 52 στελεχωμένες κλίνες».

Για τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια

Σε σχέση με τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια σημείωσε ότι «ο προϋπολογισμός τους ενισχύθηκε με επιπλέον 80 εκατομμύρια ενώ προστέθηκαν και ποιοτικοί δείκτες ώστε να μην αδικούνται όσοι παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες…Ήδη δόθηκαν κατευθύνσεις να ανεβαίνουν όλες οι απεικονιστικές εξετάσεις σε ηλεκτρονικό σύστημα και ο ΕΟΠΠΥ για να μην ελέγχει δειγματοληπτικά μόνον ένα 5%. Ήδη, θα εξεταστεί εξονυχιστικά το σύνολο των μαγνητικών και αξονικών εξετάσεων στον ΕΟΠΠΥ για τον Ιανουάριο και όσα κέντρα έχουν κάνει υποβολές χωρίς να τις δηλώσουν στο ηλεκτρονικό σύστημα pack θα χάσουν τη σύμβαση με τον Οργανισμό».

Σε άλλο σημείο υπογράμμισε πως «οι γιατροί του ΕΣΥ έχουν κουλτούρα μάχης, ενώ τα ιδιωτικά κέντρα χαρακτηρίζονται για τις δυνατότητες διενέργειας εξειδικευμένων θεραπειών, αλλά δεν έχουν κατορθώσει να μπουν σε καθεστώς εφημέρευσης, με όρους δημοσίου».

 

Share.

About Author

Comments are closed.