ΕΣΥ και «φακελάκι» – Τρίτη θέση στην Ευρώπη κατέχει η Ελλάδα

0

«Η διαφθορά στην υγεία είναι μια βόμβα στα θεμέλια του ΕΣΥ γι’ αυτό και η καταπολέμηση της αποτελεί πεδίο διακομματικής συνεργασίας», όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος στην ημερίδα που διοργάνωσε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας με θέμα “Διαφάνεια και Ψηφιακός Μετασχηματισμός στην Υγεία”.


“H  Ελλάδα κατέχει την 3η θέση στην ΕΕ στις out of pocket πληρωμές, δηλαδή στα φακελάκια και σύμφωνα με στοιχεία του Ευροβαρόμετρο που δημοσιεύτηκαν τον περασμένο Ιούλιο, 9 στους 10 πολίτες ανέφεραν ότι στην Ελλάδα κυριαρχεί το “φακελάκι”. Έχουμε λοιπόν ηθική υποχρέωση να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά», είπε ο Κωτσιόπουλος. Υπογράμμισε ότι η διαφάνεια στον τομέα της υγείας, αποτελούσε εξαρχής για την κυβέρνηση προτεραιότητα, «αφού θεωρούμε δεδομένο ότι για να πετύχουμε ένα εξαιρετικό επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας, έπρεπε όλα να είναι συγκεκριμένα και κρυστάλλινα”.

Όπως ανέφερε ο γ.γ. Υπηρεσιών Υγείας, κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος, μετά από πολύμηνη συνεργασία με τα αρμόδια στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, «πετύχαμε την καταγραφή των δράσεων του Επιχειρησιακού Σχεδίου Στρατηγικής κατά της Διαφθοράς στον Χώρο της Υγείας του 2017, που είχαν ολοκληρωθεί από τις Διευθύνσεις του Υπουργείου Υγείας και τους εποπτευόμενους φορείς. Αξιοποιώντας τα data προτείναμε στον υπουργό Υγείας το νέο τετραετές Επιχειρησιακό Σχέδιο Στρατηγικής κατά της Διαφθοράς, το οποίο εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2021. Στη συνέχεια εκδώσαμε Υπουργική Απόφαση για τον ορισμό του πλαισίου παρακολούθησης της υλοποίησης των δράσεων που περιλαμβάνονταν στη στρατηγική μας».

Επισήμανε ότι η διαφάνεια και τα ψηφιακά εργαλεία είναι αλληλένδετες έννοιες και αυτό το έχει αντιληφθεί η κοινωνία μας. «Ήδη μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης καταφέρνουμε να ελέγχουμε τη διαφθορά σε επίπεδο κοινωνικής ασφάλισης. Επιπλέον με τη χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών για την κεντρικοποίηση των προμηθειών στην υγεία, το Σύστημα Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (DRG), που στηρίζεται σε δεδομένα από τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενή, την Ενίσχυση του Πληροφοριακού Συστήματος B.I HEALTH και άλλες δράσεις, θα καταφέρουμε να φτάσουμε στην εξυγίανση της διακυβέρνησης του συστήματος υγείας» επισήμανε ο κ. Κωτσιόπουλος. Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα του υπουργείου Υγείας κατά της διαφθοράς ο κ. Κωτσιόπουλος είπε:

Για τις προμηθεύτριες εταιρίες: Θα προχωρήσουμε στη δευτερογενή ανάλυση των δεδομένων, ώστε να εντοπίζονται οι εταιρίες που παρανομούν και να επεμβαίνουμε άμεσα.

Για τη συνταγογράφηση στα νοσοκομεία: Στόχος μας είναι να βάλουμε τα κλινικά πρωτοκολλά στα νοσοκομεία, ώστε να ελέγξουμε και εκεί τη συνταγογράφηση. Τα μητρώα των ασθενών θα βοηθήσουν πολύ προς αυτή την κατεύθυνσή. Το πιο σημαντικό έργο είναι το μητρώο ασθενών με καρκίνο, που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Για τη διαφθορά στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα: Εάν μπορέσουμε να ελέγξουμε τις αποθήκες των νοσοκομείων, θα μπορέσουμε να περιορίσουμε τη διαφθορά. Ο φάκελος υγείας των ασθενών θα βοηθήσει στην πάταξη της διαφθοράς, γιατί εκεί θα φαίνεται ποιος ασθενής έλαβε ποια υλικά, πόσα και πότε.

Άυλη συνταγογράφηση, ψηφιακά πιστοποιητικά, ραντεβού για εμβολιασμό, ψηφιακό βιβλιάριο Υγείας, βιβλιάριο παιδιού, ηλεκτρονικός φάκελος Υγείας και άλλες εφαρμογές έχουν γίνει ή θα γίνουν στο επόμενο διάστημα μέρος της καθημερινότητάς μας. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον τομέα της Υγείας όχι μόνο απλουστεύει τη ζωή των πολιτών και αποφορτίζει τη δημόσια διοίκηση από περιττές διαδικασίες, αλλά συνδράμει καθοριστικά και στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και της παραβατικότητας.

Πληθώρα παραβάσεων, που διαπιστώθηκαν στη διάρκεια ελέγχων, με την συνδρομή ψηφιακών εργαλείων, ανακοινώθηκαν από υπηρεσιακούς παράγοντες στη διάρκεια ημερίδας με θέμα “Διαφάνεια και Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Υγείας”, που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ). Τα περιστατικά κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα παραβάσεων, από τη δήλωση “μαϊμού” rapid tests για την COVID μέχρι την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση νοσοκομειακών φαρμάκων εκτός νοσοκομείου και από την εικονική διάθεση ιατρικών υλικών ως την παράνομη απασχόληση εργαζόμενων που είχαν δηλωθεί σε καθεστώς αναστολής εργασίας.

Παραβάσεις που εντόπισε η ΕΑΔ

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και άλλους φορείς, αξιοποίησε τα νέα ψηφιακά εργαλεία για τον έλεγχο δημόσιων και ιδιωτικών δομών και υπηρεσιών, με στόχο τον εντοπισμό φαινομένων διαφθοράς και παραβατικότητας, μεταξύ άλλων και στην Υγεία. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η προϊστάμενη του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας της ΕΑΔ, Κατερίνα Λιούλη, παρέθεσε κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

Μαϊμού διαγνωστικοί έλεγχοι: Σε έλεγχο σε ιδιωτικό φαρμακείο, που έγινε με διασταύρωση των καταχωρήσεων στην ΗΔΙΚΑ, διαπιστώθηκε πως μόνο σε χρονικό διάστημα δύο μηνών είχαν καταχωρηθεί 2.198 αποτελέσματα rapid test για τα οποία δεν είχε προμηθευτεί ποτέ. Επιπλέον, οι καταχωρήσεις έγιναν σε ώρες που το φαρμακείο ήταν κλειστό (μεταμεσονύκτια σε μέρες αργιών).

Εικονικές αναστολές εργασίας: Σε επιχείρηση εστίασης βρέθηκαν εργαζόμενοι με φυσική παρουσία στο κατάστημα, παρότι είχαν δηλωθεί από τον εργοδότη σε καθεστώς αναστολής εργασίας.

Βεβαιώσεις εμβολιασμών: διαπιστώθηκαν παρατυπίες σε μεμονωμένες μόνο περιπτώσεις.

Σε ό,τι αφορά τα εκτός COVID περιστατικά, χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο έλεγχος σε παρόχους προϊόντων καθετήρων και επιθεμάτων, οι οποίοι χρέωναν τον ΕΟΠΥΥ χωρίς να παραδίνουν τα αναγραφόμενα είδη στους ασθενείς. Μέσα σε διάστημα 4 μηνών (1/1/21 – 30/3/21) διαπιστώθηκε πως:

Από τα 33 νέα ΑΜΚΑ προμήθειας καθετήρων, στις 27 οι αρχικές γνωματεύσεις εκδόθηκαν από δημόσιες μονάδες υγείας και οι 6 από ιδιώτες γιατρούς, κατά παράβαση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας.

Δεν επιβεβαιώθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δημόσιων μονάδων υγείας οι επισκέψεις 22 εκ των 27 ασφαλισμένων.

Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα

Ο Αλέξανδρος Κελεσίδης, προϊστάμενος της Περιφερειακής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης της ΕΑΔ, αναφέρθηκε σε δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις στη Βόρεια Ελλάδα.

Σε περιφερειακή πόλη, (σ.σ. Κοζάνη) ιδιωτικό εργαστήριο που είχε αναλάβει την εξέταση των δειγμάτων για COVID-19, έκανε ετεροχρονισμένα την καταχώρηση 176 θετικών κρουσμάτων. Το γεγονός είχε ως άμεση επίπτωση την στρεβλή αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας της περιοχής και ως αποτέλεσμα την λήψη σκληρών περιοριστικών μέτρων στην πόλη.

Δύο γιατροί σε ογκολογική μονάδα δημόσιου νοσοκομείου συνταγογραφούσαν ενδοφλέβια χημειοθεραπευτικά φάρμακα που προορίζονταν για νοσηλευόμενους ασθενείς, σε συνταγές εξωτερικών ασθενών. Αυτό έγινε προκειμένου οι συνταγές να εκτελούνται σε ιδιωτικά φαρμακεία. Το 96% των συγκεκριμένων συνταγών εκτελέστηκε σε συγκεκριμένο φαρμακείο. Ο κ. Κελεσίδης έκανε λόγο για “καραμπινάτη κατευθυνόμενη συνταγογράφηση”.

 

Το φακελάκι “ζει και βασιλεύει”

Ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ανέφερε πως η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη στην Ευρώπη στις λεγόμενες “out of pocket payments”, δηλαδή σε χρήματα που βγάζουν οι πολίτες από την τσέπη τους για να πληρώσουν για διάφορες δαπάνες που δεν καλύπτονται από το Κράτος. Κάποια από αυτά, είπε, αφορούν το γνωστό φακελάκι και επικαλέστηκε πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δίνει πρωτιά στην Ελλάδα στην διαφθορά στην Υγεία και καταγράφει ότι 9 στους 10 Έλληνες δηλώνουν πως το φακελάκι “βασιλεύει”.

“Έχουμε ηθική υποχρέωση να αλλάξουμε τα πράγματα, να συγκρουστούμε με τα κατεστημένα και να φτιάξουμε ένα πραγματικά σύγχρονο διαφανές Σύστημα Υγείας που κανένας δεν θα βάζει το χέρι στην τσέπη, αλλά και κανένας δεν θα απλώνει το χέρι”, είπε και πρόσθεσε: “δεν υπάρχει καλή και κακή διαφθορά. Απόλυτη θέση μας είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή σε ανήθικες και παράνομες πρακτικές που αποτελούν βόμβα στα θεμέλια του ΕΣΥ και πληγώνουν κάθε οικογένεια, που στη δύσκολη στιγμή ψάχνει να βρει τρόπο να πληρώσει για κάποια υπηρεσία Υγείας”.

Ο κ. Κωτσιόπουλος αναφέρθηκε στο επιχειρησιακό σχέδιο στρατηγικής κατά της διαφθοράς, που βρίσκεται σε εφαρμογή από τις αρχές του 2021, σε συνεργασία του υπουργείου Υγείας με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την ΕΑΔ. Με τη χρήση των ψηφιακών εργαλείων, επιχειρείται η κεντρικοποίηση των υπηρεσιών στην Υγεία, η διαχείριση των αποθεμάτων των νοσοκομείων με ψηφιακό τρόπο, η χρήση του συστήματος κοστολόγησης των νοσοκομειακών υπηρεσιών και η αξιοποίηση δευτερογενών δεδομένων για τον εντοπισμό εστιών διαφθοράς.

 

Share.

About Author

Comments are closed.