Καθιστώντας την Ελλάδα κέντρο αριστείας Κυτταρικών & Γονιδιακών Θεραπειών

0

 Φώτης Σακελλαρίδης

Πρόεδρος & CEO, Theracell

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΚΟΣΜΑΣ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΣ

« Η Theracell μέσω της συνεργασίας της με το Νοσοκομείο Παίδων του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια (CHOP), αναπτύσσει μια νέα γονιδιακή θεραπεία της β-θαλασσαιμίας σε ιδιαίτερα προσιτή τιμή. Η β-θαλασσαιμία είναι μια ορφανή ασθένεια, μέρος της οικογένειας των κληρονομικών διαταραχών του αίματος γνωστές ως αιμοσφαιρινοπάθειες (θαλασσαιμία και δρεπανοκυτταρική αναιμία). Αποτελούν τις πιο συχνές μονογονιδιακές ασθένειες παγκοσμίως, με μη διαθέσιμη θεραπεία στην Ευρώπη ».

Kύριε Σακελλαρίδη, πείτε μας για την Theracell Advanced Biotechnology. Τι σας ώθησε στην δημιουργία της;

Η Theracell AB ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2013 και δραστηριοποιείται στον τομέα της Βιοτεχνολογίας και ειδικότερα στις Κυτταρικές και Γονιδιακές Θεραπείες (ΚΓΘ), μια αναδυόμενη κατηγορία καινοτόμων θεραπειών, των οποίων οι ιδιότητες τις καθιστούν πολύ διαφορετικές από τα παραδοσιακά φαρμακευτικά προϊόντα. Οι ΚΓΘ σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο κατατάσσονται στην κατηγορία των προηγμένων θεραπειών (Advanced Therapy Medicinal Products – ATMPs).

Η έρευνα, ανάπτυξη και κλινική εφαρμογή καινοτόμων ΚΓΘ αποτελεί μια ανατρεπτική αλλαγή στην αντιμετώπιση πολλών ανεκπλήρωτων ιατρικών αναγκών και απειλητικών για τη ζωή ασθενειών. Αποτελούν τα νέα σύνορα της ιατρικής. Έχουν την δυνατότητα για αναστροφή ασθενειών που είτε θεωρούνται ως μη θεραπεύσιμες σήμερα ή που υπόκεινται μόνο σε συμπωματικές θεραπείες. Παρέχουν νέες θεραπευτικές επιλογές σε ασθενείς με ελάχιστες ή καθόλου δυνατότητες θεραπείας.

Όραμά μας είναι η ανάπτυξη και η χορήγηση των αποτελεσματικών αυτών θεραπειών σε όσους Έλληνες τις χρειάζονται με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Ποιο κενό έρχεται να καλύψει η παρουσία της Theracell στην αγορά; Ποιες οι καινοτομίες που εισάγει;

Δυο είναι οι πυλώνες της καινοτομίας που φέρνουμε στην αγορά: η τοπική παραγωγή ΚΓΘ και η αλλαγή στο μοντέλο διάθεσης στον ασθενή.

Ως προς τον πρώτο πυλώνα: Οι κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες αποτελούν το αναδυόμενο τμήμα υψηλής θεραπευτικής καινοτομίας στον τομέα των επιστημών Υγείας, λόγω της εξατομίκευσης και της υψηλής αποτελεσματικότητάς τους. Αποτελούν τον ορισμό της Ιατρικής Ακριβείας και της Εξατομικευμένης Ιατρικής. Έχουν σχεδιαστεί ώστε να αναστέλλουν την πορεία της νόσου ή να αντιστρέφουν την εξέλιξή της και όχι απλά να αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα. Συνήθως, πρόκειται για εφάπαξ θεραπείες που μπορεί να αμβλύνουν την υποκείμενη αιτία της νόσου και έχουν δυνητικά την πιθανότητα πλήρους ίασης. Αντίθετα, πολλά από τα συμβατικά φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται σε συνεχή βάση για εβδομάδες, μήνες ή ακόμα και εφ’ όρου ζωής.

Για τις θεραπείες αυτές, ο δότης των κυττάρων μπορεί να είναι ο ίδιος ο ασθενής (αυτόλογες), ή διαφορετικός (αλλογενείς). Οι αυτόλογες θεραπείες προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα και κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Με την κυτταρική θεραπεία, τα κύτταρα καλλιεργούνται ή τροποποιούνται εκτός του σώματος πριν από την χορήγησή τους στον ασθενή, όπου θα λειτουργήσουν ως ένα «ζωντανό φάρμακο». Με τη γονιδιακή θεραπεία, τα γονίδια αντικαθίστανται, αδρανοποιούνται ή εισάγονται στα κύτταρα –εκτός ή εντός του σώματος– για τη θεραπεία της νόσου. Και στις δύο περιπτώσεις, η θεραπεία αφορά συγκεκριμένο ασθενή για συγκεκριμένη πάθηση και για τον λόγο αυτό χαρακτηρίζονται ως εξατομικευμένες.

Οι κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες αναγνωρίζονται από τους επιστήμονες του κλάδου ως το μέλλον στην αντιμετώπιση πολλών σύγχρονων μη ιάσιμων ασθενειών (καρκίνος, αυτοάνοσα, νευροεκφυλιστικά, σπάνια νοσήματα κ.λπ.) που πλήττουν ένα ταχέως αυξανόμενο μέρος του πληθυσμού. Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια οι γονιδιακές θεραπείες CAR-T, έχουν φέρει επανάσταση στην θεραπεία αιματολογικών και λεμφοειδών καρκίνων, ενώ ήδη προσαρμόζονται για θεραπείες συμπαγών όγκων.

Ως προς το μοντέλο διάθεσης των θεραπειών αυτών πρωτοπορούμε παράγοντας τις εξατομικευμένες αυτές θεραπείες δίπλα στον ασθενή. Το μοντέλο του μέλλοντος στην παροχή περίθαλψης που αξιοποιεί τις τεχνολογικές εξελίξεις για να βελτιώσει την περίθαλψη, να μειώσει το κόστος της και να αυξήσει την ποιότητα ζωής των ασθενών είναι το Point of Care Model. Σήμερα, η επιστημονική κοινότητα υποστηρίζει ότι οι αυτόλογες κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες θα πρέπει να παράγονται «δίπλα στο κρεβάτι του ασθενή» και να χορηγούνται άμεσα, προσφέροντας το μεγαλύτερο δυνατό θεραπευτικό όφελος. Η πρόκληση στο μοντέλο αυτό είναι να μπορέσουν να κατασκευαστούν και στη συνέχεια να λειτουργούν αυτόνομες παραγωγικές μονάδες με ένα κόστος που να καθιστά την λειτουργία τους βιώσιμη.

Ποιοι οι σημαντικότεροι «σταθμοί» στην έως τώρα πορεία της και τι αναμένουμε στο εγγύς μέλλον;

Η Theracell έχει αναπτύξει μία σειρά καινοτόμων ΚΓΘ είτε μέσα από το δικό της R&D ή σε συνεργασία με Ερευνητικά Ιδρύματα και εταιρείες. Στο pipeline της εταιρείας σήμερα βρίσκονται μία σειρά από θεραπείες σε κλινικό ή προκλινικό στάδιο.

Στο τομέα των Αυτόλογων Μεσεγχυματικών Βλαστικών κυττάρων έχει αναπτύξει μία θεραπεία για την Οστεοαρθρίτιδα η οποία βρίσκεται σε Ευρωπαϊκή Κλινική φάση ΙΙ. Παράλληλα δύο ακόμη θεραπείες για την Ατοπική Δερματίτιδα και την Χρόνια Νεφρική Νόσο βρίσκονται σε προκλινικό στάδιο.

Στον τομέα των Ανοσολογικών θεραπειών με λεμφοκύτταρα που διεισδύουν σε συμπαγείς όγκους (Tumor Infiltrating Lymphocytes-TILs), ξεκινά σύντομα Ευρωπαϊκή κλινική μελέτη με ένδειξη στον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, ενώ λίγο αργότερα θα ξεκινήσει αντίστοιχη μελέτη στο Μελάνωμα.

Μία νέα τεχνολογία προερχόμενη από το Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Μαδρίτης (Hospital Infantil Universitario Niño Jesús), που αφορά σε έναν καινοτόμο ογκολυτικό ιό για καρκίνους του εγκεφάλου, πρόκειται να συνδυαστεί με την τεχνογνωσία της εταιρείας στα μεσεγχυματικά κύτταρα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως «μεταφορέας» του ιού στον καρκινικό όγκο, βρίσκεται στο στάδιο κατάθεσης άδειας κλινικής δοκιμής στην Ισπανία.

Τέλος, η Theracell μέσω της συνεργασίας της με το Νοσοκομείο Παίδων του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια (CHOP), αναπτύσσει μια νέα γονιδιακή θεραπεία της β-θαλασσαιμίας σε ιδιαίτερα προσιτή τιμή. Η β-θαλασσαιμία είναι μια ορφανή ασθένεια, μέρος της οικογένειας των κληρονομικών διαταραχών του αίματος γνωστές ως αιμοσφαιρινοπάθειες (θαλασσαιμία και δρεπανοκυτταρική αναιμία). Αποτελούν τις πιο συχνές μονογονιδιακές ασθένειες παγκοσμίως, με μη διαθέσιμη θεραπεία στην Ευρώπη.

Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζετε για την υλοποίηση του φιλόδοξου αυτού προγράμματος και πως σχεδιάζετε να τις αντιμετωπίσετε;

Σε διεθνές επίπεδο, η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες αφορά στην παραγωγική τους διαδικασία και συγκεκριμένα τον χαμηλό βαθμό αυτοματοποίησής της.

Η διαδικασία για κάθε ατομική θεραπεία περιλαμβάνει πολλά στάδια από την λήψη αυτόλογων ιστών/κυττάρων, μεταφορά στην μονάδα παραγωγής, έλεγχο καταλληλότητας, γενετική τροποποίηση (εάν πρόκειται για γονιδιακή θεραπεία), καλλιέργεια και τέλος την μεταφορά και επαναχορήγηση των κυττάρων του κάθε ασθενούς. Αυτή η διαδικασία απαιτεί τη μεταφορά των κυττάρων από το νοσοκομείο σε ένα κεντρικό εργοστάσιο παραγωγής και στη συνέχεια πάλι πίσω, περιλαμβάνοντας 20 διαφορετικά στάδια διεργασιών και όλα αυτά υπό πίεση χρόνου και με αυστηρότατο ποιοτικό έλεγχο.

Σήμερα, οι εταιρείες του χώρου κατασκευάζουν μεγάλες κεντρικές παραγωγικές μονάδες, με στόχο τις οικονομίες κλίμακας και τη συρρίκνωση του λειτουργικού κόστους. Η κεντρική παραγωγή όμως δημιουργεί με την σειρά της ένα τεράστιο πρόβλημα πολυπλοκότητας στην εφοδιαστική αλυσίδα, που σχετίζεται με τους κινδύνους περιβαλλοντικών επιπτώσεων και βιωσιμότητας του τελικού προϊόντος («ζωντανά κύτταρα»), αλλά και των μεγάλων αποστάσεων που θα πρέπει να διανύσει. Ένα άλλο επίσης σημαντικό πρόβλημα με τις κυτταρικές & γονιδιακές θεραπείες είναι η οικονομική τοξικότητά τους για τα συστήματα Υγείας. Οι οικονομίες κλίμακας της κεντρικής παραγωγικής διαδικασίας δεν είναι αρκετές για να μειώσουν σημαντικά το κόστος παραγωγής και επί του παρόντος, οι γονιδιακές θεραπείες διατίθενται μεταξύ 375.000 και 3.000.000 ευρώ.

Ως εκ του τούτου λοιπόν, το υψηλό κόστος παραγωγής, ο μεγάλος χρόνος παραγωγής για κάθε μία θεραπεία, η δυσκολία της εφοδιαστικής αλυσίδας και η υψηλή τελική τιμή αποτελούν σημαντικά εμπόδια στην απρόσκοπτη διάθεση νέων ΚΓΘ. Ωστόσο, οι τεράστιες δυνατότητες και η μετασχηματιστική δυναμική αυτών των θεραπειών έχουν παρακινήσει τη βιομηχανία να βρει λύσεις σε αυτά τα προβλήματα. Η βελτιστοποίηση των διαδικασιών είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση. Είναι ενδεικτικό ότι σχεδόν 80% των CEOs εταιρειών βιοτεχνολογίας, ταξινόμησαν την τη βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας μεταξύ των τριών κορυφαίων εμπορικών προκλήσεων τόσο σε πλατφόρμες κυτταρικής όσο και γονιδιακής θεραπείας.

Τόσο η Orgenesis όσο και η Theracell, έχουν αναπτύξει και συνεχώς βελτιώνουν τεχνολογίες αυτοματισμού της παραγωγικής διαδικασίας κυτταρικών & γονιδιακών θεραπειών. Οι αυτοματισμοί επιτρέπουν την δημιουργία μικρών αυτόνομων παραγωγικών μονάδων που ονομάζονται OMPULs (Orgenesis Mobile Processing Units and Labs), χαμηλού κόστους λειτουργίας και συντήρησης για την παραγωγή κυτταρικών & γονιδιακών θεραπειών. Τα OMPULs είναι πλήρως ολοκληρωμένες παραγωγικές μονάδες, με όλες τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις (GMP-Good Manufacturing Practice), και μπορούν να τοποθετηθούν μέσα ή κοντά σε νοσοκομεία. Διασφαλίζουν σημαντικότατη απλοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας (χαμηλός κίνδυνος επιμόλυνσης των κυττάρων, άμεση εφαρμογή της θεραπείας) και χαμηλότερο κόστος παραγωγής (μείωση τελικής τιμής >70%). Τέλος, το κάθε OMPUL έχει την ικανότητα να παράγει δεκάδες θεραπείες ανά μήνα. Η δυνατότητα παραγωγής των ΚΓΘ δίπλα στο ασθενή εντάσσεται στο μοντέλο το οποίο διεθνώς ονομάζεται Point of Care Model (PoC Model).

Κύριε Σακελλαρίδη, η Theracell έχει ανακοινώσει ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο στη χώρα μας, με στόχο την ανάπτυξη εξατομικευμένων κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών. Ποιο το χρονοδιάγραμμα και τι αφορά;

Η όλη επένδυση και προσπάθεια αφορά την είσοδο της χώρας μας σε αυτόν τον τομέα αιχμής της ιατρικής που εξελίσσεται ραγδαία. Όπως ανέφερα, μέχρι στιγμής οι θεραπείες αυτές παράγονται σε κεντρικές δομές (στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ) με την ευθύνη των εταιρειών που έχουν την άδεια κυκλοφορίας τους, ενώ ακολουθούνται πολύπλοκες διαδικασίες ποιοτικού ελέγχου της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Οι ΚΓΘ είναι πολύ νέες στην ιατρική πρακτική. Δεν υπάρχουν αντίστοιχα μοντέλα αποκεντρωμένης παραγωγής πουθενά στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Ξεκινάει η προσπάθεια δημιουργίας τους στις HΠΑ και εμείς με τις διεθνείς μας συνεργασίες φιλοδοξούμε να εντάξουμε και την χώρα μας στην πρωτοπορία αυτή. Θα παράγουμε καινοτόμες ΚΓΘ χαμηλού κόστους!

Το επενδυτικό σχέδιο αφορά στην ανάπτυξη, παραγωγή και διάθεση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών μέσω της αποκεντρωμένης διαδικασίας παραγωγής. Ο φορέας της επένδυσης είναι η Theracell Laboratories, η οποία είναι προϊόν σύμπραξης (Joint Venture 50/50), της Αμερικανικής (Ισραηλινής προέλευσης) Orgenesis Inc. και της Theracell Advanced Biotechnology Hellas (Theracell AB). Η Orgenesis είναι μια κάθετα ολοκληρωμένη βιοφαρμακευτική εταιρεία με μοναδική τεχνογνωσία και εμπειρία στην ανάπτυξη και παραγωγή κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών (ΚΓΘ).

Το έργο προβλέπει:

Εγκατάσταση μια κεντρικής παραγωγικής μονάδας, πιστοποιημένη κατά GMP, η οποία θα έχει τον κεντρικό συντονισμό και την υποστήριξη του εγχειρήματος.

Εγκατάσταση κινητών, εξοπλισμένων και πλήρως αυτοματοποιημένων Κινητών Παραγωγικών Μονάδων ανά την επικράτεια ώστε να εξυπηρετήσουν μεγάλα Νοσοκομεία της χώρας. Οι κινητές μονάδες θα επανδρώνονται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και θα είναι πιστοποιημένες κατά GMP. Εκεί θα γίνεται η βιολογική επεξεργασία δειγμάτων των ασθενών, βάσει των εγκεκριμένων πρωτοκόλλων.

Στις κινητές αυτές μονάδες βρίσκεται η ουσία της καινοτομίας του project. Θα αυξήσει την πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες και θα μειώσει δραματικά το κόστος τους, ακριβώς επειδή είναι αυτοματοποιημένες.

Υλοποίηση κλινικών δοκιμών για διαφορετικές θεραπευτικές ενδείξεις.

Μαζική παραγωγή ΚΓΘ για τους Έλληνες ασθενείς.

Ποια είναι η παρούσα κατάσταση στη χώρα μας;

Στην Ελλάδα η δραστηριότητα γύρω από τις κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες βρίσκεται στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής της. Η δραστηριότητα γύρω από τις ΚΓΘ στην Ελλάδα είναι περιορισμένη και αναμένεται η επένδυση μας να την αυξήσει σημαντικά. Τα κέντρα που είναι ήδη εξοικειωμένα με την χορήγηση ΚΓΘ, μπορούν να αποτελέσουν Νοσοκομεία-Κέντρα εφαρμογών για τις θεραπείες στις οποίες επικεντρώνεται η προτεινόμενη επένδυση, καθώς είναι επανδρωμένα με ήδη καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό που μπορεί να εκτιμήσει τα οφέλη από την παροχή των νέων θεραπειών αυτών και την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη που αναμένεται αυτές να έχουν.

Σε πρακτικό επίπεδο τι σημαίνει για την χώρα μας μια τέτοια επένδυση;

Η επένδυση αυτή θα επιφέρει πλήθος ποιοτικών άμεσων και έμμεσων αντισταθμιστικών ωφελειών για την χώρα. Θα φέρει στην χώρα μας απαράμιλλη τεχνογνωσία, θα επιτρέψει την συμμετοχή μας στις πιο καίριες εξελίξεις της ιατρικής επιστήμης παγκοσμίως και ευελπιστούμε ότι θα είμαστε ο καταλύτης για την δημιουργία Κέντρου Αριστείας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Αρχικά θα βελτιωθεί σημαντικά η πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε θεραπείες και κλινικές έρευνες θεραπειών, οι οποίες μέχρι τώρα πραγματοποιούνταν μόνο στο εξωτερικό, ή επιλεκτικά εντός της χώρας, με υψηλό κόστος. Η ανάγκη αυτή αναδείχθηκε ακόμα περισσότερο τώρα την περίοδο της πανδημίας, όπου λόγω απαγορεύσεων στις μετακινήσεις από χώρα σε χώρα, κάποιοι ασθενείς στερήθηκαν τη δυνατότητα πρόσβασης σε αναγκαίες για τη ζωή τους θεραπείες.

Θα συμβάλλει σημαντικά στην ανακοπή του brain drain και ενίσχυση του brain gain. Ήδη Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού έχουν επιστρέψει στην χώρα μας και έχουν ενταχθεί στο ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας. Παράλληλα, η δημιουργία των νέων θέσεων απασχόλησης υψηλής εξειδίκευσης θα προσφέρει ευκαιρία απορρόφησης των εξαιρετικών νέων Ελλήνων επιστημόνων.

Συνοπτικά, η επένδυση θα προσφέρει:

Σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας ειδικά σε ένα ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο αυτόν της Βιοτεχνολογίας.

Ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας στον κλάδο και ταχύτερη πρόσβαση σε περισσότερες καινοτόμες θεραπείες.

Σημαντική εξοικονόμηση πόρων στον τομέα της δημόσιας Υγείας.

Ενίσχυση ιατρικού τουρισμού για ΚΓΘ. Η Ελλάδα θα έχει όλες τις προϋποθέσεις να καταστεί κέντρο προηγμένων θεραπειών για την ΝΑ Ευρώπη αφού το χαμηλότερο κόστος των παρεχόμενων θεραπειών της προσθέτει ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα.

Συνολικά, η συγκεκριμένη επένδυση θα εντάξει την Ελλάδα στον χάρτη των χωρών που πραγματοποιούν προηγμένη κλινική έρευνα και παραγωγή στο χώρο της Υγείας και θα δημιουργήσει ένα Κέντρο Αριστείας στον τομέα των κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών παγκόσμιας εμβέλειας. Αυτό δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις να αποτελέσει η χώρα τις επόμενες 10ετίες κέντρο προσέλκυσης επιστημόνων και κεφαλαίων για την έρευνα στο χώρο της Υγείας και της υγειονομικής περίθαλψης.

 

Τα οφέλη από το έργο:

Πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες.

Άμεσες επενδύσεις άνω των 80 εκατομμυρίων ευρώ.

Έμμεσες επενδύσεις > από 200 εκατομμυρίων ευρώ μέσα σε πέντε χρόνια.

Απασχόληση εκατοντάδων Ελλήνων επιστημόνων.

Δραματική πτώση, άνω του 80%, του κόστους των καινοτόμων θεραπειών.

Μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού.

Υπάρχει προκαταρκτική συμφωνία με τον ΕΟΠΥΥ για τις πρωτοποριακές κυτταρικές θεραπείες που θα παρέχει η εταιρεία, σε με χαμηλότερο κόστος από αυτό που πληρώνει σήμερα ο Οργανισμός για αντίστοιχες θεραπείες;

Όχι ακόμη. Με τον ΕΟΠΠΥ θα ξεκινήσουμε συζητήσεις σε δεύτερο χρόνο. Παρόλα αυτά το θεαματικά μειωμένο κόστος των ΚΓΘ που θα προσφέρουμε συγκριτικά με τις αντίστοιχες υπάρχουσες θα είναι ιδιαίτερα επωφελές για το ασφαλιστικό σύστημα. Παράλληλα θα έχουμε και έμμεση συμβολή στο σχέδιο βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, λόγω αντικατάστασης της μακροχρόνιας και επαναλαμβανόμενης θεραπείας των ασθενών με φάρμακα υψηλού κόστους, με τις εφάπαξ κυτταρικές θεραπείες.

Πόσο φιλόξενο είναι το περιβάλλον στην Ελλάδα για νέες επενδύσεις; Ποιες τα «εμπόδια» που αντιμετωπίσατε έως σήμερα και σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι θα έπρεπε η πολιτεία να γίνει περισσότερο «ευέλικτη»;

Η Πολιτεία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Το επενδυτικό περιβάλλον γίνεται φιλόξενο στη χώρα μας. Γνωρίζω την εκφρασμένη βούληση του Πρωθυπουργού να προσελκύσει αντίστοιχες επενδύσεις και να δημιουργήσει ένα ισχυρό και ανταγωνιστικό παγκοσμίως βιοφαρμακευτικό κλάδο στην χώρα μας. Έχει ήδη γίνει σημαντική προεργασία από την εξαιρετική Επιτροπή με Συντονιστή τον Β. Κοντοζαμάνη και Προέδρο τον κ. Σ. Παπαδόπουλο. Ελπίζω ότι οι προτάσεις θα υλοποιηθούν γρήγορα ώστε υπάρξει momentum και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να έχουμε early wins. Από την πλευρά μας συμβάλλουμε με τις δυνάμεις μας στον σκοπό αυτό. Ελπίζουμε δε, ότι η εν δυνάμει γονιδιακή θεραπεία που έχει αναπτυχθεί με συνεργασία με το Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια για την Μεσογειακή Αναιμία η οποία θα παραχθεί και σε λίγους μήνες θα μπει σε φάση κλινικών μελετών σε ελληνικά νοσοκομεία καθώς και στην Ιταλία (στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της Ευρώπης), θα είναι ένα ισχυρό και καθοριστικό “εναρκτήριο λάκτισμα” για να δείξει τι μπορεί να πετύχει η χώρα μας.

 

Φώτης Σακελλαρίδης

Πρόεδρος & CEO, Theracell

Ο Φώτης Σακελλαρίδης είναι Χημικός και κάτοχος MBA. Είναι ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Theracell Advanced Biotechnology. Ξεκίνησε την καριέρα του ως Επιστημονικός Συνεργάτης της Glaxo S.A και συνέχισε στην Astra Hellas S.A όπου κατείχε τις θέσεις του Product Manager, Marketing Manager και Marketing & Sales Director. Διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της Janssen-Cilag Greece S.A. Παράλληλα, διετέλεσε Αντιπρόεδρος Ortho Biotech Ευρώπης, Μ. Ανατολής & Αφρικής. Ήταν συνιδρυτής της Proton Pharma S.A. και ιδρυτής της Qualia Pharma ΑΕ.

Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος ΣΦΕΕ, Πρόεδρος Φαρμακευτικής Επιτροπής του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Αντιπρόεδρος του Ελληνικού PhRMA, μέλος Δ.Σ. της ΠΕΦ, μέλος Γ.Σ. του ΣΕΒ, μέλος του Ελληνικού Δικτύου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, μέλος του Συνδέσμου Διευθύνων Στελεχών και Πρόεδρος της ΕΕΦΑΜ.

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.