W4O Hellas / Γυναίκες στην Ογκολογία

0

w4ohellas-logo

W4O HELLAS ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ
www.w4ohellas.org
www.facebook.com / womeninoncology
w4ohellas@gmail.com

Οι «Γυναίκες στην Ογκολογία» είναι ένα δυναμικό δίκτυο γυναικών που ασχολούνται με την ογκολογία, που για πρώτη φορά δημιουργείται στην Ελλάδα, με κύριους στόχους την προώθηση του διαλόγου για ευκαιρίες, λύσεις, απαντήσεις σε κοινά προβλήματα, ένας χώρος έκφρασης και υποστήριξης των γυναικών ογκολόγων, αλλά και ένα πρωτοπόρο δίκτυο υποστήριξης, ενημέρωσης και ουσιαστικής κοινωνικής προσφοράς με επίκεντρο τη γυναίκα – ασθενή με καρκίνο.

Η πρωτοβουλία των γυναικών που ασχολούνται με την ογκολογία ξεκίνησε τον Μάιο 2014, σαν μία ομάδα εργασίας της εταιρείας παθολόγων – ογκολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ), και σύντομα εξαπλώθηκε σε ένα δίκτυο, το οποίο πλέον εκφράζει και συνενώνει όχι μόνον όλες τις γυναίκες της ΕΟΠΕ παθολόγους – ογκολόγους, αλλά και εκείνες άλλων ειδικοτήτων, όπως ακτινοθεραπεύτριες – ογκολόγους, χειρουργούς μαστού, κλινικούς φαρμακοποιούς, νοσηλεύτριες, στελέχη φαρμακευτικών εταιρειών που ασχολούνται με την ογκολογία και γενικά γυναίκες επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με την ογκολογία. Αυτή η ομάδα ξεκίνησε, σε συνεργασία με την αντίστοιχη του ESMO την ευρωπαϊκή λεγόμενη W4Ο (Women for Oncology), είναι η πρώτη που δημιουργείται σε τοπικό επίπεδο ευρωπαϊκής χώρας και έχει να επιδείξει ήδη πλούσιο έργο. Η ομάδα χρησιμοποιεί το ακρωνύμιο του ESMO, ονομάζεται «Γυναίκες στην ογκολογία- W4O-Hellas» και συντονίζεται από έξι γυναίκες παθολόγους – ογκολόγους, μέλη της ΕΟΠΕ, τις κυρίες Σοφία Αγγελάκη, Ελένη Γαλάνη, Έλενα Λινάρδου, Ζένια Σαριδάκη, Αθηνά Χριστοπούλου, Αμάντα Ψυρρή.
Οι γυναίκες ογκολόγοι – ιατροί για πρώτη φορά απευθύνονται στην γυναίκα ασθενή, θέλοντας να δημιουργήσουν μία ουσιαστική και απευθείας επικοινωνία μεταξύ των δύο μερών και να παρέχουν τις απαραίτητες απαντήσεις σε καίρια θέματα που απασχολούν τη γυναίκα ασθενή αλλά και την οικογένειά της, με τον έγκυρο, επιστημονικό και τεκμηριωμένο τρόπο του ιατρού απευθείας προς την ασθενή. Μέσω του δικτύου «Γυναίκες στην ογκολογία», η γυναίκα με καρκίνο βρίσκει την στήριξη, την κατανόηση, την ενημέρωση που χρειάζεται αλλά και την ουσιαστική αρωγή του επιστήμονα σε κάθε διεκδίκηση που αφορά την υγεία της.
Οι W4O – Hellas έχουν οργανώσει μια σειρά από δράσεις ενημέρωσης και υποστήριξης της γυναίκας με καρκίνο με κορύφωση μια μεγάλη εκδήλωση την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014, τον μήνα του «καρκίνου του μαστού» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Αυτό το 1ο Forum «Γυναίκες στην ογκολογία στην Ελλάδα» αποτέλεσε ένα χώρο γνωριμίας, έκφρασης, συζήτησης και αλληλοϋποστήριξης των γυναικών από όλους τους τομείς της ογκολογίας, ενώ συνοδεύτηκε και από μία μεγάλη ιδιαίτερα επιτυχημένη συναυλία, με τίτλο «Δυνατά τα αδύνατα» υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Λίνας Νικολακοπούλου.
Μέσω των φιλανθρωπικών δράσεων και με τα έσοδα τόσο της συναυλίας όσο και τις σημαντικές ιδιωτικές χορηγίες, η ομάδα έχει δημιουργήσει ένα «κοινωνικό ταμείο», το οποίο χρηματοδοτεί προγράμματα για πρόσβαση σε μοριακό έλεγχο, που δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Για τον σκοπό αυτό έχει ήδη ξεκινήσει η εφαρμογή ενός προγράμματος για HPV testing έλεγχο για πρόληψη καρκίνου του τραχήλου μήτρας σε γυναίκες ανασφάλιστες ή με χαμηλό εισόδημα στην Ελλάδα, και ξεκινά και δεύτερο σημαντικό πρόγραμμα για κάλυψη μοριακού ελέγχου των γονιδίων BRCA 1/2 σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού που πληρούν τα κριτήρια για γονιδιακό έλεγχο και είναι ανασφάλιστες ή έχουν χαμηλό εισόδημα. Πρόκειται για πολύ σημαντικό έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και από ιδιωτικές δωρεές. Πρόσφατα, μάλιστα, υπήρξε μια μεγάλη δωρεά από τον σκηνοθέτη κ. Τσαφούλια, ο οποίος διέθεσε όλα τα έσοδα της ταινίας του «Κοινός Παρονομαστή» για τον σκοπό του δικτύου.
Η ομάδα «Γυναίκες στην Ογκολογία» στηρίζει και συνεργάζεται στενά με συλλόγους ασθενών και εθελοντών, όντας συμπαραστάτης στις διεκδικήσεις και οργανώνοντας κοινές δράσεις ενημέρωσης, αλλά και σημαντικές καμπάνιες με στόχο την ανάπτυξη κουλτούρας πρόληψης στη χώρα μας σε όλες τις ηλικίες.
Οι σημαντικότερες δράσεις της ομάδας φαίνονται στη συνέχεια.

Η κεντρική εκδήλωση των «Γυναικών στην ογκολογία» θα γίνεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Οκτώβρη. Φέτος με θέμα “Cancer Survivorship” θα γίνει την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015, στην Αθήνα.

Συντονιστική Επιτροπή W4O HELLAS – Γυναίκες στην Ογκολογία

Αθηνά Χριστοπούλου
Έλενα Λινάρδου
Ελένη Γαλάνη
Σοφία Αγγελάκη
Ξένια Σαριδάκη
Αμάντα Ψυρρή

Εκδηλώσεις / δράσεις 2014 – 2015
afisa10-14 forum10-14

Οκτώβριος 2014 > Κυριακή 12 Οκτωβρίου
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ,
1ο Forum «Γυναίκες στην ογκολογία» στην Ελλάδα και μεγάλη φιλανθρωπική συναυλία της Λίνας Νικολακοπούλου «Δυνατά τα αδύνατα».
afisa11-14-01 afisa11-14-02

Νοέμβριος 2014
Ενημερωτικές εκδηλώσεις για τον καρκίνο πνεύμονα στο Ηράκλειο Κρήτης, στον Πειραιά, στην Πάτρα και μαθήματα μακιγιάζ και διατροφής για γυναίκες σε χημειοθεραπεία (Αθήνα/ Πάτρα).
afisa03-15-01 afisa03-15-02

Μάρτιος 2015
Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας – συνεργασία με Roche και «Άλμα ζωής» για ενημερωτική καμπάνια για καρκίνο μαστού (Golden Hall), ενημέρωση και δωρεάν κλινική ψηλάφηση μαστού και ενημερωτική συζήτηση για καρκίνο τραχήλου μήτρας (Ιανός)
afisa05-15

Μάιος 2015
Ενημερωτική εκδήλωση και δωρεάν κλινική εξέταση / ψηλάφηση στη Χίο σε συνεργασία με τοπικούς παράγοντες και το νοσοκομείο «Άγιος Σάββας».
afisa06-15-01
Ιούνιος 2015 > Τετάρτη 03/06
Μια βραδιά ενημέρωσης και πολιτισμού, με θέμα «Παχυσαρκία και Καρκίνος» σε συνεργασία με το ογκολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Μεταξά, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
afisa06-15-02
Παρασκευή 05/06
Ημερίδα ενημέρωσης για το κάπνισμα στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας κατά του καπνίσματος, αντικαπνιστική εκστρατεία και έκθεση παιδικής ζωγραφικής με τη συνεργασία του συλλόγου ΚΕΦΙ και τη συμμετοχή σχολείων.

Share.

About Author

JP Communications

Comments are closed.