1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πνευμονικής Υπέρτασης | 9-11 Ιουνίου 2017

0

Τον Ιούνιο του 2017, η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Πνευμονικής Υπέρτασης οργάνωσε με επιτυχία στην Αίγλη Ζαππείου, το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πνευμονικής Υπέρτασης με σκοπό να ανταποκριθεί σε μία πραγματική ανάγκη του ελληνικού ιατρικού χώρου.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στη κατανόηση της παθοφυσιολογίας της πνευμονικής υπέρτασης, που συνέβαλε αφ’ ενός στη δημιουργία καινούργιων φαρμάκων και αφ’ ετέρου στην αναβάθμιση της θεραπευτικής αντιμετώπισης και τελικά στη βελτίωση της έκβασης των ασθενών. Στην διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση της Πνευμονικής Υπέρτασης εμπλέκονται πολλές ιατρικές ειδικότητες – αλλά καμιά ξεχωριστά δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει ολοκληρωμένα.
Στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πνευμονικής Υπέρτασης δόθηκε η δυνατότητα σε γιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων από πολλά κέντρα της Ελλάδας να συζητήσουν σε ελληνικό χώρο, με διακεκριμένους ξένους και Έλληνες επιστήμονες, που ασχολούνται ενεργά με το αντικείμενο της πνευμονικής υπέρτασης και να ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις.
Θέματα όπως η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης των ασθενών με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση, τα νεότερα φάρμακα, η αξιολόγηση των ευρημάτων του δεξιού καρδιακού καθετηριασμού και τα αιμοδυναμικά κριτήρια της πνευμονικής υπέρτασης, η ανάγκη συνδυαστικής θεραπευτικής αγωγής και οι σύγχρονες θεραπευτικές παρεμβάσεις, όπως η αγγειοπλαστική με μπαλόνι στη χρόνια θρομβοεμβολική πνευμονική υπέρταση, αποτέλεσαν μερικά από τα ελκυστικά αντικείμενα συζήτησης του συνεδρίου. Επιστημονικές εργασίες από ελληνικά νοσοκομεία παρουσιάστηκαν ως αναρτημένες παρουσιάσεις και βραβεύτηκαν οι 3 καλύτερες.
Στο συνέδριο αυτό παρουσιάστηκαν επίσης τα πρώτα αποτελέσματα της ελληνικής καταγραφής ασθενών με πνευμονική υπέρταση, που οργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Πνευμονικής Υπέρτασης και έγινε με τη συνδρομή 9 ελληνικών κέντρων (νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, ΩΝΑΣΣΕΙΟ, ΑΤΤΙΚΟΝ, Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, MEDITERRANEO, ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ, ΠΑΓΝΗ, ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΘΡΑΚΗΣ, ΠΑΝ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ).
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων αυτών αποτελεί σημαντική συμβολή στην καταγραφή της νόσου στην Ελλάδα και θα βοηθήσει στην καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών.

_DSC0719_opt _DSC0641_opt

Ομιλίες και φωτογραφικό υλικό από το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πνευμονικής Υπέρτασης έχουν αναρτηθεί στο site της εταιρείας www.hssph.gr 
Share.

About Author

Comments are closed.