Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μελανώματος (EΛΕΜΕΛ)

0

Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μελανώματος (EΛΕΜΕΛ) λειτουργεί από το 1996 και αποτελεί μια πολυσυλλεκτική επιστημονική εταιρεία που απαρτίζεται από διάφορες ειδικότητες, συναφών προς το αντικείμενο του μελανώματος, με κύριους σκοπούς:

  1.  Την έρευνα και γνώση της επιδημιολογίας, βιολογίας και φυσικής ιστορίας του μελανώματος στον ελληνικό πληθυσμό,
  2. τη διεξαγωγή επιστημονικών εκδηλώσεων για την καλύτερη ενημέρωση του ιατρικού και παραϊατρικού κόσμου πάνω στο μελάνωμα,
  3. τη συνεργασία με ελληνικούς και διεθνείς φορείς για την πραγματοποίηση προγραμμάτων πρόληψης, έγκαιρης αναγνώρισης και θεραπείας του μελανώματος και
  4. την ευαισθητοποίηση του κοινού και την εκπαίδευσή του πάνω στην έγκαιρη διάγνωση και πρόγνωση της νόσου.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες επιστημονικές εταιρείες και σωματεία, η λειτουργία της ΕΛΕΜΕΛ στηρίζεται στη συμμετοχή και συνεργασία εκπροσώπων από διαφορετικές ειδικότητες που εξειδικεύονται στην αντιμετώπιση των ασθενών με μελάνωμα.

Τα μέλη της ΕΛΕΜΕΛ, που σήμερα αριθμούν σε 248 άτομα, περιλαμβάνουν δερματολόγους, πλαστικούς χειρουργούς, παθολογοανατόμους, ακτινοθεραπευτές και παθολόγους-ογκολόγους με εμπειρία, πολύχρονη ενασχόληση και γνώση του προβλήματος του μελανώματος.

Η πολυσυλλεκτική φύση της ΕΛΕΜΕΛ ανταποκρίνεται στη σύγχρονη και αλληλοεπικαλυπτόμενη προσέγγιση της νόσου, που αποτελεί ένα διογκούμενο πρόβλημα δημόσιας υγείας με ταχείς ρυθμούς εξάπλωσης στον ελληνικό πληθυσμό. Τα μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας εκλέγονται από τη γενική συνέλευση της ΕΛΕΜΕΛ και αποτελούν αναγνωρισμένους επιστήμονες με σημαντική συμβολή στην έρευνα και την αντιμετώπιση της νόσου τόσο σε ελληνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Στα πλαίσια των ερευνητικών της δραστηριοτήτων, τα μέλη της ΕΛΕΜΕΛ έχουν συμμετάσχει σε μεγάλες επιστημονικές ομάδες εργασίας που ερευνούν διάφορες πτυχές του μελανώματος, από την επιδημιολογία και τη γενετική της νόσου ως τη σύγχρονη θεραπευτική προσέγγισή της. Έχουν, επίσης, εκπονήσει σημαντικές μελέτες που αποσαφηνίζουν τα επιμέρους κλινικά και επιδημιολογικά χαρακτηριστικά του μελανώματος στον ελληνικό χώρο, καταθέτουν την ελληνική εμπειρία στη χειρουργική αντιμετώπιση του μελανώματος και αξιολογούν την ανταπόκριση των ελλήνων ασθενών με προχωρημένο μελάνωμα σε κλασικές χημειοθεραπευτικές προσεγγίσεις ή στις νεώτερες μοριακές θεραπείες.

Το κατεξοχήν έργο της ΕΛΕΜΕΛ αφορά την εκπαίδευση και ενημέρωση των συναδέλφων γιατρών πάνω στις προκλήσεις της νόσου και στα νεώτερα διαγνωστικά και θεραπευτικά δεδομένα. Η ΕΛΕΜΕΛ οργανώνει κάθε δύο έτη το πανελλήνιο συνέδριο μελανώματος, το οποίο αποτελεί το κορυφαίο επιστημονικό γεγονός πάνω στο μελάνωμα, με σημαντική συμμετοχή από την Ελλάδα και το εξωτερικό και υψηλού επιπέδου παρουσιάσεις, ανασκοπήσεις και πρωτότυπες εργασίες. Τα συνέδρια που έχουν πραγματοποιηθεί ως εξής είναι:

  • 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μελανώματος, 27-28 Σεπτεμβρίου 2002, Αίγλη Ζαππείου, Αθήνα.
  • 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μελανώματος, 12-14 Ιανουαρίου 2006, Αίγλη Ζαππείου, Αθήνα.
  • 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μελανώματος, 10-12 Απριλίου 2008, Αίγλη Ζαππείου, Αθήνα.
  • 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μελανώματος, 13-15 Ιανουαρίου 2011, Divani Caravel, Αθήνα.

Στο ενδιάμεσο διάστημα, η EΛΕΜΕΛ οργανώνει μικρότερης έκτασης, αλλά εξίσου επιτυχείς εκπαιδευτικές διημερίδες που παρέχουν μια συνοπτική, αλλά ουσιαστική παρουσίαση των εξελίξεων στην αντιμετώπιση της νόσου. Οι διημερίδες αυτές διοργανώνονται συνήθως σε περιφερειακές μεγάλες πόλεις της Ελλάδας με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση και συμμετοχή συναδέλφων εκτός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί τρεις διημερίδες:

  • Διημερίδα Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μελανώματος, 30-31 Μαρτίου 2007, Βόλος.
  • Διημερίδα Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μελανώματος, 30-31 Οκτωβρίου 2009, Ιωάννινα.
  • Διημερίδα Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μελανώματος, 21 Iανουαρίου 2012, αμφιθέατρο νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», Θεσσαλονίκη.

H EΛΕΜΕΛ παρέχει και αξιοποιεί τη γενναιοδωρία ιδιωτικών φορέων ή ατόμων, παρέχοντας ερευνητικές υποτροφίες που προωθούν την έρευνα και μελέτη του μελανώματος στον ελληνικό χώρο. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η υποτροφία Μαρία Τσουτσάνη, που προκηρύχθηκε και απονεμήθηκε μετά από αξιολόγηση σε ερευνητική ομάδα για μελέτη μοριακής βιολογίας (2010).

Από το 2010, η ΕΛΕΜΕΛ σε συνεργασία με την α’ πανεπιστημιακή δερματολογική κλινική του νοσοκομείου «Α. Συγγρός», οργανώνει σε μηνιαία βάση την ογκολογική ενημέρωση, μια εκπαιδευτική εκδήλωση στην οποία παρουσιάζονται ενδιαφέρουσες επιστημονικές διαλέξεις πάνω στο μελάνωμα, καθώς και επιλεγμένα περιστατικά μελανώματος ή όγκων του δέρματος με διδακτικό ενδιαφέρον ή με δυσχερή αντιμετώπιση, που απαιτεί συστηματική και πολυσυλλεκτική αντιμετώπιση.

Οι επιδημικές διαστάσεις, που τείνει να λάβει το μελάνωμα στην Ελλάδα, αλλά και οι ραγδαίες εξελίξεις στον χώρο της βασικής έρευνας και της θεραπευτικής προσέγγισης της νόσου ενδυναμώνουν τον ρόλο της ΕΛΕΜΕΛ ως έναν βασικό μοχλό έρευνας και μελέτης του προβλήματος και ως ενός συνδετικού «κρίκου» μεταξύ των επιστημόνων και γιατρών που δίνουν τη μάχη με το μελάνωμα σε καθημερινή βάση προς όφελος των ασθενών.

Μελλοντικές δράσεις της εταιρείας αποτελούν η αναβάθμιση της ήδη υπάρχουσας διαδικτυακής σελίδας και η έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών για την αντιμετώπιση του μελανώματος.

Διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΕΜΕΛ

Πρόεδρος
Όθων Παπαδόπουλος,
καθηγητής, διευθυντής πλαστικής χειρουργικής, Νοσοκομείο «Ανδρεάς Συγγρός», πρόεδρος ΕΛΕΜΕΛ

Α’ Αντιπρόεδρος
Γ. Κόκκαλης

Β’ Αντιπρόεδρος
Α. Παντελιδάκη

Γεν. Γραμματέας
Α. Στρατηγός

Ταμίας
Θ. Πετρακοπούλου

Μέλη
Ε. Γκόγκα

Δραγούμη 5, 161 21 Καισαριανή
Τ: 210 4807042 | F: 210 4809626
info@elemmel.gr | www.elemmel.gr

Share.

About Author

Αρχισυντάκτρια

Leave A Reply

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.