Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας

0

Ας μην αφήσουμε την ελπίδα να σβήσει και ας μεταλαμπαδεύσουμε το μήνυμα της αλληλεγγύης και της συμπαράστασης για τις γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού, για τις γυναίκες μάνες που τα παιδιά τους τόσο τις έχουν ανάγκη. Όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε ανάσα πνοής και να συμβάλλουμε θετικά στη συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου «Έλλη Λαμπέτη» και στην παροχή των δωρεάν υπηρεσιών του στο κοινωνικό σύνολο.

Το 1979 επιστρέφοντας από το Στρασβούργο μαζί με το δίπλωμα της εξειδίκευσής μου στη μαστολογία, είχα και την επιστολή του καθηγητού μου από τη Γαλλία και προέδρου τότε της διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας αείμνηστου Charles Marie-Gros με την οποία μας πρότεινε να ιδρύσουμε στην Ελλάδα την Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας.

Η επιστολή αυτή απεδείχθη ότι ήταν μια παρακαταθήκη, μια επιστολή παρότρυνση, μια επιστολή πρόσκληση, προκαθορισμένη για να φέρει την ανατροπή με απόδραση από το χθες και με αναβάθμιση του κοινωνικού δείκτη της μαστολογίας και κατά συνέπεια της κοινωνίας.
Σ’ αυτά τα 34 χρόνια ζωής, η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας (ΕΕΜ) δεν φίστηκε κόπων και από την πρώτη στιγμή στόχευσε:

 • στη συνεχή μετεκπαίδευση των ειδικών στο μαστό ιατρών,
 • στην ενημέρωση των μη ειδικών ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού στις εξελίξεις της μαστολογίας,
 • στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού.

Οι άξονες αυτοί επιτεύχθηκαν και επιτυγχάνονται με τη διοργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων, ημερίδων και ενημερωτικών εκδηλώσεων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η ΕΕΜ έχει διοργανώσει μέχρι σήμερα 12 πανελλήνια συνέδρια μαστολογίας με διεθνή συμμετοχή στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος, το 1ο πανευρωπαϊκό συνέδριο μαστολογίας στην Αθήνα, το 7ο παγκόσμιο συνέδριο μαστολογίας στη Ρόδο, το 22ο παγκόσμιο συνέδριο για την έρευνα του καρκίνου του μαστού στην Αθήνα και ένα διεθνές φόρουμ για τη μελέτη του οικογενειακού και κληρονομικού καρκίνου του μαστού «Patient Advocacy» στη Τήνο.

Επίσης, έχει οργανώσει 28 επιστημονικές ημερίδες για ιατρούς, περισσότερες από 135 ενημερωτικές ημερίδες για το κοινό σε όλη την Ελλάδα καθώς και 37 εκστρατείες για δωρεάν εξέταση μαστών στην επικράτεια. Απόψεις, σκέψεις και τοποθετήσεις μας διατυπώθηκαν σε εκατοντάδες άρθρα στον ημερήσιο, περιοδικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση του κοινού επάνω στην πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και τρόπους αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού και όχι μόνον.

Από τις σημαντικές προσπάθειες της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας είναι και η επιτυχημένη της προσπάθεια στο να γίνει αποδεκτό από τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, ότι η επέμβαση της ανάπλασης του μαστού, δεν είναι κοσμητική επέμβαση αλλά επέμβαση αποκατάστασης αναπηρίας και να καλύπτεται πλήρως από αυτά.

Στο διάβα του χρόνου κρίθηκε αναγκαίο και επιβεβλημένο να δημιουργηθεί ένα κέντρο ψυχοκοινωνικής υποστήριξης γυναικών με καρκίνο του μαστού ύστερα από την πανελλαδική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 3.170 γυναίκες, και ανέδειξε ως πρώτη ανάγκη τους, την ώρα της διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, να υπάρχει ψυχολογική υποστήριξη. Το κέντρο ψυχοκοινωνικής στήριξης γυναικών με καρκίνο του μαστού «Έλλη Λαμπέτη» ιδρύθηκε από την ΕΕΜ το 2002 και το ονομάσαμε έτσι, για να τιμήσουμε τη διαχρονική και αξέχαστη ηθοποιό που χάθηκε από αυτή τη νόσο, όπως και άλλες τρεις αδελφές της επειδή δεν γνώριζαν για την έγκαιρη διάγνωση.

Στόχος του κέντρου είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των γυναικών με καρκίνο του μαστού, καθώς και η στήριξη των μελών των οικογενειών τους. Είναι ένα ανεξάρτητο, ελληνικό εξωνοσοκομειακό κέντρο που παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του.

Από τη δημιουργία του μέχρι σήμερα το κέντρο έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του σε περισσότερα από 4.500 άτομα, γυναίκες και άνδρες που το επισκέφτηκαν, ή έκαναν τηλεφωνική συνεδρία επειδή έμεναν στην επαρχία, ή επειδή δεν μπορούσαν να μετακινηθούν, ή ακόμη επειδή ήθελαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Στο ιδιαίτερα φιλικό και ευχάριστο περιβάλλον του κέντρου, καταρτισμένοι ψυχολόγοι παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής και κοινωνικής υποστήριξης με ραντεβού, τηρώντας τις αρχές του ιατρικού απορρήτου.

Το κέντρο απευθύνεται:

 • Σε όλες τις γυναίκες με πρόσφατη διάγνωση της νόσου,
 • Σε όλες τις γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού και ακολουθούν θεραπευτική αγωγή,
 • Σε όλες τις γυναίκες που βρίσκονται στο στάδιο της αποθεραπείας,
 • Στα άτομα του στενού οικογενειακού, εργασιακού και κοινωνικού τους περιβάλλοντος,
 • Στις γυναίκες με καρκινοφοβία

Το κέντρο προσφέρει χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση:

 • Ενημέρωση σε σχέση με τη νόσο,
 • Ατομική ψυχολογική και συμβουλευτική,
 • Υποστήριξη σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού,
 • Ψυχολογική και Συμβουλευτική υποστήριξη στα μέλη των οικογενειών τους,
 • Βοηθά στην επανένταξη στο οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον,
 • Φέρει σε επαφή τις πάσχουσες γυναίκες μεταξύ τους,
 • Συμμετέχει σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες και κάνει group therapy, έχει ομάδες καλλωπισμού, ομάδες διαιτητικής και παρέχει έντυπο υλικό.

Όλα αυτά συνέβαλαν ώστε η εταιρεία να γίνει καταξιωμένη, με ένα αξιοσέβαστο και αναγνωρισμένο επιστημονικό και κοινωνικό έργο. Η αναγνώριση, η καταξίωση και η υλοποίηση του οράματος έδωσαν στην Ακαδημία Αθηνών το δικαίωμα να επιβραβεύσει την εταιρεία τον Δεκέμβριο του 2004 για την προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο αλλά και για την ίδρυση και λειτουργία του κέντρου «Έλλη Λαμπέτη», κατά τη διάρκεια πανηγυρικής συνεδρίας παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η ΕΕΜ κάθε τρεις μήνες εξέδιδε το περιοδικό «Mastologia» το οποίο έστελνε δωρεάν σε 20.000 τουλάχιστον παραλήπτες. Τώρα, λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών το περιοδικό θα αναρτάται μόνον ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της εταιρείας www.mastologia.gr.

Επίσης, η ΕΕΜ έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια σειρά ενημερωτικών εκστρατειών διοργανώνοντας αφενός ημερίδες για το κοινό με θέμα την ενημέρωση και επαγρύπνηση ανδρών και γυναικών για τον καρκίνο του μαστού και αφετέρου πραγματοποιώντας δωρεάν εξετάσεις μαστών γυναικών που το επιθυμούν σε όλη την Ελλάδα (κλινική εξέταση μαστών, υπερηχογράφημα μαστών και λήψη τεστ Παπανικολάου) σε συνεργασία με μητροπόλεις, δήμους, πολιτιστικούς συλλόγους και άλλους φορείς.

Τον Απρίλιο του 2009, η εταιρεία μας ίδρυσε και λειτουργεί μέχρι σήμερα στην Αθήνα, την Ελληνική Σχολή Μαστολογίας υπό την Αιγίδα της Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας και του Υπουργείου Παιδείας.

Τον Ιανουάριο του 2010 η εταιρεία γιόρτασε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τα 30 χρόνια λειτουργίας της και με την ευκαιρία αυτή εξέδωσε ένα διαχρονικό και καινοτόμο, αναμνηστικό λεύκωμα 300 περίπου σελίδων, στο οποίο παρουσιάζονται οι ποικίλες διαχρονικές δραστηριότητες της Εταιρείας. Το Λεύκωμα αφιερώθηκε σε «Όλες τις ανώνυμες αλλά για εμάς επώνυμες γυναίκες που χάθηκαν από τον καρκίνο του μαστού ή που κατάφεραν να επιζήσουν, νικώντας τον».
 
Σήμερα, η ΕΕΜ αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα λόγω της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας της χώρας και κατά συνέπεια της οικονομικής δυσπραγίας των φαρμακευτικών εταιρειών που μέχρι προ έτους στήριζαν το κέντρο «Έλλη Λαμπέτη». Τη στιγμή αυτή η ΕΕΜ βρίσκετε ενώπιον του φάσματος της πιθανής διακοπής της λειτουργίας του κέντρου, εάν δεν βρεθούν χορηγοί και υποστηρικτές του έργου του κέντρου. Στα πλαίσια της προσπάθειάς μας αυτής είναι και το καρτελάκι που τυπώσαμε και διανέμουμε προς ανεύρεση πόρων για τη συνέχιση της λειτουργίας του κέντρου «Έλλη Λαμπέτη» και παρακαλούμε να το συμπεριλάβετε στη δημοσίευση.
 
Για τους ανωτέρω λόγους παρακαλούμε θερμά, οι αναγνώστες σας να μας βοηθήσουν καταθέτοντας έστω και 1 ευρώ στους λογαριασμούς που φαίνονται στο καρτελάκι για να μην στερηθούν οι πάσχουσες από καρκίνο του μαστού γυναίκες τις υπηρεσίες του κέντρου. Επιπρόσθετα, και με δεδομένο ότι η κατανάλωση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων να έχει αυξηθεί κατά 200% και οι αυτοκτονίες να έχουν ξεπεράσει τις 3.500, μπορείτε να φαντασθείτε το μέγεθος της επιπρόσθετης αρνητικής επίδρασης που θα είχε στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού και στα μέλη των οικογενειών τους η διακοπή της λειτουργίας του κέντρου «Έλλη Λαμπέτη».

Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας

Λ. Κηφισίας 18, Αθήνα 11526
Τ: 210 7470257 / F: 210 7716834
www.mastologos.gr / www.elli-lampeti.gr

cartelaki labeti_opt  cartelaki labeti2_opt

Share.

About Author

επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, γυναικολόγος -χειρουργός- ειδικός μαστολόγος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας

Leave A Reply

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.