Σύλλογος Καρκινοπαθών Μακεδονίας-Θράκης (Σ.Κ.Μ.Θ.)

0

Εγνατίας 65, 54453 Θεσσαλονίκη
Τ. 2310 241 911 / F. 2310 221 211 / www.sillogoskarkinopathon.gr
info@sillogoskarkinopathon.gr / Facebook /Σύλλογος Καρκινοπαθών Μακεδονίας Θράκης

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών ΜακεδονίαςΘράκης ιδρύθηκε το 1991, αλλά δρα στο χώρο της υγείας από το 1988. Ο ΣΚΜΘ είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που σκοπό έχει την αλληλοβοήθεια μεταξύ των μελών του για τη εξασφάλιση μιας όσο το δυνατόν ολοκληρωμένης αποκαταστάσεως (rehabilitation) και επανένταξης στην κοινωνία, τη ψυχολογική στήριξη και την πληροφόρηση των καρκινοπαθών ή / και των οικογενειών τους για δικαιώματα αλλά και για ζητήματα θεραπείας. Ιδρύθηκε για να καλύψει ανάγκες τις κοινωνίας, με αγάπη και έγνοια για τον συνασθενή. Ο ΣΚΜΘ σήμερα αριθμεί πάνω από 6500 μέλη και εθελοντές. Όλη η λειτουργία του ΣΚΜΘ στηρίζεται μόνο σε εθελοντές. Δεν ζήτησε ποτέ για εγγραφή ή συνδρομή των μελών του την πληρωμή οποιοδήποτε ποσού. Από τότε μέχρι σήμερα, έχει καταφέρει να αλλάξει προς το καλύτερο τον χώρο της υγείας για τους καρκινοπαθείς.

Μετά από δράσεις του ΣΚΜΘ αγοράστηκαν μηχανήματα αξίας 180.000 ευρώ σε δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης (Ιπποκράτειο, ΑΧΕΠΑ, Παπανικολάου, Θεαγένειο, Παπαγεωργίου, 424 Σ.Ν.). Επιπρόσθετα ο ΣΚΜΘ, μετά από εισαγγελικές παρεμβάσεις, κατόρθωσε να τεθούν σε λειτουργία μηχανήματα τα οποία είχαν τα νοσοκομεία, αλλά παρέμεναν ανενεργά.
Το έργο του ΣΚΜΘ περιλαμβάνει την ενημέρωση του ασθενή είτε για δικαιώματα, είτε για ζητήματα θεραπείας. Η ενημέρωση γίνεται είτε προσωπικά, είτε με φυλλάδια. Τα φυλλάδια τα οποία δημιούργησε ο ΣΚΜΘ και τα οποία μοιράζονται δωρεάν και αφορούν κάθε μορφή καρκίνου αριθμούν πάνω από 50. Πέρα από την ενημέρωση, το έργο περιλαμβάνει και ψυχολογική στήριξη του καρκινοπαθή ή και της οικογένειας του, βοήθεια στην επανένταξη στην κοινωνία, ψυχαγωγία με εκδηλώσεις και ομάδες (πάνω από 20 διαφορετικές ομάδες, όπως φυσικοθεραπείας, αγγλικών, χορού, χορωδίας). Καθώς ο ΣΚΜΘ πιστεύει στην αυτοοργάνωση και στην αλληλοβοήθεια, φέρνει σε επαφή πρώην ασθενείς με νυν ώστε να τους συμβουλέψουν.
Ο ΣΚΜΘ στα πολλά χρόνια λειτουργίας του έχει πραγματοποιήσει πάρα πολλές ενημερωτικές ομιλίες για τον καρκίνο είτε για τα συμπτώματα, είτε για τη θεραπεία, είτε για την πρόληψη. Οι ομιλίες αυτές πραγματοποιήθηκαν κυρίως σε σχολεία, πανεπιστήμια και χώρους εργασίας. Επιπλέον, για τα μέλη του ο ΣΚΜΘ έχει πραγματοποιήσει πολλές εκδρομές και κατασκηνώσεις τόσο την Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Σε μεγάλες γιορτές (Χριστούγεννα, Πάσχα) ο ΣΚΜΘ μοιράζει δωρεάν δώρα σε όλα τα ογκολογικά τμήματα των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης. Ακόμα, ανάλογα με τη περίσταση, ψάλει κάλαντα ή εορταστικούς ύμνους. Τέλος, στα ίδια τμήματα, ο ΣΚΜΘ με αφορμή την δωρεάν προσφορά καφέ και τσαγιού, και με τη βοήθεια 50 εθελοντών, στηρίζει τους ασθενείς που βρίσκονται στην αναμονή για θεραπεία και εξετάσεις.

Απολογισμός 2015
Για το έτος 2015 ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Μακεδονίας – Θράκης πραγματοποίησε πολλές δράσεις για την ενημέρωση και την πρόληψη του καρκίνου. Πραγματοποίησε ομιλία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε φοιτητές Ψυχολογίας, δημόσιες ομιλίες για τα προβλήματα στην υγεία (ραδιόφωνο, τηλεόραση, εφημερίδες, συνέδρια), ενημερωτικές εκδηλώσεις για τον καρκίνο (πχ καρκίνο του μαστού), επιβιωσάντων από τον καρκίνο, κατά του καπνίσματος, καρκίνο του δέρματος και παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου.
Όσον αφορά την επανένταξη και τη ψυχαγωγία των καρκινοπαθών ο ΣΚΜΘ διεκδίκησε τη δωρεάν είσοδο των μελών μας σε θέατρα και παραστάσεις, παρουσίασε τις ομάδες του σε πολλές εκδηλώσεις, μοίρασε για άλλη μια χρονιά δώρα στα ογκολογικά τμήματα των νοσοκομείων και φρόντισε τα μέλη του να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε καλοκαιρινές κατασκηνώσεις στην Ελάνη και στον Σταυρό Χαλκιδικής. Ακόμα, συνέχισε την καθημερινή δωρεάν προσφορά καφέ από εθελόντριες σε περίπτερα σε όλα τα ογκολογικά τμήματα των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, συμμετείχε σε επιστημονικές έρευνες για ζητήματα της υγείας και βοήθησε τη δημιουργία νέου συλλόγου καρκινοπαθών στη Χαλκιδική. Τέλος, ο ΣΚΜΘ συνεργάστηκε με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία για διεκδίκηση δικαιωμάτων, πιστοποιήθηκε από την περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας για τη δράση του, πραγματοποίησε προσωπικές συναντήσεις του ΔΣ με τον Υπουργό Υγείας για ενημέρωση για τα προβλήματα και διεκδίκηση δικαιωμάτων, έκανε δυνατή τη λειτουργία του PETScan, μετά από ένα χρόνο που ήταν ανενεργό στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου και προσφέρει φάρμακα σε κοινωνικά ιατρεία για καρκινοπαθείς και όχι μόνο.

Share.

About Author

Comments are closed.