Συνέντευξη κ. Πάνου Σπύρου BU Director –Diabetes, AstraZeneca

0

spyrou

Είμαστε απόλυτα εστιασμένοι στο να οδηγήσουμε τις εξελίξεις σε επιστημονικό επίπεδο και να διευρύνουμε τις δυνατότητες των ιατρών να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα το διαβήτη. Παρά τις προσπάθειες, που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, περίπου ένας στους δύο ασθενείς δεν ρυθμίζεται αποτελεσματικά και υπάρχει ανάγκη για ακόμα πιο αποτελεσματικές θεραπείες με συνδυασμό φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Η AstraZeneca έχοντας διαγράψει μια σημαντική πορεία στην ανακάλυψη, ανάπτυξη και διάθεση καινοτόμων φαρμακευτικών σκευασμάτων σε σημαντικές παθήσεις, όπως είναι τα καρδιαγγειακά, γαστρεντερολογικά, αναπνευστικά και ογκολογικά νοσήματα, αποφασίζει να στρέψει το ενδιαφέρον της προς έναν εξίσου σημαντικό τομέα, τοv διαβήτη. Εσείς κύριε Σπύρου, ως επικεφαλής του τμήματος διαβήτη, εκτιμάτε ότι θα είναι σχετικά εύκολο το εγχείρημα αυτό;
Η AstraZeneca είναι μια παγκόσμια βιοφαρμακευτική εταιρεία, που καλύπτει την πλήρη αλυσίδα αξίας του φαρμάκου, από την ανακάλυψη, τα πρώτα και μεταγενέστερα στάδια της ανάπτυξης, την παρασκευή και τη διανομή, μέχρι και την παγκόσμια διάθεση φαρμάκων πρωτοβάθμιας περίθαλψης, φαρμάκων ειδικής φροντίδας, καθώς και εξειδικευμένων φαρμάκων, που βελτιώνουν τη ζωή των ασθενών.
Υπάρχουν εξαιρετικά σημαντικά προϊόντα, που έχουν αλλάξει τον τρόπο, με τον οποίο προσεγγίζουν σοβαρές ασθένειες οι γιατροί σε όλο τον κόσμο. Προϊόντα όπως, το Losec, το Symbicort, το Crestor, το Atacand, για να αναφέρω μερικά, είναι σημεία αναφοράς στην αντίστοιχη θεραπευτική κατηγορία. Τα τελευταία δύο – τρία χρόνια η εταιρεία μας έχει λάβει στρατηγικές αποφάσεις με πρωταρχικό στόχο τρεις από τους σημαντικότερους κλάδους της υγειονομικής φροντίδας: τα καρδιαγγειακά και μεταβολικά νοσήματα (CVMD), την ογκολογία, καθώς και τα αναπνευστικά και αυτοάνοσα νοσήματα και την φλεγμονή (RIA). Επιπλέον, δραστηριοποιείται στους τομείς των λοιμώξεων, της νευροεπιστήμης και των γαστρεντερικών παθήσεων (ING).
Σε ό,τι αφορά το διαβήτη, η εταιρεία μας τον τελευταίο χρόνο εξαγόρασε το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων για τον διαβήτη από τη BMS. Συνεχίζουμε να επενδύουμε στην έρευνα και ανάπτυξη και ενισχύουμε το χαρτοφυλάκιό μας στο διαβήτη με πρωτοποριακά και καινοτόμα προϊόντα, όπως το Forxiga και το Bydureon.
Ο διαβήτης αποτελεί μια παγκόσμια μάστιγα και η αντιμετώπισή του δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, ενώ απαιτεί εξατομικευμένη προσέγγιση, ώστε να μεγιστοποιηθεί το όφελος για κάθε ασθενή. Η AstraZeneca, με το διευρυμένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων της, μπορεί να προσφέρει θεραπευτικές λύσεις στον ασθενή με διαβήτη τύπου 2, από τα πρώτα στάδια ένταξης του σε θεραπεία και καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας της νόσου. Είμαστε απόλυτα εστιασμένοι στο να οδηγήσουμε τις εξελίξεις σε επιστημονικό επίπεδο και να διευρύνουμε τις δυνατότητες των ιατρών να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα το διαβήτη. Παρά τις προσπάθειες, που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, περίπου ένας στους δύο ασθενείς δεν ρυθμίζεται αποτελεσματικά και υπάρχει ανάγκη για ακόμα πιο αποτελεσματικές θεραπείες με συνδυασμό φαρμακευτικών σκευασμάτων. Για εμάς στην AstraZeneca το κυρίαρχο ερώτημα που τίθεται, δεν είναι αν είναι ένα εύκολο εγχείρημα. Εμείς εστιάζουμε στο να αναπτύξουμε νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις, που να βοηθούν όλο και περισσότερους ασθενείς με διαβήτη να πετύχουν τους θεραπευτικούς τους στόχους, ώστε να μπορούν να ζήσουν μια δραστήρια και παραγωγική ζωή. Ο ασθενής με διαβήτη τύπου 2 είναι στο επίκεντρο όλων των δραστηριοτήτων μας και η βελτίωση της ζωής του είναι για μας κυρίαρχη προτεραιότητα.

shutterstock_32351920

Τι θα μπορούσε να οδηγήσει την AstraZeneca στην κορυφή, μεταξύ των εταιρειών στο χώρο του διαβήτη;
Η στρατηγική μας επιδίωξη είναι να οδηγήσουμε την επιστημονική έρευνα και ανάπτυξη σε όλο το εύρος και βάθος, που απαιτείται, ώστε να φέρουμε στους ασθενείς καινοτόμα φάρμακα και λύσεις. Ήδη, στην Ελλάδα είμαστε η πρώτη εταιρεία, που εισάγει μια νέα κατηγορία αντιδιαβητικών φαρμάκων, τους αναστολείς των SGLT2 (συμμεταφορέων γλυκόζης – νατρίου), που συνεισφέρουν στην επίτευξη ευγλυκαιμίας με μη ινσουλινοεξαρτώμενο μηχανισμό δράσης. Το Forxiga (dapagliflozin) κυκλοφορεί στην Ελλάδα ήδη από τον Ιούνιο. Επιπλέον, για πρώτη φορά εισάγεται στην Ελλάδα ανάλογο GLP1 με εβδομαδιαία χορήγηση. Το Bydureon (exenatide) είναι η μοναδική επιλογή για χορήγηση μια φορά την εβδομάδα.
Η προσήλωσή μας στην έρευνα και την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για τη θεραπεία του διαβήτη είναι, πιστεύω, απαραίτητη προϋπόθεση, για να διεκδικήσουμε ηγετική θέση στο χώρο αυτό.

Ποιο είναι το πλάνο σας, όσον αφορά την ανάπτυξη της εταιρείας AstraZeneca στο χώρο του διαβήτη. Υπάρχουν ενέργειες, που θα βοηθούσαν προς την κατεύθυνση αυτή;
Η σημαντικότερη για εμάς ενέργεια είναι η καθημερινή επιστημονική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας από τους άρτια εκπαιδευμένους επιστημονικούς μας συνεργάτες. Πιστεύω ότι η μεγαλύτερη βαρύτητα πρέπει να δίνεται στην ενίσχυση της επιστημονικής ενημέρωσης, έτσι ώστε να λαμβάνονται από τους γιατρούς οι καταλληλότερες θεραπευτικές αποφάσεις για κάθε ασθενή. Ταυτόχρονα, θέλουμε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο, τρεις κύριους τομείς:
1)
Τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, με υψηλού επιπέδου προγράμματα εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας
2)
Τις ερευνητικές δραστηριότητες, ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε Έλληνες ερευνητές να αναπτύξουν ερευνητικές πρωτοβουλίες και να αναδείξουν τη σημαντική δουλειά, που γίνεται στα διαβητολογικά κέντρα
3)
Τα προγράμματα υποστήριξης των διαβητικών ασθενών με τη συνδρομή επαγγελματιών υγείας, πέραν των θεραπόντων ιατρών (πχ. νοσηλευτές, διατροφολόγους, φαρμακοποιούς κλπ.), αλλά πάντα σε συνεργασία μαζί τους.
Σε αυτό το πλαίσιο θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο συνεργασίας με όλους τους εμπλεκομένους φορείς, τόσο με τις επιστημονικές εταιρείες, αλλά και τους συλλόγους ασθενών, και να επιταχύνουμε την ανάπτυξη και υλοποίηση πρωτοβουλιών με την υποστήριξη της AstraZeneca.

Ποιες πιστεύετε ότι θα είναι οι δυσκολίες, που θα αντιμετωπίσετε, όσον αφορά την ένταξη των σκευασμάτων στην νέα λίστα φαρμάκων;
Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια η χώρα μας έμεινε πολύ πίσω, σε σχέση με άλλες χώρες, σε ότι αφορά την υποστήριξη του δικαιώματος των Ελλήνων ασθενών να έχουν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες. Μετά από αρκετά χρόνια αναμονής, το 2014 ήταν η χρονιά, που οι ασθενείς είχαν επιτέλους την ευκαιρία πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες, όπως το Forxiga. Το Forxiga συμπεριλαμβάνεται ήδη στη λίστα αποζημιουμένων φαρμάκων και μάλιστα η ταξινόμησή του στην κατηγορία ATC5 είναι μια σημαντική διαφοροποίηση, σε σχέση με άλλα νεοεισερχόμενα φάρμακα στην αγορά.
Η ταξινόμηση του Forxiga στην κατηγορία ATC5, δεν σηματοδοτεί μόνο το σημαντικό βαθμό καινοτομίας της νέας κλάσης των SGLT2 αναστολέων, σε σχέση με άλλες κατηγορίες φαρμάκων, αλλά ταυτόχρονα προσφέρει στον Έλληνα ασθενή πρόσβαση στην καινοτόμα αυτή θεραπεία με κόστος αντίστοιχο άλλων, παλαιοτέρων, φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Κύριε Σπύρου, έχοντας μεγάλη εμπειρία στο χώρο του φαρμάκου, θέλω να μου πείτε, πώς σχεδιάζετε να αντιμετωπίσετε το υπάρχον ανταγωνιστικό φαρμακευτικό περιβάλλον του διαβήτη. Υπάρχουν συνταγές που οδηγούν στην επιτυχία;
Θα μπορούσε κανείς να αναφερθεί σε επιτυχημένες στρατηγικές και σε λιγότερο επιτυχημένες στρατηγικές. Δεν είμαι από εκείνους, που πιστεύουν ότι υπάρχουν «μαγικές συνταγές», που οδηγούν στην επιτυχία. Ωστόσο, επειδή όλοι μας επιδιώκουμε να επιτύχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα πάρα πολύ γρήγορα, μπαίνουμε πολλές φορές στον πειρασμό, για να μην πω πέφτουμε στην παγίδα, να αναζητούμε «συνταγές», που υπόσχονται μεγάλη επιτυχία γρήγορα και κυρίως εύκολα. Κάτι τέτοιο κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει.
Προσωπικά θεωρώ ότι σε ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον, αυτό που κατά κύριο λόγο οδηγεί στην επιτυχια, είναι η δυνατότητα μας να αντιλαμβανομαστε γρήγορα τις ανάγκες που υπάρχουν και να ακούμε με προσοχή αυτούς που τις εκφράζουν. Με βάση αυτή τη γνώση, θα μπορούμε να προσφέρουμε λύσεις, που καλύπτουν αυτές τις ανάγκες καλύτερα απο οποιαδήποτε άλλη επιλογή.
Και επειδή αυτό ακούγεται γενικό, ας δούμε ένα παράδειγμα. Ένα από τα κύρια ζητήματα, που απασχολούν τους διαβητικούς ασθενείς, εκτός από την αποτελεσματική ρύθμιση του σακχάρου τους, είναι τα επιπλέον κιλά, που έχουν. Πολλές φορές αισθάνονται άσχημα γιατί τα παραπάνω κιλά τους περιορίζουν και δεν τους επιτρέπουν να έχουν μια δραστήρια και παραγωγική ζωή, όπως θα επιθυμούσαν. Καινοτόμες θεραπείες, όπως το Forxiga, μπορούν όχι μόνο να συμβάλλουν στη μείωση της γλυκόζης στο αίμα, αλλά ταυτόχρονα προσφέρουν την δυνατότητα στους ασθενείς να χάσουν βάρος, μέσω της απώλειας κυρίως λιπώδους ιστού. Αυτό είναι ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, έναντι άλλων φαρμακευτικών σκευασμάτων, που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον μια θεραπευτική πρόταση, που δίνει λύσεις με πολλαπλά οφέλη, τα οποία διατηρούνται σε βάθος χρόνου, έχει σίγουρα την δυνατότητα να κερδίσει την εμπιστοσύνη του ιατρικού κόσμου και κατ΄ επέκταση να γίνει η κυρίαρχη θεραπευτική τους επιλογή.

Share.

About Author

Comments are closed.