Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) ADHD Hellas

0
Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)
Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD)

Θεωρείται η πιο συχνή νευρο-αναπτυξιακή διαταραχή η οποία χαρακτηρίζεται από προβλήματα ελλειμματικής προσοχής, υπερκινητικότητας και δυσκολίας ελέγχου της συμπεριφοράς που δεν συνάδουν με την ηλικία. Εμφανίζεται νωρίς στην αναπτυξιακή πορεία του ατόμου και επηρεάζει την ικανότητά του να συγκεντρώνεται σε αυτό που καλείται να κάνει. Τα πυρηνικά συμπτώματα της διαταραχής είναι η διάσπαση προσοχής, η παρορμητικότητα και η υπερκινητικότητα.
Αν και η ΔΕΠΥ είναι μία από τις πιο μελετημένες και τεκμηριωμένες παιδοψυχιατρικές διαταραχές παγκοσμίως, εξακολουθεί να υποδιαγιγνώσκεται και να υποθεραπεύεται σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Τα παιδιά στα οποία η διαταραχή δεν έχει διαγνωσθεί πρώιμα και ως εκ τούτου δεν έχει αντιμετωπισθεί σωστά, παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα που έχουν επίπτωση στο οικογενειακό, σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον και συχνά οδηγούν σε σοβαρά αρνητικά αποτελέσματα, όπως δυσλειτουργικές οικογενειακές και κοινωνικές σχέσεις, συναισθηματικές δυσκολίες, σχολική αποτυχία, απόρριψη από τους άλλους, και αργότερα περιορισμένες προοπτικές για επαγγελματική αποκατάσταση λόγω ελλειμματικής προσαρμογής και μειωμένης επαγγελματικής παραγωγικότητας. Το χαμηλό αίσθημα αυτοεκτίμησης, απόρροια επαναλαμβανόμενων απορρίψεων από την οικογένεια, τους φίλους και το κοινωνικό περιβάλλον, οδηγεί σε περιθωριοποίηση, χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, παραβατικότητα και αυξημένη εγκληματικότητα.
Η ΔΕΠΥ επηρεάζει περίπου το 5- 7% των παιδιών και αυτό σημαίνει ότι σε κάθε τυπική τάξη 20 μαθητών υπάρχει τουλάχιστον ένας μαθητής που πάσχει από ΔΕΠΥ. Η επίπτωση της ΔΕΠΥ στους ενήλικες κυμαίνεται μεταξύ 2 και 5%.

Διεθνείς και Έλληνες ομιλητές,

Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) ADHD Hellas
Το ADHD Hellas είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 2009 στο οποίο συμμετέχουν γονείς παιδιών με ΔΕΠΥ, ενήλικες με ΔΕΠΥ, επαγγελματίες ψυχικής υγείας, εκπαιδευτικοί και άλλοι επιστήμονες. Το 2010 έγινε επίσημα μέλος της Πανευρωπαϊκής Οργάνωσης ADHD Europe κι από το 2014 συμμετέχει στο Διοικητικό της Συμβούλιο.
Ο σκοπός του είναι κοινωνικός και στοχεύει να συμβάλλει μεταξύ άλλων στη δημιουργία ενός δικτύου υποστήριξης & καθοδήγησης των πασχόντων, στην παροχή έγκυρης ενημέρωσης πάνω στα διεθνή επιστημονικά δεδομένα, στην ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου & της Πολιτείας και στην αναίρεση των προκαταλήψεων για τη ΔΕΠΥ.
Προσφέρουμε στα άτομα με ΔΕΠΥ και τις οικογένειές τους στήριξη, ενημέρωση, εκπαίδευση. Εθελοντές παιδοψυχίατροι, ψυχολόγοι, ειδικοί παιδαγωγοί, μεταφραστές, γραφίστες στηρίζουν καθημερινά το έργο μας.
Οργανώνουμε ημερίδες, συνέδρια, ενημερωτικές εκδηλώσεις σε Δήμους και σχολεία με την υποστήριξη Ελλήνων και ξένων επαγγελματιών με διεθνή αναγνώριση. Παράλληλα εκπαιδεύουμε τα μέλη μας μέσα από ομάδες γονέων, εφήβων κι ενηλίκων στην αποτελεσματική διαχείριση της διαταραχής. Πέρα των ενημερωτικών δράσεων για εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες γενικής υγείας, γονείς έχουμε οργανώσει δενδροφυτεύσεις, εθελοντικές αιμοδοσίες & δράσεις αλληλεγγύης.
Συμμετέχουμε σε εθνικά και διεθνή συνέδρια για να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με άλλους συλλόγους ασθενών στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης των μελών μας για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ανθρώπων με ΔΕΠΥ στη χώρα μας.

Εκδήλωση στα Χανιά

Μήνυμα προέδρου
Η ΔΕΠΥ είναι κυρίως γνωστή ως μαθησιακή διαταραχή. Ωστόσο σε ποσοστό 60% η διαταραχή επιμένει στην ενήλικη ζωή δημιουργώντας προβλήματα στην καθημερινότητα του ατόμου και του περιβάλλοντός του.
Η ΔΕΠΥ στους ενήλικες δεν είναι ακόμα ιδιαίτερα γνωστή στους ειδικούς επαγγελματίες υγείας και αυτός είναι ο κύριος λόγος που είναι δύσκολη η διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπισή της. Στην Ελλάδα οι εξειδικευμένοι ψυχίατροι και ψυχολόγοι είναι ελάχιστοι ενώ ο αριθμός των ενηλίκων που υποψιάζονται πως έχουν τη διαταραχή αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς. Είμαστε αποδέκτες αιτημάτων ενηλίκων που ζητούν, συχνά με απόγνωση, πρόσβαση σε εξειδικευμένους επιστήμονες και σε σύγχρονες θεραπείες.
Η έγκαιρη διάγνωση σε πρώιμη ηλικία αλλά και η πολύπλευρη θεραπευτική αντιμετώπισή της είναι ύψιστης σημασίας για τη πορεία της διαταραχής στην ενήλικη ζωή.
Επιπλέον κρίνουμε απαραίτητη τη δημιουργία δημόσιων δομών σε όλη τη χώρα για τη διάγνωση και θεραπευτική καθοδήγηση των ενηλίκων με ΔΕΠΥ.

Aegean College εκδήλωση για τη ΔΕΠΥ

Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου
Πρόεδρος               Χριστίνα Γεωργιάδου
Αντιπρόεδρος         Κωνσταντίνος Αθανασίου
Γενική Γραμματέας Χριστίνα Σαραντοπούλου
Ταμίας                     Αντωνία Μουτάφη
Μέλη                       Μάριος Τοπαρόπουλος
Ελένη Σιμσίρογλου
Ελπίδα Μηναδάκη

Στοιχεία επικοινωνίας
Διεύθυνση: Κτίριο COSMOS, Λεωφ. Κηφισίας 125-127, Αθήνα ΤΚ 11523
Τηλέφωνο: 6976138837
Email: info@adhdhellas.org, adhdhellas@outlook.com.gr
Site: www.adhdhellas.org
Fax: 2106984201

Share.

About Author

JP Communications

Comments are closed.