Πανελλήνιος Σύνδεσμος Νεφροπαθών υπό αιμοκάθαρση–μεταμόσχευση – Ιδρυτικό μέλος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών Ιδρυτικό μέλος E.Σ.ΑΜΕ.Α.

0

Οι αντίξοες συνθήκες, που επικρατούσαν στον καινούργιο τρόπο αντιμετώπισης της Χρόνιας Νεφρικής Ανεπάρκειας, έδωσαν το κίνητρο σε μία ομάδα ασθενών, να αποφασίσει να ασχοληθεί με τα προβλήματα, που προέκυπταν, ώστε να εξασφαλίσουν ένα ανεκτό βιοτικό επίπεδο. Έτσι, στις 8 Σεπτεμβρίου του 1975, ιδρύεται με την υπ’ αριθμόν 3585/75 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών το Σωματείο με την επωνυμία «Πανελλήνιος Σύνδεσμος Νεφροπαθών υπό αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση».

Μερικά από τα προβλήματα, που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν, ήταν: η έλλειψη μονάδων τεχνητού νεφρού (Μ.Τ.Ν.) στα κρατικά νοσοκομεία της Ελλάδας (εξαιρουμένων των νοσοκομείων Αθηνών και Θεσσαλονίκης), που είχε ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να είναι μετανάστες στη ίδια τους τη χώρα, καθώς και οι πολλές ελλείψεις σε θέματα υποδομής στις υπάρχουσες Μ.Τ.Ν. και οι άθλιες συνθήκες νοσηλείας και περίθαλψης.

Η εξασφάλιση μη συμμετοχής στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς και η κάλυψη των εξόδων μετακίνησης από τα ασφαλιστικά ταμεία, για την μεταφορά των νεφροπαθών στις Μ.Τ.Ν. και η δημιουργία κάποιων μονάδων τεχνητού νεφρού στα κρατικά νοσοκομεία της επαρχίας, ήταν από τα πρώτα επιτεύγματα του νεοϊδρυθέντος συνδέσμου εκείνη την εποχή.
Εκείνο τον καιρό ήταν, που έφταναν και τα πρώτα ελπιδοφόρα μηνύματα για τις μεταμοσχεύσεις νεφρού από το εξωτερικό. Έτσι, ξεκίνησαν δειλά, αλλά σταθερά, να γίνονται και τα πρώτα βήματα στην Ελλάδα, δίνοντας ελπίδα στους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς.

Τα χρόνια πέρασαν και η εξέλιξη στα μηχανήματα, στα φίλτρα, στα φάρμακα και, γενικά, στις συνθήκες νοσηλείας συντέλεσαν στο να αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής των νεφροπαθών. Έτσι πια, έχουμε φτάσει στο σημείο, ώστε να διεκδικούμε ό,τι καλύτερο υπάρχει, για τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας.

Ακόμα και σήμερα, παρ’ όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια, που προκύπτουν εν καιρώ κρίσης, συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε σθεναρά σε όποιον προσπαθεί να βάλλει κατά των χρονίως πασχόντων από νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, να διεκδικούμε και να υπερασπιζόμαστε όλα αυτά, που με τόσο κόπο και αγώνες αποκτήσαμε.

Βασ. Σοφίας 90, 11528 Αθήνα
Τ: 210 77 71 176, 210 7771808
www.psnrenal.gr

Share.

About Author

Πρόεδρος Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών

Leave A Reply

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.