Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία

0

Η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία (ESC) ιδρύθηκε το 1950 από εκπροσώπους δεκατεσσάρων εθνικών καρδιολογικών εταιρειών (Βελγίου, Δανίας, Φινλανδίας, Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ολλανδίας, Νορβηγίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας, Σουηδίας, Ελβετίας, Ηνωμένου Βασιλείου). Η πρώτη γενική συνέλευσή της πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου συνεδρίου στο Παρίσι, τον ίδιο χρόνο.

esc-logoΑπό τότε το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας πραγματοποιούταν κάθε τέσσερα χρόνια, και τη διοργάνωση του αναλάμβανε κάθε φορά μια διαφορετική εθνική εταιρεία. Οι αυξανόμενες ανάγκες όμως, που οφείλονταν στις ραγδαίες εξελίξεις στην καρδιολογία, οδήγησε τους ιθύνοντες να αποφασίσουν τη διοργάνωση του συνεδρίου σε πιο σύντομα χρονικά διαστήματα. Έτσι, από το 1988 το συνέδριο της ESC πραγματοποιείται μια φορά κάθε χρόνο.

Η εταιρεία αντιπροσωπεύει πάνω από 80.000 επαγγελματίες καρδιολόγους, κυρίως από την Ευρώπη και τη λεκάνη της Μεσογείου, αλλά και από τον υπόλοιπο κόσμο. Αποτελείται από 6 ενώσεις, 4 συμβούλια, 16 ομάδες εργασίας, 56 εθνικές καρδιολογικές εταιρείες και μέλη, που εξασκούν την καρδιολογία και τη νοσηλευτική.

Επίσημη έδρα της ESC από το 1993 είναι το European Heart House, το οποίο βρίσκεται στο όμορφο τεχνολογικό πάρκο Sophia Antipolis, εντός των ορίων του δήμου Biot, στο νότο της Γαλλίας, ανάμεσα στη Νίκαια και τις Κάννες. Στεγάζεται σε ένα επιβλητικό, αρχιτεκτονικά εξαιρετικό κτήριο, το οποίο προσφέρει απόλυτη ευελιξία και σύγχρονες υποδομές. Το κτήριο εξυπηρετεί και ως συνεδριακό κέντρο για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, συναντήσεων της ESC και πολλά άλλα, καθώς οι 400 τ.μ συνεδριακές αίθουσες, που διαθέτει, ο τελευταίας τεχνολογίας οπτικοακουστικός εξοπλισμός του και οι τεράστιες οθόνες παρέχουν τη δυνατότητα στους ομιλητές να πραγματοποιούν παρουσιάσεις όσο πιο διαδραστικά επιθυμούν.

Εκτός από τη διοργάνωση του συνεδρίου της ESC, το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό γεγονός στην καρδιολογία παγκοσμίως, που στοχεύει να είναι το Ευρωπαϊκό Φόρουμ για τις τελευταίες έρευνες στην καρδιαγγειακή νόσο, τόσο κλινικές όσο και πειραματικές, η ESC παρέχει μια σειρά από επιστημονικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όπως η παραγωγή και η συνεχής επικαιροποίηση των κατευθυντήριων οδηγιών κλινικής πρακτικής, η οργάνωση εκπαιδευτικών μαθημάτων και πρωτοβουλιών, πανευρωπαϊκών ερευνών σε συγκεκριμένους τομείς της νόσου κλπ. Επίσης αναλαμβάνει, σε συνεργασία με τους φορείς που την απαρτίζουν, πολλά συνέδρια, που αφορούν σε υποειδικότητες της καρδιολογίας, που γίνονται όλο και πιο δημοφιλή και προσελκύουν ολοένα και μεγαλύτερο πλήθος επαγγελματιών. Τέτοια συνέδρια, που διοργανώνονται από την ESC είναι το EUROECHO, το EUROPACE, το συνέδριο για την καρδιακή ανεπάρκεια, το EuroPRevent, το ICNC και πολλά άλλα.

Επίσης, η ESC επεξεργάζεται και δημοσιεύει εννέα από τα πλέον κορυφαία περιοδικά για την καρδιολογία στον κόσμο και συγκεκριμένα το European Heart Journal, το European Heart Journal – Cardiovascular Imaging (πρώην EJECHO), το Cardiovascular Research, το European Journal of Heart Failure, το European Journal of Preventive Cardiology (πρώην EJCPR), το EP Europace, το European Journal of Cardiovascular Nursing, το European Heart Journal – Acute Cardiovascular Care και το EuroIntervention.

Διοικητικό Συμβούλιο

Η διοίκηση της εταιρείας διενεργείται από ένα συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από μέλη με δικαίωμα ψήφου, που εκλέγονται από την τακτική γενική συνέλευση και από μέλη χωρίς δικαίωμα ψήφου, που διορίζονται από το διοικητικό συμβούλιο.

Το Δ.Σ. της ESC μπορεί να συγκροτεί επιτροπές με συγκεκριμένο αντικείμενο εργασιών, κάθε μία από τις οποίες θα πρέπει να έχει μια σειρά από πάγιες οδηγίες ως προς το πεδίο εφαρμογής, την ευθύνη, την εξουσία, την εσωτερική οργάνωση, τη συμμετοχή, τη θητεία και τον ορισμό μελών και άλλα, παρόμοια στοιχεία, τα οποία θα πρέπει να προσδιορισθούν βάσει όσων έχουν εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο.

Για το διάστημα 2012-2014 το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας εκλέχθηκε επίσημα κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, που έλαβε χώρα στα πλαίσια του συνεδρίου της στο Μόναχο το 2012. Πρόεδρός της είναι ο Έλληνας καθηγητής καρδιολογίας Παναγιώτης E. Βάρδας.

Αποστολή

Η αποστολή της ESC είναι η μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων στην Ευρώπη. Και γι’ αυτό έχει καταστεί, μέσω της πολυετούς προσπάθειάς της, σημαντικός παράγοντας επηρεασμού και διαμόρφωσης της δημόσιας ευρωπαϊκής πολιτικής για τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Κατέχοντας ηγετική θέση στην καρδιαγγειακή ιατρική στην Ευρώπη και πέραν αυτής είναι σε θέση να επηρεάζει τους αρμόδιους φορείς, οργανισμούς και τα πολιτικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χρηματοδότηση των καρδιαγγειακών παθήσεων, πετυχαίνοντας, εν τέλει, αύξηση του επίπεδου της καρδιαγγειακής περίθαλψης στην Ευρώπη.
Για να εκπληρώσει την αποστολή της η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία έχει θέσει μακροπρόθεσμους στρατηγικούς στόχους, που υποδεικνύουν όλα όσα θα πρέπει να επιτευχθούν τα προσεχή έτη, μέσω της ενότητας, της διατήρησης της επιτυχίας, της επέκτασης της εμβέλειάς της σ’ όλο τον κόσμο, του επηρεασμού της πολιτικής για την υγεία και της τυποποίησης της υγειονομικής περίθαλψης, της ενίσχυσης των δεσμών με τα πανεπιστήμια και της συνέχισης του οράματος και της ηγετικής της θέσης.

Στρατηγικοί στόχοι

Η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία έχει ορίσει ότι, στο πλαίσιο κάθε στόχου θα πρέπει να αναφέρονται συγκεκριμένα σημεία δράσης σε συνδυασμό με μέτρα ελέγχου. Οι σκοποί και οι στόχοι πρέπει να επιτυγχάνονται σύμφωνα με τις βασικές αξίες της εταιρείας και τον κώδικα δεοντολογίας.

Οι στρατηγικοί στόχοι, που έχουν οριστεί, είναι η πρόληψη, η διάγνωση και η διαχείριση των καρδιαγγειακών παθήσεων καθώς και η εναρμόνιση της κατάρτισης και της πιστοποίησης στην καρδιολογία. Βεβαίως, η εταιρεία στοχεύει στην παροχή πρακτικών κατευθυντήριων οδηγιών και εργαλείων ελέγχου και στην ενθάρρυνση και παροχή αποτελεσματικής βοήθειας για την εφαρμογή τους, αλλά και στην παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης μέσω συνεδρίων, περιοδικών, Web Site και άλλων εκπαιδευτικών μέσων. Υποστηρίζει δε την ανταλλαγή εκπαιδευομένων στην καρδιολογία μεταξύ των χωρών, που μετέχουν σ’ αυτήν.

Πρωταρχικής δε σημασίας για την εταιρεία είναι η προώθηση και διάδοση των καρδιαγγειακής επιστήμης, η ενίσχυση της επιστημονικής ποιότητας των συνεδρίων της ESC και η διευκόλυνση της συμμετοχής των επιστημόνων, αναπτύσσοντας και στηρίζοντας δίκτυα για τη διευκόλυνση της καρδιαγγειακής έρευνας στην Ευρώπη. Όσον αφορά τους νέους ερευνητές, προσπαθεί για την παροχή περιβάλλοντος και συνθηκών κατάλληλων γι’ αυτούς, με την εταιρεία να βρίσκεται ήδη σε διαδικασία διερεύνησης των δυνατοτήτων δημιουργίας ενός ιδρύματος ερευνών.

Παράλληλα η ESC φροντίζει για την ενίσχυση των σχέσεων με ομότιμες ομάδες απ’ όλο τον κόσμο, αλλά και με τη βιομηχανία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Κυρίως όμως ενδιαφέρεται για την πιο αποτελεσματική επικοινωνία με τους φορείς που την απαρτίζουν, προκειμένου η εταιρεία να γνωρίζει και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. Επιδιώκει την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρικής δομής και λειτουργίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνεργασία μεταξύ των εθνικών εταιριών, ενώσεων, ομάδων εργασίας και συμβουλίων και να επιτευχθούν πλήρως οι κοινοί και μεμονωμένοι ρόλοι τους. Επίσης, προσπαθεί για την αύξηση συμμετοχής των νοσηλευτών, αλλά και όλων των επαγγελμάτων, που εμπλέκονται στην καρδιαγγειακή ιατρική.

Σημαντικό επίσης μέλημά της είναι η βελτιστοποίηση των ανθρώπινων πόρων της με τον προσδιορισμό, την ενίσχυση και ανάδειξη των μελλοντικών ηγετών της καρδιολογίας. Προσπαθεί για τη δημιουργία ευκαιριών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργός συμμετοχή και η συμβολή των ηγετών της καρδιολογίας σε όλες τις χώρες μέλη της, αλλά και για την προώθηση των ικανοτήτων και της επαγγελματικής εξέλιξης των εργαζομένων της.

Διοικητικό Συμβούλιο

Πρόεδρος
Panagiotis E Vardas FESC / Greece

Πρώην πρόεδρος
Michel Komajda FESC / France

Εκλεγμένος πρόεδρος
Fausto Pinto FESC / Portugal

Γραμματέας/Ταμίας
Steen Dalby Kristensen FESC / Denmark

Αντιπρόεδροι
Jeroen Bax FESC / Netherlands
National Cardiac Societies/Fellows
Martin Borggrefe FESC / Germany
International Relations/Affiliated Cardiac Society/University Affairs
Geneviève Derumeaux FESC / France
WGs & Councils

Σύμβουλοι
Stephan Achenbach FESC / Germany
Dan Atar FESC / Norway
Francesco Cosentino FESC / Italy
Carlo Di Mario FESC / United Kingdom
Davor Milicic FESC / Croatia
Piotr Ponikowski FESC / Poland

European Society of Cardiology The European Heart House
2035 Route des Colles, Les Templiers
06903 Sophia Antipolis
Tel (France) / +33 4 92 94 76 00
Fax / +33 4 92 94 76 01

Share.

About Author

Αρχισυντάκτρια

Comments are closed.