Διακρίσεις σε Έλληνες φοιτητές για το καινοτόμο και ευφυές σύστημα διαχείρισης ορών

0

Ιωάννης Βούγιας / Χριστιάννα Γεωργούλη / Αντώνης Φάρος
Μέλη της ομάδας Dr. IV

Συνέντευξη / Κοσμάς Ζακυνθινός

Ευρωπαϊκές διακρίσεις για την Ελλάδα στον 17ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Φοιτητικής Καινοτομίας και επιχειρηματικότητας «JA Europe Enterprise Challenge 2020», κατέκτησε η ομάδα Dr. IV και τα μέλη της Βούγιας Ιωάννης, Γεωργούλη Χριστιάννα και Φάρος Αντώνης, φοιτητές του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ).

Η ψηφιακή ιδέα Dr. IV –ένα ευφυές ευέλικτο και αυτόματο σύστημα διαχείρισης ορών σε μονάδες υγείας, με τη χρήση τεχνολογίας Internet of Things και Mobile εφαρμογής– των φοιτητών κέρδισε το Avanade Digital Innovation Signature Award. Η ομάδα αξιολογήθηκε για τη ψηφιακή της ιδέα και την ικανότητά της να αξιοποιήσει στην υπηρεσία που προσφέρει την πιο δημιουργική χρήση ψηφιακών καινοτομιών όπως κινητικότητα, εργαλεία συνεργασίας, τεχνολογία cloud, machine learning, τεχνητή νοημοσύνη, Internet of Things (IoT) και blockchain.

Τι σημαίνει πρακτικά η διάκριση που απέσπασε το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ο.Π.Α στον Φοιτητικό Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας “JA Europe Enterprise Challenge 2020”. Υπάρχει εφαρμογή της καινοτόμου ιδέας;
Η διάκριση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από τον διαγωνισμό JA Europe Enterprise Challenge 2020 αποτελεί μια επιπλέον επικύρωση της καινοτομίας που προσπαθούμε να εισάγουμε στα συστήματα υγείας. Μέσω της αλληλεπίδρασης που είχαμε κατά την διάρκεια του διαγωνισμού με εκπροσώπους κορυφαίων πολυεθνικών εταιρειών, είχαμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα ευρύ δίκτυο πιθανών συνεργατών και να γνωρίσουμε ανθρώπους σε καίριες θέσεις που μας παρείχαν σημαντική καθοδήγηση.
Ως εκπρόσωποι του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καταφέραμε μέσω της συγκεκριμένης διάκρισης να αναδείξουμε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το εύρος και την ποιότητα των δεξιοτήτων που αποκτούν οι φοιτητές του τμήματος κατά την διάρκεια των σπουδών τους στις οποίες σαφώς περιλαμβάνεται και η καλλιέργεια του επιχειρηματικού πνεύματος μέσω του επιμελώς οργανωμένου προγράμματος σπουδών.

Όσον αφορά την πρακτική εφαρμογή της ιδέας, τόσο ο πανελλήνιος όσο και ο πανευρωπαϊκός διαγωνισμός ήταν το εφαλτήριο για την εισαγωγή του προϊόντος στην αγορά. Στο τρέχον στάδιο, η εφαρμογή βρίσκεται στο σημείο όπου δοκιμάζονται διαφορετικές υλοποιήσεις και συνδυασμοί υλικού και λογισμικού με στόχο να μπορέσουμε να εισάγουμε το προϊόν στην αγορά διασφαλίζοντας τις κατάλληλες προδιαγραφές αλλά και μια συνολικά αποτελεσματική και εύκολη εμπειρία χρήσης.

Η νίκη μας αυτή αλλά και τα άλλα βραβεία που πήραν οι συμφοιτητές μας στο αντίστοιχο Πανελλήνιο Φοιτητικό διαγωνισμό επιχειρηματικότητας επιβεβαιώνει την πρωτοπορία του τμήματος μας στην ανάπτυξη σύγχρονων δεξιοτήτων που είναι αναγκαίες στην επιχειρηματική επιτυχία όπως: δημιουργικότητα, αναλυτική σκέψη, συνεργασία, επικοινωνία και επίλυση προβλημάτων. Να αναφέρουμε επίσης ότι η καινοτόμος αυτή υπηρεσία σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε μέσα στα εργαστηριακά σεμινάρια του μαθήματος ‘ Ψηφιακή Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα’ που αποδεικνύει την σοβαρή δουλειά που γίνεται στο τμήμα μας αλλά και οι δυνατότητες που μας δίνουν οι καθηγητές μας να αντιμετωπίσουμε σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σύγχρονη ελληνική κοινωνία.

Ποια τα σημεία υπεροχής της πρότασης που «κατεβάσατε» στον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό, στον οποίο συμμετείχαν χιλιάδες φοιτητές από εκατοντάδες Πανεπιστήμια εκπροσωπώντας 20 Ευρωπαϊκές χώρες;
Ένα βασικό πλεονέκτημα που είχε η πρότασή μας ήταν το γεγονός ότι συνδέεται άμεσα με την επικαιρότητα. Εν μέσω πανδημίας αναδείχθηκαν τόσο η τεράστια σημασία ενός καλά οργανωμένου και λειτουργικού συστήματος υγείας όσο και μερικά από τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στον τομέα αυτό.

Σίγουρα το Dr. IV δε μπορεί να δώσει από μόνο του τη λύση μπορεί όμως να “σώσει” πολύτιμο χρόνο από το ήδη υπερφορτωμένο πρόγραμμα των νοσοκόμων ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τον εναπομένοντα πιο αποδοτικά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν το προσωπικό ενός νοσοκομείου είναι μειωμένο.
Σημαντική ήταν επίσης η συσχέτιση της πρότασής μας με την τεχνολογία καθώς και το βραβείο που κερδίσαμε ήταν αυτό της ψηφιακής καινοτομίας. Σε μια εποχή που το κινητό έχει γίνει επέκταση του χεριού φυσικό επακόλουθο είναι ολοένα και περισσότερες λειτουργίες και διαδικασίες να συνδεθούν με εφαρμογές τηλεφώνων. Έτσι και εμείς ως ομάδα βρήκαμε ένα τρόπο να συνδέσουμε τη παραδοσιακή διαδικασία της ενδοφλέβιας έγχυσης ορού με το έξυπνο και ολοκληρωμένο σύστημα του Dr. IV παρέχοντας μαζί και μια πολύ χρήσιμη εφαρμογή.
Βασικό ρόλο έπαιξε βέβαια και το κοινωνικό αντίκτυπο καθώς είναι ένα προϊόν που μπορεί να σώσει ζωές μειώνοντας την πιθανότητα λαθών στη διαδικασία και δίνοντας καλύτερο και μεγαλύτερο έλεγχο της παρακολούθησής της.

To ευέλικτο και αυτόματο σύστημα διαχείρισης ορών σε μονάδες υγείας, με τη χρήση τεχνολογίας Internet of Things και Mobile εφαρμογής μπορεί να τύχει ανταπόκρισης στον δημόσιο τομέα, λύνοντας έτσι μια σειρά από σοβαρά προβλήματα που παρατηρούνται σήμερα;
Το σύστημα του Dr. IV έχει τις δυνατότητες να χρησιμοποιηθεί και από μονάδες του δημόσιου συστήματος υγείας. Όλοι γνωρίζουμε πως το ελληνικό δημόσιο σύστημα υγείας έχει πληγεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια τόσο από την έλλειψη προσωπικού όσο και διαθέσιμων υλικών πόρων. Σε αυτό προστίθενται και οι χρόνιες παθογένειες του δημόσιου τομέα που αφορούν χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες για την λήψη αποφάσεων, με αποτέλεσμα η εισαγωγή καινοτόμων διαδικασιών να καθίσταται καίρια για τον εκσυγχρονισμό του.
Ειδικότερα στις τρέχουσες συνθήκες όπου παρατηρούμε την ψηφιοποίηση πολλών υπηρεσιών του δημοσίου και την γενικότερη στροφή προς την χρήση σύγχρονων τεχνολογιών που μπορούν με ευκολία να επιλύσουν χρόνιες παθογένειες του δημόσιου συστήματος, η προσέγγισή μας προς την εισαγωγή μιας τέτοιας καινοτόμου υπηρεσίας στον τομέα της δημόσιας υγείας, φαίνεται σαφώς πιο προσιτή από ότι τα προηγούμενα χρόνια.
Σαφώς, η εισαγωγή του Dr.IV φαίνεται πιο εφικτή σε πρώτο στάδιο στον ιδιωτικό τομέα, απευθυνόμενη σε ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία, ωστόσο η ομάδα μας έχει καθορίσει από την αρχή ως στόχο την εισαγωγή του συστήματος και σε δημόσιες μονάδες, οι οποίες άλλωστε πλήττονται και περισσότερο από τα προαναφερθέντα ζητήματα.

Τέλος, καθώς ο κύριος στόχος της λύσης που προτείνουμε αφορά την εξοικονόμηση χρόνου στο νοσηλευτικό προσωπικό και την παροχή συνολικής εικόνας σχετικά με την διαδικασία ενδοφλέβιας χορήγησης φαρμάκων μέσω του ορού και ύστερα από πληθώρα συζητήσεων με εργαζόμενους στον κλάδο της υγείας, θεωρούμε πως η εισαγωγή του σε δημόσιες μονάδες θα αποτελέσει μια εξαιρετικά χρήσιμη προσθήκη.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Η ψηφιακή ιδέα Dr. IV αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «Ψηφιακή Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα», και οι φοιτητές είχαν την υποστήριξη του Καθηγητή Γεωργίου Δουκίδη, του Δρ. Σταύρου Λουνή και του υποψηφίου διδάκτορα Στράτου Μπαλούτσου.

Επόμενος στόχος των φοιτητών είναι η υλοποίηση του οράματός τους, όπως δήλωσαν οι ίδιοι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων: «Ποτέ δεν φανταζόμασταν ότι μια ιδέα που ξεκίνησε μέσα από ένα πανεπιστημιακό μάθημα θα έφτανε σε σημείο να εκπροσωπεί τη χώρα και το πανεπιστήμιό μας σε έναν πανευρωπαϊκό διαγωνισμό τέτοιου βεληνεκούς. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την προσπάθεια που καταβάλαμε και το αποτέλεσμα της αλλά και αισιόδοξοι ότι μπορούμε πλέον να κάνουμε αυτή την ιδέα πραγματικότητα και να φέρουμε την υπηρεσία μας στην αγορά. Όραμά μας είναι να βελτιώσουμε το παγκόσμιο σύστημα υγείας και να βοηθήσουμε το νοσηλευτικό προσωπικό στο δύσκολό τους έργο. Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους καθηγητές μας και σε όσους μας στήριξαν σε αυτή την προσπάθεια».

Τον τελικό του διαγωνισμού φιλοξένησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, (ΣΕΝ/JA Greece)», υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στις 26 Ιουνίου.
Στο Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό συμμετέχουν χιλιάδες φοιτητές από εκατοντάδες Πανεπιστήμια εκπροσωπώντας 20 ευρωπαϊκές χώρες.

 

Share.

About Author

Comments are closed.