Τορόντο, το «στολίδι» του Καναδά

0

Πηγή: www.clickatlife.gr

shutterstock_295053560_fmtΗ μαγεία της φύσης αναμφίβολα ξεδιπλώνεται στην πόλη Τορόντο του Καναδά. Μια υπέροχη πόλη η οποία κατοικείται από 2,7 εκατομμύρια ανθρώπους. Τα καταπράσινα πάρκα, η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, τα επιβλητικά βουνά, οι καταρράκτες του Νιαγάρα στην ευρύτερη περιοχή, καθώς επίσης και τα μουσεία είναι μερικά από τα ιδιαίτερα αξιοθέατα τα οποία μπορείτε να ανακαλύψετε.

Το Τορόντο είναι η μεγαλύτερη πόλη του Καναδά, πρωτεύουσα της περιοχής του Οντάριο, και βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Οντάριο. Θεωρείται μία από τις σημαντικότερες πόλεις στον κόσμο όσον αφορά την επιρροή της στην οικονομία, τις τέχνες και τα γράμματα, την εκπαίδευση, την ιατρική και επιστημονική έρευνα, τη μηχανική και τον τουρισμό. Είναι ίσως η πλέον πολυπολιτισμική πόλη στον κόσμο, με πάνω από τους μισούς κατοίκους της να έχουν γεννηθεί εκτός της χώρας και σχεδόν 80 διαφορετικές εθνικότητες να συνυπάρχουν αρμονικά στην πόλη. Το όνομα της πόλης προέρχεται από παράφραση της λέξης “tkaronto” της φυλής Iroquois και σημαίνει «το μέρος όπου τα δέντρα φυτρώνουν πάνω στο νερό».
Το Τορόντο αποικήθηκε από Ευρωπαίους μετανάστες και αναπτύχθηκε σε μία σύγχρονη μητρόπολη με ιστορικά κτήρια του 19ου αι., αλλά και μοντέρνους ουρανοξύστες. Είναι η πόλη-έδρα πολλών αθλητικών ομάδων χόκεϋ και ποδοσφαίρου, πανεπιστημίων με παγκόσμια επιρροή, των πέντε μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, μεγάλων επιχειρήσεων και πολλών μουσείων, πάρκων, με τους καταρράκτες του Νιαγάρα να βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα μακριά.
Αυτό που κάνει τον Καναδά να ξεχωρίζει, δεν είναι μόνο τα φυσικά τοπία του, για τα οποία απλά στάθηκε μια τυχερή χώρα, αλλά και ο τρόπος που η πολιτεία και οι πολίτες του προστάτευσαν και προστατεύουν τη φυσική ομορφιά. Η καναδική παιδεία είναι αυτό που κάνει τη χώρα μοναδική και όχι μόνο τα δάση και οι λίμνες της.
Ο Καναδάς είναι μια χώρα που κατατάσσεται ενδέκατη στη λίστα των χωρών με τον καλύτερο Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης και θεωρείται μια από τις πλουσιότερες του κόσμου. Επιπλέον, κατέχει υψηλή θέση παγκοσμίως στους τομείς της εκπαίδευσης, της κυβερνητικής διαφάνειας, των πολιτικών ελευθεριών, της εν γένει ποιότητας ζωής και της οικονομικής ελευθερίας.

Η ιστορία του τον κατατάσσει σε μια από τις πιο ειρηνικές χώρες του κόσμου, ενώ οι μετανάστες και η συμπεριφορά της πολιτείας απέναντι σε αυτούς κάνουν τον Καναδά ένα από τα πιο πολυπολιτισμικά μέρη της Γης.
Η χώρα δεν φημίζεται συνεπώς, για τις αποικιοκρατικές κατακτήσεις της, ούτε για την πολεμοχαρή ιστορία της. Έχει σημαντικό φυσικό πλούτο, που περιλαμβάνει την άγρια πανίδα και χλωρίδα και θαυμαστά φυσικά τοπία, και το βόρειο σέλας, με την μοναδική του ομορφιά.
Και αν μετά από όλα αυτά, δεν καταλήξετε φυσιολάτρες, τότε τουλάχιστον θα θαυμάσετε τις αξιόλογες πόλεις του, αν με κάποιο τρόπο σας φέρει η μοίρα σας, στην άλλη άκρη του κόσμου.

Βραχώδη Όρη
Η επιβλητική οροσειρά, που έχει μήκος 4.800 χιλιομέτρων και εκτείνεται από τον Καναδά μέχρι και το Νέο Μεξικό των ΗΠΑ, είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Καναδά, και όχι μόνο. Σε όποιο σημείο της έκτασής της στην αμερικανική, ή καναδική επικράτεια και να βρεθείτε, μη χάσετε την ευκαιρία να την επισκεφτείτε. Η φυσική ποικιλομορφία της οροσειράς, τα διαφορετικά υψόμετρα, τα δάση, η τούνδρα, τα ποτάμια, τα φαράγγια και τα πολλά είδη της άγριας πανίδας που κατοικούν στα Βραχώδη Όρη, έχουν οδηγήσει στη δημιουργία πολλών φυσικών πάρκων στις εκτάσεις της, ενώ η αυξημένη τουριστική κίνηση έχει οδηγήσει την ανάπτυξη μιας πλήρους βιομηχανίας, ικανής να ανταπεξέλθει στα εκατομμύρια των τουριστών που αποζητούν την ηρεμία της φύσης στα Βραχώδη Όρη.

CN Tower, Τορόντο
Με ύψος 553 μέτρα, ο πύργος τηλεπικοινωνιών στο Τορόντο είναι ο υψηλότερος στον κόσμο και ένα από τα εντυπωσιακότερα αξιοθέατα της πόλης. Αυτό που προσελκύει τους τουρίστες είναι η ευκαιρία να δουν την πόλη από ψηλά και δεν δείχνει να τους πτοεί η υψηλή τιμή του εισιτηρίου.
Αν πραγματικά θέλετε να εκμεταλλευτείτε αυτό το πανύψηλο οικοδόμημα με την εκπληκτική θέα και το γυάλινο ασανσέρ που σε οδηγεί στην ταράτσα, δοκιμάστε επίσης να δειπνήσετε στο πολύ καλό του εστιατόριο, για να φάτε βλέποντας το Τορόντο από ψηλά.

Καταρράκτες του Νιαγάρα
Οι καταρράκτες του Νιαγάρα μπορεί μεν ως προς το μεγαλύτερο μέρος τους να βρίσκονται σε αμερικανικό έδαφος, αλλά η πρόσβαση σε αυτούς γίνεται από την καναδική μεριά, γι’ αυτό και λογίζονται καναδικό αξιοθέατο. Τα 168.000.000 λίτρα νερού που πέφτουν από το βράχο των 50 μέτρων ανά λεπτό, τις καλές περιόδους, καθιστούν τους καταρράκτες τους πιο εντυπωσιακούς στη Βόρεια Αμερική και τους πιο διάσημους σε όλο τον κόσμο, ενώ προσελκύουν κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες. Πολλοί μάλιστα, έρχονται στους καταρράκτες για να παντρευτούν, καθώς θεωρείται και ένα από τα ρομαντικότερα σημεία του κόσμου, για να επισημοποιήσει κάποιος το δεσμό του, σε τέτοιο βαθμό που συναγωνίζονται σε δημοτικότητα γαμήλιων όρκων το Λας Βέγκας.

Εθνικό πάρκο Banff και πόλη Banff
Στα Βραχώδη Όρη του Καναδά βρίσκεται το παλαιότερο Εθνικό Πάρκο της χώρας, με έτος ιδρύσεως το 1885. Σε αυτό και στα υπόλοιπα τέσσερα εθνικά πάρκα της περιοχής συρρέουν εκατομμύρια τουριστών που κατασκηνώνουν, οργανώνουν πεζοπορίες, ποδηλατικές διαδρομές, ψαρεύουν, ή απλά ξεκουράζονται απολαμβάνοντας τη φύση. Τα πάρκα παρέχουν παροχές για διαμονή και εστίαση στους επισκέπτες.
Μέσα στο εθνικό πάρκο Banff βρίσκεται και η πολύ όμορφη ομώνυμη πόλη, η οποία – δυστυχώς – τον περισσότερο καιρό κατακλύζεται από τουρίστες. Καλό είναι λοιπόν να την επισκεφτείτε εκτός σεζόν, που και σε αυτές τις περιόδους υπάρχουν πράγματα να δει και να κάνει κάποιος. Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε την άγρια ζωή της περιοχής και να παρατηρήσετε από μακριά αρκούδες, άλκες, ελάφια και κατσίκες. Τέλος, μην παραβλέψετε να βουτήξετε στις υπαίθριες θερμές πηγές της περιοχής.

Ο Κόλπος Fundy
Ο κόλπος Fundy, που βρίσκεται στην ανατολική ακτή της ηπείρου μεταξύ του New Brunswick και της Νέας Σκωτίας, ανανεώνει δυο φορές τη μέρα τα περίπου 100 δισεκατομμύρια τόνους νερού του, δημιουργώντας έτσι μια από τις υψηλότερες παλίρροιες του κόσμου, τα κύματα της οποίας ενίοτε φτάνουν και τα 16 μέτρα. Η δύναμη της παλίρροιας φέρνει στην επιφάνεια θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στον πάτο της θάλασσας, με αποτέλεσμα να προσελκύεται στον κόλπο πληθώρα ετερόκλητων ζώων που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την «υγιεινή τροφή του ωκεανού».
Τα παλιρροϊκά κύματα έχουν καταφέρει με τα χρόνια να διαβρώσουν τους ηφαιστειογενείς βράχους της ακτής, με αποτέλεσμα να έχει αποκαλυφθεί πληθώρα από απολιθώματα και χνάρια ζωής στην περιοχή, εκατομμύρια χρόνια πριν.

Παρατήρηση πολικής αρκούδας
Αξίζει να ζήσετε μια από τις ωραιότερες εμπειρίες της ζωής σας επισκεπτόμενοι το παρατηρητήριο της πολικής αρκούδας. Μπορεί να βρίσκεται πολύ ψηλότερα από το Τορόντο, όμως η εμπειρία που θα ζήσετε θα σας μείνει αξέχαστη. Στο Churchill της βόρειας Manitoba, στις όχθες του Κόλπου Hudson, το μεγαλείο της φύσης έχει πολλές μορφές και γι’ αυτό το Churchill κάθε χρόνο γεμίζει από πλήθος τουριστών. Οι πολικές αρκούδες, που κάθε φθινόπωρο μετακινούνται από την ενδοχώρα προς τις ακτές, έχουν στιγματίσει την πόλη που έχει ονομαστεί η «πρωτεύουσα των πολικών αρκούδων του κόσμου». Ο οικοτουρισμός της περιοχής όμως δεν τελειώνει εκεί, καθώς, εκτός από τις μεταναστευτικές συνήθειες της πολικής αρκούδας, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να παρατηρήσει τις φάλαινες Beluga, που τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο αποζητούν τα ζεστά νερά του ποταμού, ενώ τους μήνες Μάιο με Αύγουστο έχει την ευκαιρία να γίνει ένας από τους χιλιάδες παρατηρητές πουλιών. Τέλος, το Churchill είναι ένα από τα πολλά σημεία του βόρειου μέρους της χώρας, από τα οποία είναι ορατό, αν το επιτρέπει ο καιρός, το εκπληκτικό Βόρειο Σέλας.

Share.

About Author

Αρχισυντάκτρια

Comments are closed.