Συνέντευξη – Μάκης Παπαταξιάρχης

0

Μάκης Παπαταξιάρχης – Διευθύνων Σύμβουλος Φαρμακευτικής Εταιρείας Janssen

Δεδομένης της πολυεπίπεδης οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, πώς αντιμετωπίζετε τα επαναλαμβανόμενα «χτυπήματα» rebate και clawback από την Πολιτεία. Η Πολιτεία με πρόσχημα την οικονομική κρίση, «αποδυναμώνει» την αξία των καινοτόμων φαρμάκων και την πρόσβαση των ασθενών σε αυτά. Μόνιμο επιχείρημα το υψηλό κόστος των φαρμάκων αυτών. Ποια είναι η αλήθεια;
Στη Janssen πιστεύουμε στον εποικοδομητικό διάλογο με τις αρχές υγείας προς μια κατεύθυνση ορθολογικής διαχείρισης των περιορισμένων πόρων και προσπαθούμε να συνεισφέρουμε με τεχνογνωσία και προτάσεις βασιζόμενοι στη διεθνή εμπειρία ενός μεγάλου οργανισμού όπως είναι η Johnson & Johnson στην οποία ανήκουμε. Τα τελευταία χρόνια της κρίσης έχει υπάρξει μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ παράλληλα αυξάνονται τα ποσά του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών (clawback) και των υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebates). Υπάρχει επίσης το κόστος των ληξιπρόθεσμων οφειλών οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν το 1 έτος και αυτό πιθανά να προκαλέσει στρεβλώσεις και δυσκολίες στην εύρυθμη λειτουργία των φαρμακευτικών εταιριών στην Ελλάδα.

Είναι γεγονός ότι τα καινοτόμα φάρμακα έχουν συμβάλει καθοριστικά και τεκμηριωμένα στην επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των φροντιστών, σε ασθένειες όπως ο HIV, η Ηπατίτιδα C, ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Οι τιμές στην Ελλάδα βάσει νόμου είναι από τις χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη στα καινοτόμα φάρμακα. Το παράδοξο είναι ότι έχουμε «οικονομικά» ακριβά φάρμακα και «ακριβά» φτηνά λόγω στρεβλώσεων στον τρόπο τιμολόγησης. Πάγια θέση της εταιρείας μας είναι η αύξηση της χρήσης γενοσήμων, ο εξορθολογισμός της τιμής των off-patent και γενοσήμων στον μέσο όρο των χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης, ώστε να απελευθερωθούν πόροι οι οποίοι μπορούν να χρηματοδοτήσουν την καινοτομία.

Υπάρχει στο pipeline της εταιρείας σας η έλευση στην ελληνική αγορά νέων καινοτόμων φαρμάκων τα οποία θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών;
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι παγκοσμίως η εταιρεία μας επενδύει στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων με γνώμονα πάντα το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα για τον ασθενή και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του, κυρίως σε θεραπευτικές κατηγορίες με ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες ή σε ορφανά νοσήματα. Τα εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας μας σε συνεργασία με μεγάλα ερευνητικά κέντρα δουλεύουν εντατικά προκειμένου να βρισκόμαστε πάντα στην αιχμή της ιατρικής εξέλιξης, προσφέροντας σημαντικές θεραπευτικές λύσεις για τους ασθενείς.
Για το 2016 έως και το 2018 προτεραιότητα της εταιρείας μας είναι να φέρει καινοτόμα φάρμακα στην ογκολογία, στην αιματολογία, στην ανοσολογία, στην ψυχιατρική, τα οποία αναμένεται να εγκριθούν μέσα από τις ευρωπαϊκές εγκριτικές διαδικασίες.
Τέλος, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι με 14 νέα φάρμακα τα οποία λανσαρίστηκαν από το 2009 ο φαρμακευτικός κλάδος της Johnson & Johnson, η Janssen, αποτελεί μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες φαρμακευτικές επιχειρήσεις και βρίσκεται στις 10 πρώτες φαρμακευτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ιαπωνίας.

Πέρα από την Πολιτεία, είναι σημαντικό και η ίδια η κοινωνία να αντιληφθεί την αξία των καινοτόμων φαρμάκων. Με ποιο τρόπο σκέφτεστε να ενημερώσετε και να παροτρύνετε τους ασθενείς ώστε να αντιληφθούν και να διεκδικήσουν το δικαίωμά πρόσβασης στις καινοτόμες θεραπείες;
Η εταιρεία μας μέσα από ένα σταθερό σύστημα αξιών, το οποίο περιγράφεται στο «πιστεύω» της, συνθέτει εδώ και 70 χρόνια έναν ισχυρό θεσμό, υπογραμμίζοντας και περιγράφοντας τις ευθύνες της εταιρείας απέναντι στους ασθενείς.
Μέσα από τις διάφορες δράσεις μας προσπαθούμε να διδάξουμε, να προσφέρουμε και να υπογραμμίσουμε τη σημασία της υγείας στη δημιουργία ενός ασφαλούς και ευτυχισμένου μέλλοντος για όλους.
Με συγκεκριμένες ενέργειες και πράξεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης υποστηρίζουμε τους συλλόγους ασθενών και ενδυναμώνουμε τις δράσεις τους, προκειμένου να ενημερωθούν οι ασθενείς για τη νόσο, να καταγράψουν τις ανάγκες τους και να διεκδικήσουν την καλύτερη δυνατή θεραπεία για αυτούς.

Λέγεται ότι πίσω από κάθε κρίση μπορεί να κρύβεται και μια καλή ευκαιρία για ανάπτυξη. Πιστεύετε ότι μπορεί η κρίση να αποτελέσει κίνητρο για την ανάπτυξη της εταιρείας σας στην Ελλάδα;
Πιστεύω ότι το πως θα ανταποκριθείς σε μια κρίση ξεκινά με το πώς τη βλέπεις. Θετικά ή αρνητικά, σαν μια απειλή ή σαν μια πρόκληση; Δυο διαμετρικά αντίθετα συναισθήματα, σκέψεις και συμπεριφορές.
Η Janssen θα συνεχίσει να στέκεται στο ελληνικό περιβάλλον, όπως κάνει άλλωστε και όλα αυτά τα χρόνια, με την πλήρη εμπιστοσύνη και υποστήριξη της μητρικής εταιρείας Johnson & Johnson. Το εύρος των ικανοτήτων και της τεχνογνωσίας μας σε τόσες θεραπευτικές κατηγορίες, σε συνδυασμό με τις εξωτερικές μας συνέργειες, μας δίνουν τη μοναδική ευκαιρία να καινοτομήσουμε στο χώρο του «φαρμακευτικού επιχειρείν». Ως η μεγαλύτερη και πιο ευρεία εταιρεία υγείας στον κόσμο, έχουμε την ευκαιρία και την ευθύνη να συγκεντρώσουμε τα καλύτερα μυαλά της χώρας προς όφελος των ασθενών.
Αξίζει να τονίσουμε ξανά ότι η Janssen ανήκει στον όμιλο εταιριών της Johnson & Johnson, μια εταιρεία η οποία κέρδισε φέτος ξανά δύο διακρίσεις που προορίζονται για τους καλύτερους των καλυτέρων. Στην κατάταξη του περιοδικού Fortune με τις καλύτερες εταιρίες ανά τον κόσμο (Worlds Most Admired Companies) για το 2016 η Johnson & Johnson έχει αξιολογηθεί ως η καλύτερη στον κόσμο στη φαρμακευτική βιομηχανία. Στη συνολική κατάταξη, η εταιρεία μας βρίσκεται στη 15η θέση.

Η Johnson & Johnson ανήκει επίσης στην πρώτη 10άδα των εταιριών, όπως προέκυψε από την 17η ετήσια έρευνα Harris Poll Reputation Quotient, η οποία μετράει την εταιρική φήμη για τις 100 πιο γνωστές εταιρείες στις ΗΠΑ, όπως αυτή γίνεται αντιληπτή από το ευρύ κοινό.
Όπως αναφέρθηκα και παραπάνω, ευελπιστούμε για το 2016 να φέρουμε στην κυκλοφορία νέα καινοτόμα φάρμακα τα οποία θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών και θα φέρουν ευημερία στην κοινωνία μας.

Πώς οραματίζεστε την εταιρεία σας το 2020 στην Ελλάδα;
Tο 2020 αποτελεί το επόμενο μεγάλο κεφάλαιο της ιστορίας μας στην ελληνική φαρμακευτική αγορά. Το μέλλον της υγείας θα οριστεί από εταιρίες, ακαδημαϊκά ιδρύματα και κυβερνήσεις που θα συνεργαστούν για να αξιοποιήσουν τις δυνάμεις τους, ενώ παράλληλα θα σκέφτονται έξω από τις τωρινές ιδεολογικές δομές και θα εξερευνήσουν νέους τρόπους καινοτομίας. Τα τελευταία χρόνια, οι εξελίξεις γύρω από τις θεραπευτικές επιλογές και την πρόσβαση των ασθενών και των πελατών σε περίθαλψη είναι θεμελιώδεις.

Η Johnson & Johnson με το ευρύ και διαφοροποιημένο επιχειρηματικό της μοντέλο, την εστίασή της στους μακροπρόθεσμους μοχλούς ανάπτυξης και το ταλαντούχο δυναμικό της, βρίσκεται σε κυρίαρχη θέση μέσα σε αυτή την εξελισσόμενη και γεμάτη περίεργες δυναμικές αγορά της υγείας.
Η εμπιστοσύνη είναι καίρια στο τι προσφέρουμε σήμερα και στο τι μπορούμε να καινοτομήσουμε για το αύριο. Και η συμμόρφωση –η ακλόνητη δέσμευση να τηρούμε τους κανόνες με πλήρη και απόλυτη ακεραιότητα– είναι το θεμέλιο της εμπιστοσύνης.

Share.

About Author

Αρχισυντάκτρια

Comments are closed.