EULAR: Η υδροξυχλωροκίνη στη διαχείριση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας

0

Μελέτες που παρουσιάστηκαν στο Ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο της EULAR στη Κοπεγχάγη αυξάνουν την πεποίθηση ότι η υδροξυχλωροκίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια στη διαχείριση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας (ΡΑ) και του Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου (ΣΕΛ), δεδομένου ότι κατά την διάρκεια της COVID19 πανδημίας, όπου είχε χρησιμοποιηθεί σε άτομα με αναπνευστική λοίμωξη, είχαν αναφερθεί περιστατικά με ηλεκτροκαρδιογραφικές μεταβολές τύπου της παράτασης του QT.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια μελέτης του Arthritis Research Canada και του Πανεπιστημίου Simon Fraser, σε 11.518 ασθενείς με νεοδιαγνωσθείσα Ρευματοειδή Αρθρίτιδα ή νεοδιαγνωσθέντα Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο (ΣΕΛ), όπου αξιολογήθηκαν για εμφάνιση περισταστιακής αρρυθμίας για χρονικό διάστημα 8 ετών, αρρυθμίες παρουσιάστηκαν σε 1.610 ασθενείς που έλαβαν υδροξυχλωροκίνη έναντι 1.646 σε ασθενείς που δεν λάμβαναν την συγκεκριμένη φαρμακευτική ουσία. Αυτό δίνει επίπτωση κατά ένα μέσο όρο 17,5 και 18,1 αντίστοιχα ανά 1.000 άτομα –χρόνια, που υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος οποιουδήποτε τύπου αρρυθμίας μεταξύ των νέων χρηστών της υδροξυχλωροκίνης.

Προηγούμενα ευρήματα σχετικά με τη σχέση μεταξύ υδροξυχλωροκίνης και κινδύνου αρρυθμίας είχαν αντιφατικά, βασιζόμενα σε δεδομένα χαμηλής αποδεικτικής αξίας.

Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχε και η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα/ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. Ως αποκλειστικό μέλος της EULAR για την Ελλάδα συμμετείχε στην ετήσια Γενική συνέλευση με δικαίωμα ψήφου, με stand στο EULAR Village ως εκπρόσωπος του EULAR Pare για την Ελλάδα, και με παρουσίαση: «Η ανάγκη των ασθενών με ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα για αυτοδιαχείριση και τη χρήση των νέων τεχνολογιών: η περίπτωση της γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.».

Την ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. φέτος εκπροσώπησαν η κα Καίτη Αντωνοπούλου, Ταμίας, και η κα Νάντια Μάλλιου, Γεν. Γραμματέας του συλλόγου.

 

Σχετικά με την Eular

Η EULAR είναι ο ευρωπαϊκός οργανισμός που εκπροσωπεί τις επιστημονικές εταιρείες, τις επαγγελματικές ενώσεις υγείας και τους συλλόγους ασθενών με ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα. Η EULAR στοχεύει στη μείωση των επιπτώσεων της ρευματικών και των μυοσκελετικών νοσημάτων στα άτομα και στην κοινωνία και στη βελτίωση της πρόληψης, της θεραπείας και της αποκατάστασης των ασθενών. Για το σκοπό αυτό, η EULAR προάγει την αριστεία στην εκπαίδευση και την έρευνα στον τομέα της ρευματολογίας. Προωθεί τη μεταφορά των αποτελεσμάτων των ερευνητικών πρωτοβουλιών στην καθημερινή φροντίδα και αγωνίζεται για την αναγνώριση των αναγκών των ασθενών με ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ μέσω ενεργειών προς όλους τους ενδιαφερόμενους.

Το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ρευματολογίας EULAR

Από την εισαγωγή του το 2000, το ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ρευματολογίας EULAR έχει γίνει η κύρια πλατφόρμα ανταλλαγής επιστημονικών και κλινικών πληροφοριών στην Ευρώπη. Είναι επίσης ένα διάσημο φόρουμ για την αλληλεπίδραση μεταξύ γιατρών, επιστημόνων, ατόμων με αρθρίτιδα/ρευματισμούς, επαγγελματιών υγείας και εκπροσώπων της φαρμακευτικής βιομηχανίας παγκοσμίως. Το συνέδριο EULAR πραγματοποιείται συνήθως τον Ιούνιο σε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης.

 

Σχετικά με την Ελ.Ε.ΑΝ.Α

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) είναι ένας κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός, οργανισμός αναγνωρισμένος από το κράτος. Ιδρύθηκε το 1978 στην Αθήνα και αριθμεί περισσότερα από 9.000 μέλη, τα οποία είναι κυρίως άτομα που νοσούν από Ρευματικά Αυτοάνοσα Νοσήματα, Ρευματολόγοι και ιατροί που ενδιαφέρονται για τις ρευματικές παθήσεις και άτομα που ενδιαφέρονται να συμπαρασταθούν σε αυτούς που πάσχουν ρευματικά από αυτοάνοσα νοσήματα. Όλα τα μέλη εργάζονται εθελοντικά. Μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. είναι καθηγητές Ρευματολογίας σε όλα σχεδόν τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας καθώς και καθηγητές και γιατροί άλλων ειδικοτήτων που σχετίζονται με ρευματισμούς.

Share.

About Author

Comments are closed.