Παράπλευρη απώλεια της πανδημίας οι παιδικοί εμβολιασμοί

0

Αναστάσιος Τσιμτσιλιάκος

Παιδίατρος – Νεογνολόγος

Καθώς το τρίτο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού φαίνεται να φτάνει σε μία ύφεση και ενώ ο εμβολιασμός του πληθυσμού προχωρά, είναι πολύ σημαντικό να στρέψουμε την προσοχή μας και σε μια παράπλευρη απώλεια της πανδημίας: την κατακόρυφη πτώση των εμβολιασμών ρουτίνας παιδιών και εφήβων.

Ο φόβος της COVID-19 οδήγησε πολλούς γονείς στο να αποφύγουν ή να αναβάλουν την επίσκεψη στον παιδίατρο, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός «ανησυχητικού εμβολιαστικού κενού» στα εμβόλια ρουτίνας παιδιών και εφήβων, όπως πρόσφατα επεσήμανε και η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία.

Με την άρση των μέτρων και την επιτροπή των μετακινήσεων, φαίνεται η επίσκεψη στα ιατρεία να είναι το τελευταίο μέλημα όλων παρόλα αυτά είναι πολύ σημαντικό να μην αναβάλλονται οι επισκέψεις, ειδικά όσον αφορά αυτές στους παιδιάτρους για την προστασία των παιδιών. Έτσι το κενό που έχει δημιουργηθεί θα μπορέσει να καλυφθεί άμεσα και να αποφευχθεί ο κίνδυνος επανεμφάνισης παλιών και ξεχασμένων λοιμωδών νοσημάτων για τα οποία έχει χτιστεί μία ανοσία αγέλης μέσω των τακτικών εμβολιασμών.

paidikoi_emvoliasmoi

Οι γονείς, κατά την επίσκεψή τους στον παιδίατρο, για το καθιερωμένο check-up των παιδιών αλλά και των εμβολιασμών τους, δεν πρέπει να παραλείψουν να ενημερωθούν για τους κινδύνους της μηνιγγίτιδας Β, μιας ιδιαίτερα επικίνδυνης νόσου.

Η μηνιγγίτιδα Β είναι μία σπάνια αλλά σοβαρή νόσος, η οποία προσβάλλει βρέφη, νήπια και νεαρούς ενήλικες, εξελίσσεται ταχύτατα μέσα σε 24 μόλις ώρες και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Τα βρέφη και τα νήπια αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες και ακολουθούν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες.

Περίπου 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου Μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταφέρει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειας του μέσω καθημερινών συνηθειών όπως η νόσος το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα.

H μηνιγγίτιδα Β στα αρχικά της στάδια έχει μη ειδικά συμπτώματα, που μπορεί να είναι παρόμοια με αυτά μιας απλής γρίπης ή κρυολογήματος και συμπεριλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, δυσκαμψία αυχένα, εμετό, φωτοφοβία και μπορεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι «θα περάσει γρήγορα» αλλα μπορεί να εξελιχθεί ραγδαία. Σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζεται και το χαρακτηριστικό αιμορραγικό εξάνθημα.

Μοναδικός τρόπος πρόληψης για τη μηνιγγίτιδα είναι ο εμβολιασμός, ο οποίος δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας, είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β.

 

Share.

About Author

Comments are closed.