Νέος συνδυασμός φαρμάκων ενάντια στον καρκίνο ενδομητρίου

0

Θετικά αποτελέσματα σε δοκιμή τελικού σταδίου για ασθενείς με προχωρημένο ή υποτροπιάζοντα καρκίνο στο ενδομήτριο έδειξε ο συνδυασμός των αντικαρκινικών της φαρμάκων Imfinzi και Lynparza, όταν προστέθηκαν στη χημειοθεραπεία με βάση την πλατίνα, όπως ανακοίνωσε η AstraZeneca. Η θεραπεία που ακολουθήθηκε είτε με Imfinzi σε συνδυασμό με το Lynparza, είτε μόνο το Imfinzi ως θεραπεία συντήρησης, έδειξε στατιστικά σημαντική βελτίωση επιβίωσης δίχως εξέλιξη της νόσου (PFS), σε σύγκριση με την τυπική χημειοθεραπεία. Τα συνολικά δεδομένα επιβίωσης ήταν ανώριμα τη στιγμή της ανάλυσης, αν και παρατηρήθηκε μια ευνοϊκή τάση από τις θεραπείες. Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι ο έκτος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως και ο πιο συχνός σε γυναίκες που έχουν ήδη περάσει την εμμηνόπαυση, με τη μέση ηλικία κατά τη διάγνωση να είναι άνω των 60 ετών, σύμφωνα με την AstraZeneca.

Το Imfinzi ανήκει στην κατηγορία θεραπειών ανοσοθεραπείας που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού για την καταπολέμηση του καρκίνου, χρησιμοποιώντας αντισώματα που μπλοκάρουν ή δεσμεύονται σε ξένες ουσίες στο σώμα.

Το Lynparza, το οποίο αναπτύχθηκε από κοινού με την Merck & Co, που εδρεύει στις ΗΠΑ, εγκρίθηκε πέρυσι από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ως θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού, πρώιμου σταδίου, με ορισμένες μεταλλάξεις.

Παγκοσμίως, ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι ο έβδομος πιο συχνός καρκίνος ανάμεσα στις γυναίκες, με την πλειονότητα, των ασθενών να είναι 65-75 ετών. Στην Ευρώπη ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι τέταρτος με συχνότητα 12.9-20:100.000, αλλά ευτυχώς με μικρή θνητότητα 2.0-2.7:100.000. Αυτό συμβαίνει γιατί στο 80% των περιπτώσεων η διάγνωση γίνεται σε αρχόμενο στάδιο. Πρόκειται για έναν καρκίνο που «μιλάει» και αυτό γιατί το βασικότερο σύμπτωμα είναι η μη φυσιολογική κολπική αιμόρροια στις προεμμηνοπαυσιακές και κολπική αιμόρροια στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Άλλα συνοδά συμπτώματα είναι το άλγος, το αίσθημα πίεσης στην περιοχή της πυέλου, η απώλεια βάρους και η παρατεταμένη αδυναμία.

Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν τα ακόλουθα: παχυσαρκία, υπέρταση, υπερινσουλιναιμία και παρατεταμένη έκθεση σε οιστρογόνα, όπως λήψη οιστρογόνων ως θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Συχνά, ο καρκίνος του ενδομητρίου συνδέεται με ανωορρηκτικούς κύκλους, δηλαδή περίοδο σε αραιά διαστήματα κατά τη διάρκεια του έτους, με υπογονιμότητα που οφείλεται σε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και με τη λήψη ταμοξιφαίνης.

Share.

About Author

JP Communications

Comments are closed.