Πειραματικό φάρμακο μειώνει τη φλεγμονή στην καρδιακή νόσο

0

Tο πειραματικό φάρμακο σαρακατινίμπη (saracatinib) για τον καρκίνο επιβραδύνει τη φλεγμονή που συνδέεται με καρδιοπάθεια, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές δοκιμές. Η σαρακατινίμπη (saracatinib) είχε δοκιμαστεί αρχικά ως πιθανή θεραπεία για τον καρκίνο, την πνευμονοπάθεια και τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές της Ιατρικής Σχολής NYU Grossman έχει θετικό αντίκτυπο στην αθηροσκλήρωση, μια πάθηση κατά την οποία τα τοιχώματα των αρτηριών και των αγγείων του κυκλοφορικού συστήματος του οργανισμού αρχίζουν να υφίστανται βλάβες. Οι βλάβες αυτές προκαλούν με αργό ρυθμό τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών στην εσωτερική πλευρά, κυρίως των αρτηριών, κάτι σαν μια μορφή εκτεταμένων συσσωματωμάτων τα οποία αποτελούνται από λιπώδεις ενώσεις. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση καρδιακών εμφραγμάτων και ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων. Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από άτομα με αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο (ASCVD) που έπαιρναν στατίνες, ένα κοινό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη μείωση των επιβλαβών λιπών στο αίμα. Συνέκριναν αυτά τα δείγματα με εκείνα από υγιείς δότες για να προσδιορίσουν τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για τη φλεγμονή και την ανοσολογική απόκριση.

Σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Cardiovascular Research», εξετάζοντας χιλιάδες γονίδια, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η σαρακατινίμπη (saracatinib) μπορούσε να μειώσει σημαντικά τη σηματοδότηση της φλεγμονής σε δείγματα ανθρώπινου αίματος και σε άρρωστο ιστό πάνω από 90%. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι η σαρακατινίμπη (saracatinib) μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται καλά στη συνήθη θεραπεία με στατίνες. Εκτός από τη μείωση της φλεγμονής, η σαρακατινίμπη (saracatinib) αύξησε και τη δραστηριότητα των γονιδίων που βοηθούν στην απομάκρυνση των εναποθέσεων πλάκας από τις αρτηρίες. Αυτή η διπλή επίδραση την καθιστά μια δυνητικά αποτελεσματική θεραπεία για την ASCVD.

Οι ερευνητές δοκίμασαν περαιτέρω τη σαρακατινίμπη (saracatinib) σε ζωικά μοντέλα, συμπεριλαμβανομένων κουνελιών και ποντικιών. Το φάρμακο έδειξε εντυπωσιακά αποτελέσματα, μειώνοντας τη φλεγμονή στα κουνέλια κατά περίπου 97% σε σχέση με τα ζώα που δεν έλαβαν το φάρμακο. Στα ποντίκια, οδήγησε σε μείωση κατά 80% των κυττάρων που σχετίζονται με τη φλεγμονή και μείωσε τις εναποθέσεις των πλακών κατά 48%-70%, ανάλογα με τη δοσολογία.

 

Share.

About Author

JP Communications

Comments are closed.