Περού, Ακολουθώντας τα ίχνη των Ίνκας

0

shutterstock_326722967_optΣτους περισσότερους από εμάς στο άκουσμα της λέξης Περού το μυαλό μας πηγαίνει στον αρχαίο πολιτισμό των Ίνκας. Εάν επιλέξετε να επισκεφθείτε αυτήν την μυστηριώδη χώρα, θα διαπιστώσετε ότι τα ίχνη των Ίνκας παραμένουν αναλλοίωτα στους κατοίκους της. Μνημεία, σύμβολα, παράδοση, ήθη και έθιμα, έχουν μείνει ζωντανά στην καθημερινή ζωή των κατοίκων του Περού για να θυμίζουν σε όλους εμάς ότι αυτός ο λαός παραμένει ένα μυστήριο.

Το Περού είναι μια χώρα γεμάτη μοναδικά αξιοθέατα και απίστευτα δώρα της φύσης γιατί δεν ξεχειλίζει μόνο από ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία αλλά έχει και ζωντανή ιθαγενή κουλτούρα, καθώς και άγρια ζωή.
Είναι σίγουρο ότι τα πρώτα αξιοθέατα που σας έρχονται στο μυαλό είναι το παγκοσμίως γνωστό «φρούριο» των Ίνκας Μάτσου Πίτσου, τα ερείπια του Τσαν Τσαν, καθώς και τα περίφημα γεωγλυφικά σχέδια στην έρημο Νάσκα, στο νότιο τμήμα της χώρας, που παριστάνουν πουλιά, αράχνες, μαϊμούδες, ψάρια κ.ά., τα οποία διακρίνονται ολοκληρωμένα μόνο από πολύ ψηλά και έχουν προβληματίσει επανειλημμένως τους επιστήμονες. Ιστορίες μυστηρίου για εξωγήινους και για πολιτισμούς που χάθηκαν είναι συνδεδεμένες με αυτά.

Η πρωτεύουσα του Περού, η Λίμα, περιλαμβάνει ένα επιβλητικό ιστορικό κέντρο, αλλά και τη σύγχρονη συνοικία Μιραφλόρες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η παρακολούθηση ιθαγενών πληθυσμών, που διατηρούν τον τρόπο ζωής και τα έθιμά τους αναλλοίωτα, όπως για παράδειγμα γύρω από τη λίμνη Τιτικάκα και στα νησιά της.
Στο Περού θα βρείτε επίσης και υπέροχες, δημοφιλείς παραλίες όπως η Μάνκορα και η Χουαντσάκο. Εναλλακτικά, υπάρχει η δυνατότητα να εξερευνήσει κανείς τον Αμαζόνιο με αργό ποταμόπλοιο. Όπως κι αν το έχετε σχεδιάσει, στο Περού θα σας καλωσορίσουν άνθρωποι ανοιχτόκαρδοι και κεφάτοι και θα σας ξεναγήσουν στην υπέροχη και μυστηριώδη χώρα τους, που είναι σίγουρο ότι θα ανανεώσει το πάθος σας για ζωή.
Το Περού έχει περίπου την δεκαπλάσια έκταση από την Ελλάδα και κατοικείται από 28 εκατομμύρια κατοίκους (εκ των οποίων σχεδόν τα εννέα είναι στη Λίμα). Η Λίμα είναι μια πόλη στην οποία «άνθισαν» πάνω από δέκα πολιτισμοί από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι την κατάκτησή της από τους Ισπανούς τον 16ο αιώνα. Ο τελευταίος και γνωστότερος πολιτισμός, αυτός των Ίνκας, είναι και ο σημαντικότερος. Κυρίως επειδή οι Ίνκας ήταν η ισχυρότερη και μεγαλύτερη αυτοκρατορία που γνώρισε η Νότιος Αμερική (από τον Ισημερινό και την Κολομβία έως την Αργεντινή), και είχαν υποδειγματική κρατική και αστική οργάνωση,και μια κοινωνία όπου η πείνα, η ανέχεια και το έγκλημα ήταν άγνωστες λέξεις. Είχαν αναπτύξει επίσης ιδιαίτερη πρόοδο σε διάφορες επιστήμες όπως η ιατρική και η αστρονομία.
Το Περού είναι η κατεξοχήν χώρα των Άνδεων, της δεύτερης σε ύψος οροσειράς στον κόσμο, καλύπτεται κατά το ήμισυ από το δάσος του Αμαζονίου και δυτικά η ακτή της βρέχεται από τον Ειρηνικό.

Δυστυχώς, αυτός ο υπέροχος λαός με την μακρά παράδοση και τον λαμπρό πολιτισμό σήμερα μαστίζεται από τη φτώχεια (σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του 1996, 70% του πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας). Ένα επιπλέον λυπηρό γεγονός είναι ότι πολλές πόλεις της επαρχίας έχουν ερήμωση εξαιτίας της αστυφιλίας.
Στο Περού θα συναντήσετε ίσως ένα μοναδικό φαινόμενο, δεν υπάρχει κρατική αστική συγκοινωνία. Είναι η μόνη χώρα που έχει 60.000 ιδιωτικά λεωφορεία στην πρωτεύουσά της. Έχει ενδιαφέρον να δείτε τους κράχτες που κρέμονται στις πόρτες των λεωφορείων για να ανακοινώσουν τη διαδρομή του λεωφορείου. Στις υπαίθριες αγορές της πρωτεύουσας θα βρείτε εξωτικά φρούτα και πλούσια λαχανικά (μερικά θα τα δείτε για πρώτη φορά στη ζωή σας), καθώς επίσης και εξαιρετικής υφής και ποιότητας μαλλί από τα λάμα.

Λίμα
Για τη διαμονή σας θα μπορέσετε να κλείσετε υπέροχα καταλύματα. Ο τουρισμός είναι μια ιδιαίτερα ανεπτυγμένη βιομηχανία στο Περού, στο οποίο μπορείτε να συναντήσετε ακόμη και ξενοδοχεία 5 αστέρων. Η πρωτεύουσα είναι επηρεασμένη από την αρχιτεκτονική των Ισπανών και έχει στοιχεία αποικιακού χαρακτήρα.
Η Λίμα είναι χτισμένη στα βουνά που βλέπουν στον Ειρηνικό ωκεανό. Στο κέντρο της πόλης δεσπόζουν μερικές ωραιότατες πλατείες – χαρακτηριστικό των ισπανικών πόλεων άλλωστε – και πολλά οικήματα αποικιακής αρχιτεκτονικής, με μερικές γραφικές συνοικίες και, πάνω απ’ όλα, εξαιρετικά μουσεία που παρουσιάζουν όλους τους πολιτισμούς που άνθισαν στην περιοχή. Στην πόλη αυτή θα συναντήσετε μεγάλες κοινωνικές αντιθέσεις, που όμως δεν αλλοιώνουν καθόλου το χαμόγελο και την καλοσύνη των κατοίκων της.

Aρεκίπα
Το όνομά της από τα τοπικά πετρώματα από τα οποία είναι χτισμένη, σημαίνει λευκή πόλη. Μια καθαρά αποικιακή πόλη, αφού άνθισε μετά την έλευση των Ισπανών και καυχιέται για το χρώμα πού της δίνουν τα καθολικά μοναστήρια, οι στενοί δρόμοι, η κεντρική πλατεία Plaza de Armas, τα γύρω βουνά (Τσατάνα, Πίτσου Πίτσου, το επιβλητικό ηφαίστειο Μίστι, στο οποίο οι ντόπιοι είχαν δώσει θεϊκές διαστάσεις) και ο ποταμός Τσίλι (=κρύος) με την κοιλάδα του, την Τσιλίνα, όπου κατασκευάστηκαν αναβαθμίδες που καλλιεργούνται από το 12ο αιώνα. Ενδεικτικό του τόσο «ισπανικού» χρώματος είναι και το μοναστήρι της Santa Catalina όπου πήγαιναν για καλόγριες μόνο δευτερότοκες θυγατέρες πλούσιων, ισπανικών οικογενειών κουβαλώντας υποχρεωτικά μαζί τους και όλη τους την προίκα.

Kούσκο (ο ομφαλός της γης)
Η κατεξοχήν τουριστική πόλη του Περού, η πάλαι ποτέ περήφανη πρωτεύουσα των Ίνκας (τότε η πόλη είχε τη μορφή πούμα), με πρωτόγνωρο πλούτο για τη χώρα και αμέτρητα αξιοθέατα μέσα και γύρω από αυτήν. Εκεί θα βρείτε δύο αρχαιολογικά μνημεία, την Πουκάρα, που σημαίνει κόκκινος βράχος, και στους πρόποδες του οποίου βρίσκονται τα αρχαιολογικά ευρήματα που χρονολογούνται από την εποχή των Προκολομβιανών πολιτισμών, και το Ράκτσι, όπου είναι τα ερείπια του επιβλητικού ναού του Βιρακότσα, του Θεού Ήλιου των Ίνκας.
Το Κούσκο είναι πια κι αυτό μία αποικιακή πόλη με την κεντρική πλατεία του, τον αρχαίο τόπο τελετών των Ίνκας, περιορισμένη στο μισό του αρχικού της μεγέθους. Ακόμη και έτσι η σημερινή της εικόνα είναι θαυμάσια. Τη στολίζουν τρεις καθολικές εκκλησίες, το Πανεπιστήμιο με το αξιόλογο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και τα δίπατα κτίρια με τα μπαλκόνια. Τα απομεινάρια του υπέρλαμπρου ναού του Κορικάντσα, ή μάλλον του συγκροτήματος αυτού των ναών, αφού υπήρχαν αφιερωμένοι σε όλους τους κύριους θεούς – Ήλιο, Ουράνιο τόξο, Σελήνη, Αστραπή κ.ά. – μαρτυρούν τη μεγαλειώδη δόξα των Ίνκας στην ακμή της αυτοκρατορίας τους. Τα τείχη του είναι από πέτρες λαξευμένες έτσι ώστε να θηλυκώνουν χωρίς κανένα συνδετικό υλικό, μια κατασκευή που άντεξε ανά τους αιώνες στους πολλούς και ισχυρότατους σεισμούς της περιοχής, σε αντίθεση με τα μετέπειτα κτίσματα των Ισπανών αποίκων. Ο δε ναός του Ήλιου ήταν εσωτερικά καθ’ ολοκληρίαν επενδεδυμένος με χρυσό και αφιερώματα από χρυσό και πολύτιμους λίθους. Αν εισερχόταν κανείς ημέρα, με το φως του ήλιου που έμπαινε από τα παράθυρα η εικόνα ήταν εκθαμβωτική. Εκεί έστειλε ο τελευταίος Ίνκα, ο Ατταχουάλπα, τον Ισπανό κατακτητή Φρανσίσκο Πιζάρο, αφού ο τελευταίος τού είχε υποσχεθεί ότι με ένα δωμάτιο γεμάτο χρυσό θα τού χάριζε την ελευθερία. Επί ματαίω δυστυχώς, αφού και ο Ατταχουάλπα εκτελέστηκε και οι Ισπανοί έλιωσαν όλο αυτό το θησαυρό και τον έστειλαν στην πατρίδα τους.
Σημαντικότατα μνημεία των Ίνκας, και μάλιστα από πρώιμες περιόδους, έχει να επιδείξει όλη η περιφέρεια του Κούσκο, όπως το Saqsaywuaman με τα τείχη σε τρία επίπεδα από ογκόλιθους ύψους τετραπλάσιου από το μέσο άνθρωπο που ο τρόπος μεταφοράς τους εκεί είναι ένα μυστήριο που χαρακτηρίζει πολλούς πολιτισμούς του παρελθόντος. ⨯

Share.

About Author

Αρχισυντάκτρια

Comments are closed.