Σύρος, η αρχόντισσα των Κυκλάδων

0

shutterstock_171924479 shutterstock_190784876

Η ιστορία της Σύρου χάνεται στα βάθη των αιώνων και φανερώνεται μέσα από τα εντυπωσιακά μνημεία της Ερμούπολης και την πολιτιστική, ναυπηγική και βιομηχανική παράδοση και κουλτούρα που διατηρεί ακόμη και σήμερα.

shutterstock_141963814 shutterstock_190786607
Οι ρίζες από την πολιτιστική κληρονομιά της, σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές και τα αρχαιολογικά ευρήματα, ξεκινούν από τους προϊστορικούς χρόνους με πρώτους κατοίκους της τους Φοίνικες.
Το σπουδαίο αυτό νησί έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στην ανάπτυξη του προϊστορικού Κυκλαδικού πολιτισμού. Οι ανασκαφές που έγιναν στο Καστρί και τη Χαλανδριανή, έφεραν στο φως τα ερείπια ενός οικισμού και τάφους που τοποθετούναι στην Πρωτοκυκλαδική Περίοδο (3000 πX).
Τότε αναπτύχθηκε ο επονομαζόμενος πολιτισμός Σύρου – Kέρου, ο οποίος άκμασε ως το 2000 πX. περίπου. Κατά τα ιστορικά χρόνια η Σύρος κατοικήθηκε από Ιωνικά φύλα. Τον 6ο αι. π.Χ. το νησί γνωρίζει άλλη μια περίοδο ακμής. Εκτός από την οικονομία στη Σύρο ανθούν οι τέχνες και ο πολιτισμός. Είναι η εποχή που στη Σύρο ζει ο μεγάλος φιλόσοφος Φερεκύδης, ο οποίος ανακάλυψε το ηλιοτρόπιο και υπήρξε δάσκαλος του Πυθαγόρα. Λέγεται ότι κατοικούσε σε δύο σπήλαια. Το ένα από αυτά βρίσκεται στην περιοχή της Χαλανδριανής και είναι γνωστό με την ονομασία «Σπηλιά του Φερεκύδη». Στην διάρκεια των Περσικών πολέμων, η Σύρος πολέμησε στο πλευρό της Αθήνας και αποτέλεσε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας.
Στο πέρας των αιώνων, η Σύρος ακολούθησε την τύχη των υπόλοιπων νησιών των Κυκλάδων, γνωρίζοντας την κυριαρχία των Μακεδόνων, των Ρωμαίων και των Βυζαντινών.
Το 1207 είναι η χρόνια που οι Ενετοί κατακτούν τις Κυκλάδες. Τότε αρχίζει μια σημαντική περίοδος που θα στιγματίσει την μετέπειτα ιστορία των νησιών και θα αφήσει στο νησί ανεξίτηλα σημάδια. Τον 13ο αι. οι Ενετοί κτίζουν την Μεσαιωνική πόλη της Σύρου, την Άνω Σύρο. Το νησί έχει αρχίσει να κατοικείται από πολλούς καθολικούς. Τον 17ο αι. οι καθολικοί κάτοικοι είναι πολλοί περισσότεροι από τους ορθόδοξους.

 

shutterstock_189436571 shutterstock_137171012 shutterstock_232089562 shutterstock_235873309

Οι καθολικές εκκλησίες και τα μοναστήρια που υπάρχουν στο νησί μαρτυρούν την επιρροή των καθολικών. Το 1537 η Σύρος περνά στην κυριαρχία των Τούρκων. Διοικείται όμως με ιδιαίτερα προνόμια λόγω του καθολικού πληθυσμού της. Αυτό το γεγονός έκανε και πολλές ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως τη Γαλλία να ενδιαφερθούν για την προστασία των κατοίκων και για την εξασφάλιση των προνομίων τους.
Στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, βρισκόταν υπό γαλλική κατοχή και κράτησε ουδέτερη στάση. Δέχτηκε όμως πολλούς πρόσφυγες από τις καταστροφές της Κάσου, της Χίου και των Ψαρών, τους οποίους γρήγορα ενσωμάτωσε στον πληθυσμό της. Τότε άρχισε να κτίζεται και η Ερμούπολη. Αργότερα στο νησί κατέφθασαν και πολλοί πρόσφυγες από την Μικρασία.
Το 1823 ιδρύθηκε στην Ερμούπολη το πρώτο νοσοκομείο της Ελλάδας και το 1833 κτίστηκε το πρώτο γυμνάσιο της Ελλάδας, το οποίο ιδρύθηκε από τον Νεόφυτο Βάμβα και στο οποίο φοίτησε και ο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Η Σύρος γνώρισε μεγάλη εμπορική και πολιτιστική ανάπτυξη ως τις αρχές του 20ου αιώνα. Υπήρξε το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας πριν τον Πειραιά.

Το Νεώριο
Το Νεώριο αποτέλεσε τη μεγαλύτερη βιομηχανική μονάδα της Σύρου και μια από τις σημαντικότερες ναυπηγικοεπισκευαστικές βάσεις της Ελλάδας. Το ναυπηγείο δημιουργηθηκε το 1860 στη θέση παλιού λοιμοκαθαρτηρίου και ιδρύθηκε το 1861 από την πρώτη Ατμοπλοϊκή Εταιρεία. Στα χρόνια της λειτουργίας του γνώρισε περιόδους ακμής και παρακμής. Τα πρώτα χρόνια, την τεχνική του διεύθυνση είχαν Άγγλοι και Γάλλοι μηχανικοί. Από το 1888 η διεύθυνση πέρασε σε Έλληνες μηχανικούς. Στο Νεώριο κατασκευάστηκαν τα πυροβόλα που χρησιμοποιήθηκαν στην Κρητική εξέγερση του 1868-69.

Ο Φάρος του λιμανιού
Ο Φάρος του λιμανιού βρίσκεται απέναντι ακριβώς από την είσοδο του κεντρικού λιμανιού, στο νησάκι Δίδυμο ή Γαϊδουρονήσι. Κτίστηκε το 1834, έχει ύψος 29,5 μέτρα και με την κατασκευή του τεράστιου αυτού φάρου οι Συριανοί ήθελαν να τονίσουν το κυρίαρχο ρόλο του λιμανιού τους στον Ελλαδικό χώρο. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι αυτός ήταν ο πρώτος φάρος με περιστρεφόμενο μηχάνημα στο Αιγαίο και είχε μεγάλη εμβέλεια. Λέγεται ότι η λάμψη του έφτανε ως τα παράλια της Μικράς Ασίας.

Τα φαγητά και τα παραδοσιακά προϊόντα που θα βρείτε στο νησί θα σας εντυπωσιάσουν και σίγουρα θα σας βάλουν σε πειρασμούς. Τα πασίγνωστα λουκούμια Σύρου αποτελούν το τοπικό παραδοσιακό γλυκό. Οι ομορφιές και η πολυδιάστατη εικόνα αυτού του νησιού είναι σίγουρο πως θα σας μαγέψουν και θα σας προκαλέσει να το ανακαλύψετε από άκρη σ’ άκρη.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ

shutterstock_141963772

Το μεγαλόπρεπο κτήριο του Δημαρχείου κατασκευάστηκε κατά την περίοδο 1876 – 1891 και είναι του Τσίλερ. Βρίσκεται στην πλατεία Μιαούλη, έχει μορφή ανακτόρου και είναι ένα από τα μεγαλύτερα και εντυπωσιακότερα δημαρχιακά μέγαρα της Ελλάδας. Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι το κτήριο είναι τριώροφο προς την πλατεία και λόγω της υψομετρικής διαφοράς διώροφο στον πίσω δρόμο. Χαρακτηριστική είναι η σκάλα της εισόδου του, με πλάτος 15,5 μ. Στο Δημαρχείο στεγάζονται όλες οι δημοτικές υπηρεσίες, το υποθηκοφυλακείο, τα δικαστήρια και το Αρχαιολογικό Μουσείο.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

shutterstock_141963814

Το Πνευματικό Κέντρο στεγάζεται στο ιστορικό κτήριο της Λέσχης «Ελλάς», το οποίο κτίστηκε την περίοδο 1862 – 63. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1830, οι Συριανοί έμποροι υιοθέτησαν τη συνήθεια να ιδρύουν λέσχες, οι οποίες λειτουργούσαν ως χώροι ενημέρωσης, κοσμικών συγκεντρώσεων και ως άτυπα χρηματιστήρια της εποχής. Από το 1970 στο ιστορικό κτήριο της Λέσχης «Ελλάς» στεγάζεται
το Πνευματικό Κέντρο και
η Δημοτική Βιβλιοθήκη.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟΛΛΩΝ

syros-theatroApollon

Το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων κτίστηκε την περίοδο 1862 – 64. Πρόκειται για ένα νεοκλασικό κτήριο με απλή εξωτερική αρχιτεκτονική σχεδίαση. Ο εσωτερικός διάκοσμος όμως του κτηρίου είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός καθώς πρόκειται για μια μικρογραφία της σκάλας του Μιλάνου. Συναγωνίζεται επάξια τα μεγάλα ευρωπαϊκά θέατρα της εποχής του. Στην πλατεία υπάρχει και χώρος για ορχήστρα, διαθέτει τρεις σειρές θεωρείων, υπερώο και πλούσια μαρμάρινη και ζωγραφική διακόσμηση.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

syros-oldhospital

Το κτήριο του πρώτου νοσοκομείο έχει μεγάλη ιστορική σημασία για το νησί. Κτίστηκε το 1823 και ήταν το πρώτο νοσοκομείο της Ελλάδας. Σε αυτό, σύμφωνα και με τις επιγραφές, έμεινε για κάποιο διάστημα ο βασιλιάς Όθωνας και ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Το κτήριο ξεχωρίζει για την ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική του μορφή.
Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως η πρώτη πολυκατοικία της εποχής, καθώς είναι το πρώτο κτήριο που έχει διαφορετικές εισόδους στους ορόφους του.
Έχει ανακηρυχθεί μνημείο από
το Υπουργείο Πολιτισμού.

ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

syros-archmuseum

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σύρου είναι ένα από τα πρώτα μουσεία που λειτούργησαν στη χώρα μας. Ιδρύθηκε το 1834 και στεγάζεται στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Ερμούπολης. Φιλοξενεί τα ευρήματα από τις ανασκαφές που έχουν γίνει στο νησί και κυρίως τα σημαντικά αντικείμενα που βρέθηκαν στις ανασκαφές της Χαλανδριανής, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού. Στο μουσείο εκτίθεται επίσης γλυπτά της Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής εποχής καθώς και επιγραφές και επιτύμβιες στήλες.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΩΝ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

syros-cycladicmuseum

Το Μουσείο Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης ιδρύθηκε το 1993, με σκοπό μάθει η νέα γενιά –μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώνονται– την ιστορία και τον πολιτισμό των Κυκλάδων της 3ης χιλιετίας π.Χ. που είναι διεθνώς γνωστός με το όνομα Σύρος-Κέρος. Στεγάζεται στον πρώτο όροφο του Πνευματικού Κέντρου της πόλης. Ο επισκέπτης μπορεί να δει πιστά αντίγραφα των αυθεντικών εκθεμάτων του Μουσείου Γουλανδρή.

ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΣΤΙΣΜΟΥ

syros-biomuseum

Το Κέντρο Τεχνικού Πολιτισμού, σε τέσσερα εργοστάσια μέσα στη βιομηχανική ζώνη της Ερμούπολης, διαθέτει μια αξιόλογη συλλογή παλαιών μηχανημάτων από τα εργοστάσια του νησιού.Συγκεκριμένα του έχουν παραχωρηθεί: το χρωματουργείο Κατσιμαντή, το σκαγιοποιείο Αναιρούση, το βυρσοδεψείο Κορνηλάκη – Δενδρινού και Κούτση και το υφαντουργείο Βελισσαρόπουλου. Σκοπός του είναι η δημιουργία Μουσείου Βιομηχανίας και Ναυτιλίας, καθώς και η δημιουργία εργαστηρίων σχεδιασμού πρότυπων προϊόντων.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ

syros-mouseiovamvakari

Η Άνω Σύρος είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του μεγάλου συνθέτη μας Μάρκου Βαμβακάρη. Το σπίτι που έζησε έχει μετατραπεί σε μουσείο. Μπορείτε να δείτε πολλά από τα προσωπικά αντικείμενα του συνθέτη. Το όνομά του έχει δοθεί και στην πλατεία που βρίσκεται μπροστά από το σπίτι – μουσείο, η οποία κοσμείται και με την προτομή του Μάρκου Βαμβακάρη.

 

πηγή: www.holiday.gr

Share.

About Author

Αρχισυντάκτρια

Comments are closed.