Πάσχα στα Μετέωρα και το Μέτσοβο

0

Τα Μετέωρα αποτελούν έναν από τους ομορφότερους προορισμούς για να γιορτάσετε τις άγιες ημέρες του Πάσχα. Σε ένα περιβάλλον κατανυκτικό, γεμάτο με μοναστήρια και έντονο το στοιχείο της παράδοσης, τα Μετέωρα υπόσχονται να σας βάλουν στο κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδας.

shutterstock_69478705 shutterstock_86023531

Τα Μετέωρα έχουν συμπεριληφθεί από το 1988 στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Από τα 30 μοναστήρια που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν δυστυχώς μόνο τα έξι. Οι πρώτοι ασκητές εμφανίστηκαν στους βράχους γύρω στο 1100 και μέχρι το 1500 ιδρύθηκαν 24 μοναστήρια. Πέρα από την αρχιτεκτονική τους, τα μοναστήρια αυτά είναι μοναδικά εξαιτίας των βράχων στους οποίους βρίσκονται σκαρφαλωμένα. Η ομορφιά του φυσικού τοπίου, καθώς επίσης και οι ιδιαίτερα σμιλεμένοι βράχοι των Μετεώρων, προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες και προσκυνητές κάθε χρόνο. Την περίοδο όμως του Πάσχα, τα Μετέωρα έχουν την τιμητική τους. Έλληνες, πιστοί από τα υπόλοιπα Βαλκάνια, αλλά και Ρώσοι, ζουν το παραδοσιακό ορθόδοξο Πάσχα στις Μονές των Μετεώρων με τον αυθεντικό τρόπο. Όσοι έχουν βρεθεί στα Μετέωρα τη Μεγάλη Εβδομάδα δηλώνουν ότι αν βιώσεις τη Μεγάλη Εβδομάδα ή την Ανάσταση στα Μετέωρα, μπορείς να καταλάβεις τι σημαίνει θρησκευτική κατάνυξη.
Εκτός από την περιοχή των Μετεώρων, μπορείτε να επισκεφτείτε και τις γύρω περιοχές (Σταγιάδων, Χρυσίνου, Σιαμάδων, Αγ. Θεοδώρων, Βυτουμά) όπου θα συναντήσετε εξίσου υπέροχα και γραφικά μοναστήρια στα οποία θα νοιώσετε κατάνυξη τις άγιες αυτές ημέρες.

shutterstock_181645793 shutterstock_171300536 shutterstock_196398950 shutterstock_89177848

Το τελετουργικό στα μοναστήρια
Οι λειτουργίες στις μονές ξεκινούν στις 7 το απόγευμα και τελειώνουν γύρω στις 9.30 μ.μ. Το βράδυ της Ανάστασης αρχίζει στις 9 μ.μ., οι πόρτες ανοίγουν μετά το “Χριστός Ανέστη” στις 12 για όσους θέλουν να φύγουν και η λειτουργία συνεχίζεται για όσους θέλουν να μείνουν για μιάμιση περίπου ώρα ακόμη. Οι πρωινές λειτουργίες γίνονται κανονικά. Οι επιτάφιοι στολίζονται διακριτικά, χωρίς το κουβούκλιο που συναντάμε στις υπόλοιπες εκκλησίες της χώρας. Εάν έχετε πρόβλημα με το περπάτημα, προτιμήστε τη μονή του Αγίου Στεφάνου. Οι γυναίκες με παντελόνια δεν μπαίνουν στις μονές. Υπάρχουν φούστες που σας δίνουν να φορέσετε πάνω από αυτά.
shutterstock_211738711 shutterstock_59151910

Ποιό μοναστήρι να διαλέξετε
Μεγάλο Μετέωρο: Το παλιότερο και μεγαλύτερο από τα σωζόμενα ως σήμερα μοναστήρια. Ιδρύθηκε τον 14ο αι. από τον Όσιο Αθανάσιο το Μετεωρίτη, που έδωσε στα Μετέωρα το όνομά του.
• Απέναντι από το Μεγάλο Μετέωρο βρίσκεται η Μονή Βαρλαάμ, εξίσου εντυπωσιακό μοναστήρι, με πιο ενδιαφέρον στοιχείο τις αγιογραφίες που αποδίδονται στον Φράγκο Κατελάνο, σπουδαίο αγιογράφο της Κρητικής Σχολής.
• Ο Άγιος Στέφανος είναι το γυναικείο μοναστήρι, με μια κοινότητα μοναχών πανεπιστημιακής μόρφωσης. Βρίσκεται ακριβώς πάνω από την Καλαμπάκα, στο νοτιοανατολικό άκρο των Μετεώρων, με εντυπωσιακή θέα προς το θεσσαλικό κάμπο.
• Η Μονή Ρουσάνου, παρά τη θέση της (σκαρφαλωμένη στην κορυφή ενός απότομου κατακόρυφου βράχου), είναι εύκολα προσπελάσιμη με σκάλες. Γαντζωμένη πεισματικά στο στενό πλάτωμα της κορυφής, αναστηλώθηκε το 1980 και από τότε λειτουργεί κανονικά σαν γυναικείο μοναστήρι.
• Ο Άγιος Νικόλαος Αναπαυσάς είναι το πρώτο μοναστήρι που συναντά κανείς ανεβαίνοντας από το Καστράκι και είναι ένα πραγματικά μετέωρο πάνω σε μικρό βράχο, με αξιοσημείωτο στοιχείο τις τοιχογραφίες του μεγάλου αγιογράφου Θεοφάνη. Δεν έχει μοναχούς, αλλά το λειτουργεί ένας παπάς.
• Η Αγία Τριάδα είναι το πιο δυσπρόσιτο από τα μοναστήρια των Μετεώρων (προσεγγίζεται ύστερα από δύσκολη πεζοπορία και αφού ανεβείτε 140 σκαλιά), αξίζει όμως τον κόπο για τη μοναδική του θέα: έχετε στο πιάτο την Καλαμπάκα, τον Πηνειό, την Πίνδο και τον Κόζιακα, καθώς και τα γύρω μοναστήρια. Φυσικά, πρέπει να το επισκεφθείτε ημέρα.

Στον Αη Γιώργη τον Μαντηλά
Ένας σημαντικός σταθμός στις εκδηλώσεις μετά το Πάσχα στην περιοχή είναι ο Αη Γιώργης. Εκεί, κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας στο εξωκλήσι του Αγίου, που βρίσκεται στα ριζά του βράχου, όπου και το ερειπωμένο Μοναστήρι, νέοι του χωριού, ζωσμένοι στη μέση με εκατοντάδες μαντήλια (τάματα πιστών), σκαρφαλώνουν στον βράχο με τριχιές, με σκοπό να κρεμάσουν τα καινούργια και να πάρουν τα περσινά, τα οποία κατεβαίνοντας τα μοιράζουν (ως φυλαχτό) στους προσκυνητές. Το έθιμο των μαντηλιών αποτελεί κατάλοιπο της εποχής της τουρκοκρατίας, όταν -όπως λέγεται- μια Τουρκάλα προσευχήθηκε στον Άγιο να κάνει καλά τον άνδρα της που ξαφνικά, ενώ έκοβε ξύλα στο δασύλλιο του Αγίου κάτω απ’ το μοναστήρι, έπεσε κάτω λιπόθυμος. Ο Τούρκος αξιωματούχος σηκώθηκε και η Τουρκάλα, για να ευχαριστήσει τον Άγιο, πρόσφερε το μαντήλι της. Από τότε, το έθιμο έμεινε και όποιος θέλει να κάνει κάποιο τάμα ή να ευχαριστήσει τον Αη Γιώργη δένει ένα μαντήλι στη μέση κάποιου νέου που ανεβαίνει στον βράχο, το οποίο παραμένει ένα χρόνο μέχρι την επόμενη χρονιά. Ωστόσο, για το έθιμο των μαντηλιών -και κυρίως το γεγονός με τον Τούρκο αξιωματούχο- υπάρχουν διάφορες εκδοχές.

shutterstock_196395320 shutterstock_208189204shutterstock_195696635shutterstock_211785565shutterstock_211858066

Πάσχα στο Μέτσοβο
Χτισμένο σε ύψος 1150 μέτρων, το Μέτσοβο κυριαρχεί στα ιστορία της Ηπείρου ήδη από τον 15ο αι. Ολόκληρη η πόλη είναι ένα υπέροχο αξιοθέατο. Τα χαρακτηριστικά ηπειρώτικα κτίσματα, οι εκκλησίες, η παραδοσιακή αγορά, τα τυροκομεία δίνουν στην πόλη ένα χρώμα διαφορετικό και μια ιδιαίτερη αίσθηση. Είναι σίγουρο ότι θα περιπλανηθείτε άσκοπα στα ανηφορικά καλντερίμια, θα ανιχνεύσετε ένα τόπο πλούσιο σε παρελθόν όπου και η πιο ασήμαντη γωνιά έχει και μια ιστορία να διηγηθεί. Σας προτείνουμε να επισκεφτείτε την εκπληκτική πινακοθήκη Αβέρωφ, όπου φυλάσσονται πίνακες και γλυπτά των σημαντικότερων Ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και 20ου αι. ενώ στο Αρχοντικό Τοσίτσα στεγάζεται το αξιόλογο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης. Για τις ημέρες του Πάσχα θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, του 1511, το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, τη μονή Παναγίας Μετσόβου και την εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους.

shutterstock_159649802-slava296 shutterstock_208189252 shutterstock_176727863 shutterstock_118653874 shutterstock_161880644
Επίσης, μην ξεχάσετε να δείτε τις παραδοσιακές βρύσες και το Νερόμυλο Γκίνα, στις όχθες του Αράχθου. Οπωσδήποτε θα πάτε στο θαυμαστό Αβερώφειο Κήπο, ένα εντυπωσιακό πάρκο 10 στρ., όπου θα συναντήσετε την χλωρίδα της Ηπειρώτικης φύσης, μια παιδική χαρά και την παλιά –ανακαινισμένη το 2002– εκκλησία του Αγίου Γεωργίου ηλικίας περ. 300 ετών. Χαρακτηριστικό δείγμα βασιλικής με τρούλο, έχει ξυλόγλυπτο τέμπλο, αρχιερατικό θρόνο, άμβωνα των μέσων του 19ου αι. και εικόνες που χρονολογούνται από το 1709.
Η δράση στο Μέτσοβο δεν τελειώνει με τη δύση του ηλίου. Ευχάριστα καφέ, καλά στέκια για μουσική, ποτό και, πάνω από όλα, μοναδικές προτάσεις για φαγητό σε καλόγουστες ταβέρνες δίνουν χρώμα στις νυκτερινές εξόδους. Και φροντίστε να μην το παρακάνετε με την υπερβολική κατανάλωση του τυριού Μετσοβόνε και του κρασιού «Κατώγι» διότι είναι ένας συνδυασμός που ενθουσιάζει.
Με έντονο το παραδοσιακό στοιχείο, πετρόχτιστα σπίτια, πλακόστρωτα δρομάκια, παλιές παραδοσιακές βρύσες και κυρίως με τους ευγενικούς και φιλόξενους κατοίκους του, το Μέτσοβο δεν θυμίζει σε τίποτα τουριστικό θέρετρο. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι πολλοί από τους κατοίκους, κυρίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, φορούν ακόμα παραδοσιακές φορεσιές και μιλούν την τοπική (βλάχικη) διάλεκτο.
Ας μην ξεχνάμε ότι το Μέτσοβο φημίζεται για τα τοπικά παραδοσιακά του προϊόντα, όπως τα ξυλόγλυπτα, τα υφαντά, τα χρυσοκέντητα, τα ασημικά, τα περίφημα τυριά «Mετσοβόνε» και «Μετσοβέλλα», αλλά και για την παραγωγή κρασιού, με πιο γνωστό το «Κατώι» της γνωστής οικογενείας Αβέρωφ.
Επιπλέον, το Μέτσοβο είναι η ιδιαίτερη πατρίδα σπουδαίων ανδρών, αλλά και μεγάλων εθνικών ευεργετών όπως ο Γ. Αβέρωφ, οι Μ. και Θ. Τοσίτσας, ο Ν. Στουρνάρας κ.α.

 

πηγή: ΑΠΕ

Share.

About Author

Αρχισυντάκτρια

Comments are closed.