Αράχωβα, το απόλυτο χειμερινό θέρετρο

0

Σε απόσταση μόλις 153 χιλιομέτρων από την Αθήνα βρίσκεται ένας από τους πιο κοσμοπολίτικους προορισμούς του χειμώνα, η Αράχωβα. Η γραφικότητα του χωριού, σε συνδυασμό με το χιονοδρομικό κέντρο που υπάρχει στην περιοχή, κάνει πολλούς τουρίστες να την επισκέπτονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και όχι μόνο.
Εξάλλου, η ομορφιά της εναλλάσσεται, ανάλογα με τις εποχές του χρόνου, αφήνοντας το δικό της «άρωμα».

www.acadimostravel.grOLYMPUS DIGITAL CAMERAarachova-www.discovergreece.com arachova-www.panoramio.com

Την περίοδο των Χριστουγέννων η πόλη της Αράχωβας «βουλιάζει» από κόσμο και ζωντάνια. Διαθέτει εξαιρετικά καταλύματα, γραφικές ταβέρνες για όλα τα γούστα, καθώς επίσης και διάφορα μπαράκια για να περάσετε όμορφα τα βράδια σας.

Μια βόλτα στα γραφικά σοκάκια της πόλης σίγουρα θα σας ευχαριστήσει. Στα διάφορα μικρομάγαζα θα βρείτε παραδοσιακά τυροκομικά είδη, σπιτικές μαρμελάδες, σπιτικά ζυμαρικά και φυσικά το γνωστό τσίπουρο, ενώ τα καταστήματα με τις γούνες και τα δερμάτινα είναι σίγουρο ότι θα σας βάλλουν σε πειρασμό.
Η αγάπη του κόσμου για την Αράχωβα δεν είναι τυχαία, εξάλλου διάφορες διάσημες προσωπικότητες έχουν επισκεφτεί το μέρος και έχουν εντυπωσιαστεί από τις ομορφιές του. Μεταξύ άλλων, από τους φανατικούς επισκέπτες του ήταν ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ (1959), η Μαρία Κάλλας, οι Μπίτλς (1967), ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος και η Άννα Μαρία (1966), ο βασιλιάς Παύλος και η Φρειδερίκη (1939), η Μις Υφήλιος Κορίνα Τσοπέη (1964), η Τζάκι Κένεντι κ.α., ενώ στις μέρες μας πολύ αναγνωρίσιμοι άνθρωποι επιλέγουν να κάνουν τη βόλτα τους στην Αράχωβα και να απολαύσουν τις παροχές της.

Η ιστορία της πόλης
Η Αράχωβα είναι κτισμένη σε μια από τις πλαγιές του Παρνασσού, σε μια χαράδρα, στο βάθος της οποίας ρέει ο ποταμός Πλείστος. Σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 968 μέτρων, κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής, η Αράχωβα βρίσκεται πολύ κοντά στους Δελφούς και στην Άμφισσα. Στην πόλη διαμένουν περίπου 2.700 κάτοικοι, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό και την κτηνοτροφία.
Το όνομά της, σύμφωνα με αναφορές, το πήρε τα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, ως «Ράχωβα», λέξη με ελληνική ρίζα, η οποία προέρχεται από το συνδυασμό των λέξεων «ράχις» και «ώβας» και η οποία χρησιμοποιήθηκε για να δηλώσει την οικιστική ένωση κατοίκων που ζουν σε μικρότερα μορφώματα. Η άλλη εκδοχή θέλει τη λέξη να προέρχεται από την ελληνική «ράχις» και τη σλαβική «ova», που σημαίνει τόπος, άρα η λέξη Αράχωβα σημαίνει «ραχότοπος».

Τα σημαντικότερα αξιοθέατα
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού
Το ανακαινισμένο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες τις περιοχής, οι οποίοι σπεύδουν να χαρούν το χιόνι που πέφτει στην περιοχή κατά τους χειμερινούς μήνες. Το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού ξεκίνησε τη λειτουργία του το Δεκέμβριο του 1974 και εγκαινιάστηκε από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή. To 2011, πραγματοποιήθηκαν σημαντικές εργασίες αναβάθμισης του χιονοδρομικού κέντρου, γι’ αυτό και το συγκεκριμένο χιονοδρομικό έχει αποκτήσει πλέον, σημαντική επισκεψιμότητα.

Το Ρολόι
Το κεντρικό στολίδι της Αράχωβας είναι αναμφίβολα ο απόκρημνος βράχος με το ρολόι. Η «Ώρα», όπως αποκαλούν το Ρολόι οι Αραχωβίτες, έχει τη δική του μακραίωνη ιστορία, αφού έχει περάσει σεισμούς και ανατινάξεις κατά τη διάρκεια του β’ παγκοσμίου πολέμου, για να μπορέσει τελικά να «σταθεί» ξανά αγέρωχο, ύστερα από την παρέμβαση του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Λουκά, Νεκτάριου Καμβασινού, ο οποίος με δικά του έξοδα ανέλαβε την ανακατασκευή του το 1966. Το Ρολόι χτίστηκε το 18ο αιώνα, ως καμπαναριό του Μητροπολιτικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου, δεν άντεξε όμως στον ολέθριο σεισμό του 1870 και κατέρρευσε. Την ίδια τύχη είχε το Μάρτιο του 1944, όταν οι Γερμανοί, ανάμεσα σε όλες τις καταστροφές που προξένησαν στο χωριό, το ανατίναξαν. Όσο για το βράχο στον οποίο δεσπόζει, ονομάζεται Τυριάς και χρησίμευε ως φυσικό ψυγείο για τη φύλαξη τυριών, ενώ στη διάρκεια της Κατοχής οι ντόπιοι έκρυβαν εκεί μέσα διάφορα αντικείμενα. Σύμφωνα με εξιστορήσεις των Αραχωβιτών, στο σημείο εκείνο ανέβαινε ο ντελάλης για να ανακοινώνει τα νέα του χωριού. Το σημείο αυτό προσελκύει πολύ κόσμο, ο οποίος θέλει να τραβήξει ρομανικές φωτογραφίες κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος.

arachova-www.discovergreece.com arachova-e-deologos.blogspot.gr arachova-www.triporganizer.gr-02 shutterstock_124511983

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου είναι ένας από τους δύο ενοριακούς ναούς του χωριού και βρίσκεται σε περίοπτη θέση στην κορυφή του χωριού, στους πρόποδες του Παρνασσού. Η εκκλησία αυτή εντυπωσίαζε πάντα τους ξένους. Γραπτές μαρτυρίες βεβαιώνουν πως υπήρχε ήδη ναός το 1676. Όμως είναι άγνωστο πόσα χρόνια πριν υπήρχε ήδη στον ίδιο χώρο. Ο σημερινός ναός χτίστηκε το 1833, όπως δείχνει ανάγλυφη πλάκα στο Ιερό Βήμα, σε ρυθμό σταυρεπίστεγης, τρίκλιτης βασιλικής με τρούλο. Πρόκειται για ένα λαμπρό ναό, ο οποίος είναι γεμάτος από σύγχρονες τοιχογραφίες, επίσης διαθέτει τεράστιες καμπάνες στα καμπαναριά, που πλαισιώνουν την είσοδο της εκκλησίας (η παλιά μεγάλη καμπάνα ζυγίζει ένα τόνο και έχει διάμετρο 1,2 μέτρα). Ο αύλειος χώρος στολίζεται από ανάγλυφες πλάκες με σχέδια από αραχωβίτικα υφαντά, έργο που υλοποίησαν Αραχωβίτες τεχνίτες.  Ο χώρος γύρω από την εκκλησία έχει συνδεθεί με την ιστορία του τόπου ως στρατηγείο του Καραϊσκάκη στη μάχη της Αράχωβας το 1826, καθώς και με τα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της περιόδου που ακολούθησε, όπως δείχνουν ο ιστορικός περίβολος με τις πολεμίστρες, το παλιό κανόνι, ο βόρειος τοίχος της εκκλησίας  που είναι χτυπημένος από σφαίρες. Το Υπουργείο Πολιτισμού, στις 11 Ιουλίου 2000, χαρακτήρισε το ναό, τον περίβολο και το παρεκκλήσι του Αγίου Σπυρίδωνος ως ιστορικό, διατηρητέο μνημείο. Από την ανέγερσή του μέχρι τη σημερινή μορφή του όλα τα έξοδα κατασκευής και διακόσμησης καλύφθηκαν από τους Αραχωβίτες. Σε τούτη την πανέμορφη εκκλησία και το γύρο χώρο γιορτάζουν οι Αραχωβίτες το Πανηγυράκι, την τριήμερη γιορτή προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου.

arachova-www.newsbeast.gr
Το Ηρώο του Καραϊσκάκη
Το Ηρώο του Καραϊσκάκη βρίσκεται στη δυτική έξοδο της Αράχωβας και προβάλει τη μορφή του Γεωργίου Καραϊσκάκη πάνω σε τριακόσιες πέτρες, που θυμίζουν τα κεφάλια των νεκρών Τούρκων που είχε ζητήσει ο αρχιστράτηγος Καραϊσκάκης, για το μνημείο που στήθηκε αμέσως μετά το τέλος της νικηφόρας μάχης. Στο Ηρώο λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις τις παραμονές των εθνικών εορτών με τις παρελάσεις των σχολείων και τις καταθέσεις στεφάνων από τους τοπικούς φορείς. Ως έθιμο έχει φτάσει έως τις μέρες μας, ένας μικρός μαθητής του Δημοτικού Σχολείου Αράχωβας με το πέρας της κατάθεσης να παίρνει ένα από τα στεφάνια και, σκαρφαλώνοντας έως την προτομή από το πίσω μέρος, να δαφνοστεφανώνει το μεγάλο στρατηγό της Ελλάδας και έπειτα να του στρίβει τα μουστάκια με τέτοια απλότητα, όπως ο εγγονός παίζει με τον παππού του.

πηγή: el.wikipedia.org

Share.

About Author

Αρχισυντάκτρια

Comments are closed.