Η τεχνολογία στην υπηρεσία της υγείας

0

Νέα τεχνολογικά επιτεύγματα έρχονται ως χρήσιμα «εργαλεία» να συμπληρώσουν την επιστημονική κοινότητα, δίνοντας ελπίδα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής ασθενών πολλών και διαφορετικών παθήσεων. Γυαλιά που βοηθούν τις λειτουργίες ασθενών που πάσχουν από τη νόσο πάρκινσον, λογισμικό που δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους που έχουν μερική ή ολική απώλεια ακοής να ακούσουν, μια αποτελεσματική εφαρμογή μέσω ενός tablet που μεταφράζει τη νοηματική γλώσσα, ένα «έξυπνο» κουτάλι το οποίο σταθεροποιεί την τροφή ώστε να μπορέσουν να φάνε ασθενείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα ευστάθειας και ένα προηγμένο αμαξίδιο το οποίο οδηγεί σχεδόν μόνο του, είναι μερικά από τα τελευταία τεχνολογικά «θαύματα» που αναμένεται να βελτιώσουν την ζωή πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Γυαλιά που «διαβάζουν» σε τυφλά άτομα

orcam-glasses
Τα «έξυπνα» γυαλιά της ισραηλινής Orcam Technologies αναπτύχθηκαν για άτομα με εξαιρετικά μειωμένη όραση, ώστε να τους «διαβάζουν» όσα δεν μπορούν εκείνοι να διακρίνουν

Τα γυαλιά που δημιούργησε η ισραηλινή Orcam Technologies μπορούν με απόλυτη ακρίβεια να διαβάζουν οτιδήποτε επιλέξει ο ιδιοκτήτης τους και να του το εκφωνήσουν. Η συγκεκριμένη ανακάλυψη αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ατόμων αυτών, αφού θα μπορούν πλέον να κυκλοφορήσουν μόνοι τους οπουδήποτε, να διαβάσουν πινακίδες στο δρόμο, ακόμη και την ένδειξη του φωτεινού σηματοδότη.
Στα σχέδια της Orcam είναι να εξελίξει τα γυαλιά ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ανθρώπους με πλήρη απώλεια όρασης. Οσον αφορά πάντως ειδικά την υπαγόρευση κειμένων, μια εναλλακτική λύση είναι το FingerReader από ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, ένα «έξυπνο» δαχτυλίδι που «σαρώνει» οποιαδήποτε τυπωμένη σελίδα και τη μετατρέπει σε ομιλία.
Τα γυαλιά κοστίζουν 3.500 δολάρια, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι προπαραγγελίες τους στις ΗΠΑ, αφού προς το παρόν υποστηρίζουν μόνο την αγγλική γλώσσα.

Αμαξίδιο για άτομα με κινητικά προβλήματα

Maysam Ghovanloo Georgia Institute of Technology

Ένα ιδιαίτερο αμαξίδιο το οποίο μπορεί να μεταφέρει τετραπληγικούς ανθρώπους αποφάσισαν να φτιάξουν οι επιστήμονες.

Η κίνησή του θα επιτυγχάνεται με τη βοήθεια της γλώσσας. Με τη βοήθεια ενός μικροσκοπικού μαγνήτη, που τοποθετούν στη γλώσσα των ασθενών, αισθητήρες ανιχνεύουν την κίνηση και την μεταφέρουν σε εντολή για το αμαξίδιο. Το όλο σύστημα που επινόησαν οι επιστήμονες του GeorgiaTech ονομάζεται Tongue Drive System και δοκιμάστηκε σε 23 υγιείς εθελοντές και 11 πάσχοντες από τετραπληγία. Τα πειράματα έδειξαν ότι οι πάσχοντες από τετραπληγία κατόρθωναν να διεκπεραιώνουν τέτοιου είδους κινήσεις τρεις φορές ταχύτερα απ’ ό,τι με άλλες τεχνολογίες, αλλά με την ίδια ακρίβεια.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι σύντομα θα έχουν μία εντολή για κάθε δόντι του στόματος και ότι με τη βοήθεια συνδυασμών διαφόρων δομών οι τετραπληγικοί θα μπορούν να εκτελούν «απεριόριστο» αριθμό κινήσεων.

Το «έξυπνο» κουτάλι

LiftwareSpoon01
Liftware Spoon, aκόμη μια σημαντική καινοτομία από την Google

Η Google αρχίζει την προώθηση στην αγορά του «έξυπνου» κουταλιού, για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα αστάθειας. Το προϊόν, με την επωνυμία Liftware Spoon, χρησιμοποιεί εκατοντάδες αλγόριθμους για να «καταλάβει» τον τρόπο με τον οποίο τρέμει το χέρι του χρήστη του και να περιορίσει την αστάθεια, ενώ, σύμφωνα με την εταιρία, είναι σε θέση να την περιορίσει σε ποσοστό που αγγίζει, κατά μέσο όρο, το 76%.

Τα «έξυπνα» γυαλιά

shutterstock_242068195-GiuseppeCostantino
Η εταιρεία Google φαίνεται πως αποφάσισε να κατακτήσει εκτός από τον κόσμο των ηλεκτρονικών εφαρμογών και τον κόσμο της επιστήμης και ειδικότερα της ιατρικής.

Αποφάσισαν να δημιουργήσουν ειδικά γυαλιά – υπολογιστές τα οποία θα μπορούν να βοηθήσουν στην αυτοεξυπηρέτηση ανθρώπων που πάσχουν από τη νόσο Πάρκινσον, και όχι μόνο.

Τα γυαλιά δείχνουν ποικίλες πληροφορίες στους φακούς τους, οι οποίες βοηθούν τον ασθενή να κάνει μόνος τους ό,τι επιθυμεί, μέσω της δυνατότητας που έχουν να ακούνε τη φωνή του κατόχου τους και να ανταποκρίνονται σε αυτή. Επίσης, μπορούν και συνδέονται στο διαδίκτυο και μεταφέρουν όποια πληροφορία τους ζητηθεί. Τα ειδικά σχεδιασμένα γυαλιά έχουν την ικανότητα να θυμίζουν στους ασθενείς να παίρνουν τα φάρμακά τους, να καταπίνουν τακτικά το σάλιο τους ή να κάνουν συγκεκριμένες κινήσεις. Το εντυπωσιακό είναι ότι, εάν ο ασθενής πέσει κάτω, τότε τα «έξυπνα» γυαλιά ενημερώνουν τους συγγενείς του ασθενή μέσω του δικτύου ή του κινητού τηλεφώνου τους.
Τα «έξυπνα» γυαλιά είναι ακόμη σε πειραματικό στάδιο και εφαρμόζονται δοκιμαστικά στη Βρετανία σε ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον. Εάν όλα πάνε καλά θα συνεχίσουν τις δοκιμές και σε ασθενείς με άνοια και άλλου τύπου νευροεκφυλιστικές παθήσεις.

Το UNI «μεταφράζει» τη νοηματική γλώσσα

unit-tabletapp
Μια εφαρμογή μέσω tablet «μεταφράζει» τη νοηματική γλώσσα.

Μέσω των καμερών που διαθέτει, καταγράφει τις χειρονομίες της νοηματικής γλώσσας και τις μεταφέρει γραπτά στην οθόνη του tablet. Η συγκεκριμένη εφαρμογή, η οποία βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, αναμένεται να ολοκληρωθεί από την Microsoft και τα κινέζικα πανεπιστήμια. Σε πρώτη φάση το UNI καταλαβαίνει μόνο 300 νεύματα, όμως η έρευνα συνεχίζεται και σίγουρα σύντομα θα ολοκληρωθεί και θα δοθεί στην αγορά.

Η εφαρμογή Roger Voice

rogervoice
Μία εφαρμογή η οποία υπόσχεται να βοηθήσει τα άτομα με μερική
ή ολική απώλεια ακοής να διαβάζουν τα λόγια των υπολοίπων ανθρώπων έρχεται πολύ σύντομα στην αγορά.

Πρόκειται για ένα λογισμικό το οποίο θα μπαίνει στα Android κινητά και θα απεικονίζει τα λεγόμενα στο άτομο που έχει πρόβλημα με την ακοή του.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η μεταφορά αυτή θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο, με αποτέλεσμα να βελτιώνει ουσιαστικά την ποιότητα επικοινωνίας του ατόμου που δεν ακούει. Η εφαρμογή αυτή αναμένεται να κυκλοφορήσει και στην ελληνική γλώσσα.
Τη συγκεκριμένη εφαρμογή βάλθηκε να βελτιώσει ακόμη περισσότερο το Αμερικανικό Ερευνητικό Ινστιτούτο της Georgia, που όπως φαίνεται θα δημιουργήσει γυαλιά τα οποία θα απεικονίζουν με τη μορφή υπότιτλων στο φακό των ατόμων με μειωμένη ή καθόλου ακοή τα λεγόμενα μιας συνομιλίας σε απόλυτο χρόνο.

πηγή: ΑΜΠΕ, tanea.gr

Share.

About Author

Αρχισυντάκτρια

Comments are closed.