Χταπόδι, ο πρωταγωνιστής του καλοκαιριού

0

Καλοκαίρι, θάλασσα, ουζάκι και φυσικά χταποδάκι, ο απόλυτος συνδυασμός. Το χταπόδι αποτελεί αγαπημένη λιχουδιά για τους περισσότερους Έλληνες, και όχι μόνο. Εκατομμύρια τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας κάθε χρόνο θα δοκιμάσουν σίγουρα αυτόν τον εκλεκτό μεζέ.

shutterstock_135001718_optΤο χταπόδι ανήκει στην οικογένεια των οκτωποδιδών. Έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με τη νοημοσύνη του είδους αυτού, απέδειξαν ότι πρόκειται για ένα από τα εξυπνότερα θαλάσσια ασπόνδυλα. Μπορεί με μεγάλη ευκολία να ξεβιδώσει το καπάκι ενός βάζου που θα βρει στον πυθμένα της θάλασσας προκειμένου να πάρει από μέσα το φαγητό του. Κάτι τέτοιο δεν το συναντάμε στα υπόλοιπα θαλάσσια είδη, της συνομοταξίας αυτής. Το χταπόδι ζει περίπου 2 χρόνια και γεννά περίπου 100 αυγά κάθε χρόνο.

Η ανατομία ενός χταποδιού
Στο κέντρο των πλοκαμιών του χταποδιού υπάρχει το στόμα το οποίο φέρει σιαγόνες από κερατίνη για τον τεμαχισμό της τροφής, όπως επίσης και μασητική κατασκευή (Radula).

Το χταπόδι διαθέτει πολύ ανεπτυγμένο νευρικό σύστημα και πολύ ανεπτυγμένα μεγάλα μάτια με σύνθετη δομή, ενώ η όρασή του είναι οξεία. Το κυκλοφορικό του σύστημα αποτελείται από 3 καρδιές από τις οποίες οι δύο ωθούν το αίμα στα βράγχια και η τρίτη στο υπόλοιπο σώμα. Η μεταφορά οξυγόνου εξυπηρετείται από την πρωτεΐνη αιμοκυανίνη, η οποία περιέχει χαλκό και έχει γαλάζιο χρώμα.
Κατά μήκος των πλοκαμιών το χταπόδι φέρει μικρές βεντούζες που το βοηθούν να παγιδεύει την τροφή του, να κινείται με ευκολία σε όλων των ειδών τις υποβρύχιες επιφάνειες, αλλά και να προσελκύει μικρά όστρακα και πετραδάκια, προκειμένου να καλύψει τη φωλιά (θαλάμι) του. Τα χταπόδια απαντώνται τόσο σε ρηχά όσο και σε πολύ βαθιά νερά.

Η αλίευσή του
Έναν από τους σημαντικότερους κινδύνους που αντιμετωπίζει το χταπόδι, ως προς την επιβίωσή του, είναι η υπεραλίευση και φυσικά οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται προκειμένου να αλιευτεί. Μέθοδοι οι οποίες καταστρέφουν τη φωλιά και νεκρώνουν το σημείο στο οποίο ζει και μεγαλώνει. Είναι σημαντικό, κατά την άποψη μου, να μάθουμε να σεβόμαστε το περιβάλλον μας διότι από αυτό συντηρούμαστε και σε αυτό μεγαλώνουμε και αναπτυσσόμαστε. Δεν είμαστε αυθύπαρκτοι, αποτελούμε μέρος ενός συνόλου σε αυτόν τον πλανήτη και πρέπει να το καταλάβουμε. Ας αφήσω όμως τις οικολογικές μου ανησυχίες και ας πάμε στο αγαπημένο μας «σπορ», το φαγητό.
Στη χώρα μας το χταπόδι μαγειρεύεται με διάφορους τρόπους, εκ των οποίων μερικοί αποτελούν κορυφαία επιλογή, όπως χταπόδι στα κάρβουνα, χταπόδι ξιδάτο και χταπόδι κρασάτο.

Χταποδάκι ψητό
Υλικά

  • 1 χταπόδι κατεψυγμένο μεγάλο ή 2 μικρότερα (3 κιλά περίπου)
  • Λίγο πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • Ξύδι
  • 2 – 3 φύλλα δάφνης
  • ρίγανη

Εκτέλεση
Ξεπαγώνουμε το χταπόδι, το πλένουμε πολύ καλά, αφαιρούμε το μάτι του, το πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι και το τυλίγουμε πολύ καλά σε αλουμινόχαρτο. Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα, το βάζουμε σε ένα ταψί και το ψήνουμε για δύο ώρες περίπου. Όταν θα αρχίσει να μυρίζει όμορφα, είναι σχεδόν έτοιμο. Το αφήνουμε για άλλα 20 λεπτά ακόμη και τελειώσαμε.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, σχίζουμε πολύ προσεκτικά το αλουμινόχαρτο, γιατί θα βγάλει ατμό και πολύ ζουμί. Χύνουμε τα ζουμιά του, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και στη συνέχεια το κόβουμε κομματάκια πάχους ενός δακτύλου.
Το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε ελαιόλαδο, ξύδι, δάφνη και ρίγανη κατά βούληση και σερβίρουμε. Όσο περισσέψει το φυλάμε στο ψυγείο και το έχουμε έτοιμο σε πρώτη ζήτηση, αφού το αφήσουμε πρώτα λίγο έξω από το ψυγείο,ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Λίγα μυστικά ακόμα
Το χταπόδι με αυτόν τον τρόπο ψήνεται στα ζουμιά του, παίρνει τη γεύση του ψητού και, το κυριότερο, δεν χάνει καθόλου σε όγκο.
Επιπλέον, μπορούμε έτσι να το διατηρήσουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 2 μήνες και να συνοδέψουμε φαγητά, αλλά και να έχουμε όποτε χρειαστεί ένα μεζέ για ούζο ή ό,τι άλλο θέλουμε.

Χταποδάκι πιπεράτο και κρασάτο
Υλικά

  • 1 χταπόδι 1,5 – 2 κιλά
  • 3 ποτήρια του νερού κρασί άσπρο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι μαύρο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι ροζ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • 1 φλιτζανάκι του espresso ελαιόλαδο
  • λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
    Πηγή συνταγών / www.sintagespareas.gr

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε καλά το χταπόδι, αφαιρούμε την πέτσα που έχει στην κουκούλα (τραβώντας την θα ξεκολλήσει), το πλένουμε και το βάζουμε στην κατσαρόλα σκέτο.
Αφήνουμε το χταπόδι σε μέτρια φωτιά να βγάλει τα δικά του υγρά, γυρίζοντας το μια δυο – φορές.
Όταν το ζουμάκι που θα βγάλει το χταπόδι απορροφηθεί ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα πιπέρια, το κρασί, τη δάφνη και τη ρίγανη και αφήνουμε το χταπόδι να βράσει σε μέτρια φωτιά.
Μισή ώρα αργότερα βάζουμε και το λάδι και αφήνουμε χταπόδι να σιγοβράζει μέχρι να γίνει.
Μόλις μαλακώσει και μελώσει η σάλτσα του το χταπόδι είναι έτοιμο.
Αφήστε το να κρυώσει, περιχύστε το με τη σάλτσα του, γαρνίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Κοκκινιστό χταπόδι στο φούρνο
Υλικά

  • 1 χταπόδι κομμένο σε κομμάτια
  • 3 μεγάλες φρέσκιες ντομάτες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
  • αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • πατάτες χοντροκομμένες

Εκτέλεση
Ρίχνουμε τρεις τέσσερις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το χταπόδι.
Δεν χρειάζεται να κάψει το λάδι για να το τσιγαρίσουμε. Προσθέτουμε το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, την δάφνη και το κρασί.
Το αφήνουμε να πάρει λίγο βράση και προσθέτουμε την ντομάτα. Βράζουμε για 20’ στην χύτρα.
Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε νερό γιατί το χταπόδι βγάζει αρκετά υγρά
Στην συνέχεια ρίχνουμε στην γάστρα χοντροκομμένες πατάτες και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το φαγητό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 50′.
Σκεπάζουμε κατά την περισσότερη διάρκεια του ψησίματος να μην ξεραθεί το χταπόδι. ⨯

Share.

About Author

Αρχισυντάκτρια

Comments are closed.