Τα διασημότερα χριστουγεννιάτικα παραμύθια

0

Αγαπημένες ιστορίες που ξυπνούν σε όλους μας γλυκές αναμνήσεις και τρυφερές εικόνες από την παιδική μας ηλικία δεν μας αφήνουν ακόμη και τώρα ασυγκίνητους. Τα διασημότερα χριστουγεννιάτικα παραμύθια «ζωντανεύουν» κάθε χρόνο την περίοδο των εορτών για να ευαισθητοποιήσουν μικρούς και μεγάλους μέσα από τις ιστορίες τους.
Οι αδελφοί Γκριμ το 1812 ξεκίνησαν να γράφουν μερικά από τα διασημότερα παραμύθια του κόσμου. Οι ιστορίες τους μαγεύουν ακόμη στο άκουσμα τους. Γνωστό διάσημο παραμύθι των εορτών είναι «Ο παπουτσής και τα ξωτικά». Ένας από τους σπουδαιότερους παραμυθάδες της εποχής ήταν ο Hans Christian Andersen (1805-1875). Έχει γράψει τα περισσότερα και διασημότερα παραμύθια των Χριστουγέννων και παραμένει ακόμη και στις μέρες μας ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς παιδικών παραμυθιών. Μερικά από τα ωραιότερα έργα του είναι: «Ο μολυβένιος στρατιώτης», «Το τελευταίο όνειρο της γέρικης βελανιδιάς», «Η βασίλισσα του χιονιού», «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» και το «Το χριστουγεννιάτικο έλατο».

the-elves-and-the-shoe_fmt

Ο пαпουτσής και τα ξωτικά
Αδελφοί Γκριμ
Ένα από τα διασημότερα έργα των αδελφών Γκριμ είναι «Ο παπουτσής και τα ξωτικά». Η τρυφερή αυτή ιστορία μαγεύει τους μικρούς φίλους μας. Η ιστορία αναφέρει: κάθε βράδυ δυο μυστηριώδεις επισκέπτες τρυπώνουν στο εργαστήρι του φτωχού παπουτσή, φτιάχνουν τα ωραιότερα παπούτσια που έχετε δει ποτέ σας, και κάνουν ευτυχισμένους και πλούσιους τον παπουτσή και τη γυναίκα του. Αλλά και εκείνοι, όταν ανακαλύπτουν ποιοι είναι οι επισκέπτες, βρίσκουν τον τρόπο να τους το ανταποδώσουν.

the-steadfast-tin-sold_fmt

Ο μολυβένιος στρατιώτης
Χανς Κρίστιαν Άντερσεν
Ο «μολυβένιος στρατιώτης» είναι ένα ιδιαίτερα τρυφερό παραμύθι το οποίο εξιστορεί μια ιστορία αγάπης. Ένα οικουμενικό έργο, που έχει μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες, ο «μολυβένιος στρατιώτης» του Άντερσεν είναι ένα εξαιρετικό έργο που διδάσκει στα παιδιά την διαφορετικότητα και την αποδοχή.
Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα μικρό παραμυθένιο χωριό κάπου στη Δανία, στο χωριό του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Εκεί ζει ο μολυβένιος στρατιώτης, φτιαγμένος από το λιώσιμο μιας παλιάς κουτάλας, και η χάρτινη Μπαλαρίνα, η οποία ζωντανεύει μέσα από το χορό και την υπέροχη μουσική του Tchaikovsky. Ο μολυβένιος στρατιώτης, ερωτευμένος με την Μπαλαρίνα, θα παλέψει να σωθεί από τις τρικλοποδιές του Φασουλή και από το σπαθί του κακού Αρουραίου, ζώντας συναρπαστικές περιπέτειες.

the-last-dream-of-the-_fmt

Το τελευταίο όνειρο της γέρικης βελανιδιάς
Χανς Κρίστιαν Άντερσεν
Μέσα στο δάσος η βελανιδιά θεριεύει και μεγαλώνει. Μα όταν έρθει η στιγμή που ένα θαύμα πρέπει να γεννηθεί, τότε το δέντρο δεν θα διστάσει να προσφέρει τα πάντα. Μια ιστορία αγάπης και θαύματος, γραμμένη από έναν μεγάλο, αξεπέραστο παραμυθά.

the-snow-queen_fmt

Η βασίλισσα του χιονιού
Χανς Κρίστιαν Άντερσεν
Με τη «βασίλισσα του χιονιού» ο Άντερσεν καταπιάνεται με τα παιδικά χρόνια την αγάπη και την απώλεια. Η Γκέλντα και ο Καρλ είναι δύο μικρά παιδιά, αγαπημένοι φίλοι, που ζουν ξέγνοιαστα κι ευχάριστα τα παιδικά τους χρόνια. Ώσπου έρχεται η βασίλισσα του χιονιού και με δόλιο τρόπο, με μάγια, κλέβει τον Κάρλ και χωρίζει τους δύο φίλους. Η Γκέλντα όμως θα κάνει τα πάντα να ξαναβρεί τον φίλο της, και πράγματι τον βρίσκει. Μ’ ένα τραγούδι του λύνει το μάγια και τον παίρνει ξανά μαζί της, στη σοφίτα της γιαγιάς. Μια μεγάλη διαδρομή, μια μεγάλη περιπέτεια και μια μεγάλη θριαμβευτική νίκη της αγάπης με κωμικές καταστάσεις και πολλή συγκίνηση.

the-nutcracker-and-mou_fmt

Ο καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών
Αλέξανδρος Δουμάς
«Καρυοθραύστης» βασίζεται στο παραμύθι του Γερμανού συγγραφέα Έρνστ Χόφμαν «Ο καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών» (1816), μία σκληρή ιστορία για την ανθρώπινη φύση και τη φιλία. Το 1844, διασκευάστηκε από τον Αλέξανδρο Δουμά,πατέρα, ο οποίος με μεγάλη ευαισθησία κατόρθωσε να μετατρέψει την ιστορία του Καρυοθραύστη σ’ ένα τρυφερό παιδικό παραμύθι που διαβάζεται μέχρι τις μέρες μας.
Η ιστορία αναφέρεται στο δώρο που έκανε στη μικρή Κλάρα ο νονός της, ο Ντροσελμάγιερ, την παραμονή των Χριστουγέννων σε μια μικρή γερμανική πόλη. Ήταν ένας κινούμενος στρατιώτης, που λειτουργούσε ως καρυοθραύστης. Όταν η γιορτή τελειώνει και οι καλεσμένοι φεύγουν, η Κλάρα μπαίνει στο ήσυχο σαλόνι για να κοιμίσει τον καρυοθραύστη. Καθώς το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα, το κορίτσι αποκοιμάται και μεταφέρεται σε έναν παραμυθένιο κόσμο. Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο μεγαλώνει μαγικά, όλα τα παιχνίδια, ανάμεσά τους και ο καρυοθραύστης, ζωντανεύουν και ρίχνονται στη μάχη με μεγάλα ποντίκια που εισβάλλουν στο δωμάτιο. Τελικά, ο καρυοθραύστης κερδίζει τη μάχη και μεταμορφώνεται σε έναν όμορφο πρίγκιπα. Στη δεύτερη πράξη η Κλάρα και ο πρίγκιπας – Καρυοθραύστης – ξεκινούν για ένα μαγικό ταξίδι. Περνούν από την Βασίλισσα του Χιονιού, αλλά και από την χώρα των Ζαχαρωτών με την νεράιδα Ζαχαρένια. Η Κλάρα δεν θέλει να αποχωριστεί τον Καρυοθραύστη της, όμως την ημέρα των Χριστουγέννων, καθώς ξυπνά κοντά στην οικογένειά της, το μόνο που κρατά στα χέρια της είναι ο Καρυοθραύστης, η κούκλα που της είχε χαρίσει ο νονός της.

the-little-match-girl_fmt

Το κοριτσάκι με τα σπίρτα
Χανς Κρίστιαν Άντερσεν
αγαπημένη και τόσο τρυφερή χριστουγεννιάτικη ιστορία του διάσημου παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν θα συγκινεί πάντα μικρούς και μεγάλους, δίνοντάς τους το μήνυμα ότι είναι πολύ σημαντικό να προσφέρεις στους συνανθρώπους σου ό,τι μπορείς.
Ήταν παραμονή της Πρωτοχρονιάς και το κρύο έξω ήταν τσουχτερό. Χιόνιζε ασταμάτητα και φύσαγε δυνατός αέρας. Ήταν το είδος του αέρα που φυσάει πάντα το χειμώνα.
Παρ’ όλο τον κακό καιρό ο δρόμος ήταν γεμάτος, επειδή έκαναν όλοι τα ψώνια της τελευταίας στιγμής. Όλοι σχεδόν έπρεπε ν’ αγοράσουν βιαστικά από τα καταστήματα. Επειδή είχε τόσο κρύο ήθελαν να γυρίσουν όσο πιο γρήγορα μπορούσαν στα ζεστά σπίτια τους. Γι’ αυτό βιάζονταν όλοι. Κι ανάμεσα σ’ όλους αυτούς τους βιαστικούς ανθρώπους περπατούσε ένα κοριτσάκι. Περπατούσε ξυπόλητο, τα μάτια του ήταν φλογισμένα κι ο αέρας ανέμιζε τα μαλλιά γύρω από το πρόσωπό του. Αποκαμωμένη και μελαγχολική βρήκε καταφύγιο σε μια γωνιά και άναψε ένα σπίρτο για να ζεσταθεί. Στην λάμψη τους είδε αρκετά υπέροχα οράματα, συμπεριλαμβανομένων ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου και γιορτινών διακοπών. Το κορίτσι κοίταξε προς τον ουρανό είδε ένα πεφταστέρι και θυμήθηκε την αποθανούσα γιαγιά της να λέει πως ένα τέτοιο αστέρι σημαίνει πως κάποιος πέθανε και πάει στον παράδεισο. Καθώς άναψε το επόμενο σπίρτο είδε ένα όραμα με την γιαγιά της, ο μόνος άνθρωπος που την αντιμετώπισε με καλοσύνη και αγάπη. Άναβε το ένα σπίρτο μετά το άλλο για να κρατήσει το όραμα της γιαγιάς κοντά της για όσο περισσότερο μπορούσε. Το κοριτσάκι πέθανε και η γιαγιά της μετέφερε το πνεύμα της στον παράδεισο. Το επόμενο πρωί περαστικοί βρήκαν το νεκρό παιδί στην γωνιά, τριγυρισμένο από αναρίθμητα καμένα σπίρτα.

the-fir-tree_fmt

Το χριστουγεννιάτικο έλατο
Χανς Κρίστιαν Άντερσεν
Ο Δανός παραμυθάς ασχολούμενος με το αγαπημένο παιδικό θέμα, αυτό των Χριστουγέννων, διηγείται μια ιστορία για ένα στολισμένο έλατο, που θα θαμπωθεί από την ίδια του την λάμψη και θα πάρει ένα γερό μάθημα για τη ματαιοδοξία του, όταν θα έρθει η ώρα του ξεστολίσματος που θα το οδηγήσει στη σιωπή και τη μοναξιά της σοφίτας.

christmas-carol_fmt

Χριστουγεννιάτικη ιστορία
Τσαρλς Ντίκενς
Το παραμύθι-σύμβολο των Χριστουγέννων, που αποτέλεσε έμπνευση για να σχεδιάσει ο Κάρλ Μπαρκς τον Σκρουτζ Μακ Ντακ χρόνια αργότερα. Ένα βρετανικό μυθιστόρημα για την ηθική μεταμέλεια του ορκισμένου τσιγκούνη Εμπενίζερ Σκρουτζ, που θα βιώσει μία διδακτική συνάντηση με τα τρία πνεύματα των Χριστουγέννων: το πνεύμα του παρελθόντος, το πνεύμα του παρόντος και το πνεύμα του μέλλοντος τα οποία θα ανατρέψουν ολόκληρη την κοσμοθεωρία του.

letters-from-father-ch_fmt

Γράμματα από τον Άι Βασίλη
Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν
Το καλύτερο το φυλάξαμε για το τέλος: ο συγγραφέας του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» και του «Χόμπιτ» παρουσιάζει την τρυφερή του πλευρά σε αυτή τη συλλογή από επιστολές, που έγραψε κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1920 και του 1930 για τα παιδιά του. Οι επιστολές τυπώθηκαν τρία χρόνια μετά τον θάνατό του και εξιστορούν τις περιπέτειες τις οποίες αντιμετωπίζουν ο Άι Βασίλης και οι βοηθοί του σε ένα σκηνικό με εντυπωσιακά χρώματα και παράξενα ελκυστικές μορφές, που θυμίζουν τους μυθιστορηματικούς ήρωες του Τόλκιν.

Share.

About Author

Αρχισυντάκτρια

Comments are closed.