ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟΤΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

0

Όταν η τέχνη, η αρχιτεκτονική και η βιβλιοφιλία συναντιούνται, τότε το αποτέλεσμα είναι μοναδικό. Αναζητώντας πληροφορίες στο διαδίκτυο ανακάλυψα μία υπέροχη παρουσίαση: τα ωραιότερα και πιο ξεχωριστά βιβλιοπωλεία του κόσμου. Οι φωτογραφίες είναι εντυπωσιακές και σίγουρα ξεσηκώνουν τους λάτρεις των βιβλίων και όχι μόνο. Τα ιδιαίτερα αυτά βιβλιοπωλεία περισσότερο μοιάζουν με μουσεία παρά με αυτό που όλοι μας ξέρουμε ως βιβλιοπωλείο. Βιβλιοπωλεία «κόσμημα» θα τα χαρακτήριζα και όχι αδίκως. Είμαι σίγουρη πως θα συμφωνήσετε μαζί μου.

Librería El Ateneo Grand Splendid / Buenos Aires
shutterstock_213971008-sunsingerΗ αλήθεια είναι ότι εάν μπείτε μέσα σε αυτό το βιβλιοπωλείο, ίσως μπερδευτείτε λιγάκι αφού δεν θα ξέρετε εάν μπήκατε σε ένα μαγευτικό θέατρο και πρόκειται να παρακολουθήσετε μια κλασική θεατρική παράσταση, ή θα ξεναγηθείτε ανάμεσα σε χιλιάδες τίτλους βιβλίων.
Αυτό το υπέροχο βασιλικό θέατρο, που χτίστηκε το 1919, μετατράπηκε από την αλυσίδα βιβλιοπωλείων Ateneo/Yenny σε τόπο «λατρείας» για το βιβλίο. Το μεγαλύτερο εσωτερικό τμήμα του θεάτρου εξακολουθεί να παραμένει ανέπαφο, ταξιδεύοντας τους επισκέπτες του στις αρχές του 20ου αι.. Είναι εντυπωσιακό ότι η κεντρική σκηνή με τις βυσσινί κουρτίνες της έχει παραμείνει όπως αρχικώς σχεδιάστηκε, μόνο που τώρα έχει μετατραπεί σε ένα φανταστικό καφέ.
Τα περιμετρικά θεωρία χρησιμοποιούνται πλέον ως αναγνωστήρια για τους επισκέπτες. Η περικαλλής ζωγραφισμένη οροφή του θεάτρου, καθώς επίσης και τα περίτεχνα γλυπτά που κοσμούν το χώρο, σε ταξιδεύουν σε άλλες εποχές.

Selexyz Dominicanen Bookstore / Μάαστριχτ

shutterstock_202987204-Tphotography
Ένα από τα ομορφότερα βιβλιοπωλεία στο κόσμο, το Selexyz Dominicanen Bookstore, βρίσκεται στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας. Μια γοτθική εκκλησία του 13ου αι., η οποία κατασκευάστηκε από τον Άγιο Δομίνικο το 1294 και αφιερώθηκε στο Τάγμα των Predicators, τελικώς μετατράπηκε τον 21ο αι. σε ένα υπέροχο βιβλιοπωλείο.
Η ιστορία του συγκεκριμένου ναού έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού, όπως αποδεικνύεται ιστορικά, έχει περάσει από «σαράντα κύματα». Στην πρώην εκκλησία πραγματοποιήθηκε η τελευταία λειτουργία το 1794, στη συνέχεια όμως με απόφαση του Ναπολέοντα κατασχέθηκε από το στρατό του και χρησιμοποιήθηκε για στρατιωτικούς σκοπούς. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε για να φιλοξενήσει το αρχείο της πόλης και στη συνέχεια μετατράπηκε σε αποθήκη αποθήκευσης ποδηλάτων. Το 2005 όμως η Boekhandels Groep Nederland (BGN) αποφάσισε να δώσει νέα πνοή στην παλιά εκκλησία και την μετέτρεψε σε ένα απίστευτο βιβλιοπωλείο. Η εσωτερική διακόσμηση πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Merkx+Girod Architecten, που εδρεύει στο Άμστερνταμ.
Η ανακαίνιση του χώρου συνδυάζει αρμονικά την Γοτθική αρχιτεκτονική του 13ου αι. με στοιχεία νεωτερισμού. Το αρχιτεκτονικό αυτό αποτέλεσμα σκοπό έχει να δημιουργήσει έναν ιδιαίτερο χώρο ανάγνωσης και πώλησης βιβλίων, ούτως ώστε να κρατάει όσο το δυνατόν περισσότερο στο χώρο κάθε του επισκέπτη, συνδυάζοντας στοιχεία μιας κατανυκτικής εικόνας από την πρώην εκκλησία με τα στοιχεία εκείνα της ηρεμίας και της γαλήνης, που συναντά κανείς σε ένα βιβλιοπωλείο. Οι λάτρεις της ανάγνωσης στο ιδιαίτερο αυτό βιβλιοπωλείο θα βρουν 25.000 τίτλους σε 45.000 τόμους.

SelexyzBookstore-www.homedsgn.com-09 SelexyzBookstore-www.homedsgn.com-04 projkt22.files.wordpress.com-03

Livralia Lello / Πόρτο
Όταν εισέρχεστε για πρώτη φορά στο βιβλιοπωλείο “Livraria Lello” στην Πορτογαλία, μπορεί να σκεφτείτε ότι έχετε μπει σε μια εκκλησία, αντί σε ένα βιβλιοπωλείο. Η νέα-γοτθική πρόσοψη κρύβει ένα όμορφο αρ-νουβό εσωτερικό. Διαθέτει μια ιδιαίτερη γυάλινη οροφή βιτρώ γεμάτη με γεωμετρικά σχήματα και φυτικά μοτίβα, ενώ η κεντρική ξύλινη σκάλα γεμάτη καμπύλες, που βρίσκεται στο κέντρο του κτηρίου και οδηγεί στον επάνω όροφο, δημιουργεί μια ιδιαίτερη αίσθηση μεγαλοπρέπειας που κόβει την ανάσα. Το κτήριο που είναι σχεδιασμένο από τον Xavier Esteves είναι φτιαγμένο για να συνδυάζει την επιστήμη και την τέχνη. Το περίεργο σε αυτό το βιβλιοπωλείο είναι ότι παραμένει το ίδιο από το 1906 μέχρι και σήμερα. Φαίνεται ότι αποδεικνύει έμπρακτα ότι το κλασικό είναι και διαχρονικό. Εκτός όμως από διαχρονικό είναι και ένα από τα εντυπωσιακότερα βιβλιοπωλεία του κόσμου.

livrarialello-en.wikipedia.org Livraria Lello & Irm„o, Porto. Photo by Joao Paulo

Cafebreria El Pendulo / Μεξικό
Οι περισσότεροι από εμάς, κάποιες φορές, όταν θέλουμε να διαβάσουμε ένα καλό βιβλίο εκμεταλλευόμαστε το καλό κλίμα και τα λιγοστά πάρκα της χώρας μας και επιλέγουμε την ανάγνωση του κοντά στη φύση. Αν λοιπόν αγαπάτε το διάβασμα στη φύση δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε αυτό το ιδιαίτερο βιβλιοπωλείο. Φυσικά πρέπει να πάτε στο Μεξικό, προκειμένου να το βρείτε, όμως εάν πρόκειται να πραγματοποιήσετε αυτό το ιδιαίτερο ταξίδι θυμηθείτε να επισκεφτείτε από το υπέροχο βιβλιοπωλείο. Ο εσωτερικός του διάκοσμος μοιάζει με ζούγκλα που στα κλαδιά – ράφια της κρέμονται χιλιάδες βιβλία. Η εμπνευσμένη αυτή ιδέα ήρθε πριν από δεκαεπτά χρόνια και όπως φαίνεται την αγκάλιασε χιλιάδες κόσμος, που το επισκέπτεται ετησίως. Ο χώρος είναι σχεδιασμένος να φιλοξενεί εκτός από το βιβλιοπωλείο και διάφορες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, όπως προβολή ταινιών, διεξαγωγή μικρών φόρουμ για την ποίηση και το θέατρο, ενώ διαθέτει και χώρο για φαγητό και καφέ. Η επίσκεψή σας μπορεί να κλείσει με ένα μικρό κονσέρτο, το οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε στο πιάνο μπαρ που διαθέτει ο πολυχώρος. Εκεί δεν αποκλείεται να συναντήσετε μερικούς από τους πιο μποέμ συγγραφείς της χώρας και όχι μόνο.

cafebreria-recklessindulgence.wordpress.com cafebreria-catshelf.wordpress.com

Atlantis Books / Οία
Όλα ξεκίνησαν την άνοιξη του 2002 όταν ο Oliver και η Graig πέρασαν μια εβδομάδα κάνοντας τις διακοπές τους στο πανέμορφο νησί της Σαντορίνης. Η γη δεν άργησε να τους μαγέψει, σαν μια μάγισσα, σαν μια ιέρεια που ξέρει πώς να πλανεύει. Το απέραντο γαλάζιο, η παλιά Καμένη και η γραφικότητα των σπιτιών που βρίσκονται χτισμένα στα απόκρημνα βράχια του νησιού, τους ενέπνευσαν να πάρουν την απόφαση να δημιουργήσουν ένα ιδιαίτερο βιβλιοπωλείο στην Οία. Το ονόμασαν Ατλαντίδα. Το 2004 το βιβλιοπωλείο είχε ανοίξει τις πόρτες του για να υποδεχτεί τους φίλους των βιβλίων. Εμείς σας προτείνουμε να το αναζητήσετε. Διαθέτει πολλούς τίτλους βιβλίων και, εάν είστε τυχεροί, θα συναντήσετε κάποιο νέο ή και παλιό συγγραφέα, που θα υπογράφει το νέο του βιβλίο. Η ειδικά διαμορφωμένη βεράντα του βιβλιοπωλείου με τα γραφικά τραπεζάκια προσφέρει ένα μέρος γαλήνης και ηρεμία για να μπορέσετε να απολαύσετε την ανάγνωση του βιβλίου σας. Και όταν τα μάτια σας κουραστούν και θέλουν να ταξιδέψουν, δεν έχουν παρά να ξεκλέψουν μερικές ματιές από το απέραντο γαλάζιο που απλώνεται μπροστά τους. Καλή ανάγνωση.

atlantisb-perivolas.gr atlantisbooks.com atlantisb-www.dwell.com-01

Shakespeare & Company / Παρίσι
Σε ένα χώρο που το 16ο αιώνα βρισκόταν ένα μοναστήρι και βρίσκεται μόλις λίγα βήματα από το Σηκουάνα, την Παναγία των Παρισίων και το Ιλ ντε λα Σιτέ, τώρα δεσπόζει ένα από τα ομορφότερα βιβλιοπωλεία του κόσμου. Τα βιβλιοπωλεία Shakespeare and Company ήταν δύο διαφορετικά βιβλιοπωλεία, τα οποία λειτουργούσαν στις όχθες του ποταμού Σηκουάνα στο Παρίσι. Το βιβλιοπωλείο Shakespeare, το άνοιξε στις 19 Νοεμβρίου του 1919 η Sylvia Beach Whitman. Το 1922, όμως, αποφάσισε να μεταφέρει το βιβλιοπωλείο στο 6ο διαμέρισμα του Παρισιού. Την δεκαετία του 1920 το Shakespeare ήταν τόπος συνάντησης και συγκέντρωσης πολλών διάσημων και μη συγγραφέων όπως ο Έζρα Πάουντ, ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ, ο Τζέιμς Τζόις κ.α. Το 1940, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, το βιβλιοπωλείο έκλεισε και δεν ξανάνοιξε ποτέ. Το 1964, ο Τζόρτζ Whitman μετονόμασε το βιβλιοπωλείο του σε Shakespeare and Company, προς τιμήν της Sylvia Beach Whitman. Σήμερα αυτό το ιστορικό βιβλιοπωλείο έχει μετατραπεί σε ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο. Λειτουργεί ακόμη και στις μέρες μας ως ένα κανονικό βιβλιοπωλείο, όμως ταυτόχρονα προσφέρει και μεταχειρισμένα βιβλία, καθώς επίσης και ένα όμορφο περιβάλλον για ανάγνωση. Τα βιβλία του είναι κυρίως από την αγγλική λογοτεχνία.

letravelingfork.files.wordpress.com ShakesComp-sneerkat.com-01

Share.

About Author

Αρχισυντάκτρια

Comments are closed.