Surfers, οι «δαμαστές» των κυμάτων

0

Πηγή: fitnessinfo.gr

Το windsurfing ξεκίνησε από τις νότιες θάλασσες του Ειρηνικού Ωκεανού. Η ιστιοσανίδα, όπως λέγεται στα ελληνικά, αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τους ιθαγενείς των νησιών της Πολυνησίας, οι οποίοι έμαθαν να γλιστρούν επάνω στα ψηλά κύματα τα οποία καταλήγουν στην ακτή. Οι πρώτες σανίδες ήταν φτιαγμένες από ξύλο για να μπορούν να γλιστρούν και να επιπλέουν καλύτερα στο νερό.

shutterstock_417557275_optΗ πρώτη αναφορά στο surfing έγινε από τον James Cook, τον Άγγλο θαλασσοπόρο, το 1777. Ο Cook θαύμασε τον τρόπο με τον οποίο οι ιθαγενείς στα νησιά Ταϊτή και Οάχου (Χαβάη) επιδίδονταν στο surfing χρησιμοποιώντας σανίδες και κανό. Σημείωσε μάλιστα προφητικά στο ημερολόγιο του πλοίου ότι αυτό φαινόταν να γίνεται περισσότερο για λόγους διασκέδασης. Το surfing όμως κινδύνεψε να εξαφανιστεί, γιατί οι χριστιανοί ιεραπόστολοι που έφτασαν στην περιοχή στις αρχές του 19ου αιώνα θεώρησαν ηδονιστική τη δραστηριότητα αυτή και την απαγόρευσαν.

Η αναβίωση του surfing και η διάδοσή του σε όλο τον κόσμο οφείλεται στον Duke Kahanamoku, έναν περίφημο κολυμβητή και σερφίστα, που διέδωσε το surfing στην Αυστραλία το 1915, και ίδρυσε τον πρώτο σύλλογο surfing στο Waikiki τη δεκαετία του 1920. Τα χρόνια του 1960 έγινε τρόπος ζωής για πολλούς Αμερικανούς, ιδιαίτερα στην Καλιφόρνια, υμνήθηκε από μουσικά συγκροτήματα (Βeach Boys) και έγινε θέμα πολλών κινηματογραφικών ταινιών.

Τα πρώτα χρόνια οι ιστιοσανίδες ταξίδευαν με χαμηλές ταχύτητες και δεν απομακρύνονταν από τις ακτές. Από τότε το άθλημα έχει εξελιχτεί πολύ, αφού έμπειροι αθλητές μπορούν να πετύχουν ταχύτητες που πλησιάζουν τα 80χμ./ώρα και να διασχίζουν μεγάλες αποστάσεις, ακόμα και ωκεανούς. Το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα έγινε το 1973, ενώ το 1984 το windsurfing έγινε Ολυμπιακό άθλημα, στο οποίο διέπρεψε και ο Έλληνας Νίκος Κακλαμανάκης, Χρυσός Ολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής.
Η ιστιοσανίδα (windsurfing) είναι ένα συναρπαστικό άθλημα για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου. Δεν απαιτεί ιδιαίτερη σωματική δύναμη, τουλάχιστον στην αρχή, γιατί τον κυριότερο ρόλο παίζει η σωστή τεχνική. Εκτός από διασκέδαση και ολυμπιακό άθλημα, το windsurfing έχει γίνει και επαγγελματικό σπορ από το 1985, καθώς και άθλημα επιδείξεων και αγώνων σε κλειστούς χώρους, όπου δημιουργούνται τεχνητά οι απαραίτητες συνθήκες.

Τον κυριότερο ρόλο παίζει η σωστή τεχνική. Εκτός της απόλαυσης που χαρίζει, το windsurfing βελτιώνει κατά πολύ τη φυσική κατάσταση χωρίς κίνδυνο τραυματισμού. Απαραίτητη βέβαια είναι η γνώση της κολύμβησης. To windsurfing έχει φανατικούς και πολυάριθμους φίλους. Υπολογίζεται ότι σήμερα σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 40 εκατομμύρια άνθρωποι περίπου που ασκούνται, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς.
Σημαντικό ρόλο παίζουν οι καιρικές συνθήκες. Ο αθλητής του windsurfing πρέπει να γνωρίζει και να σέβεται τη θάλασσα και τον άνεμο, γιατί από φίλοι και σύμμαχοι μπορούν να μετατραπούν σε ανελέητους εχθρούς. Οι μοντέρνες ιστιοσανίδες απέδειξαν ότι μπορούν να διασχίσουν μεγάλες αποστάσεις στα χέρια ενός έμπειρου αθλητή.

Το windsurfing στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, που οι καιρικές συνθήκες είναι ιδανικές (ήπιο κλίμα, κατάλληλη ένταση ανέμων κ.λπ.), το άθλημα έχει γνωρίσει θεαματική ανάπτυξη και ολοένα και περισσότεροι Έλληνες ασχολούνται συστηματικά με αυτό. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, πραγματοποιούνται σε διάφορα σημεία της χώρας ευρωπαϊκοί και παγκόσμιοι αγώνες (τουρνουά) και πρωταθλήματα, μερικοί από τους οποίους είναι από τους σημαντικότερους διεθνώς.
Στις περισσότερες οργανωμένες παραλίες της χώρας έχετε τη δυνατότητα να χαρείτε το άθλημα της ιστιοσανίδας, ή να πάρετε μαθήματα από εξειδικευμένους εκπαιδευτές.
Στην Ελλάδα παρότι το άθλημα δεν είναι ευρέως διαδεδομένο όπως το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ, λίγοι ίσως θα γνωρίζουν ότι απαριθμούμε πολλά μετάλλια σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα όλων των ηλικιακών κατηγοριών καθώς και δυο Ολυμπιακά μετάλλια, χρυσό και αργυρό, με τον Νίκο Κακλαμανάκη. Ο τελευταίος, στα πλαίσια αγώνων που διοργανώνονται ιδίως στις Κυκλάδες, κατά τους οποίους οι αθλητές ταξιδεύουν από νησί σε νησί, ταξίδεψε από την Αθήνα έως την Κρήτη πάνω στην ιστιοσανίδα του. Το 1998, τρεις Έλληνες πέρασαν τον Ατλαντικό με τον ίδιο τρόπο. Το κατάφεραν διασχίζοντας περίπου 2.000 ναυτικά μίλια σε επτά ημέρες. ⨯

Share.

About Author

Αρχισυντάκτρια

Comments are closed.