ΟΙ ΔΙΑΣΗΜΟΤΕΡΕΣ ΟΠΕΡΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

0

Πηγή: www.clickatlife.gr

Οι σπουδαιότερες παραστάσεις και τα εντυπωσιακότερα θεατρικά έργα ζωντανεύουν μέσα στις διασημότερες όπερες του κόσμου. Λένε ότι όποιος ακούσει για πρώτη φορά όπερα ή θα την λατρέψει ή θα την αντιπαθήσει. Ωστόσο, η αρχιτεκτονική, η ακουστική και η φινέτσα των κτηρίων αυτών εντυπωσιάζει και τους πιο απαιτητικούς. Υπάρχουν όπερες τις οποίες πρέπει να επισκεφτείτε απλά και μόνο για να τις δείτε, να τις θαυμάσετε και ίσως να παρακολουθήσετε μερικές από τις εξαιρετικότερες παραστάσεις στον κόσμο.
Ακολουθεί μια διαδρομή στα πιο φημισμένα θέατρα όπερας στον κόσμο, από τη διάσημη Scala στο Μιλάνο, μέχρι το θέατρο Bolshoi στη Μόσχα και το ιδιαίτερο κτήριο της όπερας στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας.
Οι παρακάτω –όπως τους διάλεξε το National Geographic– διάσημοι… ναοί της όπερας, αλλά και παραστάσεων μπαλέτου και συναυλιών κλασικής μουσικής, ξεχωρίζουν για την ιστορία και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους και φυσικά για την ακουστική τους και τις μεγάλες παραστάσεις που φιλοξενούν.

Teatro di San Carlo
Νάπολη, Ιταλία
Κατασκευασμένο από τον βασιλιά Κάρολο των Βουρβόνων αυτό το θαυμάσιο κόκκινο και χρυσό θέατρο εγκαινιάστηκε το 1737 και είναι το παλαιότερο θέατρο που λειτουργεί ακόμη στον κόσμο. Μέχρι την κατασκευή της Scala του Μιλάνου αυτό ήταν το πιο διάσημο θέατρο όπερας στην Ιταλία. Μερικές από τις πιο δημοφιλείς όπερες του Gioachino Rossini έκαναν πρεμιέρα στη σκηνή του.

Paris Opéra
Παρίσι, Γαλλία
Η κύρια πρόσοψη της Opéra είναι απίστευτα εντυπωσιακή, ακόμη και για το Παρίσι, μια πόλη με αρχιτεκτονικά θαύματα. Το εξαιρετικά διακοσμημένο κτήριο με τον μεγάλο τρούλο, κατασκευάστηκε το 1875, ενώ το μεγάλο θέατρο είναι κατάλληλο, τόσο για μπαλέτο, όσο και για όπερα. Το 1962,
ο Marc Chagall δημιούργησε νέες τοιχογραφίες στο κέντρο της οροφής του Palais Garnier. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά θεαματικό και μάλιστα δεν έρχεται σε σύγκρουση με τον επίσημο χαρακτήρα της εσωτερικής διακόσμησης.

La Scala
Μιλάνο, Ιταλία
Το Teatro alla Scala του Μιλάνου είναι αναμφίβολα το πιο διάσημο θέατρο όπερας του κόσμου κι εκείνο
που συνδέεται περισσότερο με την όπερα. Το αρχιτεκτονικό αυτό δημιούργημα χτίστηκε το 1778 σε τέσσερα επίπεδα. Οι παραστάσεις που φιλοξενεί συχνά είναι έργα των κλασικών συνθετών όπως οι Rossini, Bellini, Donizetti και Verdi. Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της La Scala είναι το κοίλο κανάλι κάτω από το ξύλινο δάπεδο της ορχήστρας. Αυτό δίνει στο θέατρο την εξαιρετική ακουστική του.

Royal Opera House
Λονδίνο, Αγγλία
Ένα θέατρο όπερας βρισκόταν στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα το Royal Opera House στο Covent Garden από τις αρχές του 18ου αιώνα. Το σημερινό κτήριο είναι το τρίτο. Έργα του George Handel πρωτοπαρουσιάστηκαν εδώ, ενώ ο ίδιος έγραψε πολλές όπερες και ορατόρια αποκλειστικά γι’ αυτό το θέατρο. Από το 1735 μέχρι το θάνατό του το 1759 έδωσε τακτικές παραστάσεις εδώ.

Teatro Colon
Μпουένος Άιρες, Αργεντινή
Για να μην υστερήσουν από τους πλούσιους βιομηχάνους των ΗΠΑ οι Αργεντινοί που αγαπούσαν την όπερα έφτιαξαν το Teatro Colon στα 1908. Με τόσους πολλούς αρχιτέκτονες να συμμετέχουν στην κατασκευή του δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το κτήριο ενσωματώνει πάρα πολλά στυλ που συνδέονται με τα ευρωπαϊκά θέατρα.
Πλήθος διάσημων καλλιτεχνών το έχουν διακοσμήσει και πλήθος μεγάλων παραστάσεων έχουν φιλοξενηθεί σε αυτό.

Sydney Opera House
Σύδνεϋ, Αυστραλία
Βρίσκεται σε ένα κομμάτι γης λίγο έξω από το λιμάνι του Σύδνεϋ και μοιάζει με ένα εντυπωσιακό ιστιοφόρο που πλέει στη θάλασσα. Ακόμα κι αν δεν ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε κάποια παράσταση, μπορείτε να επισκεφθείτε την όπερα μόνο για να δείτε το ιδιαίτερο αυτό κτήριο. Η κατασκευή της σχεδιάστηκε από τον Jorn Utzon, για να μοιάζει με μια σειρά από επικαλυπτόμενα κελύφη και πανιά. Τα εγκαίνια έγιναν το 1973 και η πρώτη παράσταση ήταν η «Πόλεμος και Ειρήνη» του Prokofiev. Στο εσωτερικό του, το θέατρο έχει επενδυθεί από διάφορα είδη ξύλου για την ενίσχυση της ακουστικής του χώρου, καθώς και για την αισθητική του.

Lincoln Center
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Φιλοξενεί τη Metropolitan Opera, τη φιλαρμονική της Νέας Υόρκης και το μπαλέτο New York City Ballet. Το Lincoln Center for the Performing Arts στεγάζει επίσης μια βιβλιοθήκη και δύο θέατρα. Εκεί παρουσιάζονται όχι μόνο κλασσικές παραστάσεις αλλά και πιο μοντέρνες. Οι όπερες στο Met, μαγνητοσκοπούνται συχνά και αναμεταδίδονται ζωντανά σε θέατρα σε όλο τον κόσμο. Το Ινστιτούτο Lincoln Center για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση, προωθεί την έμπνευση και τη δημιουργία σε μαθητές και επαγγελματίες.

The Bolshoi Theater
Μόσχα, Ρωσία
Είναι ένα από τα καλύτερα θέατρα της Ρωσίας, σε συνδυασμό με μία από τις καλύτερες συμφωνικές ορχήστρες του κόσμου. Το Μπαλσόι στη Μόσχα έχει επιζήσει από φωτιά, πόλεμο και επανάσταση. Η εντυπωσιακή νεοκλασική του στοά, που ολοκληρώνεται με ένα άγαλμα του Απόλλωνα πάνω στο άρμα του, αποτελεί τον πρόδρομο για το μεγαλείο που ακολουθεί στο εσωτερικό του κτηρίου. Το Μπαλσόι έκλεισε το 2005 για εκτεταμένη ανακαίνιση και άνοιξε εκ νέου το φθινόπωρο του 2011. Τέσσερα θεωρεία κι ένας εντυπωσιακός εξώστης περικυκλώνουν την ορχήστρα και τα καθίσματα είναι επενδεδυμένα με κόκκινο ύφασμα. Η μεγάλη σκηνή είναι γνωστή για το περίφημο μπαλέτο της. Εδώ, ο Yuri Grigorovich συνέθεσε μεγάλες χορογραφίες όπως οι Swan Lake, The Golden Age και Romanda.

Opéra Royal, Versailles Court Theater
Γαλλία
Το εσωτερικό της Βασιλικής Όπερας στο γνωστό εντυπωσιακό παλάτι των Βερσαλλιών, αποτελεί μια έξυπνη δημιουργία. Οι ξύλινοι τοίχοι είναι ζωγραφισμένοι ώστε να μοιάζουν με πραγματικό μάρμαρο, το οποίο και πετυχαίνουν. Το χρυσό χρώμα δένει αρμονικά με το ροζ και το πράσινο, την μπλε κουρτίνα και την ταπετσαρία. Ξεχωρίζοντας από τα παραδοσιακού ιταλικού στυλ θέατρα, δύο θεωρεία κυκλώνουν τη σκηνή, που ολοκληρώνεται με μια πλούσια κιονοστοιχία που φαίνεται ατέλειωτη, χάρη σε ένα παιχνίδι καθρεπτών. Ο Ange-Jacques Gabriel έχτισε το θέατρο το 1769, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το γάμο του μελλοντικού βασιλιά Λουδοβίκου XVI με την πριγκίπισσα της Αυστρίας Μαρία-Αντουανέτα. Μετά τη Γαλλική Επανάσταση, το θέατρο χρησιμοποιείται μόνο περιστασιακά για διάφορες εκδηλώσεις. Σήμερα, φιλοξενούνται εκεί συχνά, ειδικές παραστάσεις γκαλά.

Vienna Staatsoper
Βιέννη, Αυστρία
Η Κρατική Όπερα της Βιέννης είναι από τις διασημότερες και παλιότερες όπερες στον κόσμο. Kατασκευασμένη το 1869, από τους αρχιτέκτονες August Sicard von Sicardsburg και Eduard van der Nüll σε νεο-αναγεννησιακό στυλ, εγκαινιάστηκε με την παράσταση Don Giovanni του Μότσαρτ. Η φήμη της ως το κέντρο της βιεννέζικης μουσικής ζωής, έχει καθιερωθεί και η Κρατική Όπερα παραμένει μία από τις κορυφαίες του κόσμου. Παρά την καταστροφή της (12/3/1945) από τους Συμμάχους, η μεγάλη σκάλα και μερικοί ακόμη χώροι, επέζησαν ως εκ θαύματος. Το θέατρο που βλέπουμε τώρα επαναλειτούργησε μετά το τέλος της ρωσικής κατοχής της Αυστρίας και η πρώτη παράστασή του ήταν το έργο Fidelio του Μπετόβεν. Η ορχήστρα του αποτελείται από μέλη της Βιενέζικης φιλαρμονικής, που θεωρείται από τις καλύτερες του κόσμου.

Share.

About Author

Αρχισυντάκτρια

Comments are closed.