ΚΡΥΣΤΑΛΛΑ ΒΟΗΜΙΑΣ: Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΓΥΑΛΙΟΥ

0

Η απαράμιλλη ποιότητα και τεχνική των κρυστάλλων Βοημίας παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο, διατηρώντας μέχρι και σήμερα τη θέση της μεταξύ των κορυφαίων υαλουργών στον κόσμο. Στο άκουσμα του ονόματος κρύσταλλα, η εικόνα ενός κρυστάλλου Βοημίας είναι αναπόφευκτη.

Η μακραίωνη ιστορία των κρυστάλλων στην περιοχή Βοημία της Τσεχίας δεν αφήνει περιθώρια για συγκρίσεις. Παρόλο που η επεξεργασία του κρυστάλλου προέρχεται από την Αίγυπτο και μεταφέρθηκε στην Ευρώπη μέσω του εμπορίου αλλά και της μετέπειτα Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, οι Τσέχοι κατάφεραν να δημιουργήσουν μια εικόνα και ένα ιδιαίτερα ποιοτικό προφίλ στην κατασκευή του γυαλιού.
Τα πρώτα εργοστάσια υαλουργίας δημιουργήθηκαν στην Τσεχία στα τέλη του 13ου αι.. Το 17ο αι. η τσεχική βιομηχανία γυαλιού συγκαταλεγόταν ήδη στις κορυφαίες παγκοσμίως. Οι Τσέχοι υαλουργοί ανακάλυψαν το άχρωμο γυαλί υψηλής ποιότητας, που αργότερα ονομάστηκε «κρύσταλλο Βοημίας» και έτσι είναι γνωστό έως και σήμερα. Πρώτοι οι καλλιτέχνες στην αυλή του βασιλιά Ροδόλφου Β’ στο Κάστρο της Πράγας άρχισαν να σκαλίζουν και να χαράσσουν αυτό το γυαλί. Και πάλι πρώτοι οι Τσέχοι υαλουργοί επεξεργάστηκαν ρουμπινί γυαλί που βαφόταν με χρυσό, θολό γυαλί (γυαλί οπαλίου) και έμαθαν να κατασκευάζουν ποτήρια από γυαλί περισσοτέρων επιστρώσεων με εγχάραξη επιφανείας, να ζωγραφίζουν το γυαλί, να το χαράσσουν με οξέα και να το επαργυρώνουν. Αργότερα, εφηύραν το μαύρο και το ιριδίζον πρασινωπό γυαλί με πρόσμειξη ουρανίου. Επίσης, πρώτοι άρχισαν να χρωματίζουν το γυαλί με στοιχεία σπάνιων πετρωμάτων.
Η τέχνη τους έγινε διάσημη σε όλο τον κόσμο και οι τιμές των γυάλινων δημιουργιών της εκτοξεύτηκαν στα ύψη, αφήνοντας στη χώρα φήμη και πλούτη. Η τσεχική υαλουργία αριθμούσε την εποχή εκείνη ήδη 211 εργοστάσια. Το τεχνικό επίπεδο των περισσοτέρων εργοστασίων ήταν κορυφαίο. Σ’ αυτό είχε συνεισφέρει σημαντικά και η ίδρυση της πρώτης εξειδικευμένης σχολής υαλουργίας στον κόσμο το 1856 στην πόλη Καμενίτσκι Σένοβ της βορείου Τσεχίας. Από το 1920, οι κορυφαίοι υαλουργοί και κεραμιστές εκπαιδεύονται σε ανώτατες σχολές της Πράγας (στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και στη Σχολή Χημικής Τεχνολογίας).
Σήμερα, η γκάμα των προϊόντων είναι ευρύτατη, από τα φτηνότερα είδη καθημερινής οικιακής χρήσης μέχρι τα μοναδικά ευγενή αντικείμενα που προορίζονται για «βασιλικά τραπέζια». Αυξάνεται, επίσης, η ατομική δημιουργία μέσα από πολυάριθμα εργαστήρια. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα των προϊόντων της τσεχικής υαλουργίας εξακολουθεί να είναι η εξευγενισμένη διακόσμηση με περίτεχνες τεχνικές χάραξης και ζωγραφικής.
Εάν κάποια στιγμή επισκεφτείτε την Τσεχία πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε δική σας μια κρυστάλλινη δημιουργία μέσα από τα χιλιάδες αντικείμενα που θα βρείτε στα εργαστήρια υαλουργίας στην περιοχή της Βοημίας.

shutterstock_19537282_fmt

Share.

About Author

Αρχισυντάκτρια

Comments are closed.