GPS, τα καλύτερα δορυφορικά συστήματα πλοήγησης για σκάφη θαλάσσης

0

Ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για την ασφαλή πλοήγηση των σκαφών θαλάσσης είναι το GPS. Τα GPS, σύμφωνα με νόμο που εφαρμόζεται από το 2009, είναι υποχρεωτικό να βρίσκονται σε όλα τα σκάφη, τα οποία είναι από 10 μέτρα και πάνω.

Ο κυβερνήτης του σκάφους οπωσδήποτε χρειάζεται τη βοήθειά τους είτε για να κάνει μια μικρή βόλτα είτε για να κάνει ένα μεγαλύτερο ταξίδι στα ανοιχτά. Τις περισσότερες φορές το GPS σώζει ζωές. Μια ακριβή συσκευή GPS αποτελεί εργαλείο για τον κυβερνήτη, καθώς έχει τη δυνατότητα ειδικής υποδοχής για σύνδεση με επιπρόσθετη ενισχυμένη εξωτερική κεραία, αυτόματο πιλότο, αυτόματο αναλυτή πορείας, με ραντάρ επιφάνειας και βυθόμετρο, με υπολογιστή για διάβασμα και εισαγωγή-επεξεργασία ηλεκτρονικών χαρτών κ.λπ. Στις δυνατότητές του περιλαμβάνεται η χρήση συντεταγμένων θέσεων-στόχων, μήκος-πλάτος, οι σημαντικοί ψαρότοποι, διάφορα λιμανάκια και φυσικά η ασφαλέστερη και γρηγορότερη πορεία που θέλουμε να ακολουθήσουμε. Επίσης, μπορεί να σας δείξει πόση απόσταση έχει απομείνει, που θα στρίψει, τι ώρα θα φτάσει και πόση ώρα είναι το ταξίδι συνολικά και όλες αυτές οι πληροφορίες ανανεώνονται κάθε ένα δευτερόλεπτο.

Οι περισσότερες φορητές συσκευές για τη θάλασσα είναι υδατοστεγείς, ελαφριές και επιπλέουν στο νερό, ενώ όλες οι εκπομπές από τους δορυφόρους γίνονται σε πλαίσια πραγματικού χρόνου. Το μεγαλύτερο καλό που προσφέρει το σύστημα GPS σε σχέση με τα προηγούμενα συστήματα προσδιορισμού θέσης μέσω σταθμών εδάφους είναι ότι δουλεύει ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες. Και βέβαια, στις δύσκολες συνθήκες, είναι που το χρειάζεται ο κυβερνήτης του σκάφους περισσότερο.

Garmin-Χαρτογραφικό plotter GPSMAP 5015

Τιμή 4.970 ευρώ

Τα νέα plotter της Garmin διαθέτουν οθόνη αφής και είναι πλήρως αδιάβροχα για να αντέχουν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Στη συσκευή δεν υπάρχουν κουμπιά ή πλήκτρα, αλλά απλά εικονίδια που ενεργοποιούνται με την αφή ανάλογα της επιθυμίας σας. Η απόλυτα επίπεδη στεγανή οθόνη, με τον μοναδικό σχεδιασμό των ναυτικών χαρτών G2 Vision κάνουν τη ναυσιπλοΐα απλή και ευχάριστη. Δορυφορικές λήψεις και τρισδιάστατη απεικόνιση πάνω και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το GPSMAP 5015 διαθέτει XGA οθόνη 15,4 ιντσών, με 4.096 χρώματα και ανάλυση 1024×768 pixels. Προσθέτοντας το μαύρο κουτί GSD 22 και αισθητήριο βυθομέτρου μέχρι 2kW, μπορούν να μετατραπούν και σε πανίσχυρο ψηφιακό βυθόμετρο (ανιχνευτή ψαριών). Δέχονται επιπλέον κεραία radar ή TV camera, ενώ μπορούν να λειτουργήσουν και σε δίκτυο (ως επαναλήπτες). Εμφανίζουν δεδομένα για τη μηχανή του σκάφους μέσω σύνδεσης ΝΜΕΑ 2000.

Garmin-GPSMAP 526

Τιμή 750 ευρώ

Τα νέα βελτιωμένα GPS-plotters της Garmin διαθέτουν εκπληκτικές δυνατότητες και είναι απίστευτα γρήγορα. Ο τέλειος σχεδιασμός του GPSMAP 526, σε συνδυασμό με τις δυνατότητές του το καθιστά την καλύτερη επιλογή για όλα τα σκάφη (επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά) και είναι έτοιμο να καλύψει και τον πιο απαιτητικό χρήστη! Διαθέτει απίστευτα φωτεινή και μεγάλη οθόνη υψηλής ανάλυσης VGA (480×640 pixels) πέντε ιντσών και δορυφορική κάλυψη βασικού παγκόσμιου χάρτη. Επιπλέον, με την προσθήκη του αναλυτικού ναυτικού χάρτη G2 Vision Ελλάδος, παρέχει τρισδιάστατη απεικόνιση πάνω και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, καθώς και την πρωτοποριακή λειτουργία αυτόματου υπολογισμού πορείας! Ο χρήστης ορίζει μόνο το σημείο του προορισμού και το GPSMAP 526 υπολογίζει αυτόματα μια προτεινόμενη πορεία προς αυτό αποφεύγοντας τα ενδιάμεσα εμπόδια (ρηχά νερά, ξέρες κ.λπ.).

Garmin-Χαρτογραφικό Plotter GPSMAP 4008

Τιμή 1.900 ευρώ

Το GPS Plotters, με ελληνικό μενού και απεριόριστες λειτουργίες, είναι πλήρως αδιάβροχα. Με VGA οθόνη 8,4 ίντσες, με 4.096 χρώματα και ανάλυση 640×480 pixels. Με τον αναλυτικό χάρτη G2 Vision έχετε τρισδιάστατη απεικόνιση πάνω και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και την πρωτοποριακή λειτουργία του αυτόματου υπολογισμού πορείας. Δίνοντας μόνο τον τελικό προορισμό, το plotter υπολογίζει αυτόματα την πορεία αποφεύγοντας όλους τους περιορισμούς που εσείς του ορίζεται. Προσθέτοντας το μαύρο κουτί GSD 22 και αισθητήριο βυθομέτρου μέχρι 2kW, μπορούν να μετατραπούν και σε πανίσχυρο ψηφιακό βυθόμετρο-ανιχνευτή ψαριών. Δέχονται επιπλέον κεραία radar ή TV camera, ενώ μπορούν να λειτουργήσουν και σε δίκτυο (ως επαναλήπτες). Διαθέτει βύσμα ΝΜΕΑ 2000.

Lowrance-HDS-10m GPS-ChartPlotter

Τιμή 1.800 ευρώ

 

Η Lowrance παρουσιάζει ένα νέο πολύ-όργανο GPS-chartplotter. Έγχρωμη οθόνη, με τεχνολογία SolarMAX™ PLUS, 16 bit χρώματα, υψηλή ανάλυση και ευκρίνεια 10,4”/26,4 cm, Super VGA, 600 Χ 800 pixels, πολύ φωτεινή. Βλέπετε στον ήλιο και με οποιαδήποτε γωνία φωτισμού. Ρυθμιζόμενος φωτισμός, για νυχτερινή χρήση, με άσπρα LED, όπως και το πληκτρολόγιο. Νέος σχεδιασμός πληκτρολογίου FlyWheel™ και πλήκτρων, για άμεση πρόσβαση, στις κύριες λειτουργίες της συσκευής. Ενσωματωμένος δέκτης GPS+EGNOS+MSAS κεραία, 16-κανάλια.

Share.

About Author

Αρχισυντάκτρια

Leave A Reply

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.