Δροσιστική Σανγκρία για εκλεπτυσμένα γούστα

0

Εάν επιθυμείτε ένα δροσερό και ευχάριστο ποτό, φτιάξτε μια σανγκρία. Το αγαπημένο ποτό πολλών ανθρώπων και ιδιαίτερα των κυριών, προτιμάται κατά τις καλοκαιρινές περιόδους για να προσφέρει δροσιά
και πλούσια γεύση.

Πηγές:
wineintro.com
www.spain-recipes.com/sangriarecipe.html
www.wikiwand.com/en/Sangria
ricette.pourfemme.it/articolo/sangria/12493

shutterstock_80911681_optΗ σανγκρία πιθανόν να προέρχεται από ένα παραδοσιακό παντς με κόκκινο κρασί που φτιαχνόταν στη Μεγάλη Βρετανία από το γαλλικό κρασί Μπορντώ. Το μπράντι και τα φρούτα χρησιμοποιούνταν για να δώσουν γεύση και άρωμα. Το παντς αυτό αναφέρεται κατά το 18ο και 19ο αι. ως “Claret Cup Punch” και το προτιμούσαν σε γιορτές και πάρτι. Πιθανόν επίσης, να προέρχεται από ποτό που έπιναν κατά το Μεσαίωνα, στο οποίο πρόσθεταν και τζίντζερ.
Το κόκκινο κρασί χρησιμοποιούνταν ευρέως τα παλιότερα χρόνια, επειδή το τρεχούμενο νερό δεν ήταν και η πιο ασφαλής επιλογή. Συχνά ήταν μολυσμένο και ευθυνόταν για πολλές ασθένειες, ακόμα και θανάτους. Το γάλα θεωρούνταν ποτό για παιδιά κι έτσι η μόνη λύση για να ξεδιψάσει κανείς ήταν το αλκοόλ που, συν τοις άλλοις, σκότωνε και τα μικρόβια.
Η σανγκρία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ισπανία, λόγω της μεγάλης παραγωγής κόκκινων και σκούρων σταφυλιών, ειδικά στην περιοχή της La Rioja. Στο χρώμα, άλλωστε, οφείλει και το όνομά της. Παρ’ όλ’ αυτά δεν υπάρχει μόνο σανγκρία με βαθυκόκκινο χρώμα, αλλά και λευκή σανγκρία, γνωστή ως “Sangria Blanco”.

Απλή σανγκρία

shutterstock_285558725_opt
Υλικά

✔ 2 πορτοκάλια
✔ 1 σφηνάκι μπράντι
✔ 2 ξυλάκια κανέλας
✔ 6 καρφάκια γαρίφαλο
✔ 500 ml ανθρακούχο νερό ή γκαζόζα
✔ 2 λεμόνια
✔ 1 μήλο
✔ 2 ροδάκινα
✔ 1 λίτρο κόκκινο κρασί
✔ 120 γραμμ. Ζάχαρη

Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το κόκκινο κρασί, τη ζάχαρη, τα γαρίφαλα και την κανέλα και μετά προσθέστε το χυμό των λεμονιών και των πορτοκαλιών και ανακατέψτε. Ξεφλουδίστε τα φρούτα και κόψτε τα σε κομμάτια, προσθέτοντας μισό πορτοκάλι και μισό λεμόνι κομμένα σε λεπτές φετούλες.
Ανακατέψτε τα ψιλοκομμένα φρούτα με το μείγμα του μπολ και μετά καλύψτε το μπολ με διαφανή μεμβράνη κι αφήστε το μέσα στο ψυγείο. Λίγο πριν σερβίρετε τη σαγκρία, προσθέστε παγάκια και την γκαζόζα, ανακατέψτε και σερβίρετε.

shutterstock_269998853_fmt shutterstock_289454210_opt

Λευκή σανγκρία

shutterstock_192394919_fmt
Υλικά

✔ 2 πορτοκάλια
✔ 3 ξυλάκια κανέλας
✔ 6 καρφάκια γαρίφαλο
✔ 2 λεμόνια
✔ 1 πεπόνι 1 κιλού περίπου
✔ 2 ροδάκινα ή νεκταρίνια
✔ 1,5 λίτρο λευκό κρασί (μπορεί να είναι και σαμπανιζέ)
✔ 1 σφηνάκι βότκα
✔ 120 γραμμ. Ζάχαρη

Εκτέλεση
Κόβετε τα ροδάκινα (ή τα νεκταρίνια) σε κομμάτια, αφού τα ξεφλουδίσετε. Παίρνετε το χυμό ενός λεμονιού και ενός πορτοκαλιού και το άλλο λεμόνι και πορτοκάλι που απομένουν τα κόβετε σε λεπτές φετούλες, χωρίς να τα ξεφλουδίσετε. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το χυμό του πορτοκαλιού και του λεμονιού, τα κομμάτια των φρούτων, την κανέλα, το γαρίφαλο, τη ζάχαρη, τη βότκα και το άσπρο κρασί.
Με ένα κουταλάκι μπορείτε να φτιάξετε σβώλους από την ψίχα του πεπονιού, αλλιώς μπορείτε να το κόψετε και σε κύβους, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Προσθέτετε τα κομμάτια απ’ το πεπόνι στο μείγμα και ανακατεύετε. Καλύπτετε το μπολ με μια διάφανη μεμβράνη και αφήνετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες.
Σερβίρετε με μπόλικα παγάκια
Μπορείτε να εμπλουτίσετε τη γεύση της λευκής σανγκρία με κομμάτια φράουλας, σταφυλιού, μήλου, αχλαδιού, καρύδας, βερίκοκου, αλλά και με λικέρ καθαρά, όπως Cointreau, Grand Marnier ή Brandy.shutterstock_287555657_fmt

Share.

About Author

Αρχισυντάκτρια

Comments are closed.