Τζιν, το ποτό των πλούσιων αρωμάτων

0

Για όσους αναζητούν αξεπέραστη γεύση και πλούσιο άρωμα, το Τζιν σίγουρα θα τους ικανοποιήσει

Ορισμένοι δηλώνουν λάτρεις του ποτού αυτού, σε άλλους πάλι δεν αρέσει, εξαιτίας της πικρής γεύσεις του. Εάν ανήκετε στην δεύτερη κατηγορία, ίσως θα έπρεπε να αναθεωρήσετε, αφού το τζιν χρησιμοποιείται ως βάση σε πάρα πολλά κοκτέιλ, τα οποία είναι δημοφιλή εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες για το άρωμα και την λεπτή τους γεύση.

shutterstock_138769496

Μερικές από τις γνωστότερες ταινίες είναι η ταινία «Φόβος και παράνοια στο Λας Βέγκας», που γυρίστηκε το 1971. Στην ταινία αυτοί οι δύο πρωταγωνιστές συζητούν στο μπαρ ενός ξενοδοχείου με το Singapore Sling ανά χείρας. Το κοκτέιλ αυτό έγινε γνωστό από την ταινία αυτή και έκτοτε έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές στα περισσότερα μπαρ του κόσμου. Επίσης, στην τελευταία πασίγνωστη ταινία «Casino Royale», ο James Bond, ζητάει επίμονα να πιει ένα τζιν με βότκα και βερμούτ, αντί για το γνωστό Martini του.
Το τζιν, αν και αρχικώς χρησιμοποιήθηκε ως φάρμακο στη δυτική Ευρώπη την περίοδο του Μεσαίωνα, στη συνέχεια έγινε ιδιαίτερα γνωστό στις βρετανικές αποικίες, εξαιτίας της χρήσης του ως προσθετικό στα φαρμακευτικά διαλύματα, που χρησιμοποιούνταν για την πρόληψη της ελονοσίας. Οι άποικοι των τροπικών περιοχών χρησιμοποιούσαν το τζιν για να καλύψουν την πικρή γεύση του κινίνου, ενός φαρμάκου κατά της ελονοσίας, διαλύοντας το σε ανθρακούχο νερό, φτιάχνοντας ουσιαστικά νερό τόνικ με λίγο τζιν. Έτσι γεννήθηκε το διάσημο ποτό τζιν Τόνικ. Αργότερα, το τζιν βρήκε πρόσφορο έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών, καταγράφοντας σήμερα, σημαντικές πωλήσεις μεταξύ των υπολοίπων ποτών.
Το τζιν έγινε γνωστό ως ποτό, εκτός από τις χώρες τις Ευρώπης και στην Αμερική, την εποχή της αποικιοκρατίας. Ιδιαίτερα όμως προσφιλές έγινε στην Αμερική την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης, εξ’ αιτίας της ευκολίας παρασκευής του και του χαμηλού κόστους παραγωγής.

Τι είναι το τζιν
Το τζιν παράγεται με τον τεχνητό αρωματισμό καθαρού οινοπνεύματος, χωρίς τη διεργασία επαναπόσταξης, χρησιμοποιώντας αιθέρια έλαια, ή άλλες αρωματικές ύλες. Αυτή θεωρείται ως η χαμηλότερη ποιότητα τζιν. Στις μέρες μας έχουν κυριαρχήσει τέσσερις ποικιλίες παραγωγής του ποτού.
Ο ελάχιστος οινοπνευματικός βαθμός για το εμφιαλωμένο τζιν είναι 37,5% στην Ε.Ε. και 40% στις ΗΠΑ. Άλλοι τύποι τζιν ορίζονται από τη γεωγραφική τους καταγωγή (η οποία ενέχει και νομικό έρεισμα), όπως το τζιν Πλύμουθ, η Μποροβίτσκα Σλοβακίας, το Μπρίνιεβεκ Σλοβενίας κ.ο.κ. Κάποιοι άλλοι τύποι, τέλος, περιγράφονται κατά ορισμένα πολιτισμικά πρότυπα, χωρίς ωστόσο να έχουν νομική υπόσταση, όπως π.χ. Sloe Gin, Wacholder, Old Tom Gin – (Σ.τ.Μ. πρόκειται στην ουσία για τοπικά προϊόντα, τα οποία συχνά παρασκευάζονται κατ’ οίκον, κατ’ αναλογία του ελληνικού κερασό).
Απόσταξη με άρωμα κωνοφόρου
Πρόκειται για την πρωιμότερη επεξεργασία τζιν, η οποία γίνεται με απόσταξη ενός αρχικού μείγματος βάσης και επαναπόσταξής του με την πρόσμειξη κωνοφόρων, ώστε να εκλυθεί το άρωμά τους. Λόγω της μεθόδου απόσταξης σε καζάνι, ο οινοπνευματικός βαθμός είναι σχετικά χαμηλός (περίπου 68%) και αποθηκεύεται συχνά σε ξύλινα βαρέλια, ώστε να ωριμάσουν τα αρώματά του. Το λεγόμενο ολλανδικό τζιν, ή τζινέβρα, είναι το πιο γνωστό προϊόν αυτής της κατηγορίας.

Αποσταγμένο τζιν
Το αποσταγμένο τζιν παρασκευάζεται αποκλειστικά με επαναπόσταξη αιθυλικής αλκοόλης, η οποία παράγεται από φυτικά προϊόντα και έχει υψηλό οινοπνευματικό βαθμό( τουλάχιστον 96%), στο μείγμα προστίθενται καρποί αρκεύθου και άλλων βοτάνων, με την προϋπόθεση ότι ο άρκευθος επικρατεί των άλλων αρωμάτων. Το προϊόν απλής προσθήκης αιθέριου ελαίου, ή αρωμάτων σε αλκοολική βάση, δεν θεωρείται αποσταγμένο τζιν.

Το λονδρέζικο τζιν
Ο τύπος αυτός παρασκευάζεται αποκλειστικά από αιθυλική αλκοόλη φυτικής προέλευσης, το ποσοστό μεθανόλης της οποίας δεν πρέπει να ξεπερνά τα 5 γρ. ανά εκατόλιτρο καθαρού οινοπνεύματος (οινοπνευματικός βαθμός 100%). Το άρωμά του εξάγεται με την επαναπόσταξη της αιθυλικής αλκοόλης, στην οποία προστίθενται βότανα και καρποί κωνοφόρων, το τελικό προϊόν της οποίας θα πρέπει να έχει οινοπνευματικό βαθμό σε ποσοστό τουλάχιστον 70%. Το λονδρέζικο τζιν δεν πρέπει επίσης να περιέχει γλυκαντικούς παράγοντες άνω του 0,1 γρ. ανά λίτρο, χρωστικές, ή άλλα συστατικά εκτός από νερό. Συχνά επονομάζεται και ξηρό τζιν.

Τα διασημότερα κοκτέιλ με τζιν

Ας γνωρίσουμε μερικά από τα διασημότερα και γευστικότερα κοκτέιλ που περιέχουν ως βάση τους το τζιν.

shutterstock_200789939

1. BLUEBIRD

↘ 2 μεζούρες τζιν
↘ 1 μεζούρα Kουαντρό
↘ 1 μεζούρα Blue Curacao
↘ 2 σταγόνες Orange Bitters

Γαρνίρισμα / Ένα Κεράσι

Αναμίξτε όλα τα συστατικά σε ένα σέικερ με πάγο. Σουρώστε τα σε ένα παγωμένο ποτήρι του μαρτίνι και γαρνίρετε με το κεράσι.

 

2. VESPER

↘ 3 μεζούρες Gordon’s
↘ 1 μεζούρα βότκα
↘ μισή μεζούρα Kina Lillet
↘ και μια φέτα λεμόνι

Αναμίξτε όλα τα συστατικά σε ένα σέικερ με πάγο. Σουρώστε τα σε ένα παγωμένο ποτήρι του μαρτίνι.

drinks_delmonico

3. DELMONICO

↘ 1 μεζούρα Τζιν
↘ 1/2 μεζούρα μπράντι
↘ 1/2 μεζούρα γλυκό βερμούτ
↘ 1/2 μεζούρα ξηρό βερμούτ
↘ 1 σταγόνα Orange Bitters

Γαρνίρισμα / Μία φέτα λεμονιού

Αναμίξτε όλα τα συστατικά σε ένα σέικερ με πάγο. Σουρώστε τα σε ένα παγωμένο ποτήρι του μαρτίνι και γαρνίρετε με την φέτα λεμονιού.

shutterstock_162783224

4. Harlem Cocktail
↘ 2 μεζούρες τζιν
↘ 1 μεζούρα χυμός ανανά
↘ 1/2 μεζούρα λικέρ
Maraschino
Αναμίξτε όλα τα συστατικά σε ένα σέικερ με πάγο. Σουρώστε τα σε ένα ποτήρι μαρτίνι με τριμμένο πάγο.

ABSOLUT-CILANTRO-PINEAPPLE-GIMLET

5. Gimlet

↘ 2 μεζούρες τζιν
↘ 1 μεζούρα χυμό λάιμ
↘ 1 μεζούρα σιρόπι ζάχαρης

Γαρνίρισμα/ Μία φέτα λάιμ

Αναμίξτε όλα τα συστατικά σε ένα σέικερ με πάγο. Σουρώστε τα σε ένα ποτήρι του μαρτίνι με τριμμένο πάγο και γαρνίρετε με την φέτα λάιμ.

shutterstock_96205637

6. GIN SAVOY

↘ 1 1/2 μέρη τζιν
↘ 2 μέρη χυμός γκρέιπφρουτ
↘ 1/2 μέρος Κουαντρό

Γαρνίρισμα / Μία φέτα πορτοκάλι

Αναμίξτε όλα τα συστατικά σε ένα σέικερ με πάγο. Σουρώστε τα σε ένα ποτήρι του μαρτίνι με τριμμένο πάγο και γαρνίρετε με τη φέτα πορτοκάλι.

Τα γευστικότερα τζιν στον κόσμο
Αναζητήσαμε στην αγορά μερικές από τις πιο ιδιαίτερες ποικιλίες Τζιν που συναντάμε σε όλο τον κόσμο και σας τις προτείνουμε. Ένα είναι σίγουρο, κάθε ένα από τα παρακάτω μπουκάλια θα σας εντυπωσιάσει με τα λεπτά αρώματα και τις επιγεύσεις, που αφήνει σε κάθε ποτό σας.

Plymouth_Navy_Gin_bottle Plymouth_Sloe_Gin_bottle

Plymouth Gin
Καμία λίστα δεν είναι επαρκής, χωρίς το εξαιρετικό και βραβευμένο Plymouth Gin. Απαλό και μαλακό, καθώς χρησιμοποιούνται περισσότερο γλυκά βότανα κατά την απόσταξή του. Άρωμα φρουτώδες και πικάντικο που ακολουθείται από ένα απίστευτο βάθος γεύσης.

Broker's_Gin_bottle

BROKER’S GIN
Ένα ιδιαίτερο τζιν που πρωτοδημιουργήθηκε το 1998. Από τα ελάχιστα, που παράγονται σε μικρούς αποστακτήρες με ασυνεχή απόσταξη, διαδικασία που δίνει στο τζιν φινέτσα και πολυπλοκότητα. Τα juniper berries είναι μπλεγμένα με κόλιανδρο και φλούδες εσπεριδοειδών και δίνουν ένα πιπεράτο γλυκόπιοτο ποτό.

Gvine-+1724+copa-baloìn_120

G-‘VINE GIN
Κατευθείαν από τη Γαλλία, ασυνήθιστο και έντονα αρωματικό, με αρώματα μοσχοκάρυδου, κανέλας και λεμονιού. Ένα πραγματικά ξεχωριστό τζιν.

12033_saffron-gin_2

SAFFRON GIN
Κλασικό, μέχρι να νιώσεις το σαφράν. Φαινομενικά ντελικάτο, αλλά πολύ έντονο τελικά.

IMG_4415

HENDRICK’S GIN
Αυτό το τζιν κάνει έντονη την παρουσία του με αρώματα πρωτόγνωρα, όπως αυτά της αρμπαρόριζας και του αγγουριού. Ντελικάτο, με προσωπικότητα, ανήκει στη νέα γενιά των μοντέρνων τζιν, και η γεύση του χαρακτηρίζεται δροσερή και έντονη.

beefeater-summer-limited-edition-1000x1000

BEEFEATER GIN / Summer Edition
Το Beefeater μαρσάρει. Νέο, Summer Edition με έξτρα λουλούδια κουφοξυλιάς, κόκκινου ιβίσκου, φραγκοστάφυλα, σ’ ένα τζιν πιο φλοράλ: Premium «24» μοντέρνο, απαλό, λεμονάτο, με φύλλα τσαγιού, γλυκόριζα, ρίζα αμυγδαλιάς.

TanquerayTen1

TANQUERAY GIN
Δεν φτιάχνεται σαν τα άλλα τζιν, δηλαδή με αποξηραμένα βότανα, αλλά με ολόφρεσκα. Έχει αρώματα πεύκου και εσπεριδοειδών και μακριά επίγευση, που θυμίζει grapefruit. Εξαιρετικό premium τζιν.

Πηγή: www.Βικιπαιδεία & www.athinorama.gr

Share.

About Author

Αρχισυντάκτρια

Comments are closed.