Ανακαλύψτε τη μοναδικότητα των κρασιών του Μπορντό

0

shutterstock_154829456Η Γαλλία διαθέτει μια μακραίωνη ιστορία στην καλλιέργεια  της αμπέλου, και αποτελεί τη χώρα ορόσημο στην παγκόσμια οινοποιία. Τα κρασιά της ξεχωρίζουν εξαιτίας της γεύσης, των αρωμάτων και των ιδιαίτερων επιγεύσεων που αφήνουν στο στόμα των θαυμαστών τους. Είναι εντυπωσιακό να ξέρουμε ότι η Γαλλία παράγει ετησίως περίπου 8 δισεκατομμύρια φιάλες κρασιού, ενώ κατέχει τη δεύτερη μεγαλύτερη έκταση αμπελώνων στον κόσμο μετά την Ισπανία. Ξακουστά και κορυφαία κρασιά της χώρας, παγκοσμίου φήμης, είναι αναμφίβολα τα κρασιά που προέρχονται από την περιοχή του Μπορντό.

Η ιστορία του γαλλικού κρασιού χάνεται στον 6ο αι. π.Χ. Καθοριστικό ρόλο όμως έπαιξε ο Άγιος Μαρτίνος της Tours, ο οποίος φύτεψε αμπέλια τον 4ο μ.Χ. αι. Κατά τη περίοδο όμως της Γαλλικής Επανάστασης και στη συνέχεια της εμφάνισης της φυλλοξήρας, η παρουσία του κρασιού στη χώρα παρουσίασε ιδιαίτερη μείωση. Η ανάκαμψη ωστόσο του γαλλικού κρασιού ήρθε το 1935 και μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, την εποχή που καθιερώθηκε το σύστημα των ονομασιών προέλευσης. Έκτοτε η Γάλλοι αμπελουργοί ανέπτυξαν με αγάπη και μεράκι ποικιλίες που έγιναν διάσημες σε όλο τον κόσμο. Ανάλογα με την περιοχή στην οποία καλλιεργείτε η άμπελος, το κρασί αποκτά τη δική του ταυτότητα. Το Cabernet Sauvignon και το Merlot εκφράζουν το Bordeaux, το Syrah εκφράζει την περιφέρεια του Ροδανού, το Chardonnay και το Pinot Noir την Βουργουνδία και την Καμπανία, το Riesling και το Gewurzatraminer την Αλσατία, ενώ το Sauvignon Blanc και κυρίως το Chenin Blanc την κοιλάδα του ποταμού Λίγηρα.
Το Μπορντό
Παρόλο που διαθέτει περίπου ένα εκατομμύριο κατοίκους, το Μπορντό κατάφερε να είναι μία από τις πιο αναγνωρίσιμες πόλεις του κόσμου, εξαιτίας των υπέροχων κρασιών που παράγει.

Με ετήσια κέρδη πάνω από 14,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε μια έκταση που φτάνει τα 117.000 εκτάρια αμπελώνων, το Μπορντό παράγει περισσότερα από 700 εκατομμύρια μπουκάλια ετησίως.

Η γραφική αυτή πόλη βρίσκεται στη νοτιοδυτική Γαλλία, πολύ κοντά στον Ατλαντικό ωκεανό, του οποίου την επιρροή υφίστανται οι αμπελώνες. Επίσης σαφής επίδραση στα αμπέλια υπάρχει και από τα δύο ποτάμια Dordogne και Garonne που τη διατρέχουν και επηρεάζουν τη σύσταση των εδαφών της. Το Μπορντό είναι μια πολύ ιδιαίτερη πόλη, η οποία διαθέτει ομορφιά και γραφικότητα, στοιχεία που συνδυάζονται αρμονικά και την μετατρέπουν σε πόλο έλξης, κάθε χρόνο, για περίπου 3 εκατομμύρια επισκέπτες.

shutterstock_170381396 shutterstock_117648523 shutterstock_128426909
Τα περίφημα κρασιά του Μπορντό, παράγονται σε διάφορες περιφέρειες της πόλης και διαιρούνται σε σχέση με τη θέση τους ως προς τους ποταμούς: στην «αριστερή όχθη» και στην «δεξιά». Η αριστερή όχθη του Garonne βρίσκεται υπό την κυριαρχία του Cabernet Sauvignon, με το Merlot, το Cabernet Franc και το Petit Verdot να έχουν βοηθητικό ρόλο. Η αριστερή όχθη διαιρείται σε δύο περιφέρειες: το Medoc, που περιλαμβάνει όλες τις μεγάλες Ονομασίες Προελεύσεως (Saint Estephe, Pauillac, Saint Julien, Margaux) όπου βρίσκονται και όλα τα μυθικά Chateaux και το Haut Medoc, που περιλαμβάνει αμπελώνες και Chateaux μικρότερων δυνατοτήτων. Αρκετά κάτω από την αριστερή όχθη βρίσκονται δύο επίσης σπουδαίες οινοποιητικές περιφέρειες αναγνωρισμένης Ονομασίας Προελεύσεως: Το Pessac-Leognan για ξηρά κρασιά και το Sauternes-Barsac για τα διάσημα λευκά γλυκά κρασιά από σταφύλια που έχουν υποστεί ευγενή σήψη. Και εδώ βρίσκονται μερικά από τα καλύτερα Chateaux ολόκληρης της Γαλλίας που παράγουν κρασιά παγκοσμίου φήμης και συχνά μυθικού status. Στη δεξιά όχθη του Garonne, που είναι μικρότερη σε έκταση, ευρίσκονται μόνο δύο μείζονες – αλλά πολύ σημαντικές περιοχές αναγνωρισμένης Ονομασίας Προελεύσεως: το Saint Emilion και το Pomerol στις οποίες κυριαρχεί το Merlot, με αποτέλεσμα τα κρασιά να είναι πιο μαλακά, πιο αρωματικά, πιο ελκυστικά στη νιότη τους, αλλά και με μικρότερες δυνατότητες παλαίωσης από τα κρασιά της αριστερής όχθης. Τα μεγάλα κρασιά του Bordeaux έχουν δημιουργήσει ένα απίστευτα μεγάλο μύθο και έχουν αγγίξει πλέον υπερβολικά μεγάλες τιμές απόκτησης.

shutterstock_117636556 shutterstock_112195466

Share.

About Author

Αρχισυντάκτρια

Comments are closed.