Τα σπουδαιότερα μουσεία αυτοκινήτου της Ευρώπης

0

Το απόλυτο φετίχ των ανδρών και όχι μόνο αποτελεί διαχρονικά το αυτοκίνητο, το οποίο βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Σπουδαίες εταιρείες αυτοκινήτου, έχοντας κατασκευάσει εξαιρετικά μοντέλα, κατάφεραν να κερδίσουν τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Η ταχύτητα, το ντιζάιν, και ο εξοπλισμός είναι τα βασικά στοιχεία, τα οποία αναζητούν συνεχώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες.

shutterstock_30124228 carmuseum-stamp

Ο κόσμος του αυτοκινήτου διαθέτει μια σπουδαία ιστορία, η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όχι μόνο για τις ίδιες τις εταιρείες, αλλά και από εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι θαυμάζουν την ιστορία τους. Τα μουσεία αυτοκινήτου δημιουργήθηκαν με σκοπό να διατηρήσουν ζωντανή την χλιδή, το κύρος και την λάμψη μοντέλων που έγιναν διάσημα στο πέρασμα των χρόνων. Κάθε μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία που σέβεται την ιστορία των μοντέλων της, κατασκευάζει ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής κτήρια, για να φιλοξενήσουν τα ιστορικά τους δημιουργήματα. Η διατήρηση της ιστορίας τους στους παλαιότερους και η ενημέρωση των νεότερων για τα μοντέλα της εταιρείας είναι σημαντικό ζητούμενο στο εταιρικό πλάνο της εταιρείας.
Στην Ευρώπη μπορείτε να βρείτε τα σπουδαιότερα και εντυπωσιακότερα μουσεία αυτοκινήτου, όπως είναι το μουσείο της Porsche, της Mercedes, της BMW, και της Aston Martin. Η μακραίωνη ιστορία και των τεσσάρων εταιρειών αυτοκινήτου, παρουσιάζεται μέσα στις υπέροχες και εντυπωσιακές εκθέσεις που αναδεικνύουν την ομορφιά των μοντέλων.

shutterstock_115418578 shutterstock_162592931 shutterstock_162592943 shutterstock_169168847

Μουσείο BMW

Με 90 χρόνια ιστορίας στο χώρο του αυτοκινήτου, η εταιρεία BMW έχει να μας παρουσιάσει πολλά και υπέροχα μοντέλα, που έχουν «γράψει» τη δική τους ιστορία στο χώρο. Η μόνιμη έκθεση της εταιρείας, που βρίσκεται στο Μόναχο, καλύπτει 4.000 τ.μ. και φιλοξενεί πάνω από 120 από τα πιο πολύτιμα και ελκυστικά αυτοκίνητα που κατασκεύασε Το κτήριο θυμίζει ένα μικρό ουρανοξύστη, με τις πολλές καμπύλες του και την σύγχρονη αρχιτεκτονική του φιλοσοφία. Στους ορόφους του θα βρείτε παλιά μοντέλα, παλιούς κινητήρες, σχέδια εποχής και άλλα.
Επίσης, στο μουσείο θα φιλοξενείται μια υπέροχη έκθεση με τα καλύτερα μοντέλα της Rolls Royce από την εποχή της δημιουργίας της. Τα 100 χρόνια λειτουργίας της εταιρείας έχουν σίγουρα να μας δείξουν πολλά. Ιστορικά μοντέλα, τα οποία έγιναν συνώνυμο της πολυτέλειας και της χλιδής την εποχή εκείνη, παρουσιάζονται μέσω περιστρεφόμενων πλατφόρμων στο κέντρο της έκθεσης. Η έκθεση αυτή θα ικανοποιήσει απόλυτα με τον αριθμό των εκθεμάτων της τους λάτρεις των κλασικών μοντέλων.

shutterstock_104601755 shutterstock_185525171 shutterstock_185525186 shutterstock_201317033

Μουσείο Mercedes Benz

Με παρουσία 125 χρόνια στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, η εταιρεία Mercedes Benz μας εντυπωσιάζει με την ιστορία και τα εκθέματα της στο τεράστιο μουσείο που διαθέτει στη Στουτγάρδη. Μέσα σε 16.500 τετραγωνικά μέτρα έκταση και εννέα διαφορετικά επίπεδα φιλοξενούνται 160 οχήματα και πάνω από 1500 εκθέματα.
Το μουσείο αυτό παρουσιάζει, εκτός από την μακραίωνη και συναρπαστική ιστορία των μοντέλων της εταιρείας, και πληροφορίες για το μέλλον του αυτοκινήτου. Εκτός όμως από την εντυπωσιακή έκθεση, ο επισκέπτης θα δει το μοναδικό κτήριο των Ολλανδών αρχιτεκτόνων Van Berkel & Bonz. Το εσωτερικό του κτηρίου παραπέμπει στη διπλή έλικα του ανθρώπινου DNA. Η σκέψη της δημιουργίας της έλικας προήλθε από την προσπάθεια της εταιρείας να συνδέσει την πρωτοτυπία, την φιλοσοφία και την συνεχή αναζήτηση για νέες ιδέες της μάρκας, με το ανθρώπινο γονιδίωμα.
Τα μοναδικά εκθέματα από το 1886 σίγουρα δεν θα σας αφήσουν αδιάφορους. Επίσης, σε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο μπορείτε να δείτε χρονολογικά την ιστορία της μάρκας και να μάθετε για τη σταδιακή εξέλιξη της. Η τεράστια συλλογή από κλασικά, αλλά και μοντέρνα, οχήματα θα σας ενθουσιάσει, ενώ ταυτόχρονα θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε τι έχει να μας παρουσιάσει στο μέλλον η αυτοκινητοβιομηχανία.

commons-wikimedia-org-porschemuseum shutterstock_185540204 files1-porsche-com-porschemuseum

Μουσείο Porsche

Σε ένα γυάλινο εντυπωσιακό κτήριο, με αρκετές γωνιές και παράξενο σχήμα, στεγάζεται η ιστορική έκθεση των μοντέλων της Porsche που βρίσκεται στη Στουτγάρδη. Η έκθεση εκτίνεται σε 5.600 τετραγωνικά μέτρα και διαθέτει 23 μέτρα γυάλινη πρόσοψη, όπου από μακριά κάποιος μπορεί να δει το εσωτερικό των εκθεμάτων. Διαθέτει 80 ιστορικά μοντέλα, που δείχνουν την εξέλιξη της εταιρείας από τις αρχές του 20ου αιώνα. Ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει, εάν θα δει την ιστορία της εταιρείας, όπως αυτή εξελίχθηκε πριν από το 1948, ή θα περάσει κατευθυνθείαν στην παρουσίαση της νεότερης ιστορίας της «Ιδέας της Porsche», όπως την ονόμασαν και παρουσιάζει την ραχοκοκαλιά της έκθεσης, μαζί με τα τελευταία μοντέλα της.

www-carguychronicles-com-ema01 www-carguychronicles-com-ema02 www-carguychronicles-com-ema03 www-carguychronicles-com-ema04

Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου

Σε ένα κτήριο μοναδικής σχεδίασης και αισθητικής, στην καρδιά της Αθήνας (γωνία Ιουλιανού & Γ΄ Σεπτεμβρίου), λειτουργεί από το 2011 το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου. Τρεις ολόκληροι όροφοι, αφιερωμένοι στην τεχνολογία και την εξέλιξη των 4 τροχών, μια «ιστορία» που ξεκινά από τα τέλη του 1800 και συνεχίζεται μέχρι τα τέλη του προηγούμενου αιώνα. Από μια συλλογή που αριθμεί σήμερα 300 διαφορετικά αυτοκίνητα, του Ιδρύματος Θεόδωρου & Γιάννας Χαραγκιώνη σε πρώτη φάση εκτίθενται στο Μουσείο 112 αυτοκίνητα. Το παλαιότερο όχημα της συλλογής που εκτίθεται στο Μουσείο είναι μια πυροσβεστική αντλία του 1895 ουγγρικής προέλευσης και το νεότερο είναι μια Mercedes Benz 450 SL του 1980.
Ένας προσομοιωτής Formula 1 περιμένει να προσφέρει δυνατές συγκινήσεις στους πιο τολμηρού. Απλά αποφασίστε το βαθμό δυσκολίας ανάμεσα σε μια πληθώρα προγραμμάτων και νιώστε για λίγο την μοναδική εμπειρία οδήγησης ενός πιλότου του διασημότερου Πρωταθλήματος Αγώνων Αυτοκινήτου.
Μεταξύ άλλων, στο Μουσείο εκτίθεται η Chrysler Ιmperial κατασκευής 1959 που ανήκε στον Ρόμπερτ Πλαντ, μέλος του φημισμένου ροκ συγκροτήματος Led Ζeppelin, η Rolls Royce του ηθοποιού Sir Laurence Olivier, η Lancia Αurelia κατασκευής 1953, προσωπικό αυτοκίνητο του Lorenzo Βandini (διάσημου οδηγού της Formula 1), η Cadillac Seville Gucci του 1979, με σαλόνι ειδικά σχεδιασμένο από τον Οίκο Gucci, η Chevrolet Corvette Stingray, η γνωστή «στρίγγλα» με την οποία ο αείμνηστος Τζόνι Πεσμαζόγλου κέρδισε πολλά ελληνικά πρωταθλήματα και αποτελεί ευγενική προσφορά της οικογένειάς του, κ.α.
Το 2013-2014, το μουσείο θα φιλοξενήσει 100 περίπου νέα εκθέματα αγωνιστικών αυτοκινήτων και Formula που έχουν διακριθεί σε διεθνείς και εγχώριους αγώνες.

Περιοδικές εκθέσεις

Το 2013, το μουσείο φιλοξένησε περιοδική έκθεση αφιερωμένη στα αυτοκίνητα που σχεδίασε ο Ιταλός σχεδιαστής Pininfarina, καθώς και στα αυτοκίνητα με ελληνική ιστορία (που έχουν σχεδιαστεί από Έλληνες, ή που έχουν κατασκευασθεί στο σύνολο τους, ή μέρη τους, στην Ελλάδα).

Share.

About Author

Αρχισυντάκτρια

Comments are closed.