Λούβρο, το μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου

0

Το μουσείο του Λούβρου είναι ίσως από τα ωραιότερα μουσεία του κόσμου. Το κτήριο αυτό αρχικά ήταν ένα βασιλικό παλάτι, στο τέλος όμως του 18ου αι., το Λούβρο έγινε ένα δημόσιο μουσείο και σήμερα είναι ένα από τα διασημότερα μουσεία του κόσμου. Βρίσκεται στο πρώτο διαμέρισμα, στην καρδιά του Παρισιού. Στο εσωτερικό του θα βρείτε περίπου 35.000 αντικείμενα να εκτίθενται, στις τρεις πτέρυγες του πρώην ανακτόρου, εκτάσεως 60.600 τετραγωνικών μέτρων.

Το μουσείο έχει μια διαφοροποιημένη συλλογή, που κυμαίνεται από την αρχαιότητα μέχρι τα μέσα του 19ου αι. Ένα μεγάλο μέρος της συλλογής αποτελείται από ευρωπαϊκής τέχνης έργα ζωγραφικής και γλυπτικής. Άλλα δωμάτια περιέχουν ρωμαϊκή, αιγυπτιακή, ελληνική τέχνη, καθώς και  τεχνουργήματα από την άπω ανατολή. Υπάρχει επίσης ένα τμήμα, όπου εκτίθενται αντικείμενα, όπως ρολόγια, έπιπλα, πορσελάνες και ταπετσαρίες.
Μερικά από τα πιο διάσημα έργα τέχνης του μουσείου είναι η Αφροδίτη της Μήλου, η Νίκη της Σαμοθράκης, ο «θνήσκων σκλάβος» του Μιχαήλ Αγγέλλου, το σύμπλεγμα «Ο έρωτας και η ψυχή» του Κανόσσα και φυσικά η Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

eros&psyxh-upload.wikimedia.org-04 MonaLisa-becuo.com shutterstock_34296823-pseudolongino
Το Λούβρο δημιουργήθηκε σε διάφορες φάσεις. Αρχικά χτίστηκε ως φρούριο του 12ου αι., που αργότερα, το 14ο αι., μετατράπηκε σε βασιλικό παλάτι. Η σημερινή εμφάνιση του ανάγεται στον 15ο αι., όταν κατεδαφίστηκε το αρχικό φρούριο και χτίστηκε η πτέρυγα κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα.
Το παλάτι επεκτάθηκε κατά τον 16ο αι. από τον αρχιτέκτονα Pierre Lescot, ο οποίος μετέτρεψε το παλάτι σε ένα συγκρότημα με δύο αυλές. Μια δεκαετία αργότερα, η Αικατερίνη των Μεδίκων πρόσθεσε το παλάτι Tuileries στα δυτικά του Λούβρου. Οι εργασίες σταμάτησαν για κάποιο χρονικό διάστημα, όταν ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΔ αποφάσισε να μετακομίσει στο παλάτι των Βερσαλλιών.
Τον 19ο αι., κατά τη διάρκεια της δεύτερης αυτοκρατορίας, το Λούβρο επεκτάθηκε και πάλι με την προσθήκη της πτέρυγας Ρισελιέ. Έτσι είχε πλέον τέσσερις συμμετρικές πτέρυγες γύρω από μια μεγάλη αυλή. Αυτό δεν θα διαρκέσει πολύ, καθώς οι στασιαστές (Communards) έκαψαν το παλάτι Tuileries το 1871 και έτσι δημιουργήθηκε ξανά άνοιγμα στη δυτική πλευρά του ανακτόρου.

Η συλλογή του Μουσείου του Λούβρου καθιερώθηκε για πρώτη φορά τον 16ο αι. από τον βασιλιά Φραγκίσκο Α’. Ένα από τα έργα τέχνης που αγόρασε ήταν ο διάσημος, πλέον, πίνακας «Μόνα Λίζα». Η συλλογή αυξήθηκε σταθερά χάρη σε δωρεές και αγορές από τους βασιλείς.

La_liberté_guidant_le_peuple-upload.wikimedia.org theSeatedScribe-upload.wikimedia.org-01 shutterstock_186864245-S-F

Το 1793, κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, η ιδιωτική βασιλική συλλογή άνοιξε για το κοινό. Η πιο πρόσφατη προσθήκη στο Λούβρο ήταν η κατασκευή της πυραμίδας από γυαλί, η οποία λειτουργεί ως κύρια είσοδος του μουσείου. Η πυραμίδα χτίστηκε το 1989 από το διάσημο αμερικανικό αρχιτέκτονα I.M. Pei. Η πυραμίδα γυαλιού επιτρέπει στο φως του ήλιου να φτάνει μέχρι το υπόγειο. Η σύγχρονη αυτή προσθήκη έλαβε αρχικά μικτές κριτικές, καθώς έρχεται σε οξεία αντίθεση με την κλασική σχεδίαση των γύρω κτιρίων, αλλά σήμερα είναι γενικά αποδεκτή ως μια έξυπνη λύση, που έδωσε στο μουσείο μία ευρύχωρη κεντρική είσοδο χωρίς να χρειαστεί να αγγιχτεί η ιστορική κληρονομιά.

shutterstock_235537174-pisaphotography Diptych_Barberini_Louvre_OA3850 nikeofSamothrace-upload.wikimedia.org-01

Share.

About Author

Αρχισυντάκτρια

Comments are closed.