ΟΙ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΕΣ ΚΑΒΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

0

cdv-www.marquesderiscal.comΟι ομορφότερες, πιο εντυπωσιακές και πλούσιες κάβες του κόσμου βρίσκονται στην Ισπανία. Ο ιδιαίτερος σχεδιασμός και η πλούσια αρχιτεκτονική ιστορία της δικαιολογεί απόλυτα το γεγονός ότι η χώρα αυτή έχει τρεις από τις ομορφότερες και πιο πολυτελείς κάβες στον κόσμο. Ακολουθήσαμε το μονοπάτι του θεού Διονύσου και καταλήξαμε, ζαλισμένοι από τη μαγεία του οίνου του, στις ομορφότερες κάβες του κόσμου.

LA CIUDAD DEL VINO, LA RIOJA

ysios-dinneratmidnight.wordpress.com-01

cdv-www.newartgaze.com shutterstock_170651681-DavidHerraezCalzada
Την ονόμασαν «Πόλη του Κρασιού» –La Ciudad del Vino– των Marqués de Riscal και η ονομασία αυτή δεν είναι τυχαία. Εκτός από το εντυπωσιακό και ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό δημιούργημα, οι ιδιοκτήτες της κατάφεραν να δημιουργήσουν μια από τις πιο ιδιαίτερες και όμορφες κάβες στον κόσμο. Τα κρασιά από τους κληρονόμους του Marques de Riscal εξακολουθούν να γράφουν ιστορία στον 21ο αιώνα με τη δημιουργία της «Πόλης του Κρασιού», ένα έργο που παρουσιάζει με πιο κατανοητό τρόπο τον κόσμο του κρασιού. Αποτελεί μέρος του στρατηγικού σχεδίου της εταιρείας να δημιουργήσει μια γέφυρα μεταξύ του 19ου και 21ου αι, αγκαλιάζοντας την παράδοση με το νεωτερισμό. Το οινοποιείο αυτό διαθέτει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, αφού διαθέτει το δικό του εργοστάσιο για την ανάλυση και τον έλεγχο του κρασιού, προκειμένου να διασφαλιστεί η υψηλή ποιότητα των κρασιών.

cdv-originalhotels.orgysios-buildipedia.com03ysios-buildipedia.com05
Το πανοραμικό συγκρότημα Elciego, που βρίσκεται στο Elciego (Alava), αποτελείται από το παλιό κελάρι του Marques de Riscal (1858), ένα από τα παλαιότερα της Λα Ριόχα, και ένα νέο μοναδικό κτήριο, που σχεδιάστηκε από τον Καναδό αρχιτέκτονα Frank O Gehry, το ξενοδοχείο Marqués de Riscal, a Luxury Collection Hotel, Spa Caudalie Vinothérapie®. Επίσης, διαθέτει δύο πολυτελή εστιατόρια με διάσημους σεφ.

BODEGAS YSIOS, LA RIOJA

ysios-andaluciadiary.com ysios-buildipedia.com02
Η σχεδίαση της πιο διάσημης κάβας στον κόσμο φέρει την υπογραφή του Σαντιάγκο Καλατράβα. Ο διάσημος αρχιτέκτονας σχεδίασε την κάβα Hau da Ysios για την ομάδα των οινοποιών Bodegas και Bebidas στην Laguardia της Ισπανίας. Η εντυπωσιακή κατασκευή ολοκληρώθηκε το 2000. Τα μπλοκ των μεταλλικών κυματισμών της στέγης δίνει την αίσθηση της κίνησης στο κτήριο καθώς εκτείνεται πέρα από στον ορίζοντα. Οι κυματισμοί της οροφής σχηματίζονται αντίθετα στο πίσω μέρος του κτηρίου, δίνοντας την αίσθηση στον θεατή ότι ολόκληρη η κάβα κινείται. Η επίσκεψη σε αυτήν την κάβα, των 8000 τ.μ. θα σας αφήσει άφωνους, αφού η διαδικασία της λήψης του κρασιού ξεκινάει από το ένα άκρο του κτηρίου και καταλήγει στο άλλο δίνοντας την ευκαιρία στον επισκέπτη να παρακολουθήσει ολόκληρη τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού. Από την πίσω μεριά της κάβας ο επισκέπτης μπορεί να δει τις τεράστιες εκτάσεις των αμπελώνων. Το κτήριο είναι κατασκευασμένο κατηφορικά με κλήση 10μ. από το ένα άκρο στο άλλο, προκειμένου να βοηθηθεί η διαδικασία της παραγωγής.
Η ομάδα των Bodegas και Bebidas ήθελε ένα κτήριο που θα έδινε νέο πρεστίζ στο κρασί της “La Rioja Alavesa” και την ίδια στιγμή θα μπορούσε να φιλοξενήσει το ακριβό και αυστηρό πρόγραμμα των χώρων που απαιτούνται για να παράγουν, να αποθηκεύουν και να πωλούν το κρασί.
Η νότια πρόσοψη του κτηρίου είναι επενδυμένη με οριζόντια τοποθετημένες ράγες κέδρου που αντανακλούνται και στις πισίνες, δίνοντας την αίσθηση ότι πρόκειται για μια σειρά από βαρέλια κρασιού. Οι πισίνες είναι κατασκευασμένες με λευκά πλακάκια και σπασμένα κεραμικά.
Η επένδυση της οροφής είναι κατασκευασμένη από αλουμίνιο, ένα υλικό που δημιουργεί αντίθεση με το ζεστό ξύλο της πρόσοψης. Η επίδραση του ηλιακού φωτός επιτείνει τον όγκο της στέγης δημιουργώντας μια κινητική αίσθηση σε αντίθεση με την ηρεμία που υπάρχει από τον αμπελώνα.
Η πρόσοψη προς τα βόρεια είναι προκατασκευασμένη από πάνελ concrete με λίγα στενά ανοίγματα.
Η οροφή, η οποία αποτελείται από μια σειρά από πλαστικοποιημένα ξύλινα δοκάρια, που υποστηρίζονται από το κλιμακωτό ημιτονοειδή γείσο των πλευρικών τοιχωμάτων, αντιμετωπίζεται ως συνέχεια των προσόψεων.

BODEGAS IRIUS, BARBASTRO
Με αρχιτέκτονα τον J. Μαrίnο Pascual y Asociados, η κάβα BODEGAS IRIUS κατάφερε να ξεχωρίσει και να εντυπωσιάσει ταυτόχρονα. Η κατασκευή του κτηρίου από τον διάσημο αρχιτέκτονα ξεκίνησε το 2006 και ολοκληρώθηκε ύστερα από δύο χρόνια. Το ζητούμενο αυτής της σπάνιας κάβας ήταν να δημιουργηθεί μια κάβα που θα θυμίζει το αμπέλι από τον μεγάλο αμπελώνα, το οποίο είναι ριζωμένο στη γη και το οποίο συνεχίζει τη διαδικασία παραγωγής από κάτω, ενώ επάνω ο επισκέπτης θα μπορεί να δει το μοναδικό και ιδιαίτερο προϊόν του να ολοκληρώνεται.
Η οροφή του κτηρίου είναι φτιαγμένη από ανοξείδωτο χάλυβα, τοποθετημένο σε μια συγκεκριμένη πλατφόρμα πάνω από ένα πράσινο μανδύα που απλώνεται σαν ιστός αράχνης πάνω από τα 84 στρέμματα του κτήματος. Το σχήμα του θυμίζει την καρτεσιανή φιλοσοφία με γεωμετρικά σχήματα τα οποία είναι σημείο αναφοράς για το κτήριο. Η κορυφή της σκεπής συμπίπτει με τη σύνοδο κορυφής του λόφου στον οποίο βρίσκεται χτισμένο. Σκοπός του ιδιοκτήτη ήταν η δημιουργία μιας κάβας η οποία θα είναι φιλική προς το περιβάλλον, θα δημιουργεί αίσθημα γαλήνης αλλά ταυτόχρονα και ένα αίσθημα σταθερότητας.
Το οινοποιείο Irius βρίσκεται στο Barbastro (Ουέσκα) και περιβάλλεται από 355 στρέμματα αμπελώνα και έχει δυναμικότητα παραγωγής 5,5 εκατομμύρια λίτρων κρασιού. Το κόστος της συγκεκριμένης κάβας έφτασε τα 60 εκατομμύρια ευρώ. Ο ακρογωνιαίος λίθος αυτής της εκπληκτικής εγκατάστασης τοποθετήθηκε τον Ιανουάριο του 2005, συνδυάζοντας την κατασκευή με την ανάπτυξη του οίνου, ο οποίος έχει βγει ήδη στην αγορά με το εμπορικό σήμα Irius, Absum και Disuperi. Αυτή τη στιγμή, η ποιότητα του κρασιού δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τους ειδικούς.
Το κτήριο έχει ύψος 54 μέτρα, εκ των οποίων τα 27 είναι θαμμένα για την επίτευξη της εξοικονόμησης ενέργειας κατά 70%, και επιτρέπει τη χρήση της βαρύτητας για τη μετακίνηση των σταφυλιών, των γλευκών και των οίνων. Ένα από τα χαρακτηριστικά αυτού του οινοποιείου είναι η ενσωμάτωση των διαδικασιών με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, με έμφαση σε τρία στοιχεία κατοχυρωμένα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (το ισοθερμικό ρυμουλκούμενο, το κατακόρυφο πνευματικό πιεστήριο και το “cerravid”) από τις πιο αρχαίες μεθόδους για την παρασκευή του κρασιού.

irius-www.bodegasommos.com-01 shutterstock_34226164 irius-upload.wikimedia.org-01

Share.

About Author

Αρχισυντάκτρια

Comments are closed.