Χαβάη, η πολιτεία του «ουράνιου τόξου»

0

Εξωτικές παραλίες, καταπράσινα βουνά, κοιλάδες, ηφαίστεια, σπάνια πανίδα, χαμογελαστοί άνθρωποι, χρώματα, αρώματα και μουσικές είναι μερικά από τα στοιχεία, που συνθέτουν την εικόνα, που θα δείτε στη Χαβάη. Τα έξι νησιά του” ALOHA” αποτελούν την 50η πολιτεία των ΗΠΑ, ή αλλιώς «Πολιτεία του Ουράνιου Τόξου», λόγω της συχνότητας, που εμφανίζεται το φαινόμενο στην περιοχή.

Η Χαβάη είναι ένας ιδιαίτερος προορισμός, ένας μικρός παράδεισος, που βρίσκεται στην καρδιά του Ειρηνικού Ωκεανού. Αποτελείται από 18 πανέμορφα νησιά και ατόλλες, που εκτείνονται σε μήκος 2400 χιλιομέτρων. Από αυτά τα νησιά, τα οκτώ θεωρούνται ως κύρια νησιά και είναι τα Νιιχάου, Καουάι, Οάχου, Μολοκάι, Λανάι, Καχοολάβε, Μάουι και η Χαβάη, που ονομάζεται και μεγάλο νησί για να μην υπάρχει σύγχυση με την πολιτεία ως σύνολο.

Η Χαβάη είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαιστειογενή μέρη του κόσμου. Επίσης, ένα ιδιαίτερο στοιχείο της είναι και το γεγονός, ότι είναι το μοναδικό νησί στον κόσμο, που η έκτασή του αυξάνεται εξαιτίας της συνεχιζόμενης ροής της λάβας στην θάλασσα από το ηφαίστειο Κιλαουέα. Επίσης, είναι το μοναδικό σημείο του πλανήτη, που δημιουργούνται συνεχώς νέα ηφαίστεια. Η τελευταία ηφαιστειακή έκρηξη ήταν στο Μάουι το τέλος του 18ου αιώνα.

shutterstock_57210217-low

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα και η συνεχής διάβρωση δημιούργησαν εντυπωσιακά γεωλογικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Το νησί Χαβάη είναι το πέμπτο υψηλότερο νησί στον κόσμο. Εάν το ύψος του νησιού μετριόταν από τη βάση του, βαθιά μέσα στον ωκεανό, ως την χιονισμένη κορυφή του Μαούνα Κια (Mauna Kea), θα μπορούσε να θεωρηθεί υψηλότερο και από το Έβερεστ. Η απομόνωση των νησιών της Χαβάης και το ευρύ φάσμα των περιβαλλόντων, που βρίσκονται στα ορεινά νησιά, που βρίσκονται κοντά στους τροπικούς κύκλους, έχουν οδηγήσει σε μια απέραντη σειρά ενδημικών ειδών χλωρίδας και πανίδας. Η Χαβάη έχει τα περισσότερα απειλούμενα με εξαφάνιση είδη πουλιών και ζώων, ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του πλανήτη.

shutterstock_102905030-lowΤο κλίμα της Χαβάης δεν είναι τροπικό, είναι ημιτροπικό (πιο ήπιο) εξαιτίας του γεγονότος ότι βρίσκεται στο κέντρο του ωκεανού και επηρεάζεται ιδιαίτερα από εκείνον. Η υγρασία δεν είναι λιγότερη, σε σχέση με τροπικές περιοχές του υπόλοιπου πλανήτη μας. Η ανώτερη θερμοκρασία το καλοκαίρι φθάνει σπάνια πάνω από τους 30οC, ενώ το χειμώνα πέφτει μέχρι τους 10οC. Εξάλλου, στα υψηλότερα σημεία του νησιού πέφτει πολύ χιόνι.

Η Χονολουλού, που βρίσκεται στο νησί Οάχου, είναι η μεγαλύτερη πόλη που θα shutterstock_132307490-lowσυναντήσετε και αποτελεί την πρωτεύουσα της Χαβάης. Η παραλιακή αυτή πόλη έχει να επιδείξει τεράστιους ουρανοξύστες, οι οποίοι ξεφυτρώνουν πάνω στην αμμουδιά της παραλίας Ουακίκι και Πρέζιντεντ. Στην πανέμορφη αυτή πόλη μπορείτε να επισκεφτείτε το μουσείο Μπίχοπ, το παλάτι Λολάνι και τον πύργο Αλόχα. Οπωσδήποτε, δεν θα πρέπει να παραλείψετε να επισκεφτείτε το εντυπωσιακό ηφαίστειο Μαούνα Κέα, θα μείνετε άφωνοι. Η πόλη αυτή διαθέτει, επίσης, τεράστιες φυτείες μπανανιάς και καφέ. Δύο από τα ομορφότερα σημεία του νησιού είναι και η λίμνη Waiau, η οποία βρίσκεται 3969 μέτρα πάνω από την θάλασσα και οι καταρράκτες του πολιτειακού πάρκου Akaka, με νερά, που πέφτουν από ύψος 135 μέτρων.

shutterstock_106251557-lowΤο νησάκι Μάουι είναι ένα ιδιαίτερο μέρος για τους χιλιάδες επισκέπτες του, αφού τα εξωτικά του δάση αποτελούν παγκόσμια πηγή έμπνευσης και κάλους. Ενώ, είναι γνωστό, ότι προσφέρει ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα του πλανήτη μας. Μαγικό. Αυτή είναι η λέξη, που θα έρθει σίγουρα στο μυαλό σας μόλις αντικρίσετε αυτό το υπέροχο θέαμα. Χρώματα που μαγνητίζουν, σχήματα που εντυπωσιάζουν. Εάν επιλέξετε να επισκεφτείτε το νησί από Νοέμβριο έως Απρίλιο, τότε δεν αποκλείεται να γίνετε μάρτυρες ενός ακόμα ιδιαίτερου φαινομένου. Τα ζεστά νερά της περιοχής επιλέγουν οι φάλαινες, προκειμένου να φέρουν στον κόσμο τα μικρά τους. Το Καουάι διαθέτει τον μοναδικό πλεύσιμο ποταμό της πολιτείας, τον Γουαϊλούα, αλλά και το διάσημο Γκραν Κάνιον.

Το Lanai είναι το πιο απομονωμένο νησί. Εδώ αξίζουν τα σεληνιακά τοπία του «Κήπου των Θεών», αλλά και οι υπέροχες παραλίες στην Kaiolohia. Ήταν, κάποτε, το «Νησί του Ανανά», αλλά όχι πλέον. Κάθε νησί έχει το δικό του ύφος: Το Οάχου είναι ζωηρό και ζωντανό, εκλεπτυσμένο και ευγενικό, με αγροτικές καταβολές, αλλά σφύζει και από πολιτισμό . Το Μάουι είναι καλλιτεχνικό και καινοτόμο, ενώ η ατμόσφαιρα θυμίζει κάτι από χίπις. Το Μεγάλο Νησί (Χαβάη) είναι ακατέργαστο και ξεχειλίζει, μεταφορικά και κυριολεκτικά, από ενέργεια. Το Καουάι είναι πανάρχαιο και καταπράσινο.

shutterstock_98444282-low

shutterstock_90547117-lowΤι σας προτείνουμε

Επισκεφθείτε τα μνημεία USS Αριζόνα και USS Μισούρι στο Περλ Χάρμπορ στο Οάχου. Το Περλ Χάρμπορ έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας της εισβολής των Ιαπώνων από αέρα, την περίοδο του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Επίσης, σας παροτρύνουμε να ανεβείτε σε ένα άλογο για μια βόλτα μέχρι τη χερσόνησο Kalaupapa στο Μολοκάι. Η πανέμορφη διαδρομή, πλάι στις ψηλότερες θαλάσσιες κορυφογραμμές του κόσμου, θα σας αποζημιώσει. Απολαύστε το μαγευτικό τοπίο από διάφορα σημεία κατά μήκος της ακτής Napali στο Kauai. Θαυμάστε τις ιδιαίτερες κορυφογραμμές και γνωρίστε το τοπίο με κανό, με τα πόδια, ή με ελικόπτερο. Νοικιάστε ένα αυτοκίνητο και οδηγήστε στο Munro Trail του Lanai για να δείτε απίστευτες εικόνες. Τρεις ώρες οδήγησης 4×4, ανάμεσα στις κορυφές του ψηλότερου βουνού της περιοχής και στα άγρια τοπία, θα σας κόψουν την ανάσα.

shutterstock_102386284-low

Επίσης, επισκεφθείτε το ενεργό ηφαίστειο Kilauea στο ηφαιστειακό εθνικό πάρκο στο μεγάλο νησί της Χαβάης. Το ιδιαίτερο αυτό νησί προσφέρει την δυνατότητα στον επισκέπτη να δει, πρόσωπο με πρόσωπο, ένα ενεργό ηφαίστειο. Είναι απόλυτα ασφαλές, τολμήστε το. Μην χάσετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά ένα ολοζώντανο φυσικό «μουσείο». Η εμπειρία είναι ανεπανάληπτη.
Απολαύστε θεαματικές ιστιοδρομίες με το windsurf. Διασκεδάστε χαβανέζικα, στολιστείτε με Lei (παραδοσιακές γιρλάντες με λουλούδια) και χορέψτε Hula, τον εθνικό χορό της Χαβάης. Δοκιμάστε taro, kalua γουρουνάκι, σολομό lomilomi και πουτίγκα καρύδας, αλλά και ανανά- λέγεται, ότι είναι ο πιο νόστιμος στον κόσμο.

Η καλύτερη εποχή για ένα ταξίδι στη Χαβάη είναι όλος ο χρόνος, εκτός από τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, που το θερμόμετρο σκαρφαλώνει στα ύψη. Επιστρέψτε στην Ελλάδα μαυρισμένοι, με κοσμήματα από κοράλλια, ξύλινα διακοσμητικά, λέι, που φτιάχνεται από φτερά, ή λουλούδια, εξωτικές φωτογραφίες και μοναδικές αναμνήσεις.

shutterstock_88610386-low

 

Η ιστορία του νησιού

Η προέλευση των πρώτων εποίκων αυτού του νησιού διχάζουν τους ειδικούς, καθώς κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα νησιά της Χαβάης αποικήθηκαν από Πολυνησίους γύρω στο 400 μ.χ., οι οποίοι προέρχονταν από τα νησιά Μαρκέζας, που τώρα ανήκουν στη Γαλλική Πολυνησία. Θεωρείται, ότι αργότερα, γύρω στο 1000 μ.χ. έφτασε εκεί νέο κύμα αποίκων από την Πολυνησία, αλλά αυτή τη φορά από την Ταϊτή.

shutterstock_124772626-low

Τα νησιά Χαβάη ήταν πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της Αγγλίας και της Γαλλίας, οι οποίες προσπαθούσαν συνεχώς να τα έχουν υπό την κατοχή τους.

Αν και αρκετοί ιεραπόστολοι είχαν καθαρά θρησκευτική αποστολή, η ανάμιξη των περισσοτέρων στο εμπόριο έδωσε σταδιακά στη λέξη «ιεραπόστολος» αρνητική χροιά και έτσι, ακόμα και σήμερα, η συγκεκριμένη λέξη χρησιμοποιείται στη Χαβάη ως βρισιά. Η παρουσία ξένων πυροδότησε πολλές συγκρούσεις μεταξύ των φυλάρχων, που είχαν εξάλλου και από προηγούμενα χρόνια τις διαφορές τους. Το 1810 ευρωπαίοι και αμερικανοί άποικοι υποστήριξαν, με άνδρες και οπλισμό, έναν από αυτούς, ο οποίος και επιβλήθηκε οριστικά με τη βοήθειά τους και ονομάστηκε βασιλιάς Καμεκαμέχα ο Μέγας.

shutterstock_63473857-lowΗ δυναστεία του κρατήθηκε στην εξουσία μέχρι το 1872, με αρκετές δυσκολίες και συγκρούσεις, γιατί στο μεταξύ ο ντόπιος πληθυσμός αντιμετώπιζε ασφυκτικές πιέσεις, θρησκευτικές, οικονομικές, πολιτισμικές αλλά και καθαρά υγειονομικές. Οι βασιλείς της Χαβάης και η άρχουσα τάξη των Χαβανέζων εκχριστιανίσθηκαν, όπως και πολλοί υπήκοοι, χωρίς αυτό να γεφυρώσει τις διαφορές με τους αποίκους και να αμβλύνει τη σύγκρουση συμφερόντων. Εν τω μεταξύ αναπτυσσόταν, πια, η τάξη των αποίκων δεύτερης και τρίτης γενεάς και τα παιδιά τους (παιδιά ιεραποστόλων και εμπόρων) είχαν τώρα, τυπικά, την ιδιότητα του χαβανέζου πολίτη, το εισόδημα, που τους κατέτασσε στην άρχουσα τάξη και την ηλικία να διεκδικούν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Παράλληλα, το γεγονός, ότι οι ντόπιοι δεν είχαν αντισώματα σε ευρωπαϊκές ασθένειες, είχε ως αποτέλεσμα να ξεκληρίζονται ολόκληρα χωριά και να αποδυναμώνεται ο πραγματικά γηγενής πληθυσμός των Χαβανέζων. Το 1850 καταγράφηκε, ότι η γρίπη, η ανεμοβλογιά και η ιλαρά εξόντωσε το 20% των ντόπιων. Την ίδια εποχή τα συμφέροντα των ευρωπαίων και αμερικανών εμπόρων στα νησιά υπέθαλπαν και εμφύλιες διενέξεις, που είχαν ως αποτέλεσμα τις δολοφονίες πολιτικών από αντίπαλες μερίδες και την άφιξη αμερικανικών και βρετανικών στρατευμάτων με το πρόσχημα της διατήρησης της ειρήνης και της προστασίας των υπηκόων τους, που ζούσαν στα νησιά της Χαβάης. Πιο έντονη στρατιωτική και εμπορική παρουσία, πάντως, είχαν οι Αμερικανοί.

shutterstock_42267292-low

Το 1872 άρχισε μια διετία έντονων συγκρούσεων και τελικά συρράξεων, έναυσμα των οποίων υπήρξε το γεγονός, ότι ο βασιλιάς πέθανε χωρίς να ορίσει διάδοχο. Ανέβηκε στην εξουσία η Δυναστεία των Καλακαούα. Με την πίεση των εμπόρων και του αποικιοκρατικού στρατού, αλλά και τον ξεσηκωμό μιας μερίδας των ντόπιων, με πρωτοστατούντες τα παιδιά των αποίκων, που παρουσιάζονταν ως Χαβανέζοι, το 1887 ο βασιλιάς αναγκάστηκε να υπογράψει ένα νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος:

  • στερούσε τον ίδιο από εξουσίες και τις μεταβίβαζε στο υπουργικό συμβούλιο
  • έδινε το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε όλους τους αποίκους
  • όριζε, πως άποικοι και Χαβανέζοι είχαν δικαίωμα ψήφου μόνον, αν διέθεταν υψηλό εισόδημα –κάτι που απέκλειε σχεδόν το 95% των ντόπιων και που πριμοδοτούσε εξαιρετικά τους αμερικανούς και τους βρετανούς επιχειρηματίες

shutterstock_99502028-low

Από το 1894 μέχρι το 1898 το πολίτευμα της Χαβάης και η χώρα ονομαζόταν «Δημοκρατία της Χαβάης». Τον Ιούλιο του 1898, με πράξη του Κογκρέσου, η χώρα προσαρτήθηκε στις ΗΠΑ, ως υπερπόντια κτήση. Παρά τις αντιδράσεις της άρχουσας τάξης και του λαού των Χαβανέζων, το αμερικανικό Κογκρέσο αιτιολόγησε την πράξη του «ως ανταπόκριση στο αίτημα των υπηκόων της Χαβάης», εννοώντας με αυτούς τους αποίκους δεύτερης γενεάς, που ήταν τα μέλη της προσωρινής κυβέρνησης. Οι τελευταίοι εμφανίζονταν ως εκπρόσωποι επαναστατημένων γηγενών και αποίκων, που τυπικά επεδίωκαν τη δημοκρατική διακυβέρνηση της χώρας τους και το τέλος των αυθαιρεσιών, αλλά και της ανασφάλειας και αναταραχής, που προκαλούσε το καθεστώς της βασιλείας. Ένα χρόνο μετά, το 1900, δόθηκε στη Χαβάη το δικαίωμα της περιορισμένης αυτοδιοίκησης.

Επί 60 χρόνια οι Χαβανέζοι διεκδικούσαν την ανεξαρτησία τους, ή τουλάχιστον το δικαίωμα να αποτελούν ισότιμη πολιτεία των ΗΠΑ και όχι υπερπόντια κτήση, αλλά τα επιχειρηματικά συμφέροντα (κυρίως των “Big Five”), κατίσχυαν και αυτό αποτρεπόταν. Σε περίπτωση, δηλαδή, που η Χαβάη αναβαθμιζόταν σε πολιτεία, θα ίσχυαν και εκεί οι φορολογικοί και εργασιακοί νόμοι των ΗΠΑ, κάτι που δεν συνέφερε τους ιδιοκτήτες φυτειών και γενικά τους αμερικανούς επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνταν στα νησιά.

Η Χαβάη απέκτησε, τελικά, το καθεστώς της πολιτείας το 1959, ως 50ή πολιτεία των ΗΠΑ

Share.

About Author

Αρχισυντάκτρια

Leave A Reply

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.