Φαμπερζέ, τα ακριβότερα αυγά του κόσμου

0

Την ιδιαιτερότητα και την καλαισθησία του διάσημου Πέτερ Καρλ Φαμπερζέ αναγνωρίζουν χιλιάδες άνθρωποι της τέχνης σε όλο τον κόσμο. Ο διάσημος χρυσοχόος Πέτερ Καρλ Φαμπερζέ, έγινε γνωστός ανά την υφήλιο εξαιτίας της μοναδικής του τέχνης, την οποία εφάρμοσε δημιουργώντας τα εκπληκτικά αυτοκρατορικά πασχαλινά αβγά Φαμπερζέ.

Ο Φαμπερζέ γεννήθηκε στις 30 Μαΐου του 1846, στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Ο γνωστός χρυσοχόος κληρονόμησε την οικογενειακή επιχείρηση του πατέρα του, το 1870. Ο πατέρας του, Γκυστάβ Φαμπερζέ, είχε ήδη εγκατασταθεί ως χρυσοχόος στην Αγία Πετρούπολη από το 1842 και ασχολιόταν με τη σχεδίαση και κατασκευή περίτεχνων διακοσμητικών αντικειμένων. Η οικογένεια του Φαμπερζέ καταγόταν από τη Γαλλία και μετακόμισε στη Ρωσία το 1685, εξαιτίας της προτεσταντικής του καταγωγής, για να μπορέσει να γλιτώσει την οικογένειά του από τους διωγμούς.

Ο Φαμπερζέ σπούδασε στην Αγία Πετρούπολη και στη συνέχεια συνέχισε τις σπουδές του στη Σχολή Τεχνών και Χειροτεχνημάτων της Δρέσδης στη Γερμανία. Αργότερα μεταφέρθηκε στη Γαλλία, όπου σπούδασε στην εμπορική σχολή Schloss του Παρισιού. Μέχρι τα 25 έτη της ζωής του, ο Φαμπερζέ ταξίδευε συνεχώς και μελετούσε την τέχνη σε διάφορες χώρες. Στα 26 έτη αποφάσισε να επιστρέψει στην Αγία Πετρούπολη.

Τα αμέσως επόμενα χρόνια ο Φαμπερζέ με τη βοήθεια των γιών του και των συνεργατών του, με επικεφαλή τον ελβετό τεχνίτη Φρανσουά Μπερμπάουμ, απέκτησε υψηλή πελατεία μεταξύ των ευρωπαϊκών βασιλικών αυλών. Ο Φαμπερζέ αναγνωρίστηκε σύντομα ως εξέχων σχεδιαστής και πολύ σύντομα το όνομά του ταυτίστηκε με την κομψότητα και την πολυτέλεια των έργων του. Ο Φαμπερζέ άρχισε να φιλοτεχνεί περίτεχνα διακοσμητικά αντικείμενα σε πολύτιμα και ημιπολύτιμα υλικά, όπως χρυσό, ασήμι, μαλαχίτη, νεφρίτη (ζαντ), λαζούρι και πολύτιμους λίθους, εμπνευσμένα από τις διακοσμητικές τέχνες που άκμασαν επί Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ στη Γαλλία.

Τα δημιουργήματα του Φαμπερζέ γοήτευσαν το παλάτι της Ρωσίας και τις άλλες ευρωπαϊκές βασιλικές αυλές. Πρώτος ο τσάρος Αλέξανδρος Γ παρήγγειλε το πρώτο από τα αβγά για την τσαρίνα Μαρία Φιοντόροβα το 1884, στη συνέχεια ο διάδοχός του, Νικόλαος Β, παρήγγελνε από τον οίκο Φαμπερζέ δύο αυγά κάθε χρόνο, ένα για τη μητέρα του και ένα για τη σύζυγό του, αυτοκράτειρα Αλεξάνδρα. Η παράδοση αυτή συνεχίστηκε μέχρι την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 στη Ρωσία. Μέχρι την επανάσταση είχαν κατασκευαστεί 54 πασχαλινά αυγά Φαμπερζέ και κανένα από αυτά δεν ήταν ίδιο με άλλο. Αυτήν τη στιγμή σώζονται 44 αβγά, ενώ υπάρχουν ακόμα 12 πασχαλινά αβγά Φαμπερζέ, τα οποία παρήγγειλε ο Αλέξανδρος Φερντινάντοβιτς Κελς, ο οποίος ήταν χρυσοχόος στη Σιβηρία. Από το 1882 μέχρι το 1917, ο οίκος Φαμπερζέ δημιούργησε γύρω στα 200.000 πολύτιμα μικροτεχνήματα.

Ο Φαμπερζέ, διεθνώς πλέον γνωστός, παρουσίασε τα έργα του το 1882 στην πανρωσική έκθεση της Μόσχας, το 1885 στην έκθεση της Νυρεμβέργης, όπου πήρε το χρυσό μετάλλιο για τα αντίγραφά του των σκυθικών θησαυρών, ενώ το 1900 εκπροσώπησε τη Ρωσία στην παγκόσμια έκθεση των Παρισίων. Εκτός όμως από τα διάσημα αβγά του, ο Φαμπερζέ ξεχώρισε εξαιτίας της ιδιαίτερης καλλιτεχνικής του προσέγγισης σε οτιδήποτε δημιουργούσε. Κατασκεύαζε κοσμήματα με λουλούδια που νόμιζες ότι είναι αληθινά, τσιγαροθήκες οι οποίες εντυπωσίαζαν για τα χαρακτικά τους, ενώ οι καρφίτσες του από ζώα νόμιζες ότι θα ζωντανέψουν. Ο Φαμπερζέ, εκτός από πολύτιμους λίθους (ρουμπίνια, διαμάντια, ζαφείρια, σμαράγδια), για να μπορέσει να τελειοποιήσει τα έργα του χρησιμοποιούσε και ημιπολύτιμους λίθους όπως φεγγαρόπετρες, γκρενά, ροδονίτες, λάπις λαζούρι, νεφρίτες, ενώ στα μέταλλα, εκτός από χρυσό χρησιμοποιούσε πλατίνα, ασήμι, νίκελ και χαλκό.

Share.

About Author

Αρχισυντάκτρια

Leave A Reply

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.