Το μουσείο της Ακρόπολης & η αίθουσα του Παρθενώνα

0

Το μουσείο της Ακρόπολης, είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου. Ήταν το όνειρο που έγινε πραγματικότητα, ήταν η ελπίδα των Ελλήνων για να επαναπατριστούν τα μάρμαρα του Παρθενώνα από την Αγγλία, ήταν το όραμα της Μελίνας Μερκούρη. Άνθρωποι των τεχνών και του πολιτισμού από όλο τον κόσμο υποκλίθηκαν στην αρχιτεκτονική του και στη βαριά ιστορία που φέρει μέσα του.

Το μουσείο της Ακρόπολης είναι ένα από τα δημοφιλέστερα, σε επισκεψιμότητα, μουσεία του κόσμου. Το μουσείο χτίσθηκε για να στεγάσει κάθε αντικείμενο που έχει βρεθεί πάνω στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και στους πρόποδές του, καλύπτοντας μια ευρεία χρονική περίοδο από τη μυκηναϊκή περίοδο έως τη ρωμαϊκή και παλαιοχριστιανική Αθήνα, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται πάνω στον αρχαιολογικό χώρο Μακρυγιάννη, κατάλοιπο των ρωμαϊκών και πρώιμων βυζαντινών Αθηνών.

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2003 και άνοιξε για το κοινό στις 21 Ιουνίου 2009. Στα εγκαίνια του μουσείου παρευρέθηκαν εξέχουσες προσωπικότητες και ηγέτες από όλο τον κόσμο. Ήρθαν για να τιμήσουν το σημαντικότερο μουσείο του κόσμου, το σύμβολο του πολιτισμού, το σύμβολο της δημοκρατίας. Θεωρείται, λοιπόν, υποχρέωση όλων μας και κυρίως των νέων ατόμων να επισκεφτούμε αυτό το μουσείο και να θαυμάσουμε από κοντά την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Σε μια έκταση 14.000 τετραγωνικών μέτρων θα βρείτε περισσότερα από 4.000 αντικείμενα.

Το μουσείο χτίστηκε μόλις 280 μέτρα από τον Παρθενώνα. Η κύρια είσοδος του κτιρίου βρίσκεται επί της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ενώ περικλείεται από τις οδούς Μακρυγιάννη, Χατζηχρήστου και Μητσαίων. Στο μουσείο μπορείτε να έρθετε πολύ εύκολα μέσω του μετρό, το οποίο έχει στάση δίπλα του. Τον σχεδιασμό του κτιρίου τον είχε ο Μπερνάρ Τσουμί, ο οποίος εμπνεύστηκε το σχέδιο βασιζόμενος σε τρεις παραμέτρους, το φως, την κίνηση και τον αρχιτεκτονικό προγραμματισμό.

Η κίνηση: η διαδρομή του επισκέπτη σχηματίζει ένα τρισδιάστατο βρόγχο, προσφέροντας μια αρχιτεκτονική και χωρική εμπειρία με αφετηρία την αρχαιολογική ανασκαφή ως την αίθουσα του Παρθενώνα και πίσω. Το φως: το μουσείο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον φυσικό φωτισμό, καθώς παρουσιάζει κυρίως έργα γλυπτικής, τα οποία απαιτούν διαφορετικές συνθήκες φωτισμού από άλλους τύπους μουσείων. Η αρχιτεκτονική: το μουσείο δομείται γύρω από έναν πυρήνα από σκυρόδεμα με τις ακριβείς διαστάσεις της ζωφόρου του Παρθενώνα. Μέσα στον πυρήνα τοποθετούνται οι χώροι υποστήριξης, ενώ γύρω του, και στο αίθριο που δημιουργείται, αναπτύσσονται οι εκθεσιακοί χώροι του μουσείου. Το κτίριο στηρίζεται σε υπερυψωμένους πυλώνες θεμελιωμένους ανάμεσα στις αρχαιότητες για την καλύτερη προστασία του αρχαιολογικού χώρου. Σε αρκετά σημεία στο εσωτερικό και το εξωτερικό του κτιρίου, τα δάπεδα είναι διαφανή, επιτρέποντας τη θέαση των υποκείμενων αρχαιοτήτων. Το μουσείο παρέχει ακόμη ένα αμφιθέατρο 200 θέσεων, αίθουσα εικονικής πραγματικότητας, χώρο επισήμων και αίθουσα περιοδικών εκθέσεων.

Η αίθουσα του Παρθενώνα

Το κυριότερο μέρος του μουσείου είναι η αίθουσα του Παρθενώνα, που βρίσκεται στον 3ο όροφο. Ο επισκέπτης μπορεί εκεί να θαυμάσει το μεγαλείο του Παρθενώνα. Η ενσωμάτωση της ζωφόρου του Παρθενώνα στον ορθογώνιο, τσιμεντένιο πυρήνα του μουσείου, ο οποίος έχει τις ίδιες διαστάσεις με τον σηκό του Παρθενώνα, η τοποθέτηση των μετοπών ανάμεσα στις κολώνες, η ανάπτυξη των μορφών των δύο αετωμάτων του ναού και η συνένωση των πρωτότυπων γλυπτών με τα αντίγραφα εκείνων που βρίσκονται σε μουσεία του εξωτερικού, δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να απολαύσει, για πρώτη φορά, ολόκληρο τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα και να κατανοήσει τις παραστάσεις που απεικονίζονται σε αυτόν. Επίσης, μπορείτε να παρακολουθήσετε βιντεοπαρουσίαση με θέμα τον Παρθενώνα και τον γλυπτό του διάκοσμο.

Οι μετόπες του ναού αναρτήθηκαν σε ύψος 2.65 μ. μεταξύ των ανοξείδωτων χαλύβδινων κιόνων που στηρίζουν την οροφή της αίθουσας. Οι μετόπες απεικονίζουν τις μυθικές μάχες θεών και ανθρώπων: κενταυρομαχία, γιγαντομαχία, αμαζονομαχία και τον τρωικό πόλεμο.

Τα αετώματα του ναού τοποθετήθηκαν σε χαμηλές βάσεις από μπετόν, ώστε να είναι ορατά και τα έως τότε αθέατα μέρη των γλυπτών. Το ανατολικό παρουσιάζει τη γέννηση της Αθηνάς από το κεφάλι του Δία, παρουσία των άλλων θεών και ηρώων. Το δυτικό αέτωμα παρουσιάζει τη διαμάχη Ποσειδώνα και Αθηνάς για την Αττική.

Το στέκι της ιστορίας

Καφέ και φαγητό με θέα την Ακρόπολη

Στο ισόγειο του μουσείου λειτουργεί καφέ, που το γυάλινο δάπεδό του επιτρέπει τη θέαση στην αρχαιολογική ανασκαφή. Εκεί μπορείτε να απολαύσετε ένα ζεστό ρόφημα και να το συνοδεύσετε με μηλόπιτα, κέικ, υπέροχα μπισκότα σοκολάτας κ.ά.

Για ένα γρήγορο ελαφρύ γεύμα διαλέξτε ένα από τα σάντουιτς, ένα κουλουράκι Θεσσαλονίκης με γραβιέρα Τήνου, ή μια ζεστή πίτα (μετά τις 12 το μεσημέρι). Ο χώρος προσφέρεται και για ένα γρήγορο και οικονομικό γεύμα στα σχολεία που επισκέπτονται το μουσείο. Λειτουργεί καθημερινά από τις 8:00 π.μ. έως τις 8:00 μ.μ., εκτός από Δευτέρα, που το μουσείο είναι κλειστό. Στον δεύτερο όροφο λειτουργεί εστιατόριο με εξώστη 700 τ.μ. και πανοραμική θέα στην Ακρόπολη και στους άλλους ιστορικούς λόφους της Αθήνας. Εκεί θα βρείτε μια ποικιλία από ζεστά πιάτα βασισμένα σε παραδοσιακές συνταγές που ανανεώνονται εποχικά. Το μενού συμπληρώνει ένα επιλεγμένο πιάτο ημέρας εμπνευσμένο από τοπικές συνταγές που καλύπτουν όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Ενδεικτικά αναφέρουμε: κερκυραϊκή παστιτσάδα, ρεβίθια φρικασέ από Μακεδονία, κυκλαδίτικη ψαρόσουπα, σκοπελίτικη τυρόπιτα κ.ά.

Η παρουσία των παιδιών στο μουσείο είναι σημαντική. Για αυτό υπάρχει στις προτάσεις μας ένα μενού για παιδιά, με ειδικές τιμές. Η ζεστή κουζίνα λειτουργεί μετά τις 12 το μεσημέρι και το εστιατόριο παραμένει ανοιχτό καθημερινά από τις 8:00 π.μ. έως τις 8:00 μ.μ., εκτός από Δευτέρα, που το μουσείο είναι κλειστό. Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν γίνονται κρατήσεις.

Κάθε Παρασκευή, το εστιατόριο στον δεύτερο όροφο του μουσείου λειτουργεί έως τις 12 τα μεσάνυχτα, με ένα ξεχωριστό μενού βασισμένο σε κλασικές και παραδοσιακές συνταγές, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε τοπικά προϊόντα ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) μέσα από την πλούσια ποικιλία που προσφέρει ο τόπος μας.

 

 

Μερικές από τις προτάσεις μας είναι:

> φακές Εγκλουβής με τόνο Αλοννήσου, καπνιστό χέλι Χαλκιδικής με τσιγαργαστά χόρτα και μαυρομάτικα, ζυμαρικά Κρήτης σκιουφικτά με κόκορα ελεύθερης βοσκής, φρέσκιες γαρίδες Αλεξανδρούπολης με κριθαράκι και κρόκο Κοζάνης και φιλέτο σχάρας με σάλτσα από θρούμπι.

Για το βράδυ της Παρασκευής πραγματοποιούνται τηλεφωνικές κρατήσεις τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του μουσείου, στο τηλέφωνο 210 9000915.

Για τους επισκέπτες του μουσείου που δεν επιθυμούν να δειπνήσουν, υπάρχει πάντα η δυνατότητα για ένα ποτό, ένα κρύο πιάτο ή γλυκό κατά προτίμηση σε έναν ιδιαίτερο χώρο του εστιατορίου, χωρίς κράτηση.

Share.

About Author

Αρχισυντάκτρια

Leave A Reply

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.