Το άγνωστο Μαυροβούνιο

0

Η Δημοκρατία του Μαυροβούνιο είναι στους περισσότερους από εμάς γνωστή από τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. Το Μαυροβούνιο ήταν από τις περιοχές που δοκιμάστηκε έντονα κατά την περίοδο του πολέμου. Ωστόσο, το Μαυροβούνιο θα πρέπει να γίνει πλέον γνωστό στον ευρύτερο κόσμο και για τις φυσικές ομορφιές που διαθέτει.

Καταπράσινα βουνά με αλπικό χαρακτήρα, βαθιά φαράγγια, παραλιακά φιόρδ, λίμνες και γραφικές πόλεις με ιδιαίτερο χαρακτήρα είναι μερικά από τα αξιοθέατα που συναντά κανείς σε αυτήν τη μικρή χώρα. Η έκτασή της δεν είναι μεγαλύτερη από 13.900 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η Δημοκρατία του Μαυροβουνίου αναπτύσσει έντονο τουριστικό ενδιαφέρον κατά τους θερινούς μήνες, από Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Βόρεια της Ποντγκόριτσα τόσο οι σιδηροδρομικές γραμμές όσο και οι αυτοκινητόδρομοι διασχίζουν το φαράγγι Μοράκα, ενώ σε 40 χιλιόμετρα δυτικά του Μόντγκοβακ βρίσκεται το 1,3 χλμ. βάθους φαράγγι Τάρα. Μερικά από τα πιο όμορφα αξιοθέατα της χώρας είναι ο ελικοειδής Κόλπος του Κότορ, το μεγαλύτερο φιόρδ της νότιας Ευρώπης, καθώς και η τεράστια, πανέμορφη και σημαντική -για οικολογικούς λόγους- λίμνη Σκάνταρ. Στην πόλη Μπούντβα και στις περιτειχισμένες πόλεις Κότορ και Χερτσεγκ Νοβι, θα συναντήσετε ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον.

Για να φτάσετε στο Μαυροβούνιο, θα πρέπει να ταξιδέψετε οδικώς από την Κροατία, τη Σερβία, το Κόσσοβο και την Αλβανία, ή να πάτε ακτοπλοϊκώς μέσω της Ιταλίας.

Η Μποντγκόριτσα, είναι μια πόλη με όχι τόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σας συμβουλεύουμε η πόλη αυτή να είναι μια προσωρινή στάση στο γενικότερο ταξίδι σας. Εκτός από τον σιδηροδρομικό σταθμό και τον σταθμό των λεωφορείων, η πόλη δεν έχει να επιδείξει ιδιαίτερο χαρακτήρα. Ένα όμορφο μέρος για να μπορέσετε να φάτε κάτι νόστιμο είναι η Pizzeria Leone, η οποία σερβίρει ιδιαίτερα ιταλικά πιάτα.

Η λίμνη του Σκουταρίου

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη λίμνη των Βαλκανίων, η οποία θεωρείται ως το σημαντικότερο καταφύγιο πτηνών της Ευρώπης. Μην ξαφνιαστείτε εάν δείτε χιλιάδες σπάνια πουλιά να ζούνε στις ακτές της, καθώς επίσης και μερικούς υπέροχους πελεκάνους. Το τοπίο είναι μαγικό, η φύση ξεδιπλώνει το μεγαλείο της. Στα δυτικά της λίμνης θα συναντήσετε το προεξέχον τουρκικό κάστρο Λεσέντρο, το οποίο χτίστηκε πριν από 400 χρόνια. Στο Virpazar, που βρίσκετε στα νότια της υπερυψωμένης διαδρομής, θα μπορέσετε να βρείτε δρομολόγια για να μπορέσετε να απολαύσετε μια ρομαντική καλοκαιρινή βόλτα με πλοιάριο μέσα στη λίμνη. Στο Virpazar, θα βρείτε επίσης και ένα από τα καλύτερα εστιατόρια όλου του Μαυροβουνίου, ηλικίας 100 ετών, το Pelican Restaurant, το οποίο έχει διάκοσμο με αποξηραμένα φυτά και βότανα, παλιές φωτογραφίες και αποκόμματα εφημερίδων. Η εξυπηρέτηση είναι άριστη και το επιδόρπιο είναι πάντα κερασμένο. Εμείς σας προτείνουμε να δοκιμάσετε για ορεκτικό την πίτα Dalmatinsko Varvo με πατάτα, κρεμμύδι και σπανάκι και στη συνέχεια να παραγγείλετε μια σαλάτα ψαρικών με πέρκα, χέλια ή πέστροφες.

Το Bar

Το Bar είναι μια παραθαλάσσια απόκρημνη οροσειρά και το μοναδικό λιμάνι της Σερβίας-Μαυροβουνίου. Θεωρείτε μια σύγχρονη πόλη με παραθαλάσσιο χαρακτήρα. Ως επισκέπτες δεν έχετε να δείτε ιδιαίτερα πράγματα, αφού η περιοχή εξυπηρετεί τους τουρίστες μόνο ως διαμετακομιστικό κέντρο.

 

Το Ulcinj

Η πόλη αυτή ιδρύθηκε από τους Έλληνες και απέκτησε μεγάλη φήμη ως βάση των πειρατών της βόρειας Αφρικής από το 1571 μέχρι το 1878. Παλαιότερα η περιοχή αυτή διέθετε ακόμα και μια αγορά σκλάβων από την οποία υπάρχουν ακόμη και σήμερα ορισμένες οικογένειες μαύρων. Το μέρος αυτό είναι γνωστό παραθεριστικό κέντρο τη θερινή περίοδο και πλημμυρίζει από χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.

Η Mala Plaza, μικρή παραλία που βρίσκεται κάτω από την παλιά πόλη και η Velika Plaza, μεγάλη παραλία με την περίφημη αμμουδιά μήκους 12 χλμ., είναι από τα πιο όμορφα μέρη που μπορείτε να επισκεφτείτε. Επίσης, στην πόλη θα βρείτε υπέροχα καφέ και γραφικά εστιατόρια για να περάσετε όμορφα. Μια βόλτα γύρω από τα τείχη της παλαιάς πόλης με θέα τη θάλασσα, θα σας χαλαρώσει, ενώ μέσα στα παλιά ερείπια της πόλης θα μπορέσετε να βρείτε αντικείμενα και έργα τέχνης από το Μαυροβούνιο και κάποια τα οποία έχουν τουρκική προέλευση. Η Budva Η Budva είναι το καλύτερο παραθεριστικό κέντρο της χώρας. Εκεί θα βρείτε υπέροχες παραλίες κατά μήκος της ακτής μέχρι το Sveti Stefan, ενώ τα πανύψηλα απόκρημνα παραθαλάσσια βουνά δημιουργούν ένα επιβλητικό φόντο. Το χαρακτηριστικό και αυτής της πόλης είναι ότι είναι περιτειχισμένη. Η παλιά πόλη, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς από τους δύο ισχυρούς σεισμούς του 1979, έχει σήμερα ανοικοδομηθεί πλήρως και πλέον μοιάζει να έχει βγει από κάποιο παραμύθι. Η παραλία Mogren θεωρείται από τις ομορφότερες.

 Το Kotor

Δεν είναι μόνο μια πόλη στην άκρη του βαθύτερου φιόρδ της νότιας Ευρώπης, αλλά και μια περιτειχισμένη μεσαιωνική πόλη, η οποία βρίσκεται στον κατάλογο με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Τα 4 χλμ. των τειχών περιβάλλουν την παλαιά πόλη, η οποία χτιζόταν διαρκώς για πάνω από 1.000 χρόνια, ξεκινώντας από τον 9ο αιώνα. Η κύρια πρόσβαση σε αυτή είναι μέσω μιας πύλης του 18ου αιώνα, η οποία βλέπει προς το λιμάνι. Μέσα στα όρια της παλαιάς πόλης θα βρείτε πολλούς μικρούς δρόμους και στενών σοκάκια, τα οποία συνδέουν τις πλατείες όπου είχαν χτίσει τις επαύλεις τους οι σημαντικότερες οικογένειες της αριστοκρατίας. Εκεί θα συναντήσετε και έξι εκκλησίες ρομανικού ρυθμού, που χρονολογούνται από τον 12ο και 13ο αιώνα, από τις οποίες ο καθεδρικός του St. Tripun. Εξίσου σημαντικός είμαι και ο πύργος του ρολογιού της πόλης, που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα. Το Kotor είναι επίσης γνωστό για τη ναυτική του παράδοση. Διαθέτει ένα μεγάλο ναυτικό μουσείο με τρεις ορόφους γεμάτους με εκθέματα.

Το Cetinje

Η παλαιά πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου αποτελεί πηγή έμπνευσης για τη συγγραφή τραγουδιών και ποιημάτων εξαιτίας του παλιού Cetinje από μουσεία και ανάκτορα από επαύλεις και μοναστήρια. Στο κτίριο του πρώην κοινοβουλίου, θα βρείτε πάρα πολλά εκθέματα που καταγράφουν την ιστορία του Μαυροβουνίου από το 60.000 π.Χ. μέχρι σήμερα. Δίπλα θα βρείτε την κατοικία του πρίγκιπα-δεσπότη Πέταρ Β’ Πέτροβιτς Ντζέγκου, που χρονολογείται από το 1832. Επίσης, αξίζει να επισκεφτείτε το μοναστήρι του Cetinje, που ιδρύθηκε το 1484 και στο οποίο φιλοξενείται ένα αντίτυπο της Οκτωήχου, το οποίο τυπώθηκε κάπου εδώ γύρω το 1494 και αποτελεί μια από τις παλαιότερες συλλογές θρησκευτικών ψαλμών σε σλαβική γλώσσα. Τέλος, το εθνικό πάρκο Durmitor είναι μια δημοφιλής περιοχή για πεζοπορία και αναρρίχηση. Περίπου 18 ορεινές λίμνες βρίσκονται κατά μήκος της οροσειράς. Στη μεγαλύτερη λίμνη Crne jezero, μπορείτε να περπατήσετε γύρω της και να κάνετε ακόμη και μια βουτιά.

 

Share.

About Author

Αρχισυντάκτρια

Leave A Reply

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.