Συνταγές με καβούρια

0

Οι περισσότεροι από εσάς λατρεύετε τον αστακό, ή τις καραβίδες. Λίγοι από εσάς γνωρίζετε τα …μυστικά του καβουριού. Τα καβούρια αποτελούν το «νέκταρ» της θάλασσας. Σίγουρα είναι ένα ιδιαίτερο έδεσμα, για όσους αναγνωρίζουν την νοστιμιά τους. Εμείς σας παρουσιάζουμε μερικές από τις νοστιμότερες συνταγές, που βρήκαμε και καλή σας όρεξη.

Βραστά καβούρια με αρωματικό λαδολέμονο και μουστάρδαshutterstock_138163235

Υλικά

  • 10 τεμάχια καβούρια
  • 2 καρότα κομμένα σε φέτες
  • 1 κλωνάρι σέλλερυ ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο κομμένο σε φέτες
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 4-5 σπόρους μπαχάρι
  • ½ κ. γ. πιπέρι σε σπόρους
  • ½ ποτήρι του κρασιού λευκό ξύδι
  • 2 σπιτικούς ζωμούς λαχανικών

Για το αρωματικό λαδολέμονο με μυρωδικά:

  • 400 ml ελαιόλαδο
  • Χυμό από 3 λεμόνια
  • 5 κ.σ. μουστάρδα
  • ½ κ.γ. θυμάρι ή ρίγανη
  • Ανάλογο αλατοπίπερο

Εκτέλεση

Πλύνετε και καθαρίστε καλά τα καβούρια.
Μετά βάλτε όλα τα υλικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα και βράσε για 10 λεπτά.
Βάλτε τα καβούρια στο βραστό νερό, συνεχίστε το μαγείρεμα τους για 10-15 λεπτά και μετά βγάλτε τα και κρυώστε τα με κρύο νερό.
Στη συνέχεια, αφαίρεσε την ούρα, άνοιξέ τα στη μέση, ξέβγαλτε το εσωτερικό τους με άφθονο τρεχούμενο νερό και ύστερα κόψτε και σπάστε σε μερίδες κεφάλι και δαγκάνες με το ειδικό εργαλείο.
Βάλτε τα καβούρια να κρυώσουν στο ψυγείο, όσο θα ετοιμάζετε το αρωματικό λαδολέμονο: Βάλε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπήστε τα δυνατά μέχρι να γίνουν ένα κρεμώδες dressing.

 

Λιγκουίνι με καβούριαshutterstock_40681225

Υλικά

  • 500γρ. λιγκουίνι
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 300γρ. καβουρόψιχα κονσέρβα, στραγγισμένη
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2 πιπεριές κόκκινες, ψιλοκομμένες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, σε φετούλες
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζετε τα ζυμαρικά για 10 λεπτά. Ζεσταίνετε τέσσερις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρετε την πιπεριά και το σκόρδο για δύο λεπτά.
Στραγγίζετε τα λιγκουίνι κρατώντας 5 κουταλιές της σούπας από το νερό που έβρασαν. Προσθέτετε στο τηγάνι τα ζυμαρικά, την καβουρόψιχα, το χυμό λεμονιού και το μαϊντανό.
Τα ανακατεύετε προσθέτοντας, αν χρειάζεται, λίγο από το νερό που κρατήσατε. Σερβίρετε πασπαλίζοντας με πιπέρι.

 

Καβουροσαλάταshutterstock_110851481

Υλικά

  • 1 κούπα καβουρόψιχα
  • 1 μέτρια πατάτα
  • 1 μέτριο καρότο
  • 1/2 φλιτζανάκι του καφέ
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για τη σως:

  • 1/2 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • χυμό από μισό λεμόνι
  • 2 κουταλιάς της σούπας άσπρο ξύδι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό μουστάρδα σε σκόνη

Εκτέλεση

Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε τον ζωμό από τα καβούρια που βράσατε.
Ρίχνετε μέσα για να βράσουν το καρότο και την πατάτα μέχρι να μαλακώσουν.
Τα κόβετε σε κυβάκια και τα ανακατεύετε σε μπολάκι μαζί με την καβουρόψιχα, ρίχνετε και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Βάζετε στο μπλέντερ τα υλικά για τη σος και τα χτυπάτε καλά μέχρι να πήξουν.
Ρίχνετε και τη σος στο μπολ μαζί με αλάτι και πιπέρι και στη συνέχεια τα βάζετε στο ψυγείο για μισή ώρα.

 

Καβούρια γιουβέτσιshutterstock_65603215

Υλικά

  • 5 φρέσκα καβούρια
  • 1 καρότο κομμένο μπρινουάζ
  • 1 κολοκύθι
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 1 πράσο κομμένο μπρινουάζ
  • 2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 2 φλ. τσαγιού κριθαράκι
  • 6 κ.σ. σκορδόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 λεμόνι (χυμός)

Εκτέλεση

Ζεματάτε τα καβούρια σε λίγο βραστό νερό για 1-2’, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Κρατάτε το νερό, στο οποίο έβρασαν. Παράλληλα, ανοίγετε, καθαρίζετε και κόβετε τα καβούρια.
Σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρετε όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά. Σοτάρετε μαζί και τα καβούρια για 2΄ και τα βγάζετε σε πιατέλα.
Στο ίδιο τηγάνι ρίχνετε το κριθαράκι και το ανακατεύετε μέχρι να λαδωθεί καλά. Προσθέτετε και τα σοταρισμένα λαχανικά. Ρίχνετε λίγο-λίγο το νερό όπου έβρασαν τα καβούρια. Για κάθε φλιτζάνι τσαγιού κριθαράκι προσθέτετε δυόμισι νερό.
Αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε για 10΄. Τέλος, ξαναρίχνετε τα καβούρια στο φαγητό. Στύβετε λεμόνι και πασπαλίζετε με μαϊντανό.

 

Καβουρομακαρονάδαshutterstock_35663077

Υλικά

  • 2 καβούρια, 500 γρ. περίπου το καθένα
  • 500 γρ. μακαρόνια σπαγγετι νούμερο 6
  • 1 πακέτο ντοματάκι ψιλοκομμένο ή φρέσκιες ντομάτες σε ανάλογη ποσότητα
  • 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κύβους
  • 1 κίτρινη πιπεριά κομμένη σε κύβους
  • 100 γρ. φέτα
  • μισό ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι
  • 1 σκελίδα σκόρδο προαιρετικά
  • μισό ποτηράκι λευκό κρασί
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Αφού πλύνετε τα καβούρια, τα χτυπάτε ελαφρά μ’ ένα γουδοχέρι και τα βράζετε σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό για περίπου μισή ώρα.
Εν τω μεταξύ φτιάχνετε τη σάλτσα. Σοτάρετε σε τηγάνι με λίγο λάδι το σκόρδο, το κρεμμύδι και τις πιπεριές και σβήνετε με κρασί.
Προσθέτετε τη ντομάτα, αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
Μόλις πήξει η σάλτσα βάζετε μέσα τη φέτα και το μαϊντανό και αποσύρετε από τη φωτιά.
Αφού βράσουν τα καβούρια σουρώνετε το νερό για να βγάλετε τυχόν κομματάκια από καβούρια και βράζετε στο ίδιο νερό τα μακαρόνια για να πάρουν άρωμα και γεύση.
Όταν βράσουν και τα μακαρόνια, τα σουρώνετε και τους βάζετε τη σάλτσα.

 

Καραβίδες και καβούρια σε στρώμα από λεμονόφυλλαshutterstock_112350755

Υλικά

  • 750 γραμ. καραβίδες και καβούρια, όλα μικρά και μεσαίου μεγέθους
  • 6-7 φύλλα λεμονιάς, καθαρά
  • 2 εκατ. τζίντζερ καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. ανάμεικτα ολόκληρα πιπέρια
  • πιπέρι μαύρο χοντροτριμμένο
  • αλάτι χοντρό (1 πρέζα)
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, το άσπρο μέρος και την αρχή απ’ το πράσινο σε λεπτές ροδέλες και 8 εκατ. απ’ το υπόλοιπο σε λωρίδες 3 χιλ.
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • λαδόκολλα 120 εκατ. περίπου και σπάγκος κουζίνας

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς C. Διπλώνετε τη λαδόκολλα στα δυο, ώστε να έχετε ένα μήκος περί τα 60 εκατ. και βάζετε στο κέντρο σε κάπως επιμήκη σύνθεση τα φύλλα της λεμονιάς. Τακτοποιείτε πάνω τους τα θαλασσινά και τα υπόλοιπα υλικά συγκεντρωμένα. Τυλίγετε το πακέτο σχετικά σφιχτά διπλώνοντας και κλείνοντας τις άκρες, ώστε να μην φύγουν τα ζουμιά, και το δένετε με σπάγκο κουζίνας. Αν χρειάζεται, προσθέστε άλλο ένα κομμάτι λαδόκολλας στο πλάτος και δέστε στη μέση, αλλά κάντε το για να είναι απολύτως κλειστό το περιεχόμενο και να μένουν στο εσωτερικό οι ατμοί απ’ το ψήσιμο. Ψήνεται στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά.

Share.

About Author

Αρχισυντάκτρια

Leave A Reply

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.