Σαντορίνη, η Καλλίστη των νησιών

0

Πρόκειται για το γνωστότερο νησί του κόσμου. Σαντορίνη, ή Στρογγύλη, ή Θήρα, είναι μερικά από τα ονόματα που πήρε το νησί στο πέρας των αιώνων. Η ιστορία της ανεκτίμητη. Δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκεται στην κορυφή των τουριστικότερων περιοχών του κόσμου.

 

Η ομορφιά του νησιού δεν συγκρίνεται με κανέναν άλλο προορισμό. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επισκεφθεί τη Σαντορίνη για να απολαύσουν από κοντά το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα του κόσμου, το μαγικότερο τοπίο, την απαράμιλλη ομορφιά των οικισμών, που βρίσκονται αγκιστρωμένα στο χείλος του γκρεμού, τις ομορφιές της καλντέρας.

Χιλιάδες σελίδες περιοδικών και εφημερίδων, εκατοντάδες ντοκιμαντέρ και video έχουν αφιερώσει χώρο και χρόνο προκειμένου να παρουσιάσουν το κάλλος του νησιού αυτού. Το όνομα Θήρα, το πήρε από τον αρχηγό των Σπαρτιατών Θήρα, ο οποίος ήταν ο πρώτος που αποίκησε το νησί, μετά τους Φοίνικες. Το όνομα Σαντορίνη, το πήρε από του φράγκους σταυροφόρους, οι οποίοι του έδωσαν το όνομα αυτό από την εκκλησία Αγία Ειρήνη (Σάντα Είρηνα), που βρισκόταν στο νησί.

  

Τη σπάνια ομορφιά της την οφείλει, εκτός των άλλων, στο ενεργό ηφαίστειο που κρύβει αιώνες τώρα στην αγκαλιά της. Το ηφαίστειο της Σαντορίνης είναι από τα πιο ενεργά στον κόσμο. Η τελευταία ηφαιστειακή δραστηριότητά του ήταν το 1950 και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία του. Η Σαντορίνη ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου και χαρακτηρίζεται σαν ενεργό ηφαίστειο μαζί με τα Μέθανα, τη Μήλο και τη Νίσυρο. Η Σαντορίνη, καθώς και τα νησιά Θηρασία και Ασπρονήσι, είναι απομεινάρια του ηφαιστειογενούς νησιού Στρογγύλη. Η Στρογγύλη ήταν ένας ηφαιστειακός κώνος. Το κεντρικό τμήμα του νησιού ανατινάχτηκε στον αέρα μαζί με τον κρατήρα του ηφαιστείου γύρω στο 1500 π.Χ. και είχε ως αποτέλεσμα τη βύθιση του κεντρικού μέρους του νησιού και τη δημιουργία αυτού που σήμερα ονομάζουμε καλντέρα της Σαντορίνης. Η έκρηξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή του προϊστορικού πολιτισμού του νησιού, ενώ διάφοροι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι η έκρηξη της Σαντορίνης προκάλεσε και την καταστροφή του μινωικού πολιτισμού της Κρήτης.

Αρχαιολογικές ανασκαφές, η άλλη όψη του νησιού

Γνωρίζατε ότι η Σαντορίνη προσέφερε την πλούσια θηραϊκή γη προκειμένου να μονωθεί η διώρυγα του Σουέζ; Και όμως, είναι γεγονός. Η γη της Σαντορίνης είναι το κατάλληλο υλικό για υποβρύχιες κατασκευές και συνεπώς είναι ιδανικό για τη μόνωση των τοιχωμάτων της διώρυγας. Με αφορμή την κατασκευή της διώρυγας, δημιουργήθηκαν στο νησί διάφορα ορυχεία. Μέσα στα ορυχεία, που έγιναν το 1860 στη Θηρασία, άρχισαν να πρωτοφαίνονται λείψανα του παμπάλαιου πολιτισμού που είχε κάποτε ακμάσει πάνω στο νησί και που είχε θαφτεί κάτω από παχύτατα στρώματα ηφαιστειακής λάσπης.

Η Σαντορίνη κατοικήθηκε περίπου την εποχή του χαλκού. Διάφορα κεραμικά ευρήματα που βρέθηκαν στα ορυχεία, μαρτυρούν ότι η ανάπτυξη του νησιού υπήρχε από τη δεύτερη φάση του πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού περίπου από το 3200 έως το 2000 π.Χ. Η μεγάλη ανασκαφή του Ακρωτηρίου αποκάλυψε έναν ιδιαίτερα δραστήριο πολιτισμό, ο οποίος συνεχίστηκε και στη μεσοκυκλαδική περίοδο (2000-1550 π.Χ.). Η έκρηξη του ηφαιστείου, το 1500 περίπου, έθαψε ολόκληρο το νησί και μαζί με αυτό κάθε ίχνος ανθρώπινης δραστηριότητας για πολλούς αιώνες. Μυκηναϊκά αγγεία μαρτυρούν ότι το νησί κατοικήθηκε ξανά στα τέλη του 13ου αιώνα. Ο μεγάλος ιστορικός Ηρόδοτος, αναφέρει ότι το νησί ονομαζόταν Στρογγύλη και αργότερα λόγω της ομορφιάς της ονομάστηκε Καλλίστη. Την περίοδο εκείνη εγκαταστάθηκαν οι Φοίνικες, οι οποίοι κυριάρχησαν στο νησί για οκτώ γενιές. Ύστερα ήρθαν και εγκαταστάθηκαν οι Λακεδαιμόνιοι, οι οποίοι έδωσαν στο νησί το όνομα του αρχηγού τους Θήρα. Η επικοινωνία του νησιού με την Κρήτη, την Πάρο, την Αττική, την Κόρινθο, τη Ρόδο και την Ιωνία ξεκίνησαν τον 7ο και 6ο αιώνα. Τον 6ο αιώνα, η Θήρα αποκτά δικό της νόμισμα, με έμβλημά του τα δύο δελφίνια.

 

Το Ακρωτήρι

Οι ανασκαφές στο Ακρωτήρι αποκάλυψαν ένα πάντρεμα της παλιάς πολιτιστικής παράδοσης των Κυκλάδων με τους νεωτερισμούς της μινωικής Κρήτης. Η πόλη του Ακρωτηρίου είχε έναν ιδιαίτερα ανεπτυγμένο πολιτισμό και τρόπο ζωής που αποδεικνύεται από τα ευρήματα. Κάτω από τόνους τέφρας βρέθηκε ένα ολόκληρο χωριό, το οποίο είχε μείνει σχεδόν ανέπαφο από τις φθορές του χρόνου εξαιτίας της τέφρας. Εκεί βρέθηκαν ολόκληρες κατοικίες, κεραμικά σκεύη και άλλα αντικείμενα, τα οποία αποκαλύπτουν τους στενούς δεσμούς και την επιρροή που άσκησε ο μινωικός πολιτισμός στη Θήρα στην αρχιτεκτονική, στην τέχνη, στην κεραμική, στη μεταλλοτεχνία και γενικότερα στην καθημερινή ζωή, όπως αυτή ιχνογραφείται από τα διάφορα μικροευρήματα.

Τα ερείπια της αρχαίας Θήρας στο Μέσα Βουνό, αποδεικνύουν ότι η περιοχή άκμαζε. Η μεγάλη ανακάλυψη όμως ήρθε, όταν ανακαλύφθηκαν μετά το 1960 πρωτοκυκλαδικοί τάφοι κάτω από παχιά στρώματα ελαφρόπετρας στην περιοχή δίπλα στα Φηρά. Οι ανασκαφές και στα Φηρά αλλά και στο Ακρωτήρι συνεχίζονται μέχρι και τις μέρες μας, αποκαλύπτοντας ευρήματα μεγάλης πολιτιστικής σημασίας.

Τα διαμάντια της Σαντορίνης

Η Οία θεωρείτε ένα από τα ομορφότερα σημεία του νησιού. Η πόλη είναι χτισμένη σε αμυντική διάταξη γύρω από το κάστρο του Αγίου Νικολάου και έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός από το 1993. Μετά τον σεισμό του 1956, πόλη προσωρινά ερήμωσε. Τη δεκαετία όμως του ’80 άρχισε να αποκτά την τουριστική ανάπτυξη που έχει στις μέρες μας. Σήμερα η Οία διαθέτει μερικά από τα ομορφότερα και ακριβότερα ξενοδοχεία του κόσμου. Η πόλη είναι πάντα γεμάτη με κόσμο, ο οποίος συρρέει κατά χιλιάδες για να περπατήσει στα γραφικά σοκάκια της πόλης, να απολαύσει γκουρμέ γεύσεις στα εστιατόρια και φυσικά να θαυμάσει το υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Επίσης, αξίζει να επισκεφθείτε το κάστρο, τον Αϊ-Γιάννη τον Θαλασσινό, το Ημεροβίγλι και τον Φάρο.

Τα Φηρά, είναι η πρωτεύουσα του νησιού. Παλιότερα στο σημείο αυτό υπήρχαν αμπελώνες. Αργότερα όμως μετακινήθηκε από τα γύρω χωριά ο πληθυσμός, ο οποίος δημιούργησε σιγά-σιγά την πόλη, η οποία είναι σήμερα. Στην πόλη μπορείτε να βρείτε εξίσου υπέροχα ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια, καταστήματα με είδη ρουχισμού, κοσμήματα κ.ά. Μια βόλτα στα σοκάκια της πόλης θα σας μαγέψει. Η θέα προς την καλντέρα είναι υπέροχη, κυρίως κατά την ώρα του δειλινού. Το βράδυ μπορείτε να απολαύσετε συντροφιά με ένα ποτό τη μαγευτική θέα. Στην πόλη αυτή, θα βρείτε επίσης το μουσείο προϊστορικής Θήρας, το αρχαιολογικό μουσείο, το λαογραφικό μουσείο και το Μπελλώνειο πολιτιστικό κέντρο.

Το Ημεροβίγλι, είναι χτισμένο στο ψηλότερο σημείο του νησιού. Προσφέρει μαγευτική θέα προς την καλντέρα και θεωρείται από τα πιο γραφικά σημεία του νησιού. Το χωριό καταστράφηκε ολοσχερώς από τον σεισμό το 1956, αλλά το 1970 άρχισε να αναστηλώνεται και πλέον ζει ένδοξες τουριστικά εποχές.

Οι ομορφότερες παραλίες    

Το Καμάρι είναι από τις πιο οργανωμένες παραλίες του νησιού και κατακλύζεται κάθε χρόνο από χιλιάδες κόσμο. Διαθέτει ξαπλώστρες, ομπρέλες, καφέ και εστιατόρια. Ο Κολούμπος και το Πορί είναι δύο ήρεμες, ερημικές παραλίες που προτιμώνται κυρίως από τους ντόπιους. Η Κόκκινη παραλία έχει κοκκινωπό βότσαλο και διαθέτει ομπρέλες για να ξαποστάσετε. Επίσης αξίζει να επισκεφτείτε τις παραλίες Μονόλιθος, Περίβολος, Περίσσα και τα Μέσα Πηγάδια. 

Share.

About Author

Αρχισυντάκτρια

Leave A Reply

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.