Ρόδος, το νησί του ήλιου και της απόλαυσης

0

Ένα ασταμάτητο παιχνίδι στο χρόνο μοιάζει για τον κάθε επισκέπτη το ταξίδι στην Ρόδο. Από την μία μεριά τα κάστρα των ιπποτών, από την άλλη μεριά τα βυζαντινά μνημεία φαίνεται πως «παλεύουν» να ισορροπήσουν σε έναν πανάρχαιο ελληνικό πολιτισμό, που καθηλώνει κάθε επισκέπτη. Πιστεύω πως δεν υπάρχει άνθρωπος, που να επισκέφτηκε αυτό το πανέμορφο νησί και να μην εντυπωσιάστηκε από τις ομορφιές του. Η Ρόδος δεν έχει χαρακτηριστεί άδικα, ως το νησί του Ήλιου. Την μεγαλύτερη περίοδο του χρόνου το νησί αυτό λούζεται από τις ακτίνες του κάνοντας τα γαλάζια νερά των παραλιών της να φαντάζουν διαμάντια.

 

shutterstock_88829734-lowΤο όνομα του το πήρε από την νύμφη Ρόδο, κόρη του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, που αγαπήθηκε παράφορα από το θεό Ήλιο. Ωστόσο η συνέχεια του μύθου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού, όπως αναφέρεται, οι πρώτοι κάτοικοι ήταν μια αλλόκοτη φυλή με μαγικές ιδιότητες. Αργότερα εποίκισαν το νησί οι Ηλιάδες, παιδιά του Ήλιου και της νύμφης Ρόδου. Μετά ήρθαν οι Κάρες και έποικοι από τη Μινωική Κρήτη, Αχαίοι και Δωριείς. Στα κλασικά χρόνια, αλλά ακόμη περισσότερο στα ελληνιστικά, μετά τη διάλυση της αυτοκρατορίας του Αλεξάνδρου, η Ρόδος λόγω της γεωγραφικής της θέσης γνώρισε μεγάλη ακμή και έγινε μια πραγματική θαλασσοκρατεία. Οι αιώνες κυλούσαν και το νησί του Ήλιου, με τον ένα, ή τον άλλο τρόπο, πάντα κατάφερνε να κυριαρχεί στα δρώμενα της περιοχής του. Όμως η σημερινή μορφή της εκπληκτικής μεσαιωνικής πόλης οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος στο περίφημο Τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη που επικράτησε πάνω από 200 χρόνια. Όταν οι Τούρκοι κατέκτησαν τα παράλια της Μικράς Ασίας πέρασαν στο Αιγαίο και κατέλαβαν και την Ρόδο, όπου και παρέμειναν ως το 1912. Τέλος, το υπέροχο αυτό νησί ήρθε στην κτήση της Ιταλίας, και μετά την κατάρρευση του Ιταλογερμανικού άξονα παραχωρήθηκε στην Ελλάδα μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα.

shutterstock_2548774-low

shutterstock_56917987-low

Ταξίδι στον Μεσαίωνα

Κάθε εξόρμηση προς τις εκπληκτικές παραλίες, ή τις πυκνοδασωμένες πλαγιές των βουνών, αρχίζει και τελειώνει στην εντυπωσιακή πόλη. Ξεκινήστε από το πασίγνωστο Μανδράκι και τη μεγάλη μαρίνα με τα ακριβά σκάφη και συνεχίστε τον περίπατο σας ανηφορίζοντας για το λόφο του Μόντε Σμιθ, από όπου θα αγναντέψετε τη μοναδική θέα. Στη συνέχεια κατηφορίστε για το περίφημο Ενυδρείο και μετά από μία βουτιά σε κάποια από τις δροσερές, ολόλευκες και αμμουδερές παραλίες βορειοδυτικά της πόλης, καταλήξτε σε ένα από τα καλά εστιατόρια του νησιού. Επιλέξτε ένα όμορφο απόγευμα για να επισκεφτείτε την Μεσαιωνική πόλη, που έχει χαρακτηριστεί από την Unesco ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η βόλτα σας αυτή καλό είναι να γίνει προς το απόγευμα διότι ο ήλιος του μεσημεριού δεν θα σας αφήσει να απολαύσετε την βόλτα στα όμορφα σοκάκια της πόλης και, εκτός αυτού, η εικόνα της πόλης φωτισμένη το βράδυ είναι μαγική και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να την χάσετε.
Στην πόλη των Ιπποτών θα μπορέσετε να δείτε την σφραγίδα, που άφησε κάθε λαός, που πέρασε από αυτή. Κάστρα, πύργοι, τάφροι, πλακόστρωτες πλατείες με βρύσες και μπρούτζινα αγάλματα, παλάτια και βυζαντινές εκκλησίες, τζαμιά και στοές λιθόχτιστες, λουλουδιασμένες αυλές και ατελείωτα στενά καντούνια, όλα αυτά μαζί δημιουργούν ένα μαγικό οπτικό σύνολο, που ταξιδεύει τον επισκέπτη στο παρελθόν. Η θρυλική οδός των Ιπποτών θα σας φέρει στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου. Θα δείτε το αρχαιολογικό και λαογραφικό και το μουσείο τέχνης αλλά και τη λαμπρή πινακοθήκη. Σας προτείνω να πιείτε τον καφέ σας στην πλατεία του Ιπποκράτους. Ανηφορίζοντας προς τα εκεί θα περάσετε από τα μαγαζιά στο Μακρύ Παζάρι και θα χαζέψετε τους ζωγράφους στην οδό Ορφέως. Η καστρούπολη δεν είναι ένας προορισμός, που δείχνει τόσο εύκολα τις ομορφιές του στον επισκέπτη. Πρέπει να την επισκεφτείτε ξανά και ξανά και να είστε σίγουροι ότι κάθε φορά θα ανακαλύπτετε και κάτι καινούργιο και εντυπωσιακό για να απολαύσετε.

shutterstock_134544404-low

Απολαύστε τις υπέροχες παραλίες του νησιού

Η ακτογραμμή της Ρόδου έχει να προσφέρει δύο εντελώς διαφορετικά πρόσωπα στον επισκέπτη. Ανατολικά θα βρείτε τις καλύτερες, τις πιο απάνεμες αλλά και πιο αξιοποιημένες παραλίες. Ένας μεγάλος και φαρδύς δρόμος, που ξεκινάει από την πόλη, φεύγει στο νότο και σας φέρνει κοντά σε όλα τα παραθαλάσσια σημεία, τα πολύκοσμα θέρετρα και τις εκπληκτικές αμμουδιές των ανατολικών ακτών. Πρώτη στάση η Καλλιθέα με τους μικρούς όρμους, τα φοινικόδεντρα και τα ιαματικά λουτρά απέχει από την πόλη μόλις 11 χιλιόμετρα. Έξι χιλιόμετρα νοτιότερα, το γνωστό φαλιράκι με τις εκπληκτικές και πάντα γεμάτες κόσμο παραλίες του. Αμέσως μετά ο δρόμος απομακρύνεται για λίγο από τη θάλασσα. Ακολουθούν οι πλήρως αξιοποιημένες και τεράστιες σε μήκος παραλίες του Λαδικού και Αφάντου. Με μικρή παράκαμψη από την άσφαλτο, που συνεχίζει για Λίνδο, αξίζει να ακολουθήσετε το τσιμεντένιο δρόμο για το μοναστήρι Τσαμπίκα. Εκεί, στο τέλος του, αφήστε το αυτοκίνητό σας κάτω από τα κέδρα και ανηφορίστε τα 300 σκαλοπάτια, ως το μικρό παρεκκλήσι. Η εντυπωσιακή θέα προς τις παραλίες Κολύμπια (στα βόρεια) και Τσαμπίκα (στα νότια) είναι υποβλητική.

shutterstock_105357932-low

shutterstock_129873023-lowΕπιστρέψτε στον κεντρικό δρόμο και μετά από πέντε χιλιόμετρα θα συναντήσετε τον Αρχάγγελο. Μετά από δύο χιλιόμετρα θα φτάσετε στην καταπράσινη παραλία Στεγνά. Συνεχίζοντας την πορεία σας προς την Λίνδο αξίζει να παρακάμψετε λίγο της πορείας σας και να επισκεφτείτε τον εντυπωσιακό κυκλικό όρμο Χαράκι, όπου θα βρείτε υπέροχα παραθαλάσσια ταβερνάκια. Συνεχίζοντας στον κεντρικό δρόμο θα φτάσετε στην υπέροχη Λίνδο. Το λευκό χωριό με τα κυβισμένα σπίτια, τις γαλάζιες παραλίες και φυσικά το εντυπωσιακό κάστρο στην κορυφή του λόφου σχηματίζουν μια εικόνα, που μοιάζει με ζωγραφιά. Δεν ξέρεις τι να πρωτοθαυμάσεις. Τα διαχρονικά έργα των ανθρώπων, ή το απαράμιλλο φυσικό τοπίο. Διασχίζοντας τον νησιωτικό οικισμό με τα ασβεστωμένα σοκάκια και τις ολάνθιστες γωνιές θα αρχίσετε να ανηφορίζετε προς τον απότομο δρόμο για την ακρόπολη. Ερείπια επί ερειπίων σχηματίζουν ένα θέαμα μοναδικό. Πέτρες μεσαιωνικών οχυρωματικών έργων συνυπάρχουν με κολόνες αρχαίων ναών, τοίχους υδραγωγείων και βυζαντινές εκκλησίες.

shutterstock_133136027-lowΦεύγοντας από την Λίνδο, συνεχίζετε νοτιότερα και κινήστε παράλληλα με τις απλωτές παραλίες Λάρδος και Γεννάδι. Εδώ σε αυτά τα ατελείωτα χιλιόμετρα αμμουδιάς θα βρείτε πάντα κάποια ήσυχη γωνιά, για να απολαύσετε το μπάνιο σας, ακόμη και τον πολυσύχναστο Αύγουστο. Στο νοτιότερο άκρο του νησιού αξίζει να επισκεφτείτε το εντυπωσιακό Πρασονήσι. Έντεκα χιλιόμετρα δρόμου θα σας οδηγήσουν από τον οικισμό του Αγίου Παύλου στη στενή αμμουδερή παραλία μήκους 1.000 περίπου μέτρων, που συνδέει το εντυπωσιακό βράχο με το υπόλοιπο νησί. Το πρασονήσι, ένα εντυπωσιακό νησάκι αποκλείεται να περάσει απαρατήρητο.

Εάν επιλέξετε να πάρετε τον νοτιοδυτικό δρόμο από την πόλη της Ρόδου, στα πρώτα χιλιόμετρα θα συναντήσετε τα πολύκοσμα παραθεριστικά κέντρα Ιξιά, Τριάντα, Κρεμαστή και Παραδείσι, όπου κυριαρχούν τα πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Μην σας προβληματίσει ο στενός δρόμος. shutterstock_89316103-lowΑμέσως μετά το αεροδρόμιο, το τοπίο ανοίγει και η διαδρομή πλάι στη θάλασσα γίνεται και πάλι ευχάριστη και ενδιαφέρουσα. Πρώτη στάση η εντυπωσιακή αρχαία πόλη Κάμειρος, που κατοικήθηκε από την εποχή των Αχαιών. Στη συνέχεια θα κατηφορίσετε για τη Σκάλα Καμείρου, όπου θα απολαύσετε το ουζάκι σας στα παραλιακά κεντράκια. Από εδώ αναχωρούν και τα πλοιάρια για την κοντινή Χάλκη. Από τη Σκάλα Καμείρου ακολουθώντας τις σχετικές ταμπέλες αξίζει να περπατήσετε τα χαλάσματα του στιβαρού Καστέλλου, που εποπτεύει ολόκληρη τη δυτική ακτή και τα θαλάσσια περάσματα των νησιών Αλίμια και Χάλκη. Θα περάσετε το παραδοσιακό χωριό Κρητινία με τις γειτονιές του να απλώνονται στην απότομη πλαγιά και θα ευχαριστηθείτε παρ’ όλο το στριφογύρισμα, την εκπληκτική διαδρομή για Μονόλιθο, μέσα σε πεύκα, κέδρους και βράχια. Η διαδρομή για την παραθαλάσσια τοποθεσία Γλυφάδα είναι πλέον ασφάλτινη. Αξίζει να την κατηφορίσετε, όχι τόσο για την παραλία της, που είναι στρωμένη με χοντρό βότσαλο, όσο για να απολαύσετε το μοναδικό του τοπίου. Στο τέλος της διαδρομής θα βρείτε εξοχικά κέντρα δίπλα στο κύμα. Από το Μονόλιθο θα επισκεφτείτε το επίσης ενδιαφέρον κάστρο αλλά και θα ανακαλύψετε την άγνωστη πλευρά της πολυσύχναστης Ρόδου στις πευκόφυτες παραλίες, όπου θα σας φέρουν καλοστρωμένοι χωματόδρομοι. Δέκα χιλιόμετρα μετά το Μονόλιθο ο δρόμος φθάνει στο χωριό Απολακκιά με τη μικρή τεχνητή λίμνη. Εδώ θα κολυμπήσετε εντελώς μόνοι στις απάτητες παραλίες των νοτιοδυτικών ακτών.

shutterstock_113894653-low

 

Μια μαγική βόλτα στην ενδοχώρα

Εάν η βόλτα στις παραλίες του νησιού σας φάνηκε ατελείωτη περιμένετε να δείτε τι θα συναντήσετε εντός των τειχών της πόλεως. Οι διαδρομές, που μπορείτε να πραγματοποιήσετε εντός της πόλης, είναι πολυάριθμες και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες. Από την πόλη της Ρόδου εύκολα θα επισκεφτείτε την τοποθεσία Φιλέρημος, όπου και δεσπόζει με την πέτρινη αυστηρότητά της η εκκλησία της Παναγιάς, πλάι στην αρχαία ακρόπολη της Ιαλυσσού. Η περιοχή είναι κατάφυτη και η θέα προς τις βόρειες ακτές φαντασμαγορική. Πηγαίνοντας προς Λίνδο, στο ύψος του παραθεριστικού κέντρου Κόλυμπια, 26 χιλιόμετρα από τη Ρόδο, θα στρίψετε δεξιά, όπως δείχνουν οι ταμπέλες, προς Απόλλωνα και Έμπωνα. Ο δρόμος, ασφάλτινος ελίσσεται συνεχώς ανάμεσα σε υπέροχα δάση πλατάνων και πεύκων. Αξίζουν ιδιαίτερα οι τοποθεσίες Επτά Πηγές και Φουντούκλι στις καράφυτες πλαγιές του Προφήτη Ηλία, όπου θα βρείτε τη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου και τη τοποθεσία, όπου βρίσκονται τα δύο ορεινά ξενοδοχεία του νησιού. Όμως, η πιο δημοφιλής διαδρομή στην ενδοχώρα είναι αυτή, που οδηγεί στην Κοιλάδα των Πεταλούδων. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτάσετε σε αυτό το υπέροχο μέρος. Θα ακολουθήσετε το δυτικό δρόμο, που κινείται παράλληλα με την ακτή, θα περάσετε το αεροδρόμιο, που απέχει 15 χιλιόμετρα από την πόλη και τρία χιλιόμετρα μετά το χωριό Παραδείσι θα στρίψετε αριστερά. Ο δρόμος ανηφορίζει για επτά χιλιόμετρα και καταλήγει στη μικρή ρεματιά με τα τρεχούμενα νερά και την άφθονη φυτική βλάστηση. Ακόμη και αν δεν υπάρχουν πεταλούδες, αξίζει να έρθετε μέχρι εδώ μόνο και μόνο για να απολαύσετε την ευλογία των τρεχούμενων νερών, την πανδαισία χρωμάτων και οσμών, τη δροσιά της φύσης. Η επιστροφή μπορεί να γίνει προς το χωριό Ψίνθος, όπου και θα φτάσετε ακολουθώντας τον δρόμο των έξι χιλιομέτρων. Από εκεί θα κατηφορίσετε εύκολα προς τις παραλίες του Αφάντου που απέχουν μόλις 10 χιλιόμετρα.

Τι να αγοράσετε από την Ρόδο

Οι κάτοικοι της Ρόδου έχουν παράδοση στην αργυροχοϊα, την αγγειοπλαστική και την ταπητουργία. Μπορείτε να αγοράσετε από τα μαγαζιά της παλιάς πόλης τα χαρακτηριστικά ροδίτικα κοσμήματα, αλλά και από τα εργαστήρια αγγειοπλαστικής, που θα βρείτε στους δρόμους για Λίνδο και Κάμειρο, κεραμικά διακοσμημένα με παραδοσιακά σχέδια. Τα χωριά Αφάντου και Αρχάγγελος παράγουν χειροποίητα χαλιά σε αργαλειούς, όπου μπορείτε ακόμα και να παραγγείλετε. Σας προτείνουμε να αγοράσετε για σας και τους φίλους σας τα ονομαστά κρασιά του Έμπωνα και την παραδοσιακή «σούμα», είδος τσίπουρου.

Share.

About Author

Αρχισυντάκτρια

Leave A Reply

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.