Πήλιο, ο ολύμπιος προορισμός διακοπών

0

Ένα από τα ομορφότερα μέρη της χώρας μας είναι αναμφισβήτητα το Πήλιο. Αγαπημένος προορισμός των τουριστών και για τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Το βουνό των Κενταύρων, σύμφωνα με την μυθολογία μας, ήταν ο διαλεκτός τόπος παραθέρισης των δώδεκα θεών του Ολύμπου και, όπως φαίνεται από το κάλος του, όχι και αδίκως.

shutterstock_158638907Συνδυάζει βουνό και θάλασσα, ηρεμία και ταυτόχρονα κοσμοπολίτικη διασκέδαση, για όσους την επιλέξουν. Διαθέτει μαγευτικά βουνά, τα οποία ενδείκνυνται για πεζοπορία, ποδηλασία βουνού, ορειβασία για τους τολμηρότερους, καθώς επίσης και υπέροχη βόλτα με άλογα. Ενώ, για τους λάτρες της θάλασσας το Πήλιο, μαγεύει με τις φανταστικές και τεράστιες παραλίες του, οι οποίες είναι και οργανωμένες αλλά και ελεύθερες. Για τους ιδιαίτερα τολμηρούς του είδους δίνεται η δυνατότητα καταδύσεων, ιστιοπλοΐας και, φυσικά, ψαρέματος.

Το Πήλιο είναι απλά υπέροχο, όποια εποχή και να το επισκεφτείτε. Εάν αγαπάτε την φύση θα εντυπωσιαστείτε από το πράσινο των βουνών, τα τρεχούμενα νερά, και τα υπέροχα λουλούδια, που βρίσκονται παντού. Γαρδένιες, καμέλιες και ορτανσίες είναι γνωστά και ταυτισμένα με αυτό το υπέροχο βουνό. Σε κάθε γωνιά των χωριών θα συναντήσετε σε πληθώρα αρωματικές γαρδένιες, που σίγουρα θα σας βάλλουν σε πειρασμό να τις μυρίσετε. Σε όλα τα χωριά του Πηλίου θα βρείτε να δοκιμάσετε τα φημισμένα γλυκά του κουταλιού, τα οποία είναι φτιαγμένα από γυναικείους συνεταιρισμούς. Ενώ αν αγαπάτε τα φρούτα, πρέπει να δοκιμάσετε σίγουρα μήλα, αχλάδια και, φυσικά, τα κεράσια του Πηλίου.

Διάφορα χωριά μοναδικής αρχιτεκτονικής κοσμούν τις πλαγιές του Πηλίου. Είναι χτισμένα σε μια περιοχή πυκνά δασωμένη και κατάφυτη από μια πολύμορφη χλωρίδα με πλούσια νερά να αναβλύζουν από παντού. Η πρόσβαση στα χωριά του Πηλίου είναι εύκολη μέσω του καλού οδικού δικτύου, καθώς και με μονοπάτια και καλντερίμια πραγματική απόλαυση για τους εραστές του περιπατητικού τουρισμού. Πολυτελείς ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια με όλες τις ανέσεις καλούν για αξέχαστες μέρες. Το χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου γίνεται τόπος κατάλευκων διακοπών, μερικά χιλιόμετρα μακριά από τα νερά του Αιγαίου και του Παγασητικού. Δύο βασικοί δρόμοι οδηγούν τον επισκέπτη από την πόλη του Βόλου στον ορεινό όγκο του Πηλίου. Ανατολικά και, αφού διασχίσει παραλιακά τα χωριά του Παγασητικού, ανεβαίνει στο νότιο Πήλιο για να καταλήξει στο Τρίκερι. Ο ίδιος δρόμος διακλαδίζεται κοντά στο Νεοχώρι για να κατευθυνθεί προς το ανατολικό Πήλιο με τελευταίο σταθμό το Πουρί.

Βορειανατολική κατεύθυνση από το Βόλο οδηγεί στα Χάνια (1200 μέτρα υψόμετρο) και από εκεί συνεχίζει για το ανατολικό Πήλιο. Στο Δυτικό Πήλιο συναντάμε τα περισσότερα χωριά: Τον Άγιο Ονούφριο, την Ανακασιά, την Άλλη Μεριά, τις Σταγιάτες, το Κατωχώρι, την Πορταριά, τη Μακρινίτσα, την Αγριά, τη Δράκεια, τα Χάνια, τον Άγιο Λαυρέντιο, τα Κάτω Λεχώνια, τα Άνω Λεχώνια, τον Άγιο Βλάση, τον Άγιο Γεώργιο, τις Πινακάτες, τα Καλά Νερά, την Βιζίτσα, τις Μηλιές, τους Αφέτες, και το Νεοχώρι. Στο Νότιο Πήλιο συναντάμε τη Συκή, την Αργαλαστή, το Μετόχι, το Λαύκο, το Προμύρι, τον Πλατανιά, τη Λύρη, το Καστρί, τον Κατηγιώργη, τη Μηλίνα και το Τρίκερι. Στη διαδρομή του ανατολικού Πηλίου θα βρεθούμε στο Καλαμάκι, στη Λαμπινού, στο Ξουρίχτι, στην Τσαγκαράδα, στο Μούρεσι, στον Κισσό, στον Άγιο Δημήτριο, στο Ανήλιο, στη Μακρυράχη, στη Ζαγορά και στο Πουρί, ενώ στο βόρειο Πήλιο συναντάμε τις Γλαφυρές, την Κάτω Κερασιά, την Άνω Κερασιά, τα Κανάλια, το Βένετο και το Κεραμίδι.

Ένα τρένο βγαλμένο από την ιστορία, το τρενάκι του Πηλίου, διασχίζει μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Ευρώπης. Ξεκινώντας από τα Λεχώνια, ανεβαίνει μέσα από τα λιόδενδρα αγκομαχώντας και σφυρίζοντας, όπως παλιά. Περνά από τους σταθμούς της Άνω Γατζέας, της Αγίας Τριάδας, του Αγίου ΑΘανασίου Πινακατών, του οικισμού Αργυρέικα Βυζίτσας και τερματίζει στις Μηλιές. Το τρενάκι του Πηλίου για 77 χρόνια, από το 1894 μέχρι το 1971, σκαρφάλωνε στο Πήλιο μεταφέροντας ανθρώπους και εμπορεύματα και συνέβαλε καθοριστικά στην αλματώδη ανάπτυξη της περιοχής. Κατασκευαστής του ήταν ο Ιταλός μηχανικός Εβαρίστο Ντε Κίρικο, πατέρας του διάσημου ζωγράφου Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο.

shutterstock_86659753

Ο Κισσός

Ο Κισσός είναι ένα γραφικό χωριό, το οποίο βρίσκεται 53 χιλιόμετρα από το Βόλο και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 520 μέτρων. Περιτριγυρισμένο από φυσικές ομορφιές προσφέρει μαγευτική θέα και διαμονή σε όσους επιλέξουν να το εξερευνήσουν. Πρόκειται για ένα χωριό, το οποίο είναι καταπράσινο και πνιγμένο στη βλάστηση. Το δάσος, που το αγκαλιάζει, είναι ιδιαίτερα πυκνό και σε κάποια σημεία αδιαπέραστο. Το όνομά του το έχει πάρει από το φυτό κισσό, τον οποίο βλέπουμε να αγκαλιάζει κάθε κορμό δέντρου.

Στην λιθόστρωτη πλατεία του χωριού βρίσκεται η τρισυπόστατη και τρίκλιτη βασιλική της Αγίας Μαρίνας, η οποία θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα και αντιπροσωπευτικότερα στο είδος της εκκλησιαστικά μνημεία του Πηλίου. Η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, είναι διάσημη για την ιστορία, την αρχιτεκτονική και τον εσωτερικό της διάκοσμο, τα κύρια στοιχεία των οποίων είναι το εντυπωσιακό επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο, οι τέσσερεις εσωτερικοί της τρούλοι, οι τοιχογραφίες με τις αγιογραφικές και ηθογραφικές παραστάσεις και τις δροσερές τοπογραφίες, και οι βυζαντινές εικόνες. Η εκκλησία στεγάζει επίσης και ένα μικρό εκκλησιαστικό μουσείο, στο οποίο μπορεί κανείς να θαυμάσει παλιές εικόνες και αρχειακά εκκλησιαστικά έγγραφα.

shutterstock_96854659

Πορταριά

Υπήρξε το σημαντικότερο εμπορικό κέντρο των εικοσιτεσσάρων χωριών του Πηλίου. Αρχόντισσα του Πηλίου, η πανέμορφη Πορταριά, είναι από τα πρώτα τουριστικά θέρετρα της χώρας μας. Απέχει 12 χλμ. από τον Βόλο και 13 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο, συνδυάζοντας έτσι και βουνό και θάλασσα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 650μ. με υπέροχη θέα προς τον Παγασητικό. Ένας ιδανικός προορισμός για όλο τον χρόνο, καθώς προσφέρει την ηρεμία της εξοχής, αλλά και την απόλαυση της ομορφιάς της φύσης. Η διαμονή στη Πορταριά θα σας μείνει αξέχαστη, λόγω της ζεστής φιλοξενίας των κατοίκων και ιδιαίτερα αν επιλέξετε κάποιο από τα πανέμορφα παραδοσιακά καταλύματα του χωριού.

Μπορείτε να περιηγηθείτε στις φυσικές καλλονές της, όπως το «Μονοπάτι των Κενταύρων», τον μικρό καταρράκτη του Κάραβου, του οποίου τα νερά προέρχονται από την πηγή Μάνα, που βρίσκεται λίγο ψηλότερα, να περπατήσει στα «καλντερίμια» τα περιτριγυρισμένα από ολάνθιστες αυλές, να θαυμάσει από τους Ταξιάρχες τον Παγασητικό, να προσκυνήσει στις βυζαντινές εκκλησίες της, να ξεναγηθεί στα παλιά μοναστήρια. Τα πολυάριθμα πέτρινα αναστηλωμένα αρχοντικά αποτελούν πραγματικό στολίδι και δείχνουν τον τρόπο, που έζησε η Πορταριά μέσα στο χρόνο. Η ακμή της προήλθε κυρίως χάρη στη μεταξοκαλλιέργια και το εμπόριο, καθώς η Πορταριά υπήρξε το σημαντικότερο εμπορικό κέντρο του Πηλίου. Ένα από τα σημαντικότερα αρχοντικά είναι και το Αθανασάκειο Νηπιαγωγείο, το οποίο λειτούργησε ως το πρώτο νηπιαγωγείο στην Ελλάδα. Αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του χωριού αποτελούν επίσης οι καλοδιατηρημένες εκκλησίες και τα μοναστήρια. Μια από αυτές είναι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην πλατεία του χωριού, η οποία χαρακτηρίζεται για τις ιδιαίτερες ανάγλυφες παραστάσεις στο εσωτερικό της, το εκκλησάκι της Παναγίας της Πορταρέας με τοιχογραφίες του 16ου αιώνα, στο οποίο οφείλεται και η ονομασία της περιοχής, αλλά και το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει και να ενημερωθεί για τις παραδόσεις του χωριού μέσα από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται στην Πορταριά όλο το χρόνο, και ιδίως τον Αύγουστο, που γίνεται αναπαράσταση του παραδοσιακού πηλιορείτικου γάμου, που πλήθος επισκεπτών σπεύδει να τον παρακολουθήσει.

shutterstock_138878186

The_Pelion_TowerΤσαγκαράδα

Το παλιό πέτρινο τοξωτό γεφύρι της Τσαγκαράδας, στη ρεματιά του Μυλοπόταμου, χτίστηκε  το 1787. Τσαγκαράδα σημαίνει ωραία θέα και, κατά μία άλλα εκδοχή, βασιλικό χωριό. Είναι ένας τόπος για όλες τις εποχές, παραμυθένιος και κατάλευκος το χειμώνα, πνιγμένος στα αγριολούλουδα την άνοιξη, δροσερός και ζωσμένος ορτανσίες το καλοκαίρι, βυθισμένος στο κόκκινο-κίτρινο των φύλλων το φθινόπωρο.
Οι τέσσερις συνοικίες με τρεχούμενα νερά, τοξωτά γεφύρια, πλατείες, εκκλησίες, παλιά και νέα αρχοντικά αποτελούν ιδανικό τόπο διαμονής και ξεκούρασης.

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την πλατεία των Αγίων Ταξιαρχών με τη περίφημη κρήνη με τις τέσσερις βρύσες απ’ όπου το νερό τρέχει ασταμάτητα. Θα σας εντυπωσιάσει. Εκεί, επίσης, θα θαυμάσετε τον αιωνόβιο πλάτανο, ο οποίος ζωογονεί με τον ίσκιο του τις φημισμένες πηλιορείτικες ορτανσίες. Είπαμε, λουλούδια υπάρχουν παντού στο Πήλιο!

Βυζίτσα

Η Βυζίτσα αποτελεί τον τέλειο προορισμό, για όσους θέλουν να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου μέσα από τα αρχοντικά αιώνων, που στέκονται επιβλητικά δίνοντας μοναδική διάσταση στο χώρο. Στον αέρα πλανιέται κάτι από αρχοντιά, βαθιά καλλιέργεια, ιστορία, σοφία. Ένα πανέμορφο χωριό σε απόλυτη αρμονία με τη φύση, ένα ζωντανό μουσείο πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ζήσει μέσα στον παραδοσιακό διάκοσμο και την ιστορική ατμόσφαιρα, που επικρατεί, καθώς τα αρχοντικά της προσφέρονται για αξέχαστη διαμονή. Οι ώρες της διασκέδασης είναι αφιερωμένες στην κεντρική πλατεία του χωριού, στην οποία μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας κάτω από τα καταπράσινα αιωνόβια πλατάνια. Τα γραφικά μονοπάτια προσφέρονται για αξέχαστες βόλτες και σας δίνουν την ευκαιρία να θαυμάσετε όλη την ομορφιά του τόπου. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου (1789) και την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής (1725). Θα σας εντυπωσιάσουν. Πραγματικά αξίζει τον κόπο.

Μηλιές

Υπήρξε σημαντικό κέντρο του πνεύματος και των γραμμάτων. Εδώ ξεκίνησε το 1821 η επανάσταση του Πηλίου με πρωτεργάτη τον Μηλιώτη Άνθιμο Γαζή. Σήμερα οι Μηλιές, ένα από τα αυθεντικότερα πηλιορείτικα χωριά, είναι δημιουργικό καταφύγιο πολλών ανθρώπων των γραμμάτων και της τέχνης. Η ιστορική εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών (1741) στην πλατεία του χωριού διαθέτει ένα θαυμάσιο επιχρυσωμένο τέμπλο και αξιόλογες μεταβυζαντινές αγιογραφίες. Η επιγραφή «ΨΥΧΗΣ ΑΚΟΣ», στην είσοδο της φημισμένης ιστορικής δημόσιας βιβλιοθήκης των Μηλεών, σε προετοιμάζει για την πνευματική συνάντηση με σπάνια χειρόγραφα και παλιά βιβλία ανεκτίμητης αξίας.

Διαμονή

sakali

sak_12

Αρχοντικό Σακαλή

Το Αρχοντικό Σακαλή, μετά την αναπαλαίωσή του, έγινε ένα ξενοδοχείο υψηλών απαιτήσεων και προδιαγραφών, με ποιότητα, φινέτσα και διακριτική πολυτέλεια στο πανέμορφο Πήλιο και σε απόσταση αναπνοής από τον Βόλο. Δίπλα στο αρχικό κτίσμα προστέθηκε και ένα δεύτερο πέτρινο κτίριο, το «παράσπιτο», προσδίδοντας μία αίσθηση άνεσης.

Το υπέροχο αυτό ξενοδοχείο του Πηλίου διαθέτει μια εξωτερική πισίνα, με μαγευτική θέα στα νερά του Παγασητικού Κόλπου, boutique Spa για μοναδικές στιγμές χαλάρωσης, meeting room και δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο, για τις επαγγελματικές σας συναντήσεις. Η αίθουσα του πρωινού με τo ξεχωριστό της τζάκι, είναι χώρος εξαιρετικής αισθητικής και με πολύ ζεστή ατμόσφαιρα. Οι επισκέπτες θα απολαύσουν στο πρωινό τους τις σπιτικές πίτες, τις μαρμελάδες και άλλα χειροποίητα εδέσματα, όπως ζυμωτό ψωμί.

 

arxontikopandwra03

Αρχοντικό Πανδώρα

Το τριώροφο κτίριο, χτισμένο το 1859, ήταν αρχικά η κατοικία του δημάρχου του χωριού. 125 χρόνια αργότερα, το εντελώς εγκαταλελειμμένο αρχοντικό πέρασε στα χέρια της Μαρίας, για να ξαναγεννηθεί και να ξεκινήσει μια νέα πορεία προς το μέλλον. Η αναπαλαίωση ξεκίνησε το 1986 και η Μαρία δουλεύοντας με άπειρα μαστόρια, αγωνιζόταν να σώσει κάθε κομμάτι ξύλου, ή πέτρας, με κάποια αξία για να χρησιμοποιηθεί ξανά στο καινούργιο κτίριο. Έτσι, μετά από 5 χρόνια κουραστικής δουλειάς, ολοκληρώθηκε η “Πανδώρα”, για να λειτουργήσει σαν ένας παραδοσιακός ξενώνας Α΄ κατηγορίας. Μετά την αναπαλαίωση, η «Πανδώρα» διατήρησε ανανεωμένη την παλιά της αίγλη. Λειτουργεί από το τέλος του 1990, αποπνέοντας την παραδοσιακή αρχοντιά και συγχρόνως μια αίσθηση πολυτέλειας.

 

arxontikotafilli01

Αρχοντικό Ταφύλλη 1891

Ένα πέτρινο αρχοντικό του 1891, που μετασκευάστηκε σ’ ένα από τα ωραιότερα παραδοσιακά ξενοδοχεία με μεράκι, φροντίδα και σεβασμό στην παράδοση, σας περιμένει στο Πήλιο στο χωριό Άνω Βόλος, στο μέσο της διαδρομής Βόλος – Πορταριά. Σε μικρή απόσταση από το ξενοδοχείο, η Πορταριά Πηλίου, ο Βόλος και η Μακρινίτσα. Ο ξενώνας διαθέτει έξι δίκλινα δωμάτια μοναδικής αισθητικής για τις διακοπές και τις εξορμήσεις σας στο Πήλιο. Η σπιτική ατμόσφαιρα, το παραδοσιακό περιβάλλον και η ζεστή φιλοξενία του ξενώνα υπόσχονται διαμονή στο Πήλιο, που θα σας μείνει αξέχαστη. Ο Βόλος, ο Παγασητικός κόλπος και ο λόφος της Επισκοπής κυριολεκτικά στα πόδια σας από ένα από τα ωραιότερα φυσικά μπαλκόνια, που θα συναντήσετε στο Πήλιο. Εάν θέλετε να επισκεφθείτε την Πορταριά – Μακρινίτσα, το χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου (Αγριόλευκες) στα Χάνια το χειμώνα, ή προορισμός σας είναι ο Βόλος και οι όμορφες παραλίες του το καλοκαίρι, το Αρχοντικό Ταφύλλη 1891 είναι το ιδανικό ορμητήριο, γιατί συνδυάζει το βουνό με τη μικρή απόσταση από τους δημοφιλείς αυτούς προορισμούς, αλλά και το Βόλο.

Share.

About Author

Αρχισυντάκτρια

Comments are closed.