Μαργαριτάρια, ο θησαυρός της θάλασσας

0

Bασίλισσα του ωκεανού, από την αυγή του πολιτισμού τo μαργαριτάρι αφιερώνεται στις γυναίκες. Με την πάροδο του χρόνου έγινε το σύμβολο της αγνότητας.

shutterstock_121198927-lowΓεννιούνται σε στρείδι και αφήνονται στην φυσική τους μορφή, αφού δεν μπορούν να επεξεργασθούν. Βρίσκονται με διάφορους χρωματισμούς – λευκό, κίτρινο, ροζ, χρυσό και γκρι. Υπάρχει ακόμη μεγάλη σύγχυση γύρω από τα μαργαριτάρια. Συνήθως διακρίνονται ως «αληθινά» ή «ψεύτικα», που σημαίνει ότι τα «αληθινά» είναι τα μαργαριτάρια, που δημιουργήθηκαν από το όστρακο, ενώ τα «ψεύτικα» δημιουργήθηκαν από τον άνθρωπο. Αυτή είναι μια λανθασμένη αντίληψη.

Φυσικά μαργαριτάρια είναι εξαιρετικά σπάνια και για να βρεθεί ένα πρέπει να ανοιχτούν τουλάχιστον 15.000 στρείδια. Ένα μαργαριτάρι γεννιέται στο εσωτερικό του στρειδιού από μια φυσική αντίδραση σε ξένο σώμα, (ένας κόκκος άμμου, ένα θραύσμα κοχυλιού, ένα μικρό κομμάτι κοραλλιού), που εισχωρεί στο στρείδι. Το ξένο σώμα επιστρώνεται, ώστε να απομονωθεί από το στρείδι και έτσι δημιουργείται ένα φυσικό μαργαριτάρι.

shutterstock_91224788-low

Καλλιεργημένα μαργαριτάρια δημιουργούνται σε στρείδια με μια πολύπλοκη μέθοδο, όπου ένας μικρός πυρήνας τοποθετείται στο στρείδι, γύρω απ’ το οποίο το στρείδι επιστρώνει μαργαριτογόνο υλικό (nacre), ως άμεση αντίδραση. Συνεπώς, η διαφορά μεταξύ των φυσικών και των καλλιεργημένων μαργαριταριών είναι ανάλογη με ένα αγριολούλουδο, που μεγαλώνει φυσικά, ή με σπόρο λουλουδιού, που φυτεύεται σε θερμοκήπιο, ώστε να μεγαλώσει το ίδιο λουλούδι – και τα δύο είναι ίδια, εκτός από την ανθρώπινη παρέμβαση.

Καλλιεργημένα μαργαριτάρια παράγονται, επίσης, σε γλυκό νερό. Τα πρώτα εμπορεύσιμα μαργαριτάρια γλυκού νερού δημιουργήθηκαν το 1928 στην Ιαπωνία, σε περιοχή πλησίον του Kyoto, γνωστή ως λίμνη Biwa. Έκτοτε, η υψηλή ποιότητά τους έγινε το μέτρο σύγκρισης για τα μαργαριτάρια γλυκού νερού. Η λέξη «Biwa» έγινε συνώνυμο με την καλή ποιότητα καλλιεργημένων μαργαριταριών γλυκού νερού.

Πως αξιολογούνται τα μαργαριτάριαshutterstock_135047810-low

Σχήμα

Το πιο περιζήτητο σχήμα μαργαριταριού είναι το στρογγυλό, αλλά τα τέλεια στρόγγυλα μαργαριτάρια είναι σπάνια και ταυτόχρονα τα πλέον πολύτιμα. Οι συνήθεις κατηγορίες σχημάτων είναι:

  • Στρογγυλά
  • Ημιστρογγυλά
  • Δάκρυ
  • Κουμπί
  • Μπαρόκ (ακανόνιστο σχήμα)
  • Ημιμπαρόκ
  • Κέσι (ακανόνιστα μαργαριτάρια χωρίς πυρήνα)
  • Μαμπέ (mabe) (ημισφαιρικό μαργαριτάρι ενωμένο με το κέλυφος του στρειδιού

Ενώ τα στρογγυλά μαργαριτάρια είναι μια επιθυμητή επιλογή για κολιέ, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για μοναδικά σχέδια, που επιδεικνύουν την ομορφιά όλου του φάσματος των σχημάτων των μαργαριταριών.

Μέγεθος

Το μέγεθος των μαργαριταριών μετριέται σε χιλιοστά, μετρώντας την μικρότερη διάμετρο. Αν όλα τα υπόλοιπα κριτήρια (στιλπνότητα, καθαρότητα, σχήμα και χρώμα) είναι αντίστοιχα, τότε όσο μεγαλύτερο είναι το μαργαριτάρι, τόσο πιο πολύτιμο.

shutterstock_84424486-low

Χρώμα

Το χρώμα ενός μαργαριταριού είναι γενετικά καθορισμένο από το ίδιο το στρείδι. Παράγοντες, που μπορούν να επηρεάσουν το χρώμα, είναι περιβαλλοντικοί – όπως ο τύπος των ορυκτών και μεταλλευμάτων, που υπάρχουν στο νερό.
Χρώματα, που συνήθως αξιολογούνται από διαβαθμιστές μαργαριταριών, είναι τα ακόλουθα: λευκό, ροζ, ασημί, μπλε, γκρι, κρεμ, κίτρινο, πράσινο, και χρυσό.

Στιλπνότητα

Αναφέρεται στην γυαλιστερή αντανάκλαση της επιφάνειας του μαργαριταριού και διαβαθμίζεται ανάλογα με την λάμψη και δυνατότητα αντανάκλασης του φωτός. Όσο πιο καλή η κρυσταλλοποίηση του μαργαριτογόνου υλικού (nacre), τόσο καλύτερη η στιλπνότητα του μαργαριταριού. Η στιλπνότητα αποτελεί σημαντικό κριτήριο αξιολόγησης μαργαριταριών.

shutterstock_68735032-lowΚαθαρότητα

Αναφέρεται στην «τελειότητα» της επιφάνειας του μαργαριταριού. Όσο καθαρότερη, τόσο πιο πολύτιμη είναι. Η καθαρότητα του μαργαριταριού εξαρτάται από το μέγεθος και τον αριθμό λεκέδων ή εξογκωμάτων στην επιφάνειά του.

Το μαργαριτάρι γεννιέται στη φύση και οι επιφανειακές ατέλειες δεν μπορούν να εξαλειφθούν.

Η φροντίδα και ο καθαρισμός των μαργαριταριών σας

Όντας οργανικής φύσεως, τα μαργαριτάρια μπορούν με το πέρασμα του χρόνου να εμφανίσουν σημάδια επιδείνωσης στην στιλπνότητα της επιφάνειάς τους. Οι σημαντικότεροι παράγοντες, που συμβάλλουν σε αυτό είναι η υψηλή οξύτητα του ιδρώτα, ή κάποιων συστατικών στα καλλυντικά. Οξείς ουσίες μπορούν να εισβάλλουν στα μαργαριτάρια μέσω της κλωστής, συνεπώς θεωρείται φρόνιμο να ξαναδένονται περιοδικά. Η καλή φροντίδα των μαργαριταριών, όμως, διατηρεί την λάμψη τους για πάρα πολύ καιρό. Ακολουθούν κάποιες συμβουλές:

  • Μην κάνετε χρήση αρωμάτων, ή καλλυντικών κοντά στα σημεία όπου τα μαργαριτάρια έρχονται σε επαφή με το σώμα σας.
  • Να καθαρίζετε τα μαργαριτάρια σας με ένα καθαρό μαλακό πανί, αφού τα φορέσετε και φυλάξτε τα σε μπιζουτιέρα ντυμένη με ύφασμα.
Share.

About Author

Αρχισυντάκτρια

Leave A Reply

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.