Λικέρ, το νέκταρ των ποτών

0

Είναι γλυκό, με ιδιαίτερη γεύση, το οποίο κυρίως είναι φτιαγμένο από διάφορα φρούτα και σερβίρεται σε μικρά κρυστάλλινα ποτηράκια. Πρόκειται για το ποτό λικέρ. Πως κατάφερε όμως αυτό το νέκταρ των ποτών να κερδίσει τις καρδιές πολλών φανατικών του είδους;

shutterstock_149480714

shutterstock_154116332              shutterstock_114598429

Το λικέρ είναι ένα ηδύποτο, που φτιάχνεται από την απόσταξη οινοπνεύματος με την προσθήκη γεύσης φρούτων, κρέμας, βοτάνων, καρυκευμάτων, λουλουδιών, ακόμα και ξηρών καρπών. Την γλυκιά του γεύση την οφείλει στην προσθήκη ζάχαρης, ή άλλου γλυκαντικού, όπως σιρόπι καλαμποκιού με φρουκτόζη. Η υφή του ωστόσο μοιάζει με αραιό σιρόπι, αυτός είναι και ο λόγος που όποιο ποτό συγκεντρώνει τα παραπάνω χαρακτηριστικά και έχει την υφή του σιροπιού, μπορούμε να το αποκαλούμε λικέρ.

Για να φτιαχτεί σωστά ένα λικέρ δεν πρέπει να το αφήσουμε να ωριμάσει μετά την ανάμειξη των υλικών του για πολύ καιρό, ωστόσο μπορεί ορισμένα λικέρ να έχουν κάποιες περιόδους που αφήνονται για να δέσουν οι γεύσεις. Όταν όμως πίνετε ένα λικέρ μην νομίζετε ότι η περιεκτικότητά του σε αλκοόλ είναι τόσο μικρή. Σε αρκετά λικέρ η ποσότητα του αλκοόλ φτάνει ακόμα το 55% κατ’ όγκο, ενώ ένας μέσος όρος βαθμών αλκοόλης είναι γύρω στο 15-30% κατ’ όγκο. Σήμερα λικέρ φτιάχνονται σε όλες τις χώρες του κόσμου και σερβίρονται με διάφορους τρόπους: μόνα τους, με πάγο, με καφέ, ανάμικτα με κρέμα, ή άλλες μίξεις με σκοπό να γίνουν κοκτέιλ, κλπ. Συχνά σερβίρονται με, ή χωρίς, επιδόρπιο. Το λικέρ χρησιμοποιείται επίσης και στη μαγειρική.

Το λικέρ αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα ποτά των Ελλήνων. Στην Ελλάδα σε κάθε χωριό παρασκευάζεται και ένα ιδιαίτερο λικέρ. Βρίσκουμε λικέρ πορτοκάλι, λικέρ πικραμύγδαλο, λικέρ, λεμόνι, λικέρ κράνο και πολλά άλλα. Ας μην ξεχνάμε ότι το λικέρ από κουμ κουάτ είναι ένα από τα γνωστότερα ποτά της Κέρκυρας. Ενώ, το παγκοσμίως γνωστό λικέρ από μαστίχα Χίου, θεωρείται ένα από σπουδαιότερα λικέρ του κόσμου.

chartreuseChartereuse

Η ιστορία των μοναστηριακών λικέρ ξεκινάει τον 11ο αιώνα μ.Χ. με την δημιουργία του μοναστικού τάγματος των Σαρτρέζ από τον Μπρούνο, πρύτανη του πανεπιστημίου της Ρεμς, που το 1084 αποφάσισε να μονάσει. Η μονή Grande Chartreuse έχει ιστορία χιλίων ετών και βρίσκεται στην κοιλάδα των βουνών Chartreuse, στους πρόποδες του Άλπεων στα βόρεια του Παρισιού. Την περίοδο του μεσαίωνα τα μοναστήρια θεωρούταν οι «κυψέλες» του πολιτισμού και της γνώσης, αφού οι μοναχοί, οι οποίοι βρίσκονταν στους κόλπους του μοναστηριού, ήταν γιατροί, μαθηματικοί, φιλόσοφοι, αστρονόμοι μα, κυρίως, αλχημιστές. Όλοι αυτοί στην προσπάθειά τους να βρουν το ελιξίριο της ζωής δημιούργησαν πολλά ποτά από βότανα, έτσι ώστε να γιατρεύουν διάφορες ασθένειες. Αυτός είναι και ο λόγος που αρκετά ποτά, που πίνουμε στις μέρες μας, πρωτοφτιάχτηκαν μέσα σε κάποιο μοναστήρι. Ένα τέτοιο ποτό ήταν και το λικέρ, το οποίο δημιούργησαν το 1737. Ενώ, κάποιες ιστορικές αναφορές παρουσιάζουν ότι η πρωτότυπη συνταγή ήρθε στα χέρια τους από έναν ακόλουθο του βασιλιά Ερρίκου του 4ου το 1605. Την μυστική συνταγή γνωρίζουν μόνο τρεις μοναχοί- αποτελείται από 130 βότανα και μυρωδικά από την περιοχή των Άλπεων. Τα βότανα εκχυλίζονται μέσα σε οινόπνευμα και κατόπιν αποστάζονται. Το βοτανικό απόσταγμα στη συνέχεια αναμιγνύεται με απόσταγμα μελιού και σιρόπι ζάχαρης και τέλος παλαιώνεται για πολλά χρόνια σε τεράστια δρύινα βαρέλια.

 

SPI143

Chartreuse Jaune

Το 1838, αποφάσισαν με βάση την ίδια συνταγή και έβγαλαν το κίτρινο Chartreuse, μια πιο μαλακή και γλυκιά εκδοχή, με 40% αλκοόλ. Το κίτρινο και το πράσινο χρησιμοποιούνται κυρίως σε κοκτέιλ.

 

liq_cha31

Chartreuse V.E.P Jeune

To Chartreuse V.E.P. (Vieillissement Exceptionnellement Prolongé – Παλαίωση εξαιρετικά μακρά), παρασκευάζεται με βάση την αρχική φόρμουλα, πλην όμως παλαιώνεται για πολύ περισσότερο χρόνο και θεωρείται πολύ πιο εξευγενισμένο και ποιοτικό. Οι φιάλες είναι αριθμημένες και αντίγραφα αυτών του 18oυ αιώνα, με 42% αλκοόλ.

 

liq_cha3

Herbal Elixir de la Grand Chartreuse

Είναι η αρχική εκδοχή του ποτού- ελιξιρίου, όπως παρασκευαζόταν το 1737, με 71% οινόπνευμα και την ίδια γεύση, όπως διατείνονται οι μοναχοί. Πίνεται σε μικρές ποσότητες, σε νερό, ή σε ζεστό καφέ.

 

chartreuse-bg-3

Chartreuse Verte

Λικέρ «βόμβα» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το Chartreuse Verte, αφού είναι το μόνο λικέρ που στην πρώτη του μορφή περιείχε 71% αλκοόλ, αλλά το 1764, οι μοναχοί στην προσπάθειά τους να το κάνουν πιο εμπορικό, αποφάσισαν να το μειώσουν στο 55%, κάτι που ισχύει μέχρι και σήμερα για το λεγόμενο πράσινο Chartreuse, που φτιάχνεται με βάση το μπράντυ από κρασί και τα 130 βότανα που του προσδίδουν την χαρακτηριστική, απαλή του γεύση.

 

_4

Chartreuse 9th Centenary

Μια επετειακή έκδοση, που δημιουργήθηκε το 1984, για τον εορτασμό των 900 χρόνων από την ίδρυση της μονής Grande Chartreuse. Η φιάλες των 700ml είναι πιστά αντίγραφα αυτών, που χρησιμοποιούνταν στο 18o αιώνα και είναι αριθμημένες.

 

Benedictine_from_the_company

Bénédictine

H Βενεδικτίνη δημιουργήθηκε το1510, στο μοναστήρι των Βενεδικτίνων μοναχών στην μικρή παραλιακή πόλη Fecamp, στη Νορμανδία της Γαλλίας από τον Ντον Μπερνάντο Βιντσέλλι. Είναι το πιο παλιό λικέρ που κυκλοφορεί μέχρι και σήμερα και, όπως συνέβη με πάρα πολλά λικέρ, ξεκίνησε σαν φάρμακο, αφού οι μοναχοί δεν άργησαν να συνειδητοποιήσουν τις τονωτικές και αναζωογονητικές του ιδιότητες.

Το «Ελιξήριο του Ντον Βιντσέλι», έγινε σύντομα πασίγνωστο και περιζήτητο, με αποκορύφωμα την βράβευσή του το 1534, από τον Γάλλο βασιλιά Φραγκίσκο τον Α’. Όλα πηγαίνανε κατ΄ ευχήν, μέχρι που ξέσπασε η Γαλλική Επανάσταση και το μοναστήρι καταστράφηκε. Η συνταγή χάθηκε και για 70 χρόνια η Βενεδικτίνη εξαφανίστηκε από προσώπου γης. Όλα αυτά μέχρι το 1863, όταν ένας συλλέκτης έργων τέχνης και έμπορος κρασιών, ο Αλεξάντερ Λε Γκραντ, ανακάλυψε την συνταγή μέσα σε παλιά βιβλία που αγόρασε και άρχισε να παρασκευάζει και να πουλά το ποτό ως Βενεδικτίνη, για λόγους τέρψης και όχι ως γιατρικό. Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι στην πραγματικότητα ο Le Grand εφηύρε ο ίδιος τη συνταγή και μετά από πολλές προσπάθειες και πειραματισμούς κατάφερε τελικά να παρασκευάσει την Βενεδικτίνη, με τη βοήθεια ενός τοπικού φαρμακοποιού, και επινόησε αυτή την ιστορία για να προωθήσει καλύτερα τις πωλήσεις του λικέρ. Στην ετικέτα υπάρχουν τα αρχικά DOM, (Deo Optimo Maximo), που σημαίνουν: στον Θεό τον Άριστο, τον Μέγιστο.

Η βάση του λικέρ είναι ένα μπράντυ, όπου αναμιγνύονται αποστάγματα από 27 διαφορετικά αρωματικά βότανα (το θυμάρι είναι ένα από τα βασικά συστατικά του), φλοιοί φρούτων και μπαχαρικά από όλο τον κόσμο. Στη συνέχεια, παλαιώνεται και ωριμάζει σε βαρέλια δρυός, που αναπαύονται σε σκοτεινά κελάρια, για να διαμορφωθεί η μοναδική της γεύση. Η Βενεδικτίνη διακρίνεται για το διάφανο κεχριμπαρένιο χρώμα της και την απαλή, αλλά ζωηρή, γεύση της. Διακριτικά αρώματα εσπεριδοειδών και ψημένου ψωμιού, με ελαφρές νότες μπαχαρικών και βανίλιας το καθιστούν ένα μοναδικό λικέρ. Η βενεδικτίνη ήταν σχεδόν άγνωστη στις ΗΠΑ μέχρι τη δεκαετία του 1930, όταν το κοκτέιλ Β&Β – ίσα μέρη από Βενεδικτίνη και μπράντι – που επινόησαν στο «Κλαμπ 21» της Νέας Υόρκης, κυριολεκτικά «σάρωσε» τη χώρα. Με αφορμή αυτήν την τάση, η εταιρεία άρχισε να εμφιαλώνει το B & B. Σύμφωνα με την  εταιρεία το Β&Β εξακολουθεί να πουλάει στις ΗΠΑ, 9 φορές περισσότερο από τη Βενεδικτίνη, πλην όμως το αυθεντικό προϊόν είναι αυτό, που έχει γοητεύσει τους μπάρμαν τελευταία, ιδίως στην Νέα Υόρκη, όπου έχουν καταληφθεί από μανία για την Βενεδικτίνη, όπως είχε συμβεί παλιότερα και με την Chartreuse.

 

frangelico_bottle_glass

Frangelico

Το Frangelico είναι ένα παραδοσιακό και μοναδικό διεθνώς ιταλικό απόσταγμα ξηρών καρπών, που παλαιώνεται και ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια, για να πάρει το τελικό φινετσάτο άρωμα φουντουκιού, με την έντονη βελούδινη γεύση που το διακρίνει.

Η ιστορία του ξεκινά 300 χρόνια πριν, στα όρη του Πιεμόντε στη Βόρεια Ιταλία και  έχει συνδεθεί με τους πρώτους καθολικούς μοναχούς, που εγκατασταθήκανε στους εκεί λόφους. Οι μοναχοί, γνωρίζοντας την τέχνη της απόσταξης, χρησιμοποιώντας  άγρια φουντούκια και άλλα τοπικά συστατικά κατάφεραν να δημιουργήσουν αυτό το αυθεντικό Ιταλικό αριστούργημα, το Frangelico. Ένα καλά ισορροπημένο λικέρ, με υπέροχες νότες ψημένων, φουντουκιών, σοκολάτας και βανίλιας. Συγκεκριμένα, στο μοναστήρι ζούσε ένας ασυνήθιστος καλόγερος με «ανήσυχο πνεύμα», ονόματι «fratellο – Angelico», ο οποίος λόγω της αγάπης του για το καλό ποτό και του ταλέντου του, επινοούσε διαρκώς νέες συνταγές φτιάχνοντας υπέροχα ποτά. Στο καλύτερο και πιο αγαπημένο του, έδωσε το όνομα του, που αποτελεί επίσης μέρος του τοπικού θρύλου-η σύντμηση Fra και το Angelico από τους αγγέλους, που οι μοναχοί πίστευαν ότι κατοίκησαν στους λόφους του Πιεμόντε κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα.

Μπορείτε να το απολαύσετε σκέτο, ή με πάγο, συνδυάζοντάς το με χυμούς, ή αναψυκτικά, στον καφέ, στη σοκολάτα, στο τσάι, σε γλυκά και παγωτά, ενώ δένει υπέροχα και με πολλά coctails.

Palais benedictine by sky tzulamit walker

Share.

About Author

Αρχισυντάκτρια

Comments are closed.