Η παρθένα ομορφιά της Μαδαγασκάρης

0

Ποιος δεν έχει δει ή δεν έχει ακούσει για την παιδική ταινία «Μαδαγασκάρη»; Τα μικρά χαριτωμένα ζωάκια, οι ήρωες της ταινίας, προβάλλουν μια γλυκιά περιπέτεια, η οποία διαδραματίζεται στη Μαδαγασκάρη. Η Μαδαγασκάρη είναι μια νησιωτική χώρα με έκταση 560 χιλ. χιλιόμετρα και πληθυσμό 20 εκατ. ανθρώπους. Βρίσκεται νοτιοανατολικά της Αφρικής και οφείλει την ύπαρξή της στην αποκοπή της από την αφρικανική ήπειρο πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

   

Η Μαδαγασκάρη για πολλούς αιώνες τελούσε υπό αποικιακό καθεστώς, καθώς την αυτονομία της από τη Γαλλία την απέκτησε μόλις το 1960. Οι βασικές πηγές εσόδων της χώρας είναι η γεωργία, η αλιεία και ο τουρισμός. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια έντονη προσπάθεια από την κυβέρνηση να προβάλει τις ιδιαίτερες ομορφιές αυτού του τόπου, προκειμένου να προσελκύσει τουρισμό από τον δυτικό κυρίως κόσμο. Καταγάλανες ακρογιαλιές, τεράστιες καταπράσινες εκτάσεις, ποτάμια, καταρράκτες, σπάνια είδη ζώων και φυτών, σε συνδυασμό με τα τοπικά στοιχεία των κατοίκων της χώρας, συνθέτουν ένα πανέμορφο σκηνικό, το οποίο αξίζει να επισκεφτείτε.

Η Μαδαγασκάρη έχει αποκτήσει -τα τελευταία χρόνια- τουριστική υποδομή, η οποία ικανοποιεί τις ανάγκες των τουριστών, χωρίς στοιχεία ιδιαίτερης πολυτέλειας, καθώς η χώρα τελεί υπό καθεστώς οικονομικής πίεσης. Να σημειώσουμε ότι η χώρα ζήτησε βοήθεια από το ΔΝΤ το 1985 και έκτοτε προσπαθεί να ανακάμψει. Γενικά, αξίζει να αναφέρουμε ότι το 70% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η Μαδαγασκάρη έχει δύο εποχές, μια ξερή, από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο και μία θερμή, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάιο. Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι τη χώρα διασχίζουν πολύ συχνά κυκλώνες, για αυτό και θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για την εποχή την οποία θα την επισκεφτείτε.

Η γεωμορφολογία της χώρας

Πρόκειται για μια νησιωτική χώρα, η οποία περιβάλλεται από άλλα μικρότερα νησάκια. Μεγάλο κομμάτι της χώρας αποτελείται από μεγάλα βραχώδη όρη, το ύψος των οποίων φτάνει μέχρι τα 2.800 μ. Στα ανατολικά του νησιού επικρατούν δυσχερείς συνθήκες διαβίωσης για τους ανθρώπους, εξαιτίας του κλίματος που είναι θερμό και υγρό. Ωστόσο, στην περιοχή καλλιεργήθηκαν από τους Άραβες και στη συνέχεια από τους Ινδούς και τους Ευρωπαίους καφές, ζαχαροκάλαμο και μπαχαρικά. Στα νοτιοδυτικά του νησιού βρίσκονται οι πιο άγονες περιοχές.

Το «πλουσιότερο» νησί σε χλωρίδα και πανίδα

Η Μαδαγασκάρη εντάσσεται μεταξύ των 10 τόπων στον κόσμο που έχουν υψηλή βιοποικιλότητα. Διαθέτει περίπου 12.000 είδη φυτών, από τα οποία το 90% δεν βρίσκεται πουθενά στον κόσμο.

Η πανίδα του νησιού παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού τα περισσότερα ζώα που υπάρχουν σχετίζονται με την ινδική χερσόνησο παρά με την Αφρική. Ο λεμούριος προπίθηκος είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ζώα της χώρας και ο βασικός ήρωας της ταινίας κινουμένων σχεδίων. Επίσης συναντάμε αγριόχοιρους, ερπετά, σπάνια ψάρια και πολλά άλλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές από τις περιοχές έχουν ανακηρυχθεί προστατευόμενες, όπως είναι το εθνικό πάρκο Ισάλο, το εθνικό πάρκο Ρανομαφάνα και το περιβαλλοντικό πάρκο Τσίνγκι Ντε Μπεμαράχα, το οποίο ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ, το 1990.

Πλουτοπαραγωγικές πηγές ανάπτυξης

Η Μαδαγασκάρη είναι κυρίως αγροτική χώρα, ενώ βασική πηγή εσόδων αποτελεί η αλιεία και η υλοτομία. Κύρια εξαγώγιμα προϊόντα της είναι ο καφές, η βανίλια, το ζαχαροκάλαμο, τα γαρίφαλα, το κακάο, το ρύζι, η κασσάβα, τα φασόλια, οι μπανάνες, τα φιστίκια, το κεχρί, οι χουρμάδες και τα κτηνοτροφικά προϊόντα. Από τα δάση παίρνουν έβενο, μαόνι, τανίνη, αιθέρια έλαια, καουτσούκ κ.ά. Ενώ στο υπέδαφός της διαθέτει σημαντικά κοιτάσματα χρωμίου, γραφίτη, ουράνιο, λιθάνθρακα, χρυσό και μαγγάνιο. Ωστόσο, η χώρα διαθέτει και κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, που την καθιστούν μια «ελκυστική» εμπορικά χώρα.

Οι κυριότερες πόλεις

Η Ανταναναρίβο είναι η πρωτεύουσα της χώρας και βρίσκεται στα βόρεια του νησιού. Είναι κτισμένη στο βάθος ενός κόλπου στον Ινδικό Ωκεανό και αποτελεί τουριστικό κέντρο, ενώ διαθέτει αεροδρόμιο, βιομηχανίες και παλιές γραφικές συνοικίες. Η αμέσως μεγαλύτερη πόλη είναι η Φιαναραντσόα, η οποία βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της χώρας. Είναι χτισμένη στις υπώρειες του Αντριντζίτρο σε υψόμετρο 1.200 μ. και αναπτύσσεται γύρω από τον σιδηροδρομικό σταθμό.

Η πόλη Μαχατζάνγκα βρίσκεται βορειοδυτικά του νησιού και είναι το δεύτερο σε σπουδαιότητα εμπορικό κέντρο και λιμάνι. Η πόλη ιδρύθηκε από τους Άραβες τον 18ο αιώνα. Η Τόλιαρι είναι μια ακόμη πόλη, η οποία βρίσκεται νοτιοδυτικά του νησιού. Διαθέτει αεροδρόμιο, λιμάνι και κέντρο ωκεανογραφικών ερευνών. Σε γενικές γραμμές το νησί διαθέτει καλό οδικό δίκτυο, ενώ τα αεροδρόμια της χώρας φτάνουν τα 90.

  

Η κουζίνα τους

Η κουζίνα της Μαδαγασκάρης έχει επηρεαστεί κυρίως από τη Γαλλία, την Κίνα και την Ινδία. Βασικό συστατικό στην κουζίνα τους είναι το ρύζι και το ξερό καλαμπόκι. Όλα τους τα φαγητά σερβίρονται με σάλτσες από μάνγκο σε τουρσί, λεμόνι και άλλα φρούτα που λέγονται achards. Επίσης, έχουν σαλάτα με πράσινα φασόλια, λάχανο και καρότα. Τα γλυκά τους δεν μπορείς να τα πεις ενδιαφέροντα. Ξεφεύγουν τελείως από τα ευρωπαϊκά-δυτικά πρότυπα. Για γλυκό παρασκευάζουν από γλυκό άλευρο ρυζιού, το οποίο ψήνουν στη θράκα. Επίσης, τρώνε σοκολάτες, τροπικά φρούτα και φρέσκο ζαχαροκάλαμο.

Ξενοδοχεία

1. Ανταναναρίβο, «Hotel Carlton Madagascar»
2. Ανταναναρίβο, «Lokanga Boutique Hotel»
3. Ανταναναρίβο, «Central Hotel Tana»
4. Ανταναναρίβο, «Hotel du Louvre»
5. «Hotel Eco-Lodge Ravoraha»
6. «Hotel Soanambo»
7. «Boraha Village»
8. «Antsanitia Resort»
9. «Hotel Coco Lodge»
10. «Anakao Ocean Lodge»
11. «Palissandre Cote Ouest»
12. «Hotel La Mira de Madio Rano»

Ταινίες

Πολλές είναι οι ταινίες που έχουν γυριστεί στη Μαδαγασκάρη ή έχουν αναφορές στο νησί. Το 1994 με το όνομα της χώρας γυρίστηκε μια κουβανέζικη ταινία και το 2005 η «Dreamworks» παρουσίασε την ομώνυμη ταινία κινουμένων σχεδίων, με πρωταγωνιστές ζώα.

Στη Μαδαγασκάρη αναφέρεται και η ταινία του 2006 «Καζίνο Ρουαγιάλ», με τον Τζέιμς Μποντ, κατά την έναρξή της, στο σημείο που ο Μποντ καταδιώκει έναν ύποπτο τρομοκράτη για κατασκευή βομβών. Παρά το γεγονός ότι ο τόπος στον οποίο αναφέρεται η ταινία στο σημείο αυτό είναι η Μαδαγασκάρη, στην πραγματικότητα τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στις Μπαχάμες.

  

Share.

About Author

Αρχισυντάκτρια

Leave A Reply

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.