Απολαύστε δροσιστικές γρανίτες με αλκοόλ

0

Καλοκαίρι, ζέστη, χαλαρή διάθεση. Τι καλύτερο θα μπορούσατε να απολαύσετε, για να δροσιστείτε, από μια απολαυστική γρανίτα. Εάν όμως η γρανίτα σας εμποτιστεί με αλκοόλ, τότε μετατρέπεται σε μια εκρηκτική, γευστική απόλαυση. Εμείς αναζητήσαμε τις διασημότερες γρανίτες με αλκοόλ, που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας, εύκολα και γρήγορα. Είτε είστε στην παραλία, είτε καθισμένοι στη βεράντα, ή το μπαλκόνι σας, η συντροφιά μιας τέτοιας γεύσης θα σας ταξιδέψει, σίγουρα, σε μέρη ονειρικά. Καλή σας απόλαυση.

 

Η ιστορία της γρανίτας

Ποιος θα φανταζόταν ότι, πηγή της έμπνευσης της γρανίτας ήταν ένας 11χρονος νεαρός, ο Frank Epperson, ο οποίος το 1905 ανακάλυψε τυχαία αυτό το δροσιστικό γλύκισμα. Μια χειμωνιάτικη νύχτα ο μικρός Frank Epperson ξέχασε το αγαπημένο του φρουτοχυμό στη βεράντα του σπιτιού του, έχοντας μέσα και ένα ξυλάκι, το οποίο χρησιμοποιούσε, ώστε να ανακατεύει το χυμό. Ο χυμός του έμεινε εκτεθειμένος στο κρύο όλη την νύχτα. Την επόμενη μέρα διαπίστωσε με μεγάλη του έκπληξη ότι, ο χυμό του είχε παγώσει. Περίεργος, όμως, αποφάσισε να δοκιμάσει το νέο του δημιούργημα και με μεγάλη του έκπληξη διαπίστωσε ότι, είχε διατηρηθεί η γεύση του χυμού και μάλιστα ήταν και πιο νόστιμη. Έτσι, η γνωστή μας γρανίτα ήταν πλέον γεγονός.

Ο μικρός, όμως, Frank Epperson ύστερα από 18 χρόνια, το 1923, αποφάσισε να υποβάλλει αίτημα για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, για «κατεψυγμένο πάγο σε ένα ραβδί». Την καινοτομία του την ονόμασε «Eppsicle pop πάγου», από τα αρχικά του ονόματός του και στη συνέχεια άρχισε να την παράγει σε πολλές διαφορετικές γεύσεις. Στη συνέχεια διατηρήθηκε η ονομασία “Popsicle”.

 

Γρανίτα λεμόνι με βότκα

shutterstock_147306290Υλικά

  • ½ κούπα χυμό λεμονιού
  • ½ κούπα βότκα
  • Ξύσμα από 2 λεμόνια και 1 lime
  • 2 κούπες νερό
  • 1 κούπα ζάχαρη

Εκτέλεση

Βράστε το νερό με τη ζάχαρη για 5 λεπτά και αφήστε να κρυώσει τελείως. Προσθέστε το ξύσμα. Ενώστε το σουρωμένο χυμό λεμονιού με τη βότκα και προσθέστε τα στο σιρόπι. Ανακατέψτε καλά. Βάλτε το μείγμα σε γυάλινο, ή μεταλλικό, μπολ (κατάλληλο για κατάψυξη) και βάλτε το στον καταψύκτη. Ελέγξτε το μετά από 2 ώρες, αν είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

 

Μοχίτο με γρανίτα λεμόνι

frozen-mojito-popsiclesΥλικά

  • 1 ½ κούπα ρούμι
  • 1 κούπα χυμό lime, ή λεμόνι
  • 2 κούπες νερό
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • φύλλα δυόσμου

Εκτέλεση

Βράστε το νερό με την ζάχαρη για πέντε λεπτά και αφήστε να κρυώσει καλά. Ανακατέψτε τον χυμό (τον οποίο έχετε σουρώσει πριν) με το ρούμι. Βάλτε το σιρόπι και το μείγμα με το ρούμι σε ένα μεταλλικό σκεύος και ανακατέψτε καλά. Αφήστε το στην κατάψυξη για 6-7 ώρες και μετά σερβίρετε, αφού πρώτα βάλετε μέσα σε κάθε ποτήρι και τα δύο φύλλα δυόσμου (εάν θέλετε μπορείτε να πολτοποιήσετε και 3-4 φύλλα δυόσμου, και το χυμό τους να τον προσθέσετε μαζί με το μείγμα).

Η υφή του είναι σαν γρανίτα, όσο και αν παραμείνει στην κατάψυξη, γιατί το αλκοόλ δεν παγώνει. Οι αναλογίες μπορούν να αλλάξουν, πχ λιγότερο αλκοόλ, ή λιγότερη ζάχαρη, ανάλογα με τα γούστα σας.

 

Γρανίτες φράουλα-ροδάκινο με αλκοόλ

shutterstock_145086280Υλικά

  • περίπου 10 φράουλες λιωμένες
  • Σιρόπι 60 ml ροδάκινο (η συνταγή ακολουθεί)
  • 360 ml τόνικ
  • 60 ml βότκα και χωριστά, 90 ml βότκα

για το σιρόπι ροδάκινο

περίπου 4 ροδάκινα, μεσαίου μεγέθους, σε φέτες
240 ml νερού
240gr ζάχαρης

shutterstock_105441905Για να κάνετε το σιρόπι / ροδάκινο: Πλύνετε, ξεφλουδίστε και κόψτε τα ροδάκινα. Τοποθετήστε τα σε ένα μπλέντερ και λιώστε τα, ώσπου να γίνουν πουρές. Ρίξτε το νερό, τη ζάχαρη, και το λιωμένο ροδάκινο σε μια κατσαρόλα και αφήστε να πάρει βράση, για περίπου 5 λεπτά.

Εκτέλεση
Ανακατέψτε τον πουρέ φράουλας με 60ml βότκα. Ρίξτε τρία κουταλάκια του γλυκού φράουλα στο κάτω μέρος της ατομικής φόρμας παγωτού κι αφήστε στην άκρη. Συνδυάστε το σιρόπι ροδάκινου με το τόνικ και προσθέστε τα υπόλοιπα 90ml βότκα. Ρίξτε το μείγμα ροδάκινου/βότκας πάνω από το μείγμα φράουλας και ανακατέψτε να ενωθούν. Παγώστε για 2 ώρες και στη συνέχεια τοποθετήστε ένα ξυλάκι γρανίτας. Παγώστε, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

πηγή: koytsompola.pblogs.gr

 

shutterstock_152674076Γρανίτα πεπόνι

Υλικά

  • 1 κιλό πεπόνι ώριμο
  • 1 λίτρο νερό
  • 6-8 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

προαιρετικά

  • 1- 2 σφηνάκια ρούμι λευκό
  • 3-4 φύλλα φρέσκια μέντα
  • κανέλλα
  • 1 κούπα γάλα

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το πεπόνι και το κόβουμε μικρά κομμάτια. Το τοποθετούμε σε μπλέντερ και ρίχνουμε την ζάχαρη και το νερό. Πολτοποιούμε για 1 λεπτό. Βάζουμε την γρανίτα σε δοχείο και την βάζουμε στην κατάψυξη να παγώσει. 2-3 ώρες.

1η εναλλακτική
Αφαιρούμε 1 κούπα νερό και προσθέτουμε 1 κούπα γάλα. Συνεχίζουμε με την διαδικασία της πολτοποίησης και ψύξης. Όταν έρθει η ώρα σερβιρίσματος, πασπαλίζουμε με κανέλα.

2η εναλλακτική
Βάζουμε τα αρχικά υλικά και το ρούμι και αφαιρούμε την μισή ποσότητα ζάχαρης. Ρίχνουμε και τα φύλλα μέντας. Πολτοποιούμε και ψύχουμε. Σερβίρουμε με λίγο τριμμένο πάγο και φύλλα μέντας για διακόσμηση.

πηγή: marascookrevolution.blogspot.gr

 

shutterstock_133637849Γρανίτα στιγμής για κοκτέιλ

Εκτέλεση

Βράζουμε σ’ ένα κατσαρολάκι 3 φλυτζάνια νερό με 1.5 φλυτζάνι ζάχαρη, για περίπου 5 λεπτά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει καλά. Αν θέλουμε, μπορούμε να φυλάξουμε το σιρόπι στο ψυγείο, σαν βάση για μελλοντικές γρανίτες. Αναμιγνύουμε στο σιρόπι 3-5 κουταλιές λεμόνι, ή πορτοκάλι, ή χυμό φράουλας, ή τον χυμό, που θέλουμε και βάζουμε το σιρόπι στο ψυγείο. Βγάζουμε από την κατάψυξη μερικά παγάκια και τα σπάμε σε τρίμμα με το multi. Γεμίζουμε ένα ποτήρι μέχρι την μέση με τον σπασμένο πάγο, ρίχνουμε μέσα 1/4 του ποτηριού από το σιρόπι με γεύση λεμόνι, πορτοκάλι κ.λ.π., που φτιάξαμε και 1 σφηνάκι βότκα, ρούμι, ή τζιν. Σερβίρεται παγωμένο, αφού γεμίσουμε το ποτήρι μέχρι επάνω με ανθρακούχο νερό, ή seven up, sprite, ή σόδα για να αφρίσει και ένα φύλο δυόσμου για ντεκόρ.

πηγή: teleialysh.blogspot.gr

 

Παγωμένα κοκτέιλς

Υλικά

  • 1 φλ. τσαγιού νερό
  • 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • ½ φλιτζ. τσαγιού φύλλα μέντας, ή δυόσμου
  • ¼ φλιτζ. τσαγιού ξύσμα lime (μοσχολέμονο)
  • 1 φλ. τσαγιού φρέσκο χυμό lime
  • 1½ φλ. τσαγιού ανθρακούχο νερό με γεύση λεμόνι, ή αναψυκτικό με γεύση λεμόνι
  • 6 φράουλες πολτοποιημένες
  • 2 κ.σ. λευκό ρούμι

Μια συνταγή δροσερή και αέρινη με γεύση καλοκαιριού. Εύκολη στην παρασκευή της και εντυπωσιακή στο σερβίρισμα. Αντί για lime μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λεμόνι, στη μισή ποσότητα του lime, γιατί θα βγει πολύ ξινό.

shutterstock_183671036

Εκτέλεση

Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, τη μέντα και ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη, σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει βράση, σιγοβράζουμε για 5΄. Σουρώνουμε το μείγμα και το αφήνουμε να κρυώσει. Σε μπολ ρίχνουμε το κρύο σιρόπι, το ξύσμα και το χυμό μοσχολέμονου, το ανθρακούχο νερό, τις φράουλες και το ρούμι και το ανακατεύουμε καλά. Το βάζουμε σε σκεύος στην κατάψυξη, μέχρι να αρχίσει να σφίγγει (μερικές ώρες), όπως τα παγωτά. Το ξύνουμε με πιρούνι να αφρατέψει και το χτυπάμε για 2΄-3΄ με μίξερ χειρός. Το ξαναπαγώνουμε στην κατάψυξη και σερβίρουμε σε ποτήρια.

πηγή: www.argiro.gr

Share.

About Author

Αρχισυντάκτρια

Comments are closed.